MITEN ASUA ULKOMAILLA?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAPA213425.jpg

Vaikka olen ollut vähän laiska kommentoimaan muiden blogeihin, kun yksi all time favouriteni, Juliaihminen, vihjaisi, että Espanjassa lämmityskulut olisivat jotenkin alhaiset… No, oli pakko tietenkin mennä pätemään! Mutta oikeasti olen samaa mieltä siitä, mistä Juliakin postasi: En oikein ymmärrä neliöiden päälle. Varsinkin nyt, kun oma maallinen omaisuus on karsittu minimiin niin lisätila lähinnä pelottaa. Olen varma, että muutamassa viikossa hamstraisin itseni taas siihen pisteeseen, että nurkat on täynnä tavaraa jolle ei ole mitään käyttöä. Olen oikeastaan tehnyt sen oman, trendikkään ”kuolinsiivoukseni” jo tänä keväänä.

Espanjassa olemme valinneet asumismuodon jälleen hyvin samoilla kriteereillä kuin Suomessa: Sijainti on tärkeämpi kuin asunnon koko tai piha. Tietenkin kun oli se asunnonhaku käynnissä, ei niitä vaihtoehtoja niin kauheasti ollutkaan. Jos saisin valita, asuisimme keskustassa kodissa jossa oli takapiha, trampoliini ja uima-allas mutta ei se ole täälläkään mahdollista. Vaihtoehdot ovat olleet aika pitkälti joko asuminen tiiviisti keskustassa tai sitten muuttaminen tuonne taajamiin, portilla aidatuille esikaupunkialueille joissa taloyhtiöillä on omat uima-altaat, mutta lähellä ei mitään palveluita.

Sellaisesta elämästä saimme maistiaisen kun ajelimme tunnin verran kohti Aurinkorannikkoa kylään ystävällemme, jolla on uima-allas. Ja kun lokakuun lopussa sai istua altaan reunalla kylmä siideri kädessä kun lapset keskenään väsyttivät itsensä ja toisensa vesileikeissä, mietti sitäkin vaihtoehtoa että ei asuisi homeisessa – tai ainakin homeelta haisevassa – melko ahtaassa kerrostaloasunnossa, jossa on vielä ne ihan jäätävät huonekalut. En usko, että itse kotiudun tuohon asuntoon ikinä. Se tuntuu kuitenkin parhaalta vaihtoehdolta, etenkin kun vuokranmaksukyky on rajallinen, multa uupuu ajokortti ja myös koska arvostan liikaa aikaa viettääkseni pari tuntia päivästä moottoritiellä.

Mutta kyse on myös budjetista ja priorisoinnista.

Tällä hetkellä maksamme vuokraa noin 70 neliön neliöstä (jossa kaikki elämä keskittyy olo/ruokailuhuoneeseen muiden huoneiden ollessa todella ahtaat) 680 euroa. Sijainti on mitä parhain, vaikka haaveet 20 metrin koulumatkasta jouduttiinkin kuoppaamaan. Vuokran lisäksi internetyhteys maksaa muistaakseni noin 50 euroa kuussa, veteen menee noin 60 euroa (jos pesisimme vähemmän pyykkiä ja kylpisimme vähemmän tässä olisi helppo säästökohde!) sekä sähköön ja kaasuun vähän sesongista riippuen 50-150 euroa kuussa. Ihan kauhean kauas emme lopulta jää Helsingin hintatasosta, mutta toki jos vertaisimme sijaintia siihen, missä kotimme olisi Stadissa niin asuisimme jossain Senaatintorin kupeessa. Mutta tietenkin La Línea ja Helsinki eivät ole aivan vertailukelpoisia.

Kun kesällä katselimme asuntoja noin 20 minuutin ajomatkan päässä, olisi paritalon puolikkaan kolmella makuuhuoneella saanut noin tuhannella eurolla. Me oltaisiin kuitenkin tarvittu jokin kuljetusratkaisu, sillä noilla alueilla ei ole juuri ollenkaan palveluita, eikä kouluja. Kun on tottunut toimivaan ja edulliseen julkiseen liikenteeseen, on espanjalainen autoriippuvuus välillä ahdistavaa. Isommassa talossa lämmityskustannukset nousisivat luultavasti todella isoiksi talvisin. Olisi tietenkin fantastista, että lapset voisivat ulkoilla itsekseen omalla pihalla, opetella uimaan omassa altaassa ja saisi itsekin ottaa aurinkoa takapihalla. Ehkä siihenkin tulee tilaisuus vielä, sillä vaikka se omakotitalohulluus iskee välillä Suomessakin, niin Espanjassa se tuntuu jo oikeasti järkevältä asumismuodolta, kun 8 kuukautta vuodesta voi uida.

Nyt sitten nautin siitä, että kävelen aamulla churreriaan noin kolme minuuttia, kodin siivoaa nopeasti (harmi, ettei se nopeus yhtään inspiroi siihen touhuun muuten…) ja kun kaipaan ihmisvilinän sekaan ihmettelemään, ei tarvitse kuin kävellä pari sataa metriä. Toiseen valtioonkin kävelen viidessä minuutissa, ja lähimmälle lentokentälle yhtä reippaasti. Nyt kun uima-altaallinen ystävämme palaa Suomeen, on hankittava varmaan muita kavereita, joiden pihalla leikkiä viikonloppuisin talollista. Koska Espanjassa se on varsin mukava leikki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

3 kommenttia artikkeliin ”MITEN ASUA ULKOMAILLA?

  1. Päivitysilmoitus: BABY IT’S COLD INSIDE – Periaatteen Nainen

  2. Päivitysilmoitus: 15 VUOTTA MYÖHÄSSÄ – Periaatteen Nainen

  3. Päivitysilmoitus: ELÄMÄ ON ARKEA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s