MUUMIMAAILMASSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niin kuin kerroin, oli meidän Suomi-loman yksi suurimpia toiveita retki Muumimaailmaan. Tämä oli musta aika yllättävää, koska ollaan oltu siellä viimeksi vuonna 2014 eivät lapset oikeastaan ole mitään suuria muumifaneja: kirjoja on luettu mutta tv-sarjaa katson lähinnä minä, nostalgiamielessä. Ja vain niillä vanhoilla äänillä. Toisaalta meidät aiemmat kokemukset Muumimaailmasta ovat olleet ihan huippuja: siellä on aika vietetty, erään toiseen lapsiperhekohteen jingleä lainatakseni, koko päivä iloinen. Ja mikä vaan tekosyy kelpaa, että pääsee ihanaan Turkuun!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tältä kesältä Muumimaailma on jo sulkeutunut, avautuakseen taas syksyllä syysloman viikonloppuina ja hiihtolomalla hetkeksi, ja ensi kesänä taas kesäkuussa. Kausi on aika lyhyt, ja me taktikoitiin itsemme sinne ihan viimeisinä päivinä. Ajateltiin, ettei siellä silloin olisi ketään muuta, mutta väärässä olimme! Suomalaiset ovat alkaneet lomailla myös elokuun loppupuolella, ja etenkin isovanhemmille alennettu sisäänpääsy taisi houkutella kolmen sukupolven vierailijoita. Ajankohta oli monella tapaa hyvä: ei kuitenkaan ruuhkaa esim. busseissa, ja hahmoilla riitti aikaa ja huomiota lapsille. Toisaalta aurinkoisesta säästä Muumimaailmassa oli helvetin kylmä, anteeksi kielenkäyttöni. Naantali on kaunis kesäkaupunki, mutta onhan se selvää että merenrannalla tuulee. Joten suosittelen pakkaamaan kunnolla vaatetta, toisin kuin itse tein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihan ensiksi se päällimmäinen fiilis Muumimaailmasta: Se on ihana. Kritisoitavaa kyllä löytyy, mutta kun viiden tunnin jälkeen joutuu kolmikon kiskomaan ulos itkien (itku pitkästä ilosta, eiks je?) ja kaikki lapset vannottivat että tullaanhan ens vuonna uudestaan… ei kai se voi olla kuin onnistunut päivä? Meidän 4-8-vuotiaille Muumimaailma toimi ihan täydellisesti; siellä saa liikkua vapautuneesti, olla luonnon keskellä, ripauksen taianomaisuutta, jännitystä – jos kysyn omilta lapsiltani, voittaa huvipuistot laitteineen koska Muumimaailmassa saa tehdä ja olla osa sitä ihmeellistä tunnelmaa. On todella hauska katsoa kuinka suurella tunteella tyypit eläytyivät kaikkeen mitä ympärillä tapahtui.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka mitään suurta ryysistä ei edes viimeisinä aukiolopäivinä ollut, paikalla kyllä riitti ulkomaalaisia turisteja ja meitä lapsiperheitä. Siksi olikin tylsää, että koulujen alkamisen jälkeen aukioloaika on lyhennetty (12-18; eihän se riitä!) ja sen lisäksi osa ruokapaikoista oli kiinni, ja myös kesäteatterin esityksiä harvemmin. Ja silti hinta oli sama kuin sesonkiaikaan. Mutta toivottavasti aukiolot muuttuvat ennen pitkää eurooppalaisimmiksi, varsinkin jos Suomessa saadaan tulevaisuudessakin nauttia intiaanikesistä. Naantali näytti muutenkin hieman hiljaisemmalta kuin heinäkuussa. Matka bussilla Turusta maksoi meidän porukalta 4,50€ suunta (aikuinen + lapsi) ja kesti noin 45 minuuttia. Kävelymatka bussipysäkiltä vei jäätelön kanssa about 20 minuuttia; Naantalin keskustasta ehtii vielä poimia eväät, joita voi syödä Nuuskamuikkusen vieressä leiritulella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omalla saarellaan sijaitsevassa Muumimaailmassa on omat ravintolat ja iso myymälä, kasvomaalausta, kesäteatteria, laiva täynnä leikkipaikkoja, uimahuone ja uimaranta, totta kai Muumitalo, ja kaikkea muuta mahdollista kuten vankila, Satupolku, huilipuisto… Me ehdittiin kiertää lasten suosikkipaikat pariinkin kertaan, mutta eniten he halusivat pyöriä Muumitalon pihalla ja osallistua poliisien, Haisulin ja Pikku Myyn show’hun, johon lapset otettiin mukaan. He pääsivät onkimaan lammesta poliisin kenkää, vapauttamaan Haisulia vankilasta ja etsimään vohkittuja piirakoita. Kesäteatteriin emme menneet, mutta Muumitalon viereisellä Pikku Estradilla olleet lyhyemmät esitykset katsottiin hartaudella. Hyvin upposi tähän yleisöön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tavallaan Muumimaailman kritisoiminen tuntuu tylsältä, koska lapsilla oli valehtelematta yksi kesän parhaista päivistä (ja silloinhan se oli sitä myös äidille, koska onko nyt mitään mahtavampaa kuin omat lapset onnesta sekaisin?). Mutta! Maksajana saan vähän valittaa. Minähän tunnetusti ränttään hinnasta; en niinkään siitä, että jokin asia maksaa paljon vaan silloin, jos hinta ei tunnu kohtuulliselta. Me maksoimme nelihenkisenä seurueena perhelipun ennakkoon, ja hinta oli 108 euroa. Mun mielestä ihan hirveästi. Olen kuullut villejä huhuja siitä, että palkkaus ei päätä huimaa (vaikka tajuan totta kai sen, että kun koko vuoden voitto pitää tahkota kolmessa kuukaudessa niin henkilöstö- ja ylläpitokulut yms. pitää kattaa jollain) ja toisaalta Muumimaailma itsessään kaipaisi jo vähän uudistusta. Ei millään pahalla, mutta pieni pintaremontti voisi tehdä Muumitalolle hyvää (ja ehkä esimerkiksi logistiikan osalta, koska nyt poistuminen hillokellariin tapahtuu kierreportaiden kautta ja siinä lasten kanssa jonotellessa ehti hyvän hetken miettiä, miten on pahimpaan ruuhka-aikaan turvallisuuden kanssa…). Ja sitten se, että myös sisällä kaikki maksaa törkeän paljon. Pieni pehmolelu 20 euroa! Surullinen pizzapala 7 euroa! Tietenkään mitään ei ole pakko ostaa, ja monet – kuten me – ottavat mukaan omat eväät, mutta koska sisäänpääsy maksaa normaalisti kaikilta yli 2-vuotiailta 30 euroa, soisi sisällä hintojen olevan hieman kohtuullisemmat, etenkin myytävän ruoan laatuun nähden. Mutta oh well, lasten ilolla ei ole hintaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joten kallista hupiahan se on, mutta sen arvoista. Ihan periaatteesta lapsilta jäi kaikki krääsä ostamatta ja kasvomaalaukset kokematta, mutta eivätpä he niitä niin kaivanneet, muistelivat vain seuraavat päivät kuinka olivat auttaneet Haisulin kiinniotossa ja keittäneet räkäsoppaa Noidan kanssa. Lauloivat poliisien omaa versiota pää-olkapää-peppu-laulusta (”donitsi-syö-donitsi”) ja pohtivat löysikö Hemuli etsimänsä. Päivän aikana askeleita kertyi varmaan 20 000, joista puolet juostuja, kun oli niin kiire kokea ja nähdä kaikki mahdollisimman nopeasti – ja sitten mennä uudestaan rauhassa katsomaan samat paikat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pakko sitä on siis suositella. Vaikka Muumit eivät olisi edes niin tuttuja, niin paikkana Muumimaailma on vain taianomainen. Lapset eivät ehdi innostukseltaan edes huomaamaan kaikkia yksityiskohtia, mitä aikuiset jäävät ihmettelemään, mutta pääasia on se taika. Vähän kallista taikaa, mutta sen arvoista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10 kommenttia artikkeliin ”MUUMIMAAILMASSA

 1. Muumimaailmassa on kyllä oma taikansa ja se on kuulunut myös meidän viimeisiin Suomi-visiitteihin tuon juniorin toiveesta. Mutta nuo hinnat siellä – huh- ihan kauhistuttaa jo taas seuraava reissu sinne!

  Tykkää

  1. Jep – harmittaa, että Suomessa poikkeuksetta matkakohteet ovat naurettavan kalliita ja tuokin päivä kustansi meille pari sataa, vaikka ei shoppailtu eikä edes syöty tiluksilla. Tietty ”kaikki maksaa”, mutta esim. ruokatarjontaan toivoisi hieman kohtuullisuutta.

   Tykkää

 2. Me olemme käyneet Muumimaailmassa neljä kertaa: kaksi kertaa talvella ja kaksi kertaa kesällä. Paikka on mielestäni huippu ja hahmot mahtavia. Hinta on aika arvokas ja kesän alussa palvelu oli niin lippukassalla kuin jätskikiskalla avutonta. Sen takia kannattaakin vierailu ajoittaa loppukesään niin ei ärsytä yhtä paljon heikko palvelu ja toiminta saattaa olla hiukan nopeampaa. Me olemme taas menossa syyslomalla.

  Tykkää

  1. Olisi kiva kokea se Muumimaailman talvi joku kerta, näyttää yhtä lailla taianomaiselta. Ja tänä vuonna on syksylläkin auki!
   Meillä tosiaan palvelu oli kohdillaan – tosin emme asioineet kuin lippukassalla tullessa, mutta hahmoilla ainakin oli runsaasti harjoitusta ja heidän esityksistään oli ilo nauttia.

   Tykkää

 3. Haluaisin viedä siskonpojan tuonne, mutta tuleehan tuo aikuisille kalliiksi mennä yhden lapsen kanssa. En myöskään tiedä, onko paikkaa uudistettu sitten oman lapsuuden ja myös ruoasta olen kuullut kritisointia. Erityisesti kun nykyään moni vanhempi kaipaisi edes vähän terveellisempiä vaihtoehtoja kuin jotain ainaista pitsaa ja ranskalaisia. Tuolla olisi myös hyvä sauma kaupata jotain suomalaista, sillä ulkomaalaisia käy varmaan paljon.

  Tykkää

  1. Ihan hirveästi uudistuksia ei ole kyllä vuosien saatossa näkynyt. Eihän lapset ehkä niin paljoa kaipaakaan, mutta pieni pintaremontti ja ehkä jotain uutta kivaa ei tekisi pahaa paikalle. Ulkomaalaisia tosiaan näkyi runsaasti, ehkä siksikin hinnat oli vedetty aika tappiin kun yleisöä riittää 😀 . Kannattaa viedä siskonpoika jos vaan yhtään kiinnostaa, on se aikuisellekin ihan viihdyttävä paikka.

   Tykkää

 4. Ihana kuvaus Muumimaailmasta! Sitä se todellakin oli kun mekin kävimme tänä kesänä. Taianomainen… ainakin lasten mielestä. Tykkäsin siitä, että se oli jotenkin luonnonläheinen ja vähemmän kaupallinen. Toki sielläkin oli niitä myyntikojuja ja valokuvausnurkkauksia mutta niitä ei jotenkin tuputettu. Matkamuistomyymälä oli tosiaan ihan törkeän kallis koska samoja pyyhkeitä ja pehmoleluja saa Prismasta 1/3 osa hinnalla, olin hiukka tyrmistynyt. Mutta pääsylippujen ja ruoan hinta en osannut pitää kalliina, sillä meillä täällä Amerikassa kaikki tämmöinen maksaa paljon. Lippu Disneylandiin on $100 per nuppi, eli ihan tolkuton hinta. Onhan se toki sitten paljon isompikin mutta omasta mielestäni jo liiankin iso, siihen rahaan olisi kiva jos ehtisi kahlata koko puiston läpi. Mutta ruoan taso oli Muumimaailmassa kyllä aika plaah. Me nimittäin syötiin se 7€ pizzapala salaatilla ja parempiakin pizzoja on nähty. Plussa kuitenkin siitä että se oli itse leivottu eikä valunut rasvaa niin kuin monet pikapaikkojen pizzat.

  No, mitäpä sitä ei lasten eteen… 😉

  Tykkää

  1. Kiitos Paula 🙂 Ja tosiaan, lasten ilolla ei ole hintaa (tai on, mutta aika paljon siitä on valmis maksamaan).
   Mekin syötiin edellisellä reissulla pizzaa Muumimaailmassa ja se oli siedettävää, joskin annoksen koko oli hintaan nähden naurettava.
   Nuo Disneylandin hinnat on hurjia! Itse olen käynyt lapsena Floridassa Epcot Centerissä ja Sea Worldissa ja omia lapsia ei ole varmaan koskaan varaa viedä Disneylandiin, koska kolmen lapsen kanssa (ja sitten ohituspasseja, krääsää jne) olisin konkurssissa kolmessa tunnissa… Eli ehkä me tosiaan nautitaan täysillä Muumimaailmasta!

   Tykkää

 5. Päivitysilmoitus: MUUMIMAAILMA 2.0 – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s