SURULLISENKUULUISA LA LÍNEA

Vanha kotikaupunkini sai oman televisiosarjan.

Tämä Netflixin omaa tuotantoa oleva neliosainen minisarja ”La Línea – Kaupungi lain rajalla” on yhtä aikaa sekä nostalginen että hieman huvittava. En ensin ajatellut katsoa sitä ollenkaan, koska on ikävöin jo valmiiksi paljon, mutta uteliaisuus voitti.

Olin kyllä seurannut joitain keskusteluja sosiaalisessa mediassa, joissa paikalliset (siis ne linealaiset) muutama vuosi sitten puhuivat kuvausryhmästä, ja alueelle jäänyt ex-mieskin tiesi kertoa että tekeillä on ”Narcos-sarjan hengessä Euroopan versio”. Pidin tosi paljon Narcosin kahdesta ensimmäisestä kaudesta (en mitenkään vähiten näyttelijä Pedro Pascalin vuoksi…) mutta osasin aavistella, että La Línean ”monipuolisuudesta” huolimatta ihan saman tason draamaa tuskin olisi luvassa.

Olihan meidänkin arki aika tylsää, siitäkin huolimatta että todistin lähes joka päivä tupakan salakuljetusta ja satuin kerran rannalla keskelle narcolanchan (pikavene, jolla huumeita tuodaan Gibraltarinsalmen yli) purkuoperaatiota, joka päättyi poliisin rynnäkköön. Ja viattomana, sinisilmäisenä suomalaisena en tajunnut ollenkaan mistä oli kyse vaikka huumeryhmä heilui ympärillä kiväärit ojossa ja naamioituneet huumekauppiaat kaasuttivat ympäriinsä mönkijöillään. Myös paikallinen huumepomo vangittiin muutaman kymmenen metrin päässä kodistamme ja huumekauppaa käytiin avoimesti vastapäisessä taloyhtiössä, mutta silti.

Siksi Netflixin sarja vähän naurattaakin, vaikka aihe on vakava.

Työttömyydestä, köyhyydestä ja kurjasta maineestaan huolimatta kaupunki on käytännössä varsin rauhallinen. Meillä autoon murtauduttiin kerran, mutta muuten sain kulkea rauhassa, myös pimeällä ja niillä paikoilla, joilla aamuyön tunteina Marokon puolelta tuotu lasti ja paikalliset levittäjät kohtasivat. Tietenkään ihan aina ei kannattanut kulkea kamera ojossa eikä kurkkia kadulle avatuista ovista, mutta enemmän pelkään Itä-Helsingissä kuin pahamaineisessa La Líneassa.

En yritä vähätellä huumeongelmaa (tai oikeastaan ongelma on huumekauppa, sekä muu laiton toiminta sen ympärillä – mitään massiivista huumeidenkäyttöön liittyvää ongelmaa ei alueella käsittääkseni ole) tai puolustella pimeitä bisneksiä. Eivät ne kuitenkaan näy jokapäiväisessä arjessa, jossa lapsia viedään ja haetaan koulusta tai mennään päivän päätteeksi plazalle kahville. Toki kaupungin yleisilme on rähjäinen eikä se houkuttele turisteja, mutta pieni, vanhanaikainen keskusta on sympaattinen ja eläväinen.

Itsekin vilahdan sarjassa. Nimenomaan vilahdan: mun otsan voi tunnistaa vain, jos on tuijotellut sitä päivittäin peilistä. Netflixin kuvausryhmä oli ikuistamassa samaa jouluista tanssiesitystä, zambombaa, kuin minäkin. Olen siis päässyt Netflixiin, joskaan edes oma äitini ei erottanut mua paikallisten dance momsien seasta.

Valitettavasti tv-sarja on aika ponneton. Kun ei siellä oikeasti niin paljon tapahdu. En usko, että sitä jaksaa katsoa muut kuin ne, joilla on jokin side La Líneaan. Itsekin bongailin tuttuja naamoja, esimerkiksi sarjassa kaupungin pormestari Juan Franco oli meille jokapäiväinen moikkaustuttu, asuimmehan suoraan kaupungintalon vieressä. Itselleni oli kuriositeetti katsoa, kuinka öisin hasista ja kokaiinia tuotiin laatikkotolkulla samalle rannalle, missä olin vain muutamia tunteja aiemmin ulkoiluttanut koiraa. Muita tuskin kiinnostaa.

Jos kuitenkin Campo de Gibraltarin alue kiinnostaa, on Ylellä Avarassa luonnossa jakso, jossa lempiapinani eli Gibraltarinvuoren magotit saavat runsaasti huomiota. Apinoiden touhuissa on yleensäkin paljon enemmän järkeä kuin huumekauppiaiden.

Tämä Atunaran vaarallinen ranta vilahtelee Netflixissä runsaasti

7 kommenttia artikkeliin ”SURULLISENKUULUISA LA LÍNEA

 1. La Línea – Kaupunki lain rajalla -minisarja ei itseäni oikeastaan kiinnosta, mutta toisaalta eipä mitään muutakaan sarjaa ole useisiin vuosiin tullut katsottua. Avaraa luontoa kyllä tulee säännöllisesti seurattua, mutta tuo Villi Välimeri -kaksiosaisen dokumentin jälkimmäinen osa on vielä katsomatta, joten tuo olikin oikein tervetullut muistutus! Täytyykin yrittää ehtiä katsomaan tuo jakso vielä tänään.

  Tykkää

 2. Olipa mielenkiintoinen postaus, ja ehkä pitää vilkaista myös onko tuosta sarjasta mihinkään. Niinhän se tietysti on, että normaali arki rullaa kaikkialla, eikä massiivinenkaan huumerikollisuus juuri tavallisen kansalaisen arjessa näy. Ellei nyt sitten satu täysin väärään paikkaan, ihan väärään aikaan. Me ollaan kerran todistettu huumepoliisiin rynnäkköä kaupunkiin lomareissulla Nicaraguassa, jotain paikallista huumelordia kai ne siellä jahtasivat. Tarina ei kerro, jäikö jehu kiinni, kun ei sentään tohtinut lähteä seuraamaan tilannetta sen lähempää.

  Tykkää

 3. Paljon tulee kyllä Netflixiä katseltua harmaina koti-iltoina, joten täytyy tämä pistää korvan taakse muistiin ihan uteliaisuudesta. Täytyy muistaa bongata tuo sinun otsasi sieltä sitten ja hihkaista miehellekin. 😉 Alue on uusi tuttavuus itselleni sinänsä, että ei ole tullut pahemmin otettua selvää seudusta vielä (Omat Espanjan matkat ovat olleet enemmän pohjoisen ja itärannikon puolella vielä toistaiseksi). Narcosia olen ajatellut alkaa katsomaan, mutta en ole vielä kaiken muun tohinan ohella ennättänyt, joten kiitos muistutuksesta, se täytyy ottaa ”työn alle” seuraavaksi!

  Tykkää

  1. Liikuttava postaus! Katsoisin ehkä sarjasi muutoin, mutta Netflix on juuri tauolla, ja taidan olla enemmänkin elokuvien ystävä.

   Kovasti onkin tuo Netflix ruvennut elokuvia ja sarjoja tekemään Intiassakin. Eivätkä ne sarjat kaikki huonoja ole. Elokuvissa on kuitenkin parantamisen varaa Bollywoodiin verrattuna.

   Tykkää

 4. Wau, aika harva pääsee Netflixin sarjoihin otsaa näyttämään 🙂 Viimeksi katselin Netflixista Rahapajaa, jonka katselu meinasi tyssätä heti hieman tylsähkön alun vuoksi. Ihmettelin miksi kaikki sitä kehuvat. Muutaman jakson jälkeen alkoi tapahtumaan ja sen jälkeen se vei mennessään. Narcosista olen katsonut ehkä pari jaksoa, mutta sille en lämmennyt. Pitäisikö sitäkin katsoa muutama jakso lisää..

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s