PAIKKOJA, JOIHIN EI OLE IKÄVÄ

En yleensä matkusta minnekään sillä mentaliteetilla, että menen sinne vain tämän yhden ainoan kerran ja nyt tutkin joka nurkan. Johtuu ehkä siitä, että en ole vielä lentänyt maailman toiselle puolen vaan liikkunut pääasiassa melko lähellä kotia kohteissa, joihin on helppo palata. On kuitenkin paikkoja, joihin ei yhden visiitin jälkeen tee mieli uudestaan – ei, vaikka joku tärkeä nähtävyys jäi näkemättä tai paikallinen tapahtuma kokematta. Tässä muutama niistä kohteista, joihin en ajatellut matkustaa toistamiseen:

1. BELIZE

Tiedän: Paratiisi Karibialla, what’s not to like! No, mulla riittäisi Belizeen liittyviä legendoja kerrottavaksi vaikka yhden kirjan verran – olemme tukkineet maan suurimman kaupungin ainoan Subwayn vessan niin, että vedet tulvivat lattialle, olemme oppineet kantapään ja kuuden kilometrin kävelyn kautta, että jos kysyt paikallisilta neuvoa siitä missä on ”city center” (jossa oikeastaan jo olet, etkä vain tajua sitä koska ympärillä on pelkkää hökkelikylää) niin sinut viedään kaupungin laitamille City Center-nimiseen liikuntakeskukseen ja että jos haluat Guatemalaan veneellä Amatiquen lahden yli niin varaudu niin kutsuttuun ”aborttilaivaan”, jonka hengenvaarallisessa kyydissä pomppiessa tekee mieli ryhtyä välittömästi hartaaksi katolilaiseksi. Vietimme kahden vaalean matkaseuralaiseni kanssa Belizessä muistaakseni noin kymmenen päivää, josta suurin osa Caye Caulkerin saarella, joka on suosittu häämatkakohde ja juuri sellainen turkoosinmeren keskellä kohoava pieni palmusaari, millaiselle ihmiset haaveilevat haaksirikkoutuvansa. Meille se oli kuumottava painajainen, jossa ensimmäinen vastaantulija tuli heti korvaan hönkimään girl I wanna make you sweat. Miesseurassa saa ehkä olla turvassa jatkuvalta lähentelyltä, mutta me emme voineet lopulta poistua edes hotellihuoneesta. Rantaidylliä ja koralliriuttoja löytyy onneksi muualtakin.

 

2. VARSOVA

Muutaman päivän matka Varsovaan oli jonkinlainen ylioppilaslahja äidiltäni. Tämä toistaiseksi ainoaksi jäänyt Puolan keikka alkoi lupaavasti maanantaiaamuna joskus auringonnousun aikaan, kun alla oli valmistumisviikonloppu, useampi päivä erittäin kosteaa juhlintaa ja siitä seurannut liskojen yö. Kohde valikoitui muistaakseni Finnair Plus-tarjouksen perusteella. Itse asiassa Varsova oli ihan mielenkiintoinen kaupunki, vaikka ei kyllä edes kesäkuussa onnistunut hurmaamaan ulkonäöllään. Saimme hyvää ruokaa ja ehdimme hyvin kiertää vanhaa kaupunkia ja muita pakollisia paikkoja. Mutta kun zlotyt oli tuhlattu, Euroopan kahdeksanneksi suurin kaupunki nähty pääpiirteittäin ja nautittu tarpeeksi neuvostotunnelmasta, oli tosi kiva palata kotiin – ja jos yleensä jään miettimään, että olisipa kiva vielä mennä uudestaan sinnekin, niin Varsovan kohdalla olen saavuttanut täydellisen mielenrauhan: Se on nyt nähty.

 

3. AURINKORANNIKKO

No, en oikeasti ole edes nähnyt Costa del Solia kunnolla: Fuengirolassa olen vain vaihtanut bussia, Esteponassa käynyt kerran rannalla, Malagassa käynyt muutaman tunnin ajan. Tuntuu kuitenkin, että kun olen Etelä-Espanjan rannikkoa suhannut nyt satojen kilometrien verran, siellä ei ole mitään uutta annettavaa. Saatan muuttaa mieleni eläkeiässä, mutta juuri nyt en perusta golffaamisesta, yritän vältellä suuria suomalaisturistien massoja ja Andaluciassa ollessa viihdyn paremmin Cadízin maakunnassa, jossa oma Espanjan kotimme sijaitsee. Totta kai jos lopulta asetumme Espanjaan, tulen varmasti viettämään Aurinkorannikolla aikaa todella paljon, mutta lomalle en sinne ajatellut lähteä.

 

4. CANCÚN

Jälleen kerran yksi Karibianmeren rannalla sijaitseva honeymoonparatiisi on joutunut listalle. No, Cancún tarkoittaa mayojen kielellä käärmeenpesää ja sellaisena minä sen muistankin. Suurella Väli-Amerikan kiertueellamme Cancún oli ensimmäinen paikka, jonne asetuimme: Menimme siellä jopa töihin, hotellialueella sijaitsevaan Bubba Gump Shrimp Co:n tarjoilijoiksi. Ehdimme vajaassa kuukaudessa nähdä kaiken: Rannat, yöelämän, Cancúnin kaupungin, hirmumyrskyt ja Isla Mujeresin saaren. Itse ahdistuin Zona Hoteleran kulissimaisesta kolhoudesta, amerikkalaisten spring break-tyyppisestä ryyppäyskulttuurista ja siitä, että yhden lempimaani kulttuuri oli kadonnut alueelta oikeastaan kokonaan ja tilalla oli turisteille rakennettu leikkikenttä. Meksikoon veri vetää uudestaan, mutta Cancúnissa käydään korkeintaan lentokentällä.

 

Oikeastaan ”inspiroiduin” tähän postaukseen ollessani kävelemässä Gibraltarilla ja miettiessäni, että tämän alle seitsemän neliökilometrin maan olen kyllä nyt nähnyt jokaista kujaa ja kalliota myöten ja sitten kun joskus vaihdamme paikkaa, ei ole tarvetta palata näille kulmille. Kuitenkin kesän mittaan muutin mieleni: Jos nyt käy niin kurjasti, että emme muuttaisikaan La Líneaan pysyvästi niin haluaisin ehdottomasti viedä pojat hieman vanhempina katsomaan Espanjan kotiaan. Näyttää uudestaan apinat ja vuoret, rakkaat rannat, kantakahvilan ja leikkipuistot, jossa kulutimme aikaa heidän lapsuusvuosinaan. Eli vaikka Gibraltarin piti olla listan ykkösenä, se ei sitten lopulta sille päätynytkään. Sinne on sittenkin palattava.

gibraltar-172660_960_720.jpg

Koska en jaksanut kaivella omia kuvakansioitani, jossa etenkin Meksikon kuvissa näkyy lähinnä tequilashotteja ja kuvia varpaista hiekassa, kaikki kuvat on haettu Pixabaysta.

17 kommenttia artikkeliin ”PAIKKOJA, JOIHIN EI OLE IKÄVÄ

 1. Heh, asuin Belizessä perheineni neljä vuotta ja nyt kaksi vuotta myöhemmin ikävöin sinne edelleen aika lailla päivittäin! Muu perhe jakaa tunnelmani; kun elämässä jokin menee pieleen kuusivuotias tyttäreni itkee edelleen ”I want to go back to Belize!”

  Caye Caulkerilla, sen enempää kuin suuremalla saarella San Pedrossakaan, en neljän vuoden aikana käynyt kertaakaan, mutta aika lailla muuten kolusimme maan äärestä toiseen ja pieni Belize on meidän mielestä hyvinkin valloittava paikka.

  Oman blondin seurueeni kanssa en missään Belizessä joutunut kestämään minkäänlaisia hönkäilyjä – mantereen puolella eri puolilla maata elää suurehko mennoniittayhteisö ja heiksi meikäläisiäkin kai usein luultiin. Asuimme piskuisessa pääkaupungissa Belmopanissa – te taisitte käydä maan entisessä pääkaupungissa Belize Cityssä?

  Tykkää

  1. No me itse asiassa käytiin kyllä Belmopanissakin pikaisesti, mutta mun kokemukset Subwaysta oli tosiaan Belize Citysta – kiitos korjauksesta! 😀 Luotin liikaa omiin muistoihini enkä tarkastanut faktoja.
   Mun mielestä maa on tosi kaunis (saatiin nauttia sademetsistä yms kun ajettiin Belmopanista Punta Gordaan), ja nautittiin tamalesien tuoksusta yms, mutta mä koin siellä asenteen valkoisia kohtaan tosi ahdistavaksi – vertailukohtana esimerkiksi Honduras ja Guetamala, jossa saatiin olla ihan rauhassa! Ehkä tuuria, ehkä sattumaa – meidän visiitti oli sen verran lyhyt juuri siitä syystä, ettei viihdytty, mutta ehkä se olisi helpottanut?
   Tämän tekstin ei ollut varsinaisesti kritisoida kenenkään koteja tai rakkaita kohteita, ehkä lähinnä esitellä paikkoja joihin en itse rakastunut. Yritin jo Puolan puolustajia Facebookissa pehmitellä, että tämä ei ole henkilökohtaista mitään valtiota kohtaan!

   Tykkää

   1. Itse en koskaan tuntenut Belizessä saavani mitään erityistä huomiota, maasta kun tosiaan löytyy ihan omastakin takaa myös valkoisia, esim mennoniittoja. Belize on oman kokemukseni perusteella itse asiassa sillä tavalla harvinainen paikka maailmassa, että siellä erilaiset kansanryhmät elävät yhdessä melko sopuisasti. Noilla suuremmilla turistisaarilla en tosiaan kyllä käynyt, ihan tarkoituksella. Varsinainen maa löytyy minusta yleensä jostain ihan muualta kuin turistikeskuksista. Cancunistakin kun lähti turistien kansoittamalta niemeltä varsinaiseen kaupunkiin löytyi sitä ihan oikeaa Meksikoakin.

    Mielipiteitä ja kokemuksia on monenlaisia eikä siinä mitään. Köyhä Belize elää kuitenkin pitkälti turismin varassa; Suomessa maata ei juuri tunneta ja on minusta sääli jos joku jättää matkan tekemättä jonkun muun huonojen kokemusten perusteella. Siksi halusin tuoda esille oman näkemykseni. Lisää tietoa ja muistoja Belizestä löytyy omasta blogistani edustusrouvanpaivakirja.blogspot.com

    Tykkää

   2. No, me asuttiin Cancunissa itse kaupungissa paikallisen perheen alivuokralaisina ja liikuttiin vapaa-ajalla aivan muualla kuin turistialueella: Noin 10 Meksikon kaupungista missä olen käynyt niin Cancun (kaupunki, ei turistialue) oli mun mielestä vähiten viehättävä. Makuasioista ei tosiaan kannata väitellä ja kolmen kaksikymppisen keskenään matkustavan blondin kokemukset olivat tällaiset – kiva kuulla, että se ei ole koko totuus. Blogistasi olen aina pitänyt, ja sieltä varmasti saakin monipuolisemman kuvan Belizestä!

    Tykkää

 2. Heh, me lahdettiin pari vuotta sitten Gibraltarilta ja kummasti nostagia kultaa muistoja – tuotakin kuvaa ”the rockista” katsoessa tuli heti ikava! Pitaisi siella kayda kavereita moikkaamassa, harmi vaan ettei sinne ole helppo noin vaan piipahtaa. Kalliit lennot Malagaan ja sielta viela pitka matka bussilla… Aurinkorannikosta olen muuten ihan samaa mielta – Espanjassa on monia ihania alueita, joissa lomailla, mutta Costa Del Sol ei mielestani kuulu niihin 😏

  Tykkää

  1. Joo, jos ei halua Englannin kautta lentää (eikä sekään ole nykyään niin kauhean edullista) niin onhan sinne oikeasti matkaa – mä tietty olin koko kesän tyytyväinen kun ei ollut turisteja, mutta jos satut tietämään El Guluksen jäätelöbaarin Reina Sofian puistoa vastapäätä, siellä oli suomalainen kesäduunari! 😀 Mutta siis joo, Costa del Sol, yritän ymmärtää viehätyksen mutta eih, kyllä ne rantakohteet on aika monotonisia. Mutta samat vuoret, meri ja ruoka sielläkin kyllä on. Ja lihapullia ja jallua.

   Tykkää

 3. Haha, just viime viikolla ostettiin lennot Cancúniin. Tarkoitus ei ollut alunperinkään sinne jäädä vaan suunnata heti muualle. Oisko sulla antaa vinkkejä minne kannattaa sillä suunnalla matkata? 🙂

  Tykkää

  1. Joo! Vähän tietty kokoonpanosta riippuu: Lapsiperheelle Playa del Carmen on varmaan suht helppo, pienempi kuin Cancun mutta turistien ehdoilla toimiva ja pääsee helposti joka paikkaan (myös Cancun, Isla Mujeres ja Holbox, Tulum, Chitzen Itza ja Xelha tai muut vesipuistot). Jos olisin romanttisella lomalla niin suuntaisin suoraan Tulumin turkoosiin paratiisiin, siellä ei ole paljoa muuta tekemistä kuin maata hiekalla ja ihmetellä elämää, mutta pääsee hyvin joka paikkaan. Kyllä siellä Cancúnissakin kannattaa piipahtaa, varsinkin jos haluaa jenkkifiilistä ja shoppailua. Ja ravintola 100% Natural löytyy sekä Playa del Carmenista että Cancúnista: Ihanaa freesiä etnistä kasvisruokaa meksikolaisella twistillä (ainakin 10 vuotta sitten oli 😀 ) . Ihanaa matkaa, olen vähän kade!

   Tykkää

 4. Hehee. Tää oli oivallinen postaus. Blogeissa on aina matkahehkutuksia ja parhaita vinkkejä, tää oli jotain ihan muuta. Kiitos näistä vinkeistä. Muutamat käsitykseni vahvistuivat:)

  Mä oon ollut sitä tyyppiä, etten matkusta samaan paikkaan kahdesti. Nyt oon alkanut jo pehmenemään, enkä ole niin ehdoton. Mieluummin voin mennä ihanaan paikkaan ja ottaa varman päälle, enkä kokeilla jotain, mikä onkin kamalaa. Tällaisia varoittavia postauksia sais olla blogeissa enemmänkin:D

  Tykkää

  1. Hah no joo, vinkit ovat tosiaan suhteellisia kun juuri toi Väli-Amerikka ja Puola on nähty viimeksi 10 vuotta sitten, mutta tarkoitus oli kyllä lohduttaa että aina ne lomatkaan ei mene ihan nappiin :D. Toi Väli-Amerikan sekoilu oli sellainen reissu loistauteineen ja poliisien suorittamine ryöstöineen että siitä riittäisi aika monta varoittavaa tarinaa, mutta matkaseuralaiset eivät ehkä halua paljastaa kaikkea…

   Tykkää

 5. Anita

  Ehkä ootkin jo aihetta sivunnut, mutta olisi hauska lukea joku ”rakkaudentunnustus” Meksikolle. Omat mielikuvat ko maasta kun on tiivistettävissä sanoihin rikollisuus, taudit, köyhyys ja kuumuus. Okei, no tulee kyllä hyvä ruokakin mieleen, vaikkakin siihen ihastuinkin Texasin meksikolaisten kautta.

  Tykkää

 6. Enpä muuten minäkään lämmennyt Varsovalle ja kun matkustusajankohta oli helmikuu, ei kaupunkia edes tarjennut tutkia perusteellisesti. Se olikin ns. velvollisuusvisiitti, sillä veljeni asuu siellä. Sen jälkeen olemme tavanneet vain Hampurissa tai Suomessa 😀 Mutta olen ymmärtänyt että vaikkapa Krakova on tosi viehättävä joten en sentään tyrmää koko maata (jonka läpi olen ajanut pari kertaa ja yöpynyt pikkukaupungeissa).

  Tykkää

  1. Meillä muuten on yksi optio sinne teille päin…
   Hauskaa, että te olette noin valloittaneet veljen kanssa Eurooppaa :). Gdansk on kuulemma ûbercool ja hipster, että ehkä pitäisi kokeilla olla edelläkävijä (tai seurata trendejä) ja käydä sielläkin.

   Tykkää

   1. Toivotaan että Hampuri ei päädy sun listalle paikoista jonne et halua palata 😜
    Veli asui aiemmin pitkään Budapestissa, sitten siirtyi pohjoisemmaksi Puolaan ja katsotaan mihin he päätyvät ensi vuonna. Silläkin tavalla tulee tutustuttua uusiin paikkoihin kun kulkee sukulaisia tapaamassa…

    Tykkää

 7. Päivitysilmoitus: VIIMEISET VINKIT RIIKAAN – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s