RÄHJÄINEN LA LÍNEA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun minulta pyydetään todistusaineistoa kotikaupungimme rähjäisyydestä… no, minähän annan sitä! Todettakoon nyt ihan ensimmäisenä, että La Línean rähjäisyys ei oikeasti häiritse meitä edes hirveän paljon. Minä pidän tästä kaupungista todella paljon – olen siitä kirjoittanut aiemmin esim. täällä – ja osittain juuri sen ”autenttisuutensa” ansiosta. Olen asunut paljon köyhemmissäkin ja kurjemmissakin kaupungeissa, ja oikeastaan La Línea muistuttaa paljon Latinalaisesta Amerikasta. Tietenkin kapeat ja yleensä enemmän tai vähemmän rikkinäiset kadut sekä roskat ja koirankakat aiheuttavat logistisia haastetta kun liikutaan välillä rattaiden kanssa, mutta noin yleensä en siis kulje päivät pitkät ympäriinsä järkyttyneenä likaisuudesta tai ränsistyneisyydestä.

Sille on kuitenkin ihan oma Facebook-ryhmänsä (tai oikeastaan useampakin), kuten tämä, jossa yritetään tuoda esille kaupungin hajoamista käsiin ja herätellä pormestari Juan Francoa, josta mulla ei oikeastaan ole mitään mielipidettä. Asumme kaupungintalon vieressä ja saamme parvekkeeltamme seurata, kun tasaisin väliajoin pihalla osoitetaan mieltä. Meille Juan Franco on se tyyppi, joka moikkaa matkalla leikkipuistoon. Paikalliset ainakin ovat tyytymättömiä enkä voi heitä syyttää: Me olemme täällä vain käymässä, emme ”jumissa”, mutta turhautuisin varmasti jos todistaisin oman kotikaupungin rappiota. Koska, kaikesta kauneudestaan huolimatta, voidaan puhua rappiosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilastot tietenkin puhuvat puolestaan: La Línea on esimerkiksi Espanjan saastunein kaupunki (tähän tietoon paikallinen tuttavamme totesi hyvin lakonisesti, että onpa mukava olla ensimmäinen edes jossain…). Syyt ovat ihan selkeät: koko kaupunki on rakennettu osittain jollekin jättömaalle, naapurissa on öljyjalostamo, Gibraltarille kulkeva liike jumittaa juuri La Líneassa ja sen lisäksi on rahtilaivat salmen molemmilla puolilla (jos et vielä pode tarpeeksi maailmantuskaa, suosittelen tätä Ylellä nähtävää dokumenttia aiheesta). La Línea on myös jaetulla 2. sijalla Espanjan köyhimpänä kaupunkina ja kolmen eniten konkurssikypsän kaupungin joukossa.

Kaupungin työttömyyslukemat huitelevat jossain 50 prosentin kulmilla. Kaupunki pyörii pitkälti huumekaupasta saadulla rahalla – tämä ei ole edes mitään urbaanilegendaa vaan huumeiden vastaista työtä poliisissa tekevän tuttavamme vahvistama fakta, josta kerrotaan myös lehdistössä – eikä siihen puututa kovin suurella innolla, koska jokainen euro on tarpeen. Olen itse joutunut keskelle huumeiden salakuljetusoperaatiota ollessani kävelyllä rannalla, ja poliisien ratsiat, merellä kiertävät rajavartijat ja satunnaisesti päällä pörräävät helikopterit ovat aika arkinen asia täällä. Sinällään huumeidenkäyttö ei näy erityisen paljon katukuvassa, enkä ole koskaan pelännyt täällä siitäkin huolimatta, että myös väkivalta- ja ryöstötilastoissa La Línea on sijoittunut korkealle ja aina kun poistun kotoa olkalaukku avonaisena, on minuutissa joku mummeli nykimässä hihasta että ”hija, nyt sulje se laukku!”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En edes uskalla ajatella, mitä lähestyvä Brexit aiheuttaa La Línealle. Kun kaupunki kärvistelee jo nyt rahapulassa, mitä käy jos kaikki tuhannet päivittäin rajan yli kulkevat eivät enää pääsekään töihin? Ja kaikki sadat, jopa tuhannet, kaupungissa asuvat expatit lähtevät kun päivittäinen rajanylitys ei suju enää entiseen tapaan? Viime viikolla paikallismediassa kohistiin kuolleista kaksosvauvoista, jotka syntyivät keskosina ja joita ei voitu La Línean sairaalassa pelastaa, vaikka vauvat olisivat oikealla hoidolla selvinneet. La Línean sairaala tulvii, kirjaimellisesti hajoaa käsiin – ja kaupungissa on jo uusi, komea sairaalarakennus, joka on tyhjillään odottanut potilaita jo vuosia. Emme tarkalleen tiedä, mikä on syy sille, ettei sitä ole otettu vielä käyttöön, ilmeisesti rakennus ei täyty kaikkia viranomaisvaatimuksia, mutta tilanne aiheuttaa suurta raivoa lalinealaississa. Ja aivan syystä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu ihan parin kilometrin säteeltä kodistamme, viimeisin naapurikorttelista. Täällä on myös kauniita pihoja ja puistoja, upeita talojakin, mutta nyt pyydettiin näyttämään se ei-niin-pittoreski puoli. Sitä täällä riittää. Paljon tyhjiä tontteja keskellä kaupunkia, vanhojen kauniiden rakennusten välissä, tontteja joilla asuu esimerkiksi villiintyneitä porsaita, hylättyjä leikkipuistoja, kadulle dumpattuja huonekaluja, keskeneräisiä rakennusprojekteja, reikäisiä katuja. Ja sitten toisaalta maailman kauneimmat auringonlaskut, ihana pieni keskusta kahviloineen ja aukioineen ja lämmin, suvaitsevainen ilmapiiri. Tasapaino, monella tapaa.

P9245144.jpg

16 kommenttia artikkeliin ”RÄHJÄINEN LA LÍNEA

 1. Jenni

  Kiitos tästä! Oli hurjan mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa, ja muistutti että Espanjasta (kuten kaikista maista) löytyy monta totuutta ja kirjo on valtava! Pisti oikein ajattelemaan, että oma totuus Espanjasta ei ole yleinen totuus. Ihan terve asia minullekin muistaa!

  Uskon kyllä, että kauneuttakin löytyy ja rannan läheisyys on kyllä bonusta missäpäin vaan. Jään mielenkiinnolla seuraamaan jatkoa!

  Tykkää

  1. Joo, mä en oikeastaan edes häiriinny tästä rupuisuudesta, mutta monet espanjalaiset suhtautuvat La Líneaan aika halveksuen. Ja ymmärrän senkin, onhan kontrasti melkoinen johonkin hienoon ja historialliseen Sevillaan.

   Ja kiva kun seurailet :).

   Tykkää

 2. Irtiotto Espanjaan taitaa monen korviin kuulostaa ihan vain rannalta ja palmuilta, mutta niinhän se on, että elämää kaikessa monimuotoisuudessaan sitä lopulta kaikkialta löytyy -myös niistä ”paremmista” kaupungeista usein ne rähjäisemmätkin alueet.

  Khartum on minusta ihan harvinaisen ruma kaupunki, mutta kyllä täältäkin löytyy vaikuttaviakin näkymiä: sekä Sininen että Valkoinen Niili kaikessa komeudessaan muun muassa. Hyvin harvoin tulee kuitenkin mentyä noille paikallisille paraatipaikoille, kun sinne ei ole mitään varsinaista asiaa. Tässä kolmen vuoden jälkeen olenkin tosi kyllästynyt rumaan ja likaiseen ja huomaan aktiivisesti kaipaavani kauniimpaan ympäristöön.

  Tykkää

  1. Vaikka vähän kauempana saisi Espanjassakin elintilaa ja omaa pihaa, mä arvostan nyt sitä keskustaa lähellä – siellä on pieniä paloja historiaa, kaupungin ainoa museo ja vähän sellainen fiilis, että ollaan sivistyksen parissa. 🙂 Jatkuva merengue ja bachata tuo lisää sitä lattarifiilistä.

   Pitääkin vierailla Google Mapsilla Khartumissa! Se kuulostaa villiltä, monin tavoin, ja erittäin eksoottiselta. Mutta toisaalta, kun näitä mahdollisia asuinmaita on käyty läpi, niin myös tosi kliiniset ja siistit paikat kuten monet Aasian suurkaupungit ei houkuttele.

   Tykkää

   1. Mä luulen, että voisin välillä hyvinkin viihtyä siistissä ja kliinisessä! Varsinkin jos siinä tulisi mukana laadukas terveydenhuolto… Mutta ihan vain vähän kauniimpikin ympäristö piristäisi kyllä. Täältä saa kyllä sopivista kuvakulmista vaikuttavia ja kauniita kuvia – niitä on täällä kiertänyt Facebookissa ja Whatsappissa tässä äskettäin – mutta ihan taatusti jokaisesta kuvasta on täytynyt tarkasti rajata pois joka paikkaa koristavat käytetyt muovikassit ja muut roskat… Roskaisuus ja hiekkapölyisyys väsyttää.

    En tiedä miten hyvin Khartoum Google Mapsin kautta on nähtävissä, mutta muistan, että ennen tänne muuttoa katselimme YouTubesta pätkiä Khartumin liikenteestä – siinä tuli samalla nähtyä myös vähän paikallista kaupunkimaisemaa.

    Tykkää

 3. RR

  No mulla tulee mieleen tästä postauksesta se aika, kun asuin Porissa XD Asuin joskus semmoisessa lähiössä, mistä sais vastaavanlaisia kuvia (vieläpä suomalaisilla sääelementeillä höystettynä). Sitten oli myös se kauniimpi puoli; Kirjurinluoto ja ihanat puutaloalueet. Joka kaupungista löytynee ne omat rujoutensa, mutta tietenkin kaupungin(ja maan)taloustilanne vaikuttaa paljonkin yleistilanteeseen.

  Tykkää

  1. Hauskaa, että palaneista autoista tulee mieleen Pori 😀 Mutta ymmärrän; kaikkialla on kaunista, ja usein myös niitä vähemmän kauniita alueita. Täällä ehkä rotat, roskat kaduilla ja muut tekevät vielä rähjäisemmäksi kuin Suomen huonotkaan alueet, myös lämpötilan ansiosta esimerkiksi talot voivat rapistua paljon vapaammin…

   Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: EPÄEKOLOGISTA ELÄMÄÄ ESPANJASSA? – Periaatteen Nainen

 5. Päivitysilmoitus: MITEN ASUA ULKOMAILLA? – Periaatteen Nainen

 6. Päivitysilmoitus: PAIKALLISTUMISTA – Periaatteen Nainen

 7. Päivitysilmoitus: ME VOIMME AINA LÄHTEÄ – Periaatteen Nainen

 8. Päivitysilmoitus: URASUUNNITELMIA ESPANJASSA – Periaatteen Nainen

 9. Päivitysilmoitus: PISSAJUTTUJA – Periaatteen Nainen

 10. Päivitysilmoitus: EI TUU IKÄVÄ, ESPANJA! – Periaatteen Nainen

 11. Päivitysilmoitus: YLLÄTTÄVÄ IKÄVÄ – Periaatteen Nainen

 12. Päivitysilmoitus: SURULLISENKUULUISA LA LÍNEA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s