PISSAJUTTUJA

Täytyy sanoa, että viime aikoina usko omiin kasvatuskykyihin on ollut koetuksella. Esimerkiksi lasten kanssa. Viime viikolla eräänä todella univelkaisena päivänä olin niin väsynyt, että mun pick your battles-periaate muuttui sellaiseksi antautumiseksi ja lapsen kinutessa kännykkäaikaa huokaisin vain ”ihan sama, äiti ei nyt jaksa kieltää”. Siinä missä 7-vuotiaan valikoiva kuulo jättää monta käskyä tai komentoa noteeraamatta, niin tämän se kyllä rekisteröi ja juoksi riemusta kiljuen hakemaan pikkuveljensä: ”Nyt kannattaa pyytää peliaikaa, ÄITI EI JAKSA KIELTÄÄ!”. Kauheasti taputtelin itseäni selkään. Samanlaista onnistumista on nyt ollut tämän kuukauden verran saman katon alla asuneen koiranpennun kasvatus.

Nyt kysyn ihan rehellisesti neuvoa. Ja kun sanon ”ihan rehellisesti”, tarkoitan sitä, että olen ennenkin kysellyt neuvoja mutta päätynyt kuitenkin tekemään just ihan päin vastoin niin kuin itse pidän parhaana. Nyt lupaan kokeilla kaikkea, mitä en ole vielä kokeillut.

Nimittäin Tassu, tuo ”mäyräkoiramix” jonka vanhemmista kumpikaan ei ole luultavasti mäyräkoiraa nähnytkään, ei opi sisäsiistiksi. Ja ehei, en siis kuvittele että vajaa puolivuotias koira heti sisäsiistiksi oppisikaan. Tässä nyt on elämäni viides koiranpentu – ja muuten itsepäisin. Hän ei pissaa ulos. Siis ei millään. Kun aamulla nappaan koiran suoraan sängystä (joo, meidän sängystä…) kainaloon ja juoksen suoraan ulos pyjamassani – tässä vaiheessa koiranpentu on ollut jo noin 7 tuntia pissaamatta – niin ei, hän ei pissaa. Hän ulvoo ja kiskoo kotiin. Mutta hän ei pissaa. Meillä on takana yksi ainoa onnistuminen, kun vuorottelin pihalla seisoskelu- ja kävelytysvuoroja Käytännön Miehen kanssa. Tuona lauantaiaamuna vietimme ulkona 4 tuntia 18 minuuttia ennen kuin hän pissasi. Huolimatta runsaista kehuista ja avokätisestä Frolic-palkitsemisesta hän ei ymmärtänyt tehneensä mitään oikein, eikä tämä ole toistunut. Sen sijaan hän pidättelee ulkona uskomattomalla sitkeydellä ja kotiin tullessa juoksee onnesta ulisten pissaamaan olohuoneen lattialle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kävelylenkkien lisäksi olemme kokeilleet esimerkiksi sitä, että otamme pissapaperin mukaan pihalle. Voin kertoa, että se on herättänyt lähinnä hämmennystä, niin koirassa kuin ohikulkijoissa. Sisäänpissailuun emme reagoi, jollei lasten tuomitsevia ÄITI TAAS TASSU PISSAA huutoja lasketa. Luonnollisesi kylvettäisin koiran maksapateessa jos se ymmärtäisi tehdä asiansa ulos; se kyllä haistelee muiden viestit, mutta ei ymmärrä jättää omaansa. Olemme katsoneet opetusmielessä kuinka muut koirat pissaavat pihalle ja kehuneet näitä koiria ylitsevuotavasti, vähän kuin vinkaten Tassulle että tällä tavoin hänenkin pisteet kasvaisivat muiden silmissä.

Onneksi on kivilattia, ja edistysaskeleena voisi pitää että koira hiippailee kakalle parvekkeelle tilaisuuden tullen, mutta vähän on huumori loppunut. Toki tässä on ehditty katsoa ja kuvata auringonnousuja ja -laskuja kun pyöritään odottamassa koiran aineenvaihdunnan toimimista La Línean rantareiteillä. Sen lisäksi olemme tutustuneet La Línean koirapuistoon, joka on niin hieno ja hauska ettei se ole ollenkaan suuhtessa kaupungin yleiseen rähjäisyyteen. Nyt vain kaikki oman elämänsä Cesar Millanit ja mitä näitä tuirekaimioita onkaan, antakaa tulla, millä se oppii!?

18 kommenttia artikkeliin ”PISSAJUTTUJA

 1. Täytyy myöntää että avasin linkin ajatellen että tuunpa neuvomaan että kokeilkaa käydä vielä useammin ulkona, mikä meillä kyllä onneksi riitti, mutten osannut kyllä yhtään ajatella että kyseessä voisi olla täysi ulkonapissaamiskieltäytyjä. Mutta toimiskohan vaikka sellainen ’pentuvessa’ ensin sisällä että oppisi ensin käymään aina ainakin samassa paikassa ja sen voisi sitten myöhemmin siirtää ulos? Ja jos sinne mennessä yrittäisi aina käyttää jotain sopivaa komentoa, jonka pentu sitten oppisi yhdistämään asiointiin, ja toivottavasti oppisi pissaamaan ’käskystä’ myös ulkona? Tsemppiä – osaan kuvitella että on väsyttävää!

  Tykkää

  1. Meillä on kotona siis noita epäekologisia ”pentuvessoja” eli sellaisia lattiavaippoja (sillä nimellä niitä myydään 😀 ). Eilen mulla oli se mukana pihalla – kylähulluna pidetään!
   Mutta yritän kyllä kovasti neuvojen innoittamana sitä ”pissa” käskyä. Kiitos tsempeistä!

   Tykkää

 2. Nimetön

  Jos se sisàllà pissaa aina samaan paikkaan, niin voi auttaa ettà sità ei pààstetà siihen, ja sitten kun se yrittàà pààstà sinne, niin vie ulos… Minulla tàmà tepsi sen edellisen kanssa, joka oli tosi iso koira, ja jota kutsuin jo Trasimenoksi. (It. jàrvi)
  Mulla on kanssa just menossa toi pissakoulutus. Onneksi pissaa myòs ulos, ja yleensà partsille, mutta jos kissat on kotona, niin se tekee sen jostain haastesyistà just siihen kohtaan jossa vanhat lattialaatat on irronneet, ja odottaa muuraria, joka odottaa ties mità kiinnittààkseen ne…ja tààllà kyllà alkaa haiskahdella…

  Tykkää

 3. Anni

  Voi ei, onpa hankala tapaus ja mä en varmaan jaksaisi olla noin kärsivällinen kuin sinä! Pari mahdollista vinkkiä tuli mieleen. Meillä kans nykyinen koira (kadulta pelastettu) oppi suht hitaasti sisäsiistiksi ja olin jo menettää toivoni mutta kyllä sekin kuitenkin oppi! Eli eka vinkki on se, että opettaa sanan ”pissa”. Periaatteessa siis käskystä pissaamaan. Toki tuossakin tarvitsisi niitä kertoja kun pissaa ulos, että pääsee edes alkuun.. Toinen on että jos hän pissaa kivilattialle, niin veisi ulkona kans vastaaville alustoille pissalle. Eiks just Tuire Kaimio opettanut, että koira ei tavallaan opi ulko- tai sisäsiistiksi, vaan kyse on ”alustoista”. Eli Tassu on oppinut pissaamaan kivilattialle, eikä nurmikolle.. Sit vielä sellainen, että vaikka sisäpissoista ei saisi torua, niin mä kyllä osoitin tyytymättömyyteni sisälle pissaamisesta puhisemalla/murisemalla suht lempeästi.
  Voimia teille, toi vaihe voi olla niin rasittava!

  Tykkää

  1. Heh, mua ei ehkä monet kuvaisi kärsivälliseksi kun näkisivät mut kihisemässä hampaiden välistä koiralle ja uhkailemassa sitä palautuksella koiratarhalle 😀 . Kirjoitettuna ei ehkä tule ihan yhtä tunteella ilmaistua sitä fiilistä, kun joka aamu ensimmäiseksi astuu pissaan…
   Kiitos voimista, me jatketaan harjoituksia – toistaiseksi KAHDET ulkopissat (kyllä, tänäaamuna pissasi ulos!) ovat tosiaan laatoille.

   Tykkää

 4. pilami

  Melko jännä tilanne kyllä. Meisän pentu oppi tosi hitaasti sisäsiistiksi ja ongelmaksi muodostui se kun se paikka johon sisälle on pissattu, haisee aina sen koiran nenään ja kutsuu pissaamaan uudestaan. Käytin tujumpia pesuaineita jotta se haju poistuisi lattioista. Pissaako teidän pentu kuitenkin syömisen jälkeen suht heti? Jos ruokkisit ulkona niin olisi oikeat pissamestat heti siinä tarjolla?

  Tykkää

  1. Mun täytyy tunnustaa, että meillä koiran ruokinta on tosi epäsäännöllistä – hän syö hyvin paljon kotiruokaa (ts. lasten jämiä) ja aika usein ruokinta ajoittuu siihen, kun lapset on syöneet ja on jotain särppimistä. Mutta kokeillaanpa tota pihalla ruokkimista!

   Tykkää

 5. Reetta

  Kyllä mä kans kokeilisin sitä, että sisällä jos pissaa (tai yrittää opettaa pissaamaan) paperin päälle, niin sitten siirtää sen paperin ulos, ohikulkijoista välittämättä. Ja tosiaan voi kokeilla ulkona ensin kivialustalle. Ja muistaa pestä sisällä lattian hyvällä pesuaineella, kaikki pesuaineet ei poista sitä hajua, mikä sitten houkuttelee pissimään uudestaan siihen. Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Joo, mä taas eilenaamuna ilahdutin naapureita ja ohikulkijoita seisomalla sen pissapaperin kanssa kadulla. Koira meni istumaan paperin päälle ja ihmetteli, mitä pitäisi tehdä sillä. Mutta yritetään vielä lisää, ja hankitaan paremmat pesuaineet. Täällä kaikki pesevät kaiken lejíalla, joka on vahvasti kloorinhajuista kamaa…

   Tykkää

 6. Gus

  Meillä yksi rescue-tapaus oli juuri samanlainen – ilmeisesti oli aiemmin joutunut olemaan niin paljon sisätiloissa, että oli paljon luonnollisempaa tehdä asiat sisälle. On hyvä merkki, että hän tekee asiansa aina samaan kohtaan, kertoo siitä, että ei ole mitään sattumanvaraista touhua.

  Oletko yrittänyt juottaa kaverin niin täyteen, että ulkona on lopulta pakko päästellä? Aamun aloittaa juottamalla puolisen litraa suolatonta kanalientä ja sitten suuntaa ulos tutulle paikalle, mahdollisuuksien mukaan juuri kiviselle alustalle, ja juoksuttaa heppua, niin alkaa kehossa tapahtumaan. Meillä se vei monta kokonaista aamupäivää.

  Meillä ei toiminut mitkään paperien siirtelyt ulos. Toruminen ei myöskään tarjoa oikotietä onneen, etenkin kun koira kokee tekevänsä nyt juuri oikein. Kun ulkona oltiin onnistuttu käymään monta päivää putkeen, alettiin estämään pääsy perinteiselle sisäpissipaikalle laittamalla siihen vaikka laatikko. Tämä tosin tehtiin vain, kun sisälle ei oltu tehty vähään aikaan ja kun oltiin varmoja, ettei koiran sisällä ollut suurta pissamäärää (as in oli juuri tehnyt ulos).

  Myöhemmin onnistuttiin ottamaan haltuun myös käskyt, pissalla ja kakalle kummallekin omansa. Kun näytti siltä, että on aloittamassa hommansa ulkona, sanottiin valitut sanat (esim. ”pissaa nyt jooko) rauhallisesti ja kehuttiin hieman. Kun homma oli onnistunut, kehuttiin vielä enemmän.

  Tykkää

  1. No ihan ensimmäiseksi kiitos; mahtavan pitkä vastaus, josta sain sekä vinkkejä että vertaistukea!

   Kanalientä kokeillaan ens viikonloppuna, jos sitä ennen ei tule uusia läpimurtoja (tänäaamuna hän pissasi pihalle vain 34 minuutin korttelinkiertelyn jälkeen – halleluja!). Meillä sisäpissapaikka vaihtelee, yleensä kyllä se tietty paikka mutta hän ei koe mitään ongelmaa käydä kusasemassa toisaalle jos ei kehtaa tulla telkkarin eteen lorottolemaan.

   Lohdullista kuulla, että muillakin ollut tätä vikaa. Kun meillä oli 10-v Curro-rescue, kesti ulos pissaamisen odottelu jonnin aikaa mutta lopulta meiltä lähti reilu kuukauden sijaishoidon jälkeen Suomeen sisäsiisti koira, mikä työvoitto! Haluan uskoa, että tässäkin on sellainen luvassa, vaikka koira onkin itsepäinen ja kieltäytyy ymmärtämästä mikä on homman nimi. Toivottavasti saataisiin käskyt pian menemään kalloon!

   Tykkää

 7. Reeta

  Hyviä neuvoja, tsemppiä teille! Mä ehkä tyynesti lisäisin sen pissasanan opettamisen jo sisällä jos on mahdollisuus se sana sanoa kun penikka pissalla sisällä, ts näette tapahtuman mutta ei ehdi einä pysty enää kaapata syliin ja viedä ulos. (kun kerta ulos ei tee ni sanan opettaminen siellä himpan hankalaa)

  Rauhahan ei meinannut remmissä pissata kun oli tottunut omalla pihalla ja metsässä vapaana asioimaan, mutta te vissiin kokeillut vapaana pissimistäkin.

  Tykkää

  1. Meillä ei ole ollut mitään eroa siihen onko remmissä vai vapaana – tai no siis vapaana ei ole koskaan pissannut pihalle 😀 . Nyt on niin paljon suositeltu sitä käskyä, että jatkamme lisää harjoituksia! Et ois tulossa Espanjaan, voisit vetää sellaiset tehokoulutukset meille? 😉

   Tykkää

   1. Reeta

    Ja vielä että sen sanan ei toki tartte olla pissa 😁 etenkin jos sitä nyt hoettu jo ilman vaikutusta (eli se ei tarkoita sille yhän mitään kunhan joku taustaääni 😀) eli ensin se sana villa si sisällä silloin kun pissalla ja kun on saanut toistettua ees joitain kertoja ni voi kokeilla ulkona. Ja vaikka tyhmältä kuulostaa ni ehkä jopa sisällä ensin kehuisin hieno pissa ja si koittaisi siirtää sen ulos. Ja kehut tosiaan niin riemukkaat (tai mikä ikinä sille on se Super juttu, kaikkihan ei kovin riehakkaista kehuista tykkää) kehut että se oikeasti tietää että nyt tehtiin oikein ja tää oli tärkeä juttu verrattuna vaan että joku muu asia onnistu.

    Tykkää

 8. Päivitysilmoitus: KOIRAN ADOPTOIMINEN ULKOMAILTA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s