BABY IT’S COLD INSIDE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Eteerinen katse kaukaisuuteen ja huippumuodikas kokovartalovelourasu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koirakin tietää mikä on oikea paikka viettää aikaa

No niin, kun Suomessa on juuri luvattu kuukauden verran lisää lunta ja pakkasta, tämä valitus tuskin saa kenenkään myötätuntomittaria värähtelemään. Olen pahoillani! Tiedän, että muuttamalla etelään ikään kuin menettää valitusoikeuden ainakin säätilan suhteen, mutta ehkä tämä myös lohduttaa kaikkia niitä, joita kevään karkaaminen kauemmaksi ja kauemmaksi ahdistaa. Nimittäin elämä Aurinkorannikolla (tai oikeastaan siitä vielä etelämpänä…) ei sekään ole aina yhtä auringonpaistetta.

Tiesin kyllä jo aiempien vuosien kokemuksella, että Espanjassa on talvisin kylmä. Ei siis niinkään ulkona, harvoin täällä laskee alle kymmenen asteen pihalla (ja kun laskee, niin julistetaan kansallinen hätätila) mutta sisällä. Oli ne aiemmatkin talvet kylmiä kivitalossamme, mutta tämä vuosi on ollut ennätyksellisen kamala. Anopin kutomat villasukat, joille ei Suomessa kovin usein ollut käyttöä, ovat jalassa ympäri vuorokauden. Kauheimpina sydäntalven aamuina olen aika varma, että hengitykseni on höyrynnyt ennen kuin olemme saaneet patterin päälle.

Asuntomme, jossa ei ole mitään keskuslämmitystä, ilmastointia eikä sen puoleen eristystäkään, on kesäisin oikein ihana. Marokkolaiset sisäpihat sekä pohjoiseen päin aukeavat parvekkeet pitävät huolen siitä, ettei asunto muutu paahtavaksi vaan on mukavan viileä aamupäivän ja iltapäivällä sopivan lämmin. Mutta talvella emme saa suoraa auringonpaistetta juuri ollenkaan, ikkunoista tulee läpiveto ja kivilattia on jääkylmä. Monina päivinä on ulkona ollut lämpimämpää kuin meillä kotona, myös helmikuussa.

Meidän ratkaisumme tähän on ollut muutama irtopatteri, joita siirrellään huoneesta toiseen sen mukaan, mitä on ohjelmassa. Iltaisin lämmitetään makuuhuoneet – turvallisuussyistä ei pattereita uskalla jättää yöksi posottamaan – ja päivisin olohuoneen lämpötila pidetään mukavana. Paikallisilla on erilaisia lämmittimiä ja onnekkaimmilla takat kotona, lapsiperheessä perinteiset sähköllä toimivat patterit ovat tuntuneet paremmalta ratkaisulta kuin esimerkiksi butaanilämmittimet. Olen aika varma, ettei korkea ilmankosteus varsinaisesti auta asiaa kun kotonakin pitää olla toppatakki päällä.

Tavallaan ongelma ratkeaisi hankkimalla paljon pattereita, mutta voin kertoa että viime kuukausien sähkölaskut eivät ole juuri hymyilyttäneet. Toki viisihenkinen perhe kuluttaa sähköä muutenkin, joskin meillä ei ihan kauheasti katsota televisiota eikä laturit ole seinässä kaiken aikaa, mutta viime kuun sähkölasku oli 170 euroa. Tämä aika lailla pelkkien patterien ansiosta. Kesällä sähkönkulutus toki tasaantuu, mutta meidän 685 euron vuokramme päälle tämä tietenkin on jo aika iso kuluerä ja kolmen makuuhuoneen kodista maksamme silloin yli 1000 euroa kuukausi, joka on suhteessa asuinalueeseen ja asunnon kuntoon aivan samaa luokkaa kuin Helsingissä. Tämä siis lähinnä varoituksen sanana niille, joille Etelä-Espanjaa on markkinoitu pelkästään edullisempana vaihtoehtona Suomen elinkustannuksille.

Mutta okei, joka aamu on lämpimämpää. Muutamina iltoina emme ole tarvinneet pattereita ollenkaan. Pystyn kävelemään vessaan ilman villasukkia ja iltaisin saamme hetken auringonvaloa suoraan sisään. Käytännön Miehelle Marokosta ostettu djellaba-kaapu on osoittautunut käteväksi vaatteeksi, koska alle voi pakata vielä lisäkerroksia. Suomessa en koskaan ollut näin intohimoinen kerrospukeutuja. Jopa ne villahousut, joiden mukana kuljettamista harkitsin erittäin pitkään, ovat osoittautuneet oikein hyväksi asusteeksi myös täällä 14 kilometrin päässä Afrikasta. Eli en odota suurta sympatiaryöppyä mutta lähetän kyllä Suomeen terveiset, että olemme olleet hengessä mukana ja palelleet tänä talvena ennätyspaljon!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vaikka kuvakulma ja löysä paita antavat ehkä muuta ymmärtää, en ole raskaana. Lämmittelen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ergonominen työpiste parhaan ystäväni patterin vieressä.

6 kommenttia artikkeliin ”BABY IT’S COLD INSIDE

 1. Hui, kuulostaa kylmältä!
  Mulla oli yhdessä Kölnin kämpässä lämmitysongelmia ja jouduin tovin turvautumaan pelkkään sähköpatteriin. Se oli kyllä aika jäätävää. Onneksi kevät etenee teillä jo kovaa vauhtia!

  Velulriasut ja haalarit ovat muuten parhaita! Saksassahan on aika viileät asunnot, mikä on jo johtanut siihen, että hikoilen Suomen kyläpaikoissa kuin pieni possu. Täällä asunnot vaikuttavat olevan jo liiankin hyvin eristettyjä ja turhan hyvin lämmitettyjä.

  Tykkää

  1. Kyllä täällä aika hyytävää on ollut, ja nytkin kun pihalla on yli 20 astetta niin sisällä ollaan vielä kolmen vaatekerran alla. Kohta onneksi alkaa aurinko paistaa myös meille (siis sisälle, pihalla porottaa jo)!

   Mua jännittää Suomessa eniten se ilmanvaihto, olen nyt tottunut tähän krooniseen vetoon…

   Tykkää

 2. Suomessa pidetään lämmitystä aina hirveän kovalla. Hiki tulee jo ennen saunaa! Sitten kun saunan jälkeen itse hiipparoin avojaloin, kaveri vetää villasukkia jlkaan…Olen ilmiselvästi asunut liian kauan Englannin ’kylmissä, kosteissa asunnoissa’ niin kuin yksi kaveri piruilee… (Mulla on ihan moderni kämppä, mutta pidän lämpöjä paljon alempana kuin Suomessa asuvat.)

  Tykkää

 3. Pieta

  Mulle vinkkas talvet Espanjassa asuva rouva tuuletuksen välttämättömyydestä, kun valitin kylmyyttä. Läpiveto vie kostean ja kylmän ilman mennessään ja kotona on pikkuriikkisen lämpöisempi olla. No, eniten auttoivat kyllä merinovillaiset välikerrokset! ;´D

  Tykkää

  1. Okei, meillä väkisinkin on välillä läpiveto, mutta se on ollut välillä haastavaa koska ei ole joka suuntaan kunnon ikkunoita, vain parvekkeet ja olen pelännyt, että hoitokoirat karkaavat (tai siis hyppäävät itsetuhoisesti alas kolmannesta kerroksesta). Kokeillaan… ensi talvena 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s