MERCADONA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun julkaisin ensimmäisen kauppareportaasini Carrefourista, vähän hävetti. Ketä nyt kiinnostaa, lukea ruokakaupoista (paitsi siis mua, tietenkin)? No, siitähän tuli yksi suosituimmista postauksista koko syksynä. Nyt on kauheat paineet! Tänään esittelen nimittäin Mercadonan. Tällä kertaa kyseessä on siis paikallinen ketju, jolla on yli 1600 liikettä ympäri Espanjaa. Kyseessä on yksi maailman suurimmista perheyrityksistä, joka on (jos Wikipediaa on uskominen) saanut alunperin nimensä sanoista Mercat de dona, naisten markkinat. Sanoisin, että mummojen markkinat…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meidän lähin Mercadona eli näin meikäläisten kesken ”Merccis” sijaitsee n. 800 metrin päässä kotoa. Kauppa muistuttaa monella tapaa vanhaa kunnon Herttoniemenrannan S-Markettia, jossa olen asioinut elämäni aikana satoja kertoja. Mutta huolimatta tästä yhteneväisyydestä minun ja Mercadonan suhde ei alkanut kovin hyvin.

Kun saavuimme ensimmäisen kerran Espanjan kotiin yli kaksi vuotta sitten, pöllähdimme paikalle kesken arkipyhien. Kaupat olivat kiinni huikeat kolme päivää putkeen, ja vaikka vain kilometrin päässä rajan toisella puolella olisi ollut Gibraltarin ruokakaupat auki, olivat kaikki La Línean paikalliset ilmeisesti päättäneet paastota siihen asti että pääsevät lähikauppaansa. Kun sitten vierailumme kolmantena päivänä Käytännön Mies palasi töihin, minä jäin yksin kolmikon kanssa vieraaseen kaupunkiin, typötyhjän jääkaapin kanssa.

Niinpä tein sen virheen, että lähdin kolmikon kanssa suunnistamaan Google Mapsin kanssa Mercadonaan lounasaikaan. Paitsi että olimme valmiiksi nälkäisiä ja kiukkuisia, jo tuo alle kilometrin matka oli ihan kauhea. Kadut ovat kapeat eivätkä todellakaan suunniteltu lastenrattailla rullailuun, liikenne kaoottista ja olin ihan varma että joku lapsista jää auton alle ennen kuin ehdimme edes kauppaan saakka, nälkäiset ihmiset tönivät matkalla. Ja kun pääsimme perille, emme mahtuneet liikkumaan kaikkien raivokkaiden mummojen keskellä. Kaupan sisääntulo oli tukittu vedettävillä ”mummokärryillä” ja minä en pystynyt työntämään rattaita ja samalla vetämään ostoskoria ja kaikki lapset karkailivat…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… Ja aloin itkeä pakasteosastolla. Koko kauppa oli täynnä vieraita tuotteita. Kalaa kaikissa mahdollisissa muodoissa, tuoreena, pakasteena, säilykkeenä. Mutta ei lohta vaan äyriäisiä ja omituisia jostain sadan metrin syvyydestä kaivettuja rumiluksia. Ei yhtään tuttua tuotemerkkiä, ei Dr. Oetkerin pakastepizzoja, ei edes tuttuja karkkilaatuja. Kaikki outoa ja niin kovin espanjalaista! Vaikka sittemmin olen oppinut tekemään ostokseni myös Mercadonassa niin muistan elävästi sen epätoivon kun en löytänyt koko kaupasta yhtään mitään syötävää vaikka hyllyt notkuivatkin ruokatarvikkeita, ja kuinka kulttuurishokki iski avokämmenellä molempiin poskiin.

Nyttemmin suhteeni Mercadonaan on vähemmän dramaattinen. Koska sinne on yhtä toivotonta mennä autolla kuin rattailla, siellä tulee käytyä harvemmin. Kuitenkin on muutama syy, minkä takia Mercadonaan kannattaa aina mennä: Mercadonan kosmetiikkaosasto on pieni, mutta ihana! Kaikki on halpaa, mutta hintaan nähden yllättävän laadukasta. Olen löytänyt sieltä loistavaa kasvorasvaa sekä mahtavia meikkejä. Mercadonassa on appelsiinimehukone! Se ei tosiaan ole halvinta eliksiiriä mutta kukapa ei rakastaisi tuorepuristettua appelsiinimehua? Sen lisäksi Mercadonan oman merkin Crema Catalana on crema catalanoista parasta ja leipäosastolta löytää usein lempileivonnaistani, portugalilaista pasteis de nataa. Poikien lempilihaa ovat juuri Mercadonan ”pikkupihvit” eli mini-hampurilaisiin sopivat jauhelihapihvit, jotka eivät kuulemma ole yhtä hyviä muualta ostettuina. Sen lisäksi vihannesosasto on erinomainen ja hintataso sellainen, että kassalla aina hymyilyttää. Tai yleensä ei hymyilytä, sillä asiakaspalvelu Mercadonassa on sellaista suojatyöpaikkatasoa, mutta enhän mä sinne menekään passattavaksi vaan ostamaan ruokaa.

Ihan vielä en ole sinut sen hyvin paikallisen valikoman kanssa. Ostan vain tiettyjä tuttuja tuotteita, enkä ole lähtenyt soveltamaan. Kalatiski on jäänyt toistaiseksi hyödyntämättä kokonaan ja alati laajentuva vegaanivalmisteidenkin osasto jäänyt vain ihailun asteelle. Koska hienoa, että tällainen koko kansan kauppa on alkanut nostaa esille seitaneita ja muita vegevaihtoehtoja! Muutos tulee myös Espanjaan, Mercadonan kautta ehkä? Jonain päivänä ehkä repäisen ja otan mallia paikallisten ostoskoreista, mutta toistaiseksi pysyn turvallisessa noin 20 tuotteen valikoimassa, joita meille hankitaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

16 kommenttia artikkeliin ”MERCADONA

 1. Kuulostaa niin tutulta, etenkin itku pakasteosastolla. Ekat kauppareissut uudessa maassa on usein saaneet mut tuskastumaan. Muistan varmasti ikuisesti ekan kauppakäynnin täällä Khartumissa. Kaupan hyllyillä oli periaatteessa tutunnäköisiä tuotteita mutta jotenkin tuntui tosi hankalalta ostaa mitään, puuttui rutiini siitä millä hyllyillä pysähtyä ja mitä tuotteita kerätä ostoskoriin. Ihmettelin aktiivisesti pari viikkoa, että mitähän ihmettä me täällä Sudanissa syödään kun mä en tunnu osaavan ostaa kaupasta yhtään mitään!

  Kyseisessä kaupassa en ole ensimmäisten viikkojen jälkeen käynyt enää koskaan, ajatus koko paikasta ahdistaa sen verran edelleen. Mutta onneksi tilalle on löytynyt muutama muu vakiokauppa. Tosin nyt meillä on kaupat hyllyt tyhjentyneet tuontirajoitusten vuoksi viime viikkojen aikana siihen malliin, että taas vähän ihmettelen, että mitähän ihmettä me täällä oikein syödään…

  Tykkää

  1. No nyt mulle tuli vähän morkkis, koska veikkaan että meidän kauppareissuja ei ihan voi valikoiman puolesta verrata… 😀
   Mutta en voi edes kuvitella arkea erikoisruokavaliolla.Täällä ei ehkä ravintoloissa juhli jos on rajoituksia (kuten, öhm, oma kasvissyöntini) mutta periaatteessa kaikki raaka-aineet löytyy. Joskin ne tuntuvat itsestä joskus oudoilta.

   Ylipäänsä teidän ruoan tilaaminen ja koko se kuvio kuulostaa hurjalta ja sen verran eksoottiselta, että taidan kumartaa kiitollisena pari kertaa Mercadonaankin päin.

   Tykkää

 2. Minua kutsuu Mercadona tänäänkin, se on mun vakkarikauppa! Olen perin juurin kyllästynyt sen tuotteisiin, ne kun ei ikinä vaihdu ja tarjolla on vain Hacendadoa, mutta gluteeniton valikoima on paras, se on Cabraboon verrattuna siisti ja osaan tavaroiden paikan vaikka unissani. Ja hei, mä käytän samaa naamarasvaa, ihan parasta. Mun mies tykkää nuuhkia sitä, sillä siinä on kuulemma Viña Esmeralda -viinin tuoksu 😀

  Tykkää

  1. Toi naamarasva on ihan huippu! Siis viiden euron ilopaketti!
   Muutenkin sieltä on löytynyt paljon helmiä, esim. olen ihan koukussa Hacendadon Crema Catalanaan. Mutta se on jotenkin hassu yhdistelmä kauppaa jossa on paljon kaikkea mutta ei kuitenkaan mitään… mulle 😀 Paitsi meikkejä.

   Tykkää

 3. Hih! Mäkin käyn mercadonassa, paikallinen S-market! Usein hävettää, että ostan sieltä vihannekset ja hedelmät, kun torikin ois.. Meillä palvelu yleensä tosi ystävällistä! Lasten kanssa kirjoitellaan ja ostoksia pakataan. Tietty riippuu tyypistä kassalla

  Tykkää

 4. eevagamunda

  Hei, itsellänikin tulee käytyä Mercadonassa viikoittain! Málagan vanhassakaupungissa, jossa asun, se ei ole ihan lähin kauppa, mutta tykkään Mercadonan valikoimasta ja siellä on muutama tuote, jotka haluan aina löytyvän kaapista. Esimerkiksi Hacendado-merkin hummus, siemenpizzapohjat, mustikkaproteiinirahka tai tuoreet vihannes-hedelmämehut.. Myös mun peruskometiikasta suuri osa on Mercadonasta 😀 Hedelmät ja kalat yms. yritän hakea kauppahallista (joka onkin yksi mun lempipaikoista Málagassa): https://eevagamunda.com/2018/01/28/lempipaikkojani-malagassa-osa-1/

  Tykkää

  1. Mustikkaproteiinirahka kuulostaa kokeilemisen arvoiselta – hummukset on ostettu Lidlistä kun se on ollut suosikki jo Suomessa, mutta kai Hacendadollekin voisi antaa mahdollisuuden 😉 . Ja just kosmetiikka! Hah! (Ja kiitos linkkivinkistä, mulla on parikin Málagan visiittiä luvassa, kiva laajentaa näkemystä!)

   Liked by 1 henkilö

 5. Päivitysilmoitus: Andalusia – Espanjan Satakunta – Melkein tropiikissa

 6. Ullis

  Ostin joululomalla Mercadonasta – ruokakaupasta! – huippuhyvän ripsarin, jonka hinta oli jotain 3,90 – ja sen vielä myi Mercadonan kempparipuolen myyjä. Ripsarin jälki on yksi parhaista, ainoa miinus on vähän liiankin hyvä pysyvyys. Mutta yritän muistaa täydentää varastoja seuraavalla kerralla 🙂

  Tykkää

 7. Päivitysilmoitus: EROSKILLA – Periaatteen Nainen

 8. Päivitysilmoitus: SE KIVEMPI COSTA – Periaatteen Nainen

 9. Päivitysilmoitus: ASUMINEN ESPANJASSA, OSA 4 – Periaatteen Nainen

 10. Päivitysilmoitus: IHAN ITKUPILLINÄ – Periaatteen Nainen

 11. Päivitysilmoitus: TÄÄLLÄ TAHDON KUOLLA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s