CARREFOUR, VÄHÄN NIINKU CITYMARKET

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedän, te olette kaikki henkeä pidätellen odottaneet, että julkaisen ensimmäisen osan legendaarisesta ruokakauppaesittelystäni, eikö niin? No, voitte lopettaa jännittämisen, tässä se tulee: tulkaa mukaani kurkistamaan Carrefouriin! Kyseessä on tämä ranskalainen kauppajätti, jolla on useampi automarketti myös meidän kulmilla. Nyt kun meillä vihdoin on auto käytettävissämme, suoritetaan suurin osa ruokaostoksista juuri Carressa – niin kuin tätä rakasta ruokakauppaa tuttavallisesti kutsumme, jopa kuopus osaa reitin Carreen… Kun saavuimme tänne Etelä-Espanjaan ensimmäisen kerran aika lailla tasan kaksi vuotta sitten, oli käynti Carressa usein mulle pieni palkinto kun olin selvinnyt päivästä. Kaunis kävelymatka merenrantaa pitkin, sitten pyörimistä kaupassa ja taksilla kotiin. Nyt ruokaostoksista puuttuu moinen glamour, mutta Carrefour on yhä suosikkikauppani, varsinkin suuren valikoimansa ansiosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuten automarketeista yleensä, myös Carrefourissa myydään suunnilleen kaikkea. Yleensä Carrefour-käynnit tulevatkin vähän suunniteltua kalliimmiksi, kun mukaan tarttuu tyynyjä tai kaiuttimia tai astioita. Tässä kuussa sieltä on hankittu mm. tekokuusi, joululahjoja, pyjamia ja joulukortteja, jotka maksoivat niin paljon että meinasin alkaa itkeä kassalla (en kuitenkaan kehdannut enää palauttaa niitä, joten muutamat suomalaiset ystävät ja sukulaiset saavat sitten melkein kymmenen euron arvoiset joulutervehdykset…). Toisaalta hyvää levitettä tai halpoja pähkinöitä sieltä ei saa, joten niiden perässä mennään sitten eri kauppoihin, kuten esimerkiksi Lidliin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse arvostan Carrefourissa erityisesti kansainvälisten ruokatarvikkeiden osastoa, jonka Lattari-hyllyistä löytyy frijoles refritos-purkkipapumössöä sekä platanitos-banaanichipsejä. Toistaiseksi ainoa löytämämme suomalainen tuote on Fiskarsin sakset. Muita lempiosastojani ovat, niin epäekologista kuin se onkin, pesuaineet. Usein valitsemme suosikkipesuainetta kuopuksen kanssa erilaisia pulvereita ja nesteitä haistellen ja herätämme ehkä hieman kyseenalaista huomiota. Yhtään vähemmän eivät kyllä ihmetelleet kun hilluin siellä lauantairuuhkassa kameran kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Carrefourista ostan usein tonnikalaa, sillä tonnikalapihvi maksaa noin kolme euroa – Suomessa hinta on ainakin kolminkertainen. Hamstraan nykyään myös pakastealtaasta kasviskevätkääryleitä, joka on ehkä paras (ja täällä myös ainoa) eines mitä vegetaristeille on tarjolla. Vahinkojakin välillä sattuu: kerran ostin vahingossa lapsille kalapuikkojen sijaan friteerattua kalmaria, kun en lukenut tuotetekstiä huolella. Lapset eivät huomanneet eroa, onneksi. PMS-oireita hoidan toisinaan Oreo-juustokakulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt olen jo tottunut täkäläisiin tapoihin, mutta ensimmäisillä kerroilla olin hieman hukassa espanjalaisessa supermarketetiketin kanssa. Sisääntullessa isot laukut ja reput pitää laittaa muovikassiin, joka sinetöidään. Kasviksia ja hedelmiä ei punnita itse, vaan he-vi-osaston keskellä on piste, jossa joku henkilökunnan edustaja sitten punnitsee ja sinetöi pussit. Kunhan ehtii. Kassalle muodostetaan yksi jono, josta sitten kiltisti mennään sille kassalle jonne näyttö käskee. Jos kassa lyö jotain väärin tai tuotteessa on väärä hinta, hän ei sitä korjaa, vaan käskee kassojen ulkopuolella olevalle asiakaspalvelupisteelle, missä sitten saa jonotella 20 minuuttia jonkun kahden euron hinnankorjauksen takia. Arvaatte varmaan, että usein vain nielen tappioni ja annan olla. Ylipäänsä vitsailemme aika paljon paikallisesta asiakaspalvelusta, sillä kassahenkilökunnan työmoraali ei ole järin korkealla vaan välillä he häipyvät juttelemaan keskenään tai unohtuvat tutkailemaan kynsiään. Toisaalta eihän meillä nyt ole mikään kiire.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Carrefourissa on siis kaikki isoa, onneksi myös viiniosasto. Joka kerta kassalla hintataso ilahduttaa, sillä ruoka on Espanjassa kyllä huomattavasti halvempaa. Periaatteessa meillä menee kuussa ruokaan saman verran rahaa kuin Suomessa, mutta käytämme laadukkaampia raaka-aineita ja käymme enemmän ulkona syömässä. Kaipaamme totta kai paljon myös suomalaisia tuotteita enkä ole esimerkiksi vielä uskaltautunut leipomaan täällä, mutta pikku hiljaa laajennamme repertuaaria uusien raaka-aineiden ja tuotteiden puolelle. Tuota kinkkujuttua emme kyllä vielä ole tajunneet ollenkaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 kommenttia artikkeliin ”CARREFOUR, VÄHÄN NIINKU CITYMARKET

  1. Päivitysilmoitus: MERCADONA – Periaatteen Nainen

  2. Päivitysilmoitus: IHAN TAVALLINEN VIIKONLOPPU TÄÄLLÄ – Periaatteen Nainen

  3. Päivitysilmoitus: MORRISONS – Periaatteen Nainen

  4. Päivitysilmoitus: UUSI ALKU – Periaatteen Nainen

  5. Päivitysilmoitus: Ruokakori Espanjassa – Melkein tropiikissa

Jätä kommentti