MILLA MÁLAGASSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toisin kuin iki-ihanassa Sevillassa, ei Málagaan saapuminen herättänyt samanlaisia suuria tunteita, että nyt on tultu keskelle kulttuuria ja historiaa. Oikeastaan tuli sellainen fiilis, lähinnä koko kaupungilla lemunneen virtsanhajun takia, että olenkin tänä sunnuntaiaamuna saapunut Iso-Roballe. Koska emme olleet maahan saapuessamme nähneet Málagasta muuta kuin lentokentän, oli keskustan bussiterminaaliin tulo ensimmäinen virallinen kosketus tähän yli puolenmiljoonan asukkaan kaupunkiin. Vastaanotto ei ollut mitenkään mieltäylentävä, sillä bussi- ja juna-aseman seutu oli varsin rähjäistä, ankeaa ja jopa keskellä kirkollisia menoja hieman epäilyttävää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saavuin Málagaan missiolla: Halusin päästä Picasso-museoon. Onneksi suuntasin sinne suoraan nautittuani aamukahvin Starbucksissa, koska Käytännön Miehen sairastuttua jo valmiiksi minilomaksi ajoitettu päivän visiitti Málagassa kutistui vain neljään tuntiin. Kuten kuitenkin huomaatte, ehdin siinäkin ajassa räpsiä kiitettävästi kuvia. Oikeastaan tämä neljä tuntia Málagaa riitti oikein hyvin. Se ei oikein inspiroinut minua. Ns. vanha kaupunki turistirysineen tuntui jotenkin päälleliimatulta, ikään kuin elokuvan kulissilta. Sain myös ahdistuskohtauksen kun huomasin useamman kerran olevani suomalaislauman piirittämä. Ilmeisesti eläminen pikkukaupungissa oli tehnyt minusta sen verran mökkihöperön, että turistit ja heille laskelmoidut ravintolat ja kaupat tökkivät pahemman kerran tällä reissulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matkalla Picasso-museoon piipahdin myös Málagan katedraalissa. Ilmeisesti kirkkoon normaalisti on sisäänpääsymaksu, mutta olin onnekas ja osuin paikalle sunnuntaina kesken messun ja sain mennä ilmaiseksi pällistelemään. Hieno kirkko, hiveli jälleen tällaisen uskontoja ihmettelevän agnostikon esteettistä silmää. Ulkoa päin ei lainkaan yhtä komea kuin katedraalikollegansa Sevillassa, mutta jos tykkää katolisesta meiningistä niin väittäisin, että tämä on yksi mielenkiintoisimpia ei-museokohteita Málagassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja sitten pääsin Picasso-museoon. Todettakoon, etten ennen tätä visiittiä ollut mikään fanaattinen Picasson ystävä, mutta nyt Málagan oman pojan teokset tekivät ihan mielettömän vaikutuksen. Museon puitteet ovat mukavat, ja jos kaipaa vaihtelua surrealismille niin museon kellarikerroksesta löytyy hieman hämmentävä raunio-osuus, eli jäänteet foinikialaisesta muurista ja roomalaisesta elintarviketehtaasta. Vähän outoa, mutta ihan, noh, mielenkiintoista. Mutta ne picassot! Oih ja voih kun olisin halunnut kuvata kaiken. Eihän siellä kuitenkaan saanut kuvata, paitsi aurinkoista sisäpihaa ja museokauppaa (joita oli kaksin kappalein!). Ehdottomasti parhaiten sijoittamani 10 euroa pitkään aikaan – huomaatte toki, etten ole mikään talousnero, mutta hengen ravintoa ei voi mitata rahassa! Kympillä pääsi pysyvän näyttelyn lisäksi katsomaan Saksasta lainassa olevan kokoelman, jossa oli myös muiden ”toisinajattelijataiteilijoiden” teoksia sekä mm. sotapropagandaa. Sattumalta vaihtuva näyttely oli esillä viimeistä päivää (minun tuuriani), mutta siltikään museo ei ollut ruuhkainen. Bonusta siitä, että sellaisen kuulokojekapulan, jossa selostetaan teoksista ja niiden historiasta, sai lainaan ilmaiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museoiden takia palaan Málagaan varmasti vielä uudestaan: Aion joskus omistaa kokonaisen päivän Picassolle, sekä poiketa ainakin nykytaiteen museossa sekä Museo Carmen Thyssenissä, jonka museokauppa on kuulemma erityisesti lasten taidekirjoista kiinnostuneiden aarreaita. Málagan ravintolat näyttivät myös siltä, että saan vatsani täyteen tapaksien ja viinilasillisen kanssa. Voisin myös katsoa mitä tarjottavaa on esimerkiksi Alcazaba-linnakkeella, jonka ohi ehdin hölkätä matkalla bussiasemalle. Uskon kuitenkin, että yksi pitkä viikonloppu Málagassa riittää ja sen jälkeen voi keskittyä rauhassa maailman muihin kohteisiin. Jos joku on intohimoinen Málaga-rakastaja ja osaa kertoa minulle kaupungin salaisuuden, olen valmis muuttamaan nihkeää suhtautumistani tuohon andalusialaiseen satamakaupunkiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Säälin kyllä hieman Málagaa, kun se joutuu jatkuvasti vertailluksi upeaan Sevillaan. Sen lisäksi se ei ollut oma ykkösvalintani retkikohteeksi, vaan päädyin Málagaan koska kaikki suunnitelmani käydä Marokossa menivät mönkään. Ensin jouduin luopumaan retriittisuunnitelmista, sen jälkeen äitini kanssa suunniteltu Marokon-reissu peruuntui budjettisyistä. Harkitsin kyllä lähteväni päiväksi Tangieriin yksin, mutta jotenkin iski arkuus (tai itsesuojeluvaisto), ja päätin jättää basaarit ja minttuteet odottamaan sitä, että saan seuralaisen mukaan. Mutta ehkä seuraavalla Espanjan-matkalla pääsen kokemaan sekä Málagan parhaat puolet että vihdoinkin sen Marokon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

3 kommenttia artikkeliin ”MILLA MÁLAGASSA

 1. Mä rakastan kataloniaa. Päätykääpä sinnekin seikkailemaan 🙂

  Mä en tiedä kuinka haluakas sä olet asioita avaamaan blogin puolella mutta kysynpä silti 😀 Mitenkäs selvillä teillä nyt on jatko? Onko Käyttiksen Espanjan pesti miten vakio? Suuntaatteko te miten pian takaisin vai suometutteko nyt taas? Miten sun koulu? Pystyisitkö opiskelemaan Espanjassa? Onko Käyttiksen työmahikset Suomessa ihan nounou vai onko se ura ehdottomasti maailmalla? Mua kiinnostaa teidän seikkailut 😀

  Tykkää

  1. Saa sitä kysellä 😀 .
   Käyttiksen pesti (joka ei itse asiassa ole Espanjassa) on toivon mukaan vakio, kunhan koeaika on ohi. Tarkoitus olisi ennemmin tai myöhemmin muuttaa koko perhe maailmalle, mutta mä nyt taidan yrittää sitä kandia vielä syksyllä, että saisi sen ikuisuusprojektin pakettin ja paperit käteen. Käyttikselle varmaan löytyisi jotain Suomesta, mutta todennäköisesti ei mitään niin mielenkiintoista kuin nyt – sen lisäksi nälkä on kasvanut syödessä, ja nyt sormi pyörii pitkin karttapalloa taas :D.
   Kaikki on siis iloisen epävarmaa!

   Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: PAIKKOJA, JOIHIN EI OLE IKÄVÄ – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s