PÄIVÄRETKI JURMALAAN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt täytyy tunnustaa, että huijasin heti otsikossa: en ikinä päässyt Jūrmalaan (paitsi pääsin; kommenteissa Ville avaa Jurmalan konseptia paremmin kuin itse, että kannattaa tarkistaa sieltä faktat!). En sunnuntaina, enkä tänään tiistaina – olen viettämässä siis Latviassa yhdeksän päivän lomaa ja olimme päättäneet pyhittää rantalomailulle ainakin muutaman päivän. Heinäkuinen sunnuntai oli ensimmäinen lomapäivä, jolle oli luvattu muutakin kuin jatkuvia sadekuuroja. Eräs ystäväni osoittautui todelliseksi käveleväksi Latvian oppaaksi ja neuvoi ottamaan junan parinkymmenen kilometrin päähän Riiasta, ja jäämään jo pois ennen Jūrmalan asemaa (joka on siis nimeltään Sloka, eli ette löydä asemaa nimeltä Jūrmala) ja kävelemään rantaviivaa pitkin kohti määränpäätä. Jūrmalaan pääsee myös bussilla sekä veneellä Riiasta, lähtö oli ainakin klo 10 ja paluu klo 18 ja meno-paluun hinta 20 euroa. Luultavasti kokemus sekin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riian juna-asemalta (helppo löytää, suomalaisille tuntomerkkinä vähintään se että on Stockan vieressä) lähtee rustiikkisia paikallisjunia noin 20 minuutin välein länteen eli juuri Jurmalaan päin. Me ostimme liput asemalta (1,5 euroa suunta eli 3 euroa meno-paluu) mutta niitä myödään myös junassa, käteistä messiin. Juna itsessään oli kauniisti sanoen vanhanaikainen, kuten olivat kymmenet pienet asemat matkan varrella. Kaikki oli silti vallan selkeää ja vaivatonta ja tunnelmallista, joskin tunnelma oli aika tiivis eli mistään turvaväleistä ei aurinkoisena sunnuntaipäivänä tarvinnut haaveilla. Me jäimme pois Majorin asemalla ja lähdimme tallustamaan viiden minuutin kävelymatkaa rantaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majorissa on suloisia art nouveau-henkisiä kesäkoteja sekä kylpylähotelleja. Erään kylpylähotellin edustalla oli houkuttelevia aurinkotuoleja varjoineen, joskin ne olivat hotellin asukkaille 20 euroa ja ulkopuolisille 25 euroa per tuoli – sen verran olen saita että viittäkymppiä en pulita pelkästä istumisesta, joten päätimme lähteä seuralaisen kanssa vaeltamaan kohti Jurmalaa. Tämä olikin selvästi suosittu tapa viettää päivää, sillä ihmiset vaelsivat sankoin joukoin paikasta toiseen. Rannalta – en tiedä tarkalleen mistä – sai myös vuokrata erilaisia pyöriä sivuvaunullisista sähköpyöristä fatbikeihin, SUP-lautojakin näytti olevan tarjolla. Sen lisäksi oli useampi leikkipuiston tapainen touhuamispiste, rantakahvila, kenttä rantalentikselle tai sulkapallolle sekä alueita, joissa pelata jalkapalloa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ranta on erinomainen varsinkin pienten lasten vanhemmille; vesi on matalaa pitkälle, aikuinen saa kahlata about sata metriä ennen kuin vesiraja on navan korkeudella. Koko ranta on miellyttävää hiekkaa. Ainoa ehkä haittapuoli on jatkuva trafiikki: auringonottoon ja lepäilyyn on parempi pysyä rannan takaosassa lähempänä metsää (ensin siinä on vähän kukkia ja heiniä, sitten kangasmetsää jossa näytti olevan paljon mustikoita!) mutta jatkuva pyöräilijöiden ja kävelijöiden virta katkaisee suoran yhteyden mereen. Aikuisille tämä ei tietenkään ole mikään ongelma, mutta kovin itsetuhoisten taaperoiden kanssa voi olla hieman stressaavaa vahtia ettei kukaan jää pyörän alle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niin, Majorista on kuitenkin noin 12 kilometriä itse Jūrmalaan. Vaikka rantareitillä oli kahviloita ja lepopaikkoja, roskiksia ja vessojakin, päätimme kuitenkin Jaundubultin kohdalla kääntyä juna-asemalle ja palata Riikaan. Jaundubulti itsessään oli täynnä sekä hauskoja puutaloja että rähjäisiä autiohöskiä. Yksi upea, varmaan joskus ennen muinoin hotellina toiminut rakennus oli tyhjillään melkein romahduspisteessä. Haluaisiko joku innokas investoida tarjota muutaman miljoonan niin kunnostetaan se ravintolaksi ja taiteilijaresidenssiksi?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En siis ikinä päässyt ihan Jurmalaan asti, mutta ei se mitään. Se oli silti hieno kokemus, jonka jälkeen housuissa ja kirjan sivuilla oli hiekkaa. Jurmalassa kuulemma kannattaa syödä Burger Studiossa, joten ehkä ensi kerralla otan lapset mukaan – he kyllä rakastaisivat tuota aktiviteettien täyteistä rantaa täysillä, ja lähialueilla on myös muutama vesipuisto – ja menemme myös syömään ja nauttimaan kesäkaupungin tunnelmaa. Mutta meri, se on aina yhtä ihana, vaikka tällaisena lempeän rauhallisena Riianlahden versiona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

22 kommenttia artikkeliin ”PÄIVÄRETKI JURMALAAN

 1. Päivitysilmoitus: PÄIVÄRETKI JURMALAAN — Periaatteen Nainen | Mon site officiel / My official website

 2. No 12 km.. ja takaisin, on kyllä aika vaellus. Pitäkää tunkkinne vaan rauhassa, jos kerran koko matka on jo mukavaa rantaa, josta voi nauttia päivän. Tollaisissa matalissa kahluuvesissä ja on myös ihan oma viehätyksensä.

  Tykkää

  1. Joo, toki Ville tuossa alla antaa aika tyhjentävän selvityksen meidän sekoilulle 🙂
   Hienoa kulmaa kaikkineen, joskin osa näistä seisakkeista oli kyllä vallan ”jumalan selän takana” ja voivat ehkä yllättää suurempaa turistiryysistä odottaen.

   Tykkää

 3. Ville

  Rautatiellä Jurmalan kaupungin alueella on noin 14 seisaketta, joilla kaikilla junat pysähtyvät. Yksi näistä seisakkeista on Majori. Mikään näistä ei ole nimeltään Jurmala eikä ole mitään yhtä ainoaa ja oikeaa Jurmalan asemaa. Suurin osa turisteista varmaan jää Majoriin, koska siellä on se vanha puukaupunki. Majori siis on osa Jurmalaa ja vierailemalla Majorissa vierailet Jurmalassa.

  Sloka ei mitenkään varsinaisesti ole Jurmalan keskusasema eikä Sloka ole edes Jurmalan suurin kaupunginosa. Jurmalan kaupallinen keskus on Kaugurissa, jonka lähin asema on kyllä Sloka. Turisteja en ole nähnyt Kaugurissa tai Slokassa kuin kerran, olivat lähteneet etsimään autollaan suurta ruokakauppaa.

  Tykkää

  1. Kiitos Ville, tämä oli hyvä kommentti ja avaa varmaan monille sen konseptin; meillä siis oli tavoite ravintola (Burger Studio) joka oli Slokan asemalla saavutettavissa ja tosiaan ymmärsin tuon Jurmalan ”konseptin”, joskin meillä vaellus oli nimenomaan Kauguriin päin – paikan nimeä en tiennyt, kiitos siitä! Jos on linkittää postauksia Kaugurin/Slokan osalta niin luen mielelläni, meitä jäi siinä Jaunduboultin kohdilla vaivaamaan mitä jäi näkemättä 🙂

   Tykkää

 4. Siis mitä ihmettä? Olittehan te Jurmalassa, kun olitte Majorissa.
  Teille osui kaunis sää, kun kävin tuolla viime viikolla, oli melko pilvistä ja tuuli kylmästi. Mutta hiekka oli ihanan pehmeää, kuin jossain kaukana etelässä. 😊

  Tykkää

  1. Itse meressä sai olla rauhassa, ja kyllähän yli 10 kilometrin rantaviivalle mahtui hyvin levittäytymään – lapsiperhenäkökulmasta riski oli lähinnä mereen juoksevien lasten ja rantaa suhaavien pyöräilijöiden törmäykset.

   Tykkää

 5. Meille kävi aikoinaan tavallaan vähän samalla tavalla. Matkasimme samaisella junalla Riikasta Jurmalaan, mukana (aikaan ennen GPSiä joka laitteessa) Riikasta saatu kauniin värikäs kuvitettu kartta, josta sitten Jurmalaa aikamme katseltuamme katsoimme, että mehän voimme kävellä tuon yhden asemanvälin verran kauniita taloja katsellen. Lähdimme matkaan ja kävelimme ja kävelimme ja kävelimme ja löytyihän se seuraava asemakin lopulta, mutta siinä samalla tajusimme, että se saamamme kartta oli lähinnä kaunis, mittakaavasta ei ollut tietoa. Jurmalan kohteet täyttivät pääosan A4:sta ja seuraava asema oli sitten piirretty siihen ihan viereen reunaan, kun siinä oli tilaa. Se että matkaa oli kilometritolkulla ei kartasta ihan selvinnyt 🙂

  Tykkää

 6. Päivitysilmoitus: RUOKAMATKA RIIKAAN – Periaatteen Nainen

 7. Jurmalasta olen haaveillut jo pitkään, mutta vielä en ole sinne ehtinyt. Olisi ollut oiva kohde juuri koronakesälle, mutta tämä kesä on mennyt täysin töiden merkeissä, blaah… Ihania kuvia, kovin näyttää kauniilta, kuten aina meren äärellä.

  Tykkää

 8. Lotta

  Tosiaan olit Jurmalassa, minusta suorastaan sen sydämessä 🙂 Sloka ei suuresti mieltä ylentänyt sen mitä olen siellä käynyt, mutta en kyllä tunne sitä ollenkaan, harhailin vain etsimässä kauppaa, ja siellä oli jotenkin hostiili ilmapiiri, vanhaa neukkulaa, jossa epävarma olo kun ei ymmärrä mitään ja kauneutta ei tule heti vastaan.

  Mitä kauemmaksi Majorista Slokan suuntaan menee, sitä etäämpänä asemat ovat toisistaan. Rannan kautta kävelee hitaammin kuin kadun kautta. Itse olen kävellyt Majorista ehkä pari asemanväliä kumpaakin suuntaan, se ei ole liikaa. Dubultissa suosittelen kahvilaa nimeltä Dukats, rannalta on kyltit sinne päin. Pikkupaloja, salaatteja ja lounasruokia, slaavilaistyylisiä ja hyviä. Kasvisvaihtoehtoja en takaa…. Tai ainakaan vegaaneja. Ihanaa ja muhevaa raparperipiirakka. Ja saman kadun varrella on kuulemma joku hyvä, ns. autenttinen hatsapuripaikka rähjäisessä puutalossa (rannalta päin oikealla puolella) paikkaa pitää originelli tyyppi, joka antaa tuulensa näkyä… Mutta en ole ikinä uskaltanut itse käydä, englantia siellä ei puhuta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s