NORWEGIAN KOKEMUKSIA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elokuussa lensin ensimmäistä kertaa elämässäni Norwegian-lentoyhtiöllä. Aiemmin olin kyllä lennättänyt ”Norskilla” niin lapsia kuin koiriakin, mutta onnistunut itse välttämään lentelyn. Sanon näin, koska itselläni on ollut aika nihkeä suhtautuminen ns. halpayhtiöihin. Silloin kun lennän yksin, menen kyllä melkein minkä tahansa peltipurkin kyytiin mutta lasten kanssa reissatessa vaatimustaso nousee välittömästi. Esikoinen kyllä vakuutteli etukäteen, että ”sillä punaisella lentoyhtiöllä” on maailman parhaat sipsit. Oma lempilentoyhtiöni on jo vuosien ajan ollut KLM; paitsi että Schiphol on ihan mukava välilaskukenttä, ovat hollantilaiset aina ottaneet etenkin lapsimatkustajat hyvin huomioon, ruokkineet kasvissyöjät kunnolla ja olleet asiakaspalvelussaan tehokkaita ja ystävällisiä – yleensä ei saa molempia, jos kumpaakaan.

Olen lentänyt yksin kolmen lapsen kanssa jo yli kolmen vuoden ajan, joten homma ei enää erityisemmin jännitä. En voi tarpeeksi ylistää miten hyvää matkaseuraa tämä trio yleensä on, siis jollei kukaan ole kipeänä tai muuten vaan poikkeuksellisen kiukkuisena. He eivät poikkea marssijärjestyksestä, kestävät hyvin odottelua ja jaksavat seistä jonossa, ja koneessa taas suurimman osan ajasta touhuavat omien tehtävävihkojen, tabletin ja kirjojensa kanssa. Olen joskus jopa saanut nukuttua heidän kanssaan matkustaessa! Tällä kertaa sain huomata, miten iso merkitys maapalveluilla on lentokokemukseen ja tuli myös kummasteltua todella paljon Helsinki-Vantaan korkeita arvosanoja lentokenttävertailuissa, sillä elokuisten kokemusten perusteella en lentäisi Suomesta tai Suomeen, jollei siis olisi tietenkin maantieteellisesti pakko.

Rakkauteni Norwegiania kohtaan heräsi jo ennen lentoa: olin ostanut halvimmat mahdolliset liput (suora meno-paluu yhdelle aikuiselle ja kolmelle 4-8-vuotiaalle elokuussa, about 740€) joskus alkukeväästä. Olin ostanut liput Supersaverin kautta (se surullisen kuuluisa osamaksumahdollisuus), ja katsonut, että näin halpoihin lentoihin ei kuulunut kuin käsimatkatavarat. Oli selvää, että emme pärjää Suomessa repullisella vaatteita, joten aloin buukkaamaan kyytiin muutamaa matkalaukkua. Mikä ilo ja riemu kun kävi ilmi, että meidän jokaisen lippuun oli kirjattu jo valmiiksi 2 x 20 kg matkatavaraa sekä 10 kiloa käsimatkatavaraa. En voinut kuin nauraa: saisimme kuljettaa mukanamme 200 kiloa tavaraa! No, tyydyimme kolmeen matkalaukkuun, mutta tämän ansiosta saimme satsattua esimerkiksi soijarouhetta ja lastenkirjoja oikein kunnolla.

Norwegianille pisteet myös siitä, että lapsiperheelle oli laitettu valmiiksi paikat eikä niitä tarvinnut enää itse check-in vaiheessa säätää. Paikat oli valmiiksi molemmille lennoille, ja olivat vieläpä tosi kivat paikat koneen etuosassa (makuasia toki, missä tykkää istua, mutta tämä oli meille mieluinen vaihtoehto). Finnairilla olen useamman kerran saanut soitella asiakaspalveluun, että ihan varmastiko haluatte että kaksi lapsistani istuu erikseen toisella puolella konetta… Sopii tietenkin mulle, mutta luulen että kanssamatkustajilla voisi olla jotain valittamista. Málagan kentällä Norskin tiskillä ei ollut jonoa, saimme kamat koneeseen ja boarding passit käteen noin kolmessa minuutissa enkä voinut olla kuin tyytyväinen. Málagan kenttä on meille toki jo todella tuttu ja yleisesti ottaen se on aika samanlainen kuin kaikki muutkin kentät: ylihintainen, ketjuliikkeiden ja -kahviloiden valtaama, kävelyä vaativa. Lennon odottelu meni leppoisasti kun ensin ruokin lapset ja sitten palkitsin itseni Starbucksissa.

Lento Suomeen, siitäkin huolimatta että kyseessä oli myöhäisillan lento ja saavuimme määränpäähän vasta yhden aikoihin, sujui todella jouhevasti. Henkilökunta oli hyväntuulista siitäkin huolimatta, että he olivat juuri lentäneet joukon humalaisia suomalaisia lomalle Espanjaan ja kävivät vain käännöllä Málagassa. Innostuin ekaa kertaa ostamaan kosmetiikkaa koneessa! Lapset huomioitiin kivasti, ja muutkin matkustajat tuntuivat olevan rennolla fiiliksellä. Suomessa kyllä huomasimme heti kulttuurierot: kun odottelimme matkatavaroita, muiden matkustajien tapaan väsyneinä ja valmiina menemään nukkumaan, alkoi erään toisen yksin lastensa kanssa matkustavan äidin jälkikasvu riehua ja sekoilla. Espanjassa muut odottelijat olisivat syöksyneet viihdyttämään väsähtäneitä lapsia ja yksin matkatavaroiden kanssa taiteilevaa äitiä, mutta Suomessa supistiin selän takana, paheksuttiin ja pyöriteltiin silmiä. Oh well!

Paluulento olikin sitten ihan päinvastainen kokemus. Luultavasti olisin lentänyt paljon paremmalla fiiliksellä, jos ei olisi tuntunut että koko Helsinki-Vantaan lentokenttä näyttää meille keskisormea. Sinällään koko elokuun Suomessa olin huokaillut onnellisena suomalaista palvelukulttuuria, joka oli ystävällistä, nopeaa ja no nonsense-tyyppistä (toisin kuin, kröhm, täällä Espanjassa…). Mutta viimeinen kokemus ennen lähtöä oli kyllä aika ankea. Onnea vaan, jos aiotte tehdä näin vaikutuksen turisteihin! Tietenkin sää oli sellainen klassinen ”hyvää matkaa etelään!”-vaakasuora räntäsade ja +15, joten paluu Espanjaan alkoi tuntua hyvältä idealta. Ja se tunne ehti vahvistua reilun kahden kentällä vietetyn tunnin aikana hyvin voimakkaasti.

Aloitetaan itsepalvelusta. Norwegianilla oli kolme tiskiä, joissa kaikilla oli hieman aneemisen näköinen työntekijä – mutta ei palvelua. He huitoivat väsyneinä itsepalveluautomaateille, kun huutelin boardin passien perään (en päässyt niitä printtaamaan etukäteen ja rikkinäiseltä puhelimen näytöltä niitä ei paljoa esitelty). Kahdeksasta pöntöstä toimi kolme – ja tietenkään siitä ei millään tavalla informoitu, että suurin osa automaateista oli epäkunnossa vaan matkustajaparat saivat sulloa itä passiaan hyvän tovin rikkinäiseen pönttöön kuvitellen, että vika on hänessä. Taisteltuani automaatin kanssa vartin verran hain paikalle henkilökunnan edustajan, joka mutisi että ei mekään tästä systeemistä tykätä… Mahtavaa kuitenkin, että on systeemi joka ei palvele asiakkaita eikä henkilökuntaa, joka kuitenkin lopulta joutuu tulemaan avuksi. Enkä odota yksin lasten kanssa matkustavana mitään erityiskohtelua mutta tilannetajua kyllä. Jos tiskillä on tilaa, kaikkien aikaa ja hermoja säästäisi lippujen nopea tulostus ja homman hoitaminen yhdellä pisteellä.

Kun työntekijä oli tulkinnut itsepalveluautomaatin tunteita oikein ja saimme ne säälittävät lerpakkeet, oli aika saada matkalaukut kyytiin. Siirryimme sitten itsepalveludroppaukseen, jossa reippaana tyttönä iskin matkalaukkuja hihnalle. Sääliksi kävi mummit ja papat, jotka yrittivät hoitaa hommaa kirjaimellisesti omin voimin. Ja sitten meidän laukut eivät menneet läpi. Niinpä keräsin ne takaisin kärryyn ja siirryin tiskille, missä elämäänsä kyllästynyt asiakaspalvelija huokaisi syvään. ”Varmaan laitoit ne väärin hihnalle”. Kävi ilmi, etten osaa oikeastaan mitään. Hän lähetti minut takaisin sinne, mistä olin tullutkin. Runnottuani aikani sain matkalaukut hihnalle ”oikein” ja tunsin olevani valmis ratkaisemaan kaikki ihmiskunnan ongelmat. Itsepalvelumeininki jatkui turvatarkastuksessa. Onneksi en joutunut tunkemaan niitä vessapaperille printattuja boarding passeja taas yhteen automaattiin vaan pääsimme ihan ihmiskontaktin kautta turvatarkastukseen, jossa sielläkin oli oikeita ihmisiä, joskin lasittuneen katseen perusteella eivät hekään olleet ehkä kutsumusammatissaan. Meiltä ei muuten missään vaiheessa tarkastettu passeja saati kyselty mitään matkustuslupia: ilmeisesti näytti siltä, että tällaisella porukalla ei kukaan ole reissussa kidnappausmielessä vaan tähän hullun hommaan ryhdytään vaan vanhemman velvollisuudesta.

Ostimme sikahintaista vettä ja menimme hetkeksi mököttämään lasten leikkipaikkaan, joka ei kyllä tehnyt kunniaa sponsorilleen Reimalle. Vähän tuli ikävä Tukholman Arlandan Junibacken-teemaista leikkitilaa, jossa oli lapsille muutakin leikkivälinettä kuin mikro. Siitä oli hyvä jatkaa portille, jossa oli täysi käsirysy päällä. Kävi ilmi, että kun puolet matkustajista oli päästetty boardingista läpi odottamaan tunnelmallista bussikyydistä itse koneen luo, oli käsimatkatavarakiintiö tullut täyteen. Minä heilutin estottomasti ”lennän yksin kolmen lapsen kanssa”-korttia ja jälleen kerran ilmeisesti jo mun silmäpussien perusteella pääsin meidän nyssäköiden kanssa läpi, kun taas muiden matkustajien tavarat laputettiin ruumaan ja nämä tyytymättömät kanssamatkustajat kävivät kyllä neuvottelemassa jokaisen henkilökunnan edustajan kanssa siitä, kuinka korjata tämä epäoikeudenmukainen käsimatkatavarajako. Tämä viivästytti lähtöä about puoli tuntia. Kun lopulta pääsimme bussiin (enkä nyt sano mitään muiden matkustajien huomioimisesta, onhan se hauska keilata lapsilla linja-auton käytävillä ja itse vain katsella muualle istumapaikalla, TERVEET NUORET AIKUISET IHMISET!) niin tunnelma oli tiivis. Ja vähän muutakin. Siinä vaiheessa kuin vihaisimmat käsimatkatavaransa menettäneet kävivät vielä koneeseen vievillä portailla avautumaan henkilökunnalle – siinä vihvomassa sateessa  – aloin luopua toivosta kotiinpääsyn osalta.

Pääsimme kuitenkin perille. Paluulento oli tunnelmaltaan ihan eri luokkaa kuin mennessä, ja voisin vannoa että Helsinki-Vantaan ankea fiilis oli osana tätä ilmapiirin muutosta menolentoon verrattuna. Ihmettelen kyllä kentän jatkuvaa menestystä lentokenttävertailuissa, sillä henkilökunta oli ilmeisesti palkattu vaan huitomaan käsillään ilman katsekontaktia minne ”asiakkaan” pitäisi mennä, ja leikkihuone veti tylsyydessään vertoja pimeälle perunakellarille. Norwegian taas… noh, tässähän tuli avauduttua paljon enemmän lentokentästä kuin lentoyhtiöstä. Haluaisin tietää, paljonko Helsingin päässä kentän sähläyksestä meni Norskin piikkiin, kuinka paljon meillä oli huonoa tuuria ja hankalaa asennetta, ja kuinka paljon kyse oli vain pohjoismaisesta tehokkuusajattelusta, johon en ollut tottunut. Norwegian toimi lasten kanssa muuten todella mukavasti ja olen nyt päässyt yli halpalentoyhtiöangsteistani ja valmis antamaan uudenkin mahdollisuuden punavalkoisille siiville.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

33 kommenttia artikkeliin ”NORWEGIAN KOKEMUKSIA

 1. Ihana tägi, ”valivali”, hehe! 🙂 Olen aina itsekin miettinyt sitä, miten lentokenttien ja lähtöselvitysten siirtyminen itsepalvelutyyliin vaikuttaa mummuihin ja vaareihin (ehkä vähän stereotypisoivasti todettu, mutta oh well), kun joskus itselläkin on ollut vaikeuksia masiinoiden ja laukkujen kanssa.

  Norwegianista minulla ei ole koskaan ollut mitään pahaa sanottavaa. 🙂 Lensin tänä syksynä Euroopassa peräjälkeen Norwegianilla ja Ryanairilla, ja jälkimmäisen valitsisin kyllä hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa.

  Tykkää

  1. Ajattelin, että kaikille kitinälle ja kritiikille on hyvä olla oma täginsä 😀 Tulee tässä blogissa tarpeeseen!

   Mä lensin Barcelonasta Málagaan Ryanairilla ja täytyy sanoa, että en ollut aivan varma oliko henkilökunta kännissä vai vaan tosi vähälahjaista. Onneksi lensin yksin (kahden raskaan sarjan painijan kokoisen äijän välissä – klassista tuuria!) joten ei se ollutkaan niin just 😀

   Tykkää

 2. Varmasti tuskastuttavaa kolmen lapsen kanssa matkustaa, jos asiat vielä ei oikein mene parhain päin. Itse yleensä pyrin lentokentillä ja ulkomailla muutenkin kulkuvälineissä etten istu nuorena terveenä miehenä, jotta enemmän paikan tarvitsevat pääsevät istumaan 🙂

  Tykkää

  1. Yleensä ottaen se ei ole ihan niin tuskaista kuin se meidän perheen ulkopuolisista kuulostaa 😀 Mutta ne nuoret, tervejalkaiset (tuskin kaikilla oli mitään näkymättömiä lonkkavaivoja) ihmiset kyllä huvitti, kun kaikki vain katseli jonnekin bussin katonrajaan eivätkä jotenkin huomanneet kolmevuotiasta joka lenteli joka mutkassa…

   Liked by 1 henkilö

 3. Joo, kyllä varmaan kolmen pienen lapsen kanssa yksin lentäminen on aika hulipuppaa. Ja siis ymmärrän kyllä esim. nää kulttuurierot oikein hyvin, mitä tekstissä kuvaat. Suomalaiset ei tunnetusti ole kauhean lapsirakasta kansaa – tai ainakaan jos sitä rakkaustapaa verrataan Välimeren maiden vastaaviin asenteisiin. :/ Mutta aika super olet kuitenkin kun kolmen lapsen kanssa yksin reissailet – minä en meinaa aikuisena selvitä edes itseni kiukutteluista reissu- tai lentopäivinä! 😀

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Tykkää

  1. Tavallaan tässä ei oikein ole vaihtoehtoakaan, jos haluaa joskus nähdä sukulaisia Suomessa – mutta kyllä mä melkein huvin vuoksikin voisin näiden kanssa reissata, ovat oikeasti aika hyvää matkaseuraa. Ja heti Espanjan päässä tosiaan huomiota ja apua tulvii yleensä ovesta ja ikkunoista 🙂

   Tykkää

 4. Apua, mikä paluureissu! Mua niin nauratti sun tapa kirjoittaa, mistä muuten tykkään tosi kovin. Tuo itsepalvele siellä ja itsepalvele täällä tekee mut hulluksi Suomessa, ja varmasti koska en ole siihen tottunut vaan vuosikausia ollut täällä Turkissa, jossa mun ei odoteta osaavan viedä edes ostoskärryjä paikoilleen marketissa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos 🙂
   Ja joo, täällä Espajassakin palvelua saa usein sellaisissakin tilanteissa, missä sitä ei kaipaisi – suorastaan päinvastaista sille ”hoida kaikki itse alusta loppuun”-mentaliteetille, mikä on Suomessa suht yleinen. Ehkä joku välimuoto olisi paras!

   Tykkää

 5. Sorry ei sais nauraa mutta hieman rupes huvittamaan toi Helsinki-Vantaa näytti keskisormea ja kaikki meni päin hanuria…
  Nostan sulle kyllä hattua!! Musta on jo tarpeeksi stressaavaa matkustaa lentokoneella muutenkin saati sitten kolmen lapsen kanssa!! huh!

  Oon lentänyt Norskilla muutaman kerran, eikä oo kummempia kupruja ollut..??
  Meijän reitti oli Hki-Malaga-Hki eli just päinvastoin kun sulla.

  Mitä tulee meijän lentokenttään niin se on kyllä toimimaton ja kallis!!!!
  Ja ihmiset.. suurimmalla osalla on just toi aneeminen ja elämäänsä kyllästynyt ilme.. Come on!!
  Avuliaisuutta on turha odottaa, etenkään kanssamatkustajilta.
  Tyyli on että minä, minä ja meijän tavarat.. ihan kun se kone nyt lähtis yhtään nopeemmin.
  Noita automaatteja inhoan kyllä kanssa, muka nopeuttaa hommaa.. tiskit on yleensä tyhjiä ja koneet hitaita. Sama kun noiden lähimaksujen kanssa Suomessa, hidastaa vaan toimintaa ja sit kun kyseleekin pinkoodia niin ollaan niin äkäsiä..
  Ens viikolla pitäs pyrähtää Ruotsissa, saas nähdä kuinka Finnair toimii 😀

  Tykkää

  1. Joo, sitä munkin tekee aina, missä tahansa liikennevälineessä, huutaa että ei se ryysiminen nopeuta mitään ja kaikkia vaan vituttaa vähän enemmän!
   Mutta eipä siinä mitään, lentoyhtiöstä jäi hyvät kokemukset eikä siellä kentälläkään nyt kauhean kauaa tarttenut istua. Joskus määränpää on tärkeämpi kuin itse matka 😉

   Tykkää

 6. Samoja kokemuksia Norwegianin automaateista Helsingin päässä. Kokemusten viisastuttamana pakotan yleensä hetimmiten jonkun virkailijan kanssani automaatille väittäen, etten minä osaa 🙂
  Tuo käsimatkatavarakuvio on kyllä nykyisin ärsyttävä. Matkustamme usein vain käsimatkatavaroilla ja niissä on myös tietokoneita ja kameroita, joita en haluaisi luovuttaa ruumaan, mutta välillä on kyllä hilkulla.
  Itse kannattaisin sitä, että käsimatkatavara”paikat” myytäisiin johonkin hintaan siinä missä muutkin paikat koneeseen ja rahalla saisi laukkunsa varmasti koneeseen. Jos ei halua maksaa, niin sitten tietää ottavansa riskin.

  Tykkää

  1. Meillä käsimatkatavarat on aina kaiken maailman nyssäköitä ja reppuja, eli ei niitä nykyään yleisimpiä ”mahdollisimman isoja käsimatkatavaramatkalaukkuja”, ja mukana yleensä vain pakollinen – neljällä hengellä sitä pakollista on jo aika paljon, etenkin kun lapsilla pitää olla vaihtovaatetta. Ymmärrän kyllä sen, että moni haluaa hoitaa homman mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti, eli pelkillä käsimatkatavaroille – ei ole ihan yksinkertainen yhtälö tuo lentoyhtiöiden veloitustaktiikka ja toisaalta monen pyrkimys matkustaa ilman ruumasta tavaroiden odottelua…

   Tykkää

 7. Tartun eka tuohon, että Finskillä osa lapsista laitettu ensin istumaan toiseen päähän konetta. En ole toki lentänyt isommalla porukalla, mut en myöskään ota ikinä paikkalippuja vaan menen sinne minne mut / meidät laitetaan. Aika erikoista, että teidän porukka on yritetty laittaa noinkin erilleen koneessa.

  Mulla ei oo Norwegianista pahoja fiiliksiä ollut. Tuon on täytynyt olla huono sattuma ja myönnän itsekin lukeneeni sun juttua hymy naamalla. Kirjoitat hauskasti ja tuohon pystyi oikein eläytymään.

  Tykkää

  1. Joo siis Norskista pidin kyllä, koska näitä samoja hankaluuksia on kyllä suunnilleen joka yhtiöllä…

   Mä olen useinkin joutunut soittelemaan Finskin asiakaspalveluun, että ihanko oikeasti ajattelitte laittaa 4-vuotiaan yksin istumaan eri puolelle konetta. Minuahan se ei häiritse, mutta… Tämähän on tietysti hieman lapsiperheiden erityiskohtelua, koska kaikki muut joutuvat maksamaan ekstraa jos haluavat varmistaa vierekkäiset paikat.

   Tykkää

 8. anna

  Mä pidän lähtöselvitysautomaateista, koska varsinkin pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaessa se vähentää jonottamista ja odottelua tuntuvasti. Tuo sen sijaan tuntuu ihan tosi dorkalta, että kukaan ei tule tiskiltä auttamaan, jos automaatin kanssa on ongelmia, tai että ylipäänsä ei tee lähtöselvitystä siinä tiskillä. Kummallista, ja varmasti olisi saanut mutkin ärsyyntymään, vaikka yleensä lehmänhermoinen olenkin. Lensin pari viikkoa sitten SAS:lla, ja siellä oli tyyppi neuvomassa automaattien luona, vaikka koko terminaali oli käytännössä tyhjä. Tuli jopa kysymään, tarvitsenko apua lähtöselvityksen tekemiseen jo ennen kuin kunnolla edes pysähdyin automaatin eteen.

  En muista, että Norwegianinkaan kanssa olisin joutunut painimaan lähtöselvitysautomaatilla kuin yhden ainoan kerran, kun laite ei suostunut syystä tai toisesta tulostamaan laukkutägejä. Tämä oli kyllä jo 2011, enkä muista oliko laite silloin samanlainen kuin nykyisin. Norwegianista lentoyhtiönä sen sijaan minulla ei ole kauheasti hyvää sanottavaa, kun noin 20 lennosta reilusti alle puolet on ollut ajoissa ja kaksi kertaa lennon aikataulua on vaihdettu vain pari viikkoa ennen matkaa. Sain noiden aikataulumuutosten takia lennot peruttua ja rahat takaisin täysimääräisenä, mutta noin lyhyellä varoitusajalla en tietenkään enää voinut löytää uusia lentoja lähellekään sitä hintaa, jolla olin Norwegianin lennot ostanut. Toisella kerralla myös perumisen kanssa oli ongelmia, kun järjestelmä jostain syystä antoi perua pelkästään paluulennon.

  Jostain syystä Norwegian ei kauheasti mainosta tätä missään, mutta niillä on chat-palvelu, jota kautta sain itse apua tuohon perumiseen ja rahojen saamiseen takaisin. Ei tarvinnut soitella tai sähköpostitella, vaan chatissa juttelin suomalaisen asiakaspalvelijan kanssa ja homma hoitui hyvin. Tähän aspa-chattiin tosin osasin hakeutua vain kaverin vinkistä ja löysin sinne perille ainoastaan googlen kautta. Hyvin varjeltu salaisuus, mutta eipä myöskään tarvinnut jonottaa kuin ehkä minuutti! 🙂

  Mä pidän myös Hki-Vantaasta kenttänä, vaikka nyt tosi paljon nousseet matkustajamäärät ja remontit onkin tehneet siitä aika ahtaan Schengen-puolella. Spessubonusta annan siitä, että sähköinen passintarkastus toimii Hki-Vantaalla mulla (ja myös tuttavapiirissäni, keskustelujen perusteella) ihan jokainen kerta. Samaa ei voi sanoa useimpien muiden lentokenttien kohdalla, valitettavasti.

  Tuo käsimatkatavarajuttu kyllä sylettää joka kerta. Ymmärrän sen, että etenkin lyhyillä matkoilla ihmiset ei halua maksaa ruumaan menevistä matkatavaroista, mutta tosiaan käsimatkatavaroita on nykyään Euroopan lennoilla aika turha yrittää saada mihinkään lokeroon tungettua, ellei sitten ole ensimmäisten joukossa koneessa. Siksi itse reissaan käsimatkatavaralliset matkat nykyisin aina repun kanssa. Sen ainakin saa pehmeänä ja muovautuvana helposti tungettua edessä olevan istuimen alle, niin säästyy yhdeltä ketutuksen aiheelta, kun ei tarvitse epätoivoisesti yrittää jumpata sitä kovaa lentolaukkua jonnekin kymmenen istuinrivin päähän lokeroon.

  Sikahintaista vettä muuten ei tarvitse Hki-Vantaalla ostaa. Automaatista sitä saa euron/pullo tai vesipisteistä voi täyttää oman vesipullon ihan ilmaiseksi. 🙂

  Tykkää

  1. Mä olen kanssa saanut nopeaa ja ystävällistä palvelua Norwegianin (ja myös Finnairin) chateista ja FB-chäteistä, kun olen varannut esim. koirille lentokummipaikkoja. Ei varsinaisesti pahaa sanottavaa, ja nytkin enemmän tökki juuri maapalvelut ja ne vissiin taitavat olla Finavian vastuulla.

   Näiden noin metrinmittaisten kanssa matkustaessa on hyvänä puolena se, että he eivät juuri sitä jalkatilaa kaipaa ja saadaan aina kamat yleensä edessäolevan penkin alle, eli päästään vähän helpommalla. Varsinkin kun kymmenen minuutin välein sieltä repusta pitää kaivaa jotain suolatikkua tai tehtävävihkoa…

   Kiitos ihanan pitkästä kommentista!

   Tykkää

 9. Tykkään Norwegianista. Lennän Malagan ja Helsingin väliä melkein aina Norskilla enkä oo löytänyt moitittavaa. Palvelu oli erityisen hyvää, kun liisin noilla punaisilla halpalentosiivillä Yhdysvaltojen länsirannikolle. Minä tosin menen (sun sanojasi mukaillen) melkein minkä tahansa peltipurkin kyytiin (ei oo lapsia), joten esimerkiksi Ryanairin palvelukulttuurin ja kauhulentoemojen vierellä Norskin palvelu on oikein buenoa. 🙂

  Tykkää

  1. Ryanairilla kieltämättä tuntuu, että on jossain piilokamerassa. On aikamoinen lottovoitto jos tervehtivät kun tulet koneeseen, muusta palvelusta puhumattakaan…
   Ja mekin jatkossa voidaan aivan huoletta valita Norski tälle Málaga-Helsinki-välille, itse lentämisestä jäi tosiaan hyvät kokemukset. Kun matkakumppaneita ei voi valita…

   Tykkää

 10. Yritän kaikin tavoin vältellä noita automaatteja ja tiskille jonottamista, joten pyrin chekkaamaan itseni mobiilisti jo vuorokautta ennen. Nykyään todella ärsyttää, että moni lähtee reissuun aivan valtavilla käsimatkatavaroilla ja täyttää hattuhyllyt heti. Valitettavasti olen siksi itsekin usein juuri heitä, jotka kärkkyvät heti sisään koneeseen boardingin alkaessa. Jos vain mahdollista, yritän kanssa ottaa mukaan vain repun, jonka voi tiukassa tilanteessa survoa penkin alle.

  Vesipullon myös täytän ihan hanasta :D. Jotenkin koitan vain kaikin tavoin minimoida ärsytyksen määrän.

  Tykkää

  1. Mä yksin reissatessa hoidan aina hommat mielelläni ilman ihmiskontaktia, mutta lasten kanssa mun rikkinäinen puhelin + neljät eri liput… ei vain toimi, silloin tukitaan kaikki tarkastuspisteet ja saadaan hermoromahdus. Mulle toimivin tapa minimoida ärsytyksen määrä on pitää huoli että taskussa on suklaata ja määränpäässä pullo viiniä kylmässä 😀 .

   Tykkää

 11. Ärsyttävää sähläämistä kyllä tuon paluumatkan osalta. Luulin, että nuo käsimatkatavaraongelmat olisivat jo loppuneet kun muistaakseni luin että siihen otettiin uusi systeemi käyttöön. Meillä ei kyllä koskaan ole ollut ongelmia koska meillä on vain pienet käsimatkatavarat. Tai siis ylipäätään vähän matkatavaraa eikä ruumaankaan yleensä mitään. Boarding passi kännykkään ja sitten voi vaan suoraan kävellä turvatarkastukseen. 🙂

  Tykkää

  1. Mä en voi varmaan vielä 10 vuoteen haaveilla, että lentäisin pelkillä käsimatkatavaroilla, siis jos lapset on mukana 😀 Mutta joskus vielä sekin aika koittaa!
   Ja he eivät onneksi tarvitse jalkatilaa samalla tavalla kuin allekirjoittanut, joten heidän penkkiensä eteen saa hyvin tungettua useammankin kapsäkin…

   Tykkää

 12. Ha ha… kuulosti yllättävän tutulle. Mekin ollaan aina tykätty matkustaa Norskilla. Täältä Kaliforniasta lennettäessä se ei edes tunnu mitenkään halppikselta. Koneet on paljon modernimpia kuin muilla yhtiöillä joilla olen tätä väliä mennyt, ja palvelu on pelannut. Mutta siis ihan sama kokemus on ollut tuosta check innistä Helsingissä. Henkilökunta suorastaan sylkee päälle jos heiltä jotain kysyy. Apua saa mutta väkisinkin itselle tulee tuo; ”anteeksi että olen olemassa fiilis”.

  Ja todellakin nuo Hesan leikkipaikat. Ne on olleet aika säälittäviä. Nyt mielestäni siellä shengenin ulkopuolisille lennoille menevässä päässä oli uuden näköinen leikkipaikka, joka sekin oli jotenkin todella pieni ja mitään sanomaton. Lapset sitten leikki enemmän sellaisella oleskelualueella joka oli varmaan tarkoitettu istuskeluun ja rauhoittumiseen, mutta kun se on sellainen koivumetsä, niin sehän on tietenkin aika jännä. Mietin vaan, että miksei leikkipaikan suunnittelussa voi käyttää sen kaltaista mielikuvitusta. Se tylsä häkkyrä miniliukumäellä ei kauaa lapsia jaksa kiinnostaa.

  Ja tuo bussissa oleminen tönivien suomalaisten kanssa on jo ihan klassikko meille koska meillä on aina jatkolento maakuntaan. Edes pienen vauvan kanssa tullessa ei kukaan nosta persettään penkistä, joudun seisomaan ja heilumaan vauvan ja matkatavaroiden kanssa matkan ajan. No, en edes jaksa mennä niihin kommentteihin mitä ollaan saatu… Mutta yllättävän paljon tämän kaltaiset asiat vaikuttaa matkafiilikseen. Onneksi välillä on tosiaan niitä hyviäkin kokemuksia!

  Tykkää

  1. Hyvä, etten ole ihan vainoharhainen valitukseni kanssa 😀 .
   Mulla kyllä oli hermojen menettäminen suht lähellä kun tiskit oli täynnä niitä ”asiakaspalvelijoita”, joiden ilmeisesti ainoa elämäntehtävä oli valittaa toisilleen kuinka vaikeeta kaikki on ja huitoa asiakkaita pisteeltä toiselle. Vähän kafkamainen kokemus, mutta onneksi päästiin perille!

   Ja olen kyllä kiitollinen, että lapset on jo sen ikäisiä että jotenkuten pysyvät jaloillaan siellä bussissakin (vähän huvittavaa, että kaikilla HIRVEE PAKKO saada istua siellä bussissa pari minuuttia, vaikka luvassa on viisi tuntia paikoillaan jököttämistä koneessa…).

   Tykkää

 13. Norskilla on ihan kätevää matkustaa – nimittäin jos tekee check-innin puhelimella ja matkustaa käsimatkatavaroilla. Muistan kuiten kin kauhulla kuinka kerran seurueemme 85-vuotias yritettiin panna nostamaan matkalaukkunsa hihnalle nuoren virkailijamiehen vain seuratessa sivusta onnistuuko mummu raskaan laukun kanssa vai ei. Onneksi kanssamatkustaja riensi apuun.

  Tykkää

  1. Jep; kokeneille reissaajille, nuorille/hyväkuntoisille, käsimatkatavaroilla ja toimivalla elektroniikalla liikkujille homma toimii hyvin. Mutta moni muu saattaa olla vähän vaikeuksissa nykyisen palvelukulttuurin kanssa, valitettavasti.

   Tykkää

 14. Onpa harmi että teillä on ollut näin ikävä kokemus lentkentällä 😦 Olen itse ennen tehnyt Norwegianin maapalvelua työkseni – palvelunhan tuossa tarjoaa erillinen maapalveluyhtiö, eli ei lentoyhtiö suoraan tai lentokenttä. Itsepalveluautomaatit aiheuttaa kyllä haasteita, vaikka niistä on toki myös valtava hyöty. Kannattaa antaa uusi mahdollisuus, toivottavasti seuraavaksi menee sujuvammin! 🙂 Kivoja reissuja!

  Tykkää

  1. No niin, maailman myöhäisin vastaus – jäänyt saamatta ilmoitus tästä!

   Mutta siis kokemus oli enemmän koominen, suhtaudun näihin ”vastoinkäymisiin” (jotka on siis aivan first world problems) enemmän huumorilla ja hyvänä materiaalina blogiin kuin kovin vakavasti :).

   Tykkää

 15. Raija

  Nirwegianilla olen lentänyt vain kaksi kertaa. Eka oli Dubliniin ja kokemus todella positiivinen. Henkilökunta toimi loistavasti, runsas valikoima ruokia joista saattoi valita. Ruokajuomat edullisia jne. Toinen kerta oli lento Helsingistä Ouluun ja takaisin.

  Tykkää

  1. Mun lapseni rakastaa niitä sipsejä yli kaiken!

   Mun mielestä Norski ei näinä aikoina enää juuri muista eroa, enkä keksi mitään erityistä valittamista suuntaan enkä toiseen – kokemuksethan juuri lennoista oli voittopuoleisesti hyviä, mutta maapalvelussa ja kentällä enemmän nuristavaa.

   Tykkää

 16. Päivitysilmoitus: RAHAT TAKAISIN LENNOISTA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s