ASUMINEN ESPANJASSA, OSA 4

Yksi yleisimmistä kysymyksistä, mitä kuulen, on mitä eläminen Espanjassa maksaa. No, kysymyshän on vähän ympäripyöreä, koska samalla tavalla kuin Suomessa niin elämiseen – siis juokseviin menoihin niin kuin ruokakauppaan ja pakollisiin kuluihin kuten sähkö- ja vesimaksuihin – saa menemään varsin erilaisia summia kulutustottumuksista riippuen. Nämä kulut oikeastaan kertovat siis vain meidän perheemme kulutuksesta. Ja mehän olemme aika suuripiirteisiä rahankäyttäjiä. Loppukuusta joudun usein käymään kaupassa laskimen kanssa, kun taas niinä päivinä kun tilille tupsahtaa rahaa olen kuin Euroopan omistaja. Tai ainakin paikallisen Mercadonan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lokakuu näyttää kovin kalliilta, jos katson sitä ihan puhtaasti pankkitilin kautta. Menoja oli, vuokran jälkeen, varmaan 1500 euron edestä. Ei ehkä edes riitä; en lopulta pitänyt kaikista käteisostoista kirjaa joten ohi menivät churrot, patongit (joita haemme noin neljästi viikossa, kaksi kappaletta eurolla), vedet (viiden litran pullo euron) ja mahdolliset bussimatkat, karkit ja satunnaiset lahjontaherkut kaupungilla, ja lasten keskiaikamarkkinoille saamat muutaman euron shoppailurahat. Siihen ei ole myöskään laskettu noin 20 euroa, jotka olen maksanut koululle tarvikemaksuja (taas…) sekä osallistunut joululottoon. Puhtaasti ruokakauppaan meni 931,57 euroa, joskin siinä on mukana muutama isompi kauppareissu jollon ostettiin astioita, lisää koulutarvikkeita ja aika paljon hygieniatuotteita, joita ei joka kuukausi hankita. Sen lisäksi varmaan parilla kympillä Halloweenkrääsää, kuten keskimmäisen vampyyriasu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruokakaupassa selviäisi Espanjassa myös paljon edullisemmin. Meillä lapset syövät aivan hulluna hedelmiä ja kasviksia, mikä on tietenkin hyvä, mutta pelkällä leivällä pääsisi toki halvemmalla. Sen lisäksi eväät vievät osansa viikkobudjetista; kaikki ruokailut tulevat kotoa (listalla on noin 1/3 Käytännön Miehen lounaista, sillä hän toisinaan tekee eväät, joskus hakee ravintolasta). Hintataso on alhaisempi, mutta kyllä nuo kolme kasvavaa poikaa pitävät huolen siitä että kaupassa on käytävä vähintään joka toinen päivä. Käymme myös jonkin verran, ainakin kerran viikossa, syömässä ulkona. Käymme yleensä kantakahvilassa, jossa syömme tuhdit bocadillot, pojat juovat pillikaakaot ja minä nautin kahvin. Tästä tulee aina noin 22 euroa. Ei ilmaista, mutta mielenterveydelle tekee hyvää ihmetellä maailmanmenoa ja nauttia muiden laittamasta ruoasta. Kävimme myös kerran McDonald’sissa lokakuussa ja haimme pari kertaa jäätelöt. Kokonaisuudessa söimme siis varmaan noin 1200 eurolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siinä missä ruokakaupassa on helppo pihistellä (etenkin jos olisi hieman suunnitelmallisempi), ovat meidän kuukausittaiset ”kiinteät” kulumme aivan absurdeja toisinaan. Kesällä sähkölasku on noin 50€/kk ja vesi n. 60€/kk (meidän kaupungissamme on virallisesti Espanjan kalleimmat vesilaskut, jossa verot ja kiinteä korvaus ovat n.90% laskun summasta), ja kaasulasku 30€/kk kun taas talvella sähkölasku saattaa olla kuussa lähemmäs 200 euroa ja vesilaskukin pahimpina aikoina tuplaantua. Jos kyseessä olisi pitkäaikainen vuokra-asunto tai jopa oma asunto, ilmalämpöpumpulla ja muilla patteria paremmilla ratkaisuilla voisi  näitä kuluja pienentää, mutta rehellisyyden nimissä talvisin ei kovin halvalla pääse jos ei halua että sisälämpötila laskee sinne 12 asteen pintaan. Myös netti on Suomen hintoihin tottuneena naurettavan kallis: 63 euroa kuussa. Tässä pitäisi varmaan käydä neuvottelemassa Vodafonen kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harrastukset ovat täällä suhteellisen halpoja; maksan omasta baletti- ja joogatunneista kuussa 48 euroa, esikoisen taidekerho on 25 euroa ja satunnaisesti materiaalikuluja. Synttärilahjoihin meillä menee yleensä noin 50 euroa kuussa. Bensoihin ja tietulleihin kuluu noin 150 euroa, kun käymme kahdesti kuussa Fuengirolassa ja silloin tällöin retkillä lähialueilla. Kun katson lokakuun laskuja, on helppo nähdä että säästäisimme helposti pari sataa euroa luopumalla kahvilakeikoista, noutopizzasta silloin tällöin ja churroaamiaisista. Kuitenkin itselleni tämä arjen luksus on todella tärkeää paikassa, jossa ei ole hirveästi mitään mielekästä tekemistä vapaa-ajalla. Olemme kaikki paljon pirteämpiä kun vietämme tunnin yhdessä kahvilassa, ja satsaan siihen mielelläni. Meillä toisinaan rahaa kuluu turhaan siihen, että teemme minulle kasvisruokaa ja pojille laitan vielä toistaiseksi lihaa. Korvaavia kasvisproteiineja on tarjolla täällä meillä päin vähemmän kuin esim. Suomessa, ja olen niin mielikuvitukseton kokki että helposti valitsen lapsille pihvin paistettavaksi kun itse syön ylihintaisia soijanakkeja. Todettakoon siis, että täällä voi selvitä todella halvalla varsinkin ruokaostosten osalta, mutta talvikuukausina kannattaa varautua isoihin sähkö- ja kaasulaskuihin. Se, mikä on ehdottomasti Espanjassa asumisessa etu on se, että pääsen muutaman kymmenen euron bussilipuilla moniin upeisiin kohteisiin, kuten Sevillaan ja Granadaan. Nyt vähän nolottaa, miten vähän tätä on tullut hyödynnettyä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15 kommenttia artikkeliin ”ASUMINEN ESPANJASSA, OSA 4

 1. Aulikki

  ‘Kuitekin itselleni tämä arjen luksus on todella tärkeää paikassa, jossa ei ole hirveästi mitään mielekästä tekemistä vapaa-ajalla’ …tuli mieleeni, että miksi kuitenkin valitsit tämän asuinpaikaksesi?

  Tykkää

 2. Voih harmi ettei Espanja niin halpa olekaan, pitää varautua. Onko mitään luottoelintarvikkeita, jotka olisivat siellä paljon halvempia ja joita syömällä pääsee halvalla? Niinkuin Suomessa kaurapuuro ja hernekeittoherneet? Voiko mässäillä vaikkapa tomaateilla, jotka Suomessa taas ovat varsinkin talvisin kalliita ja mauttomia?

  Tykkää

  1. Ei Espanja missään nimessä ole kallis; meillä esimerkiksi ruokailutottumukset on sellaiset, että rahaa kuluu vähän ”turhaan”, esim. just johonkin soijanakkeihin, tuontijuustoon (paikalliset edullisia kun taas halloumi ja feta kallista). Leipä on aina tuoretta ja halpaa ja hedelmät, esimerkiksi appelsiinit, vesimeloni ja kaikki satokausituotteet ovat tosi edullisia; tuore kala (paikallinen) on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa. Että ei täällä joudu näkemään nälkää vaan saa nauttia hyvistä raaka-aineista suhteellisen halvalla, kun vain on vähän sellainen seikkailuhenkisempi kokki kuin allekirjoittanut 🙂 (Omat halparuokavinkit Espanjassa ovat herkullinen provoleta-juusto uunissa ja siihen patonkipalojen dippaaminen)

   Liked by 1 henkilö

 3. Kolmen kasvavan pojan kanssa suurin osa rahasta kuluu ruokakauppaan! Mun urheilevat teinit syövät suunnattomia määriä… Maputossa ruoka on kallista, siis sellainen jota me syömme, koska se (meille tavallinen) on ihan toisenlaista kuin paikallisten ruoka. Lisäksi pitää ostaa ainekset koulueväisiin joka päivälle (aamiaistauko&lounas).

  Tykkää

  1. Juuri tämä täälläkin; jos me söisimme enemmän ”espanjalaisesti” niin varmasti jäisi enemmän säästöön ruokalaskuissa. Mutta kun on noi kolme kasvavaa poikaa, niin ihan halvalla ei taida päästä missään 😀 . En uskalla ajatella mitä on kun ne tuosta kasvaa ja jos vielä alkavat urheilemaan…ehkä kannustan heitä pelaamaan shakkia…

   Tykkää

 4. Olen ihan samaa mieltä kanssasi, valinnat ovat omia ja ne ratkaisevat aika paljon sen, miten rahaa kuluu. On mahdollista selvitä halvalla, kun valitsee niin, mutta silloin saattaa joutua luopumaan jostain, mikä olisi kivaa. Meille halvan ruoan valitseminen ja itse tekeminen on se, josta säästetään, että yleensä voidaan olla täällä. Ihanaa, että se on mahdollista niin.

  Tykkää

  1. Kyllä, täällä omilla valinnoilla pääsisi varmasti puolella meidän kuukausikulutuksesta. Toisaalta mulle juuri ruoka ja etenkin se ulkonasyöminen on suuri ilo (ja kokkaaminen vastaavasti ihan kauheaa pakkopullaa 😀 ) eli usein maksan ravintolassa jo siitä ilosta, että vältän itse soppakauhaan tarttumisen…

   Tykkää

 5. Menoihin varmasti vaikuttaa niin monet asiat, mistä pitää ja mitä käyttää ja miten haluaa asua. Itse olen asunut San Sebastianissa vähän aikaa. Siellä asuntojen hinnat ovat kovat.
  Juuri oltiin käymässä Kanarian Saarilla. Varmasti säästää jos juo alkoholia ja polttaa tupakkaa. Äidille pitää aina ostaa tuliaisiksi kartsa, kun on Suomessa niin kallista.

  Itsekin tuli ihan liian vähän hyödynnettyä hyviä yhteyksiä ihaniin paikkoihin. Tosin opiskelijabudjetilla oltiin. Muutamat kivat matkat kuitenkin silloinkin tehtiin. Mukava lukea Espanjajuttuja. Niille on oma paikkansa mun sydämessä ❤

  https://kotonajakaupungilla.blogspot.com/

  Tykkää

  1. Täällä heti rajan toiselta puolelta kilometrin päästä saa viinaa ja tupakkaa verottomana (mistä on syntynyt tänne se iso business), ja olen vitsaillut myös että jos haluaisi säästää pitäisi alkaa ryypätä ja polttaa oikein kunnolla. Ei ehkä se paras suunnitelma kuitenkaan…

   Tykkää

 6. Ihan kelpo summat paikallinen Mercadona kyllä ottaa teiltä! 😀 Mutta joo, ymmärrän jos ei nuukailu innosta. Itsellenikin satunnainen kahvilahetki on ihan Suomessakin kaiken rahan arvoinen, ja täällä sentään se erikoiskahvi maksaa tyyliin halvimmillaan kuusi euroa.

  Sellainen tuli mieleen, että kirjoitit, että ostatte vettä. Ettekö juo ihan kraanavettä? Itse kun asuin (pohjoisemmassa Espanjassa) puolisen vuotta, join pelkkää kraanavettä, ja olen elänyt koko ajan siinä uskossa, että kaikkialla Espanjassa kraanavesi on juotavaa. Vai onko teillä hirveen makuista se? 🙂

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid

  Tykkää

  1. Nooh, Mercadona joutuu jakamaan potin Lidlin, Carrefourin ja Eroskin kanssa 😀

   Me kokeiltiin alkuun juoda myös hanavettä (vaikka sitä ei suositeltu), mutta lapsilla mahat reagoi siihen tosi voimakkaasti. Sen lisäksi vesi on tosi vahvasti kloorattua, eli kun käy suihkussa haisee kun kävisi uimahallissa. Ja kaiken kukkuraksi tuttava sai erittäin todennäköisesti juuri täältä giardiatartunnan, eikä vedenlaadussa ole muutenkaan hurraamista. Esim. Málagassa ja Granadassa juon hyvällä mielellä hanasta, mutta täällä vesilaitoksessa ei ole juhlimista, valitettavasti. (Makuun on jo tottunut, kurlaan kyllä suihkussa…)

   Tykkää

 7. Mielenkiintoisia lukuja. Olemme tällä hetkellä Kanarialla kaksin puolitoista viikkoa, asumme apartementossa, ja kokkaamme melkein joka ilta itse. Vaikka kauppalasku ei välttämättä ole superpaljon halvempi kuin Suomessa (etenkään lapsiperheellä), hurraamme kyllä sille, että pienemmästäkin Sparista löytyy tuoretiski lihoineen ja juustoineen, kalatiskikin tuntuu olevan vakiovalikoimaa. Paikalliset tuotteet ja erityisesti kala tosiaan on tuoretta ja halpaa ja samaan hintaan kalat perataan ja fileoidaan taidolla. Sähkön, veden ym. kiinteiden maksujen kalleus antaa taas syyn olla kiitollinen Suomen infralle ja hintojen kilpailutuksella. Tervetuloa siis takaisin, täällä ainakin niiden osalta pääsee helpommalla!

  Tykkää

 8. Päivitysilmoitus: ELÄMÄ ON ARKEA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s