Kaupallinen yhteistyö: Lukuloma
Uskotteko jos sanon, että me rakastamme lukemista? Lapsilla ei oikeastaan ole vaihtoehtoja: olen kanavoinut kaiken ”futismutsiuden” siihen, että olen pakottanut heidän kirjastoon, lukenut silloinkin kun heitä ei ole kiinnostanut ja tuputtanut omia lapsuuden lempikirjoja minkä kerkiän. Sanoisin, että kyse on ennen kaikkea laiskuudesta. Lukeminen on matalan kynnyksen laji, ei tarvitse liikkua mihinkään sängyltä, voidaan olla samassa kasassa sohvalla ja silti jokainen uppoutuneena ihan erilaiseen maailmaan. Kävin puhumassa tästä harrastuksesta myös eräällä videolla.
Nyt kun sattuneesta syystä tällä syyslomalla emme liiku kovin kauas kotikorttelista, on entistä tärkeämpi päästä vähän pakoon harmautta ja kylmyyttä. Olette varmasti myös kaikki kuulleet, että olin joskus noin sata vuotta sitten vaihto-oppilaana Karibialla. Ja niihin Dominikaanisen tasavallan tunnelmiin on helppo palata kirjojen kautta. Yksi omia suosikkejani on dominikaanikirjailija Junot Díaz, jonka kirjat kertovat usein kahden kulttuurin arjesta. New Yorkissa asuu melkein miljoona dominikaania, ja Díazin kirjoissa seikkaillaan latinoperheiden ja amerikkalaisen unelman välimaastossa – toisinaan aika karulla tavalla. Ja mikä riemu, että häneltä on myös ilmestynyt lastenkirja. Se on englanniksi, mutta saatavilla mm. kirjastoista. Mielikuvituksen mahdista ja myös erilaisista taustoista kertova kirja kiinnostaa varmaan myös aikuisia.
Tykkään lukea lapsille myös englannin- ja espanjankielistä kirjallisuutta (siis lasten kirjoja; pystyn simultaanitulkkaamaan Pipsa Possun supermercadossa, mutta kovin haastavaa kirjallisuutta en lähde tulkitsemaan). Tämä kuulostaa nyt kovin elitistiseltä, mutta kyse on lähinnä siitä, että olen hulluna kauniisti taitettuihin ja kuvitettuihin lastenkirjoihin ja tuon niitä aina kilokaupalla ulkomailta. Sen lisäksi tämä pitää yllä omaa kielitaitoa. Sen sijaan esimerkiksi meille ilmestyneet saksankieliset kirjat eivät oikein taivu, niissä ihaillaan pelkkiä kuvia.
Meidän syysloman menovinkki on siis kirjasto ja kirjojen sivut. Lapsille sain jokin aika sitten kaksi täydellisesti matkojen suunnittelemiseen sopivaa teosta: Lasten Matkaopas Eurooppaan (saatu) sekä Kuinka lentokenttä toimii (saatu). Molemmissa on mainiot kuvitukset ja paljon tietoa, mitä erityisesti 10-vuotias lukija arvostaa. Näiden avulla voidaan jo vähän valmistautua siihen, että ehkä ensi kesänä pääsemme taas hieman Herttoniemeä pidemmälle.
Kuopuksen rakkain kirja leikki-ikäisenä oli Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen Pulmu reissaa – sitä hän haluaa yhä silloin tällöin lukea uudestaan. Ja kun muutimme Espanjaan, oli hyvä valmistautua muutoksiin Camilla Mickwitzin Jason muuttaa maasta-kirjan kanssa. Toki toivon, että meidän muuttomme oli vähän vähemmän dramaattinen kuin Jasonilla. Tällä hetkellä seikkailemme Tylypahkassa, sillä esikoisen kanssa tahkotaan yhä läpi Harry Pottereita, ja Matiaksenmetsässä, koska luen nuoremmille Ronja Ryövärintytärtä. Jos jotain kirjaa haluan suositella syyslomalle aikuisille niin Siina Tiuraniemen Jäämerta, jossa ajan hengessä harrastetaan kotimaanmatkailua ja lopulta löydetään itsensä (kirjaimellisesti) hyvin pohjoisesta. Lisää kirjavinkkejä lomalle löytyy myös Lukuloman sivuilta ja mm. Kristan blogista!
Mulle lukeminen on parasta lomatekemistä. Ja olen onnellinen, että myös lapsilla on ollut toiveissa lukemista (ja tietenkin myös kylpylää, kiipeilypuistoa ja Pokemon-metsästystä). Saa vinkata omia suosikkejaan, niin lapsille kuin aikuisille. Instagramin puolella on vielä pari päivää arvonta, jossa voi voittaa niin lapsiin kuin aikuisiin vetoavan visuaalisen kirjaelämyksen, Julius on merenneito.



Kuulostaa sillä tavalla tutulta, että minäkin olen viime viikkoina lainannut enemmän kirjoja kuin aikoihin. Eniten kyllä ihan kotimaan matkailuun ja historiaan liittyviä juttuja, mutta jos minun arjessani olisi lapsia, voi olla, että minäkin lukisin Pipsa Possua jollain kielellä 🙂
TykkääTykkää
Pipsa Possut on kyllä oppimisen kannalta hyvällä tasolla 🙂 Mulla on hieman haastavampaakin kirjallisuutta espanjaksi, pitäisi varmaan tarttua siihen että kielitaito pysyisi yllä!
TykkääLiked by 1 henkilö
Totta puhuen oma kiinnostukseni kotiseutua kauemmaksi lähti siitä, että kaukomaat oli heti esillä lapsuudessa. Minulla oli esimerkiksi maailmankartta, johon saattoi keräillä tarroina uhanalaisia eläimiä ja isällä oli postimerkkikokoelma, jossa oli postimerkkejä eksoottisista maista. Tietysti minulla oli myös äiti, joka oli asunut ja työskennellyt kolmessa eri maassa ja mummon luona oli tavaraa Neuvostoliitosta ja sen lisäksi myös matkat.
TykkääTykkää
Oih, nyt tuli hieman ikävä aikoja, jolloin oli postimerkkikokoelmat!
Kuulostaa, että teidän suvulla on mielenkiintoinen historia.
TykkääTykkää
Lukeminen on helpoin tapa matkustaa maailman ääriin, hyvä että kannustat lapsia siihen!
Mä luen melko paljon ja nyt kun oon hurahtanut äänikirjoihin kuuntelen niitä usein esim kävelyllä. Yksi tän syksyn ehdoton suosikki oli Delia Owensin Suon villi laulu. Aivan ihastuttava kirja!
Mun blogissa paljon matkakirjavinkkejä, tässä linkki:
https://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/kirjoja/
TykkääTykkää
Tätä on kehuttu tosi paljon, joten luulen, että siihen on pakko tarttua 🙂
Ja lapsia ei kannusteta vaan suunnilleen pakotetaan!
TykkääTykkää
Ompa ihania lastenkirjoja! Pitää joskus lainata kirjastosta, kun lapsi alkaa kiinnostumaan kirjoista vielä enemmän 🙂 Tässä oli monta lastenkirjaa jotka ainakin äitiä kiinnostaa 😉
TykkääTykkää
Se on hyvä alku että aikuista kiinnostaa! 😀
Kyllä ne lapset siitä saa mukaan.
TykkääTykkää