MATKAMESSUJA, MATKASUUNNITELMIA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kävin eilen toista kertaa Matkamessuilla. Haluaisin sanoa, etten ole varsinaisesti kohderyhmää; olen internetsukupolven budjettimatkailija, joka inspiroituu yleensä Instagramissa eikä Pasilassa messuhallissa. Mutta koska palasin kotiin muutamien esitteiden ja uusien matkasuunnitelmien kanssa, voi kai sanoa että olen sittenkin helppo uhri. Pääsin messuilemaan vain eilen torstaina, jolloin Messukeskuksessa oli muutenkin rauhallisempaa kun paikalla olivat vain ”ammattilaiset” (lainausmerkit, kun mäkin olin siellä).

Suurimman osan ajasta vietin Espanjan tiskillä, tietenkin. Kesällä olisi tarkoitus viettää viitisen viikkoa Andalusiassa. Tällä kertaa olemme todennäköisesti La Línean sijaan San Pedrossa, mutta reissaamme varmasti paljon paitsi vanhoille kotikulmille niin myös ympäri Etelä-Espanjaa. Sain Costa del Solin edustajalta muutamia vinkkejä kun etsin paikkoja, joissa eivät vielä ”kaikki” ole käyneet. Tämä off the beaten track-ajattelu tuntuu aina vähän elitistiseltä, että en voi matkustaa suurten turistimassojen mukana vaan on aina pakko etsiä jotain uutta ja ennennäkemätöntä. Mitä vikaa on Colosseumissa ja Eiffel-tornissa? Mutta sain hyviä vinkkejä kauniista vuoristokylistä – juuri niistä, mitä rakastan Andalusiassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kesällä olen ajatellut karata yksin viikoksi Marokkoon. Tangier on jo nähty, joten haaveilen useammasta päivästä Marrakechissä. Mutta mitään muuta meillä ei ole tiedossa, vain matkahaaveita. Lapsilla on listallaan tietenkin Legoland, Pariisin Disneyland ja Lontoon Harry Potter-studiot. Olen jo tuskissani valmiiksi näistä aika kalliista kohdetoiveista, mutta toisaalta tätä vaihetta ei kestä kauan. Kaikkia toiveita ei ehkä toteuteta, mutta näitä kaikkia on suunniteltu tehtäväksi maateitse. Ruotsinlaiva + Legoland-yhdistelmä yhdelle kesälle, junalla Pariisiin, Disneyland sekä Lontoo herkkuineen toisena kesänä. Kunhan kasvavat vähän ja jaksavat kantaa omat rinkkansa. Vaatimattomat lapseni haaveilevat myös Japanista, Malediiveista (luojan kiitos vain paikallissaarista, enkä todellakaan ole kertonut heille mistään hulppeista resorteista – tärkeintä olisi päästä kahlaamaan kilpikonnien, rauskujen ja haiden kanssa) sekä Välimeren risteilystä. Selvästi pitää alkaa lobata kotimaan kohteita enemmän!

Nyt kun lapset alkavat olla isompia, olen alkanut myös tehdä pieniä suunnitelmia omien, aivan ylhäisessä yksinäisyydessä tehtyjen matkojen varalle. Olin miettinyt paluuta Meksikoon, jonne sydän jäi Väli-Amerikan kierroksella. Koska lentäminen on paitsi epäekologista ja tylsää, tarkoitus olisi olla paikan päällä ainakin kuukausi. Nyt kuitenkin paitsi bloggaaja Frida Ingridin viimeaikaiset seikkailut Kolumbiassa, joita hän raportoi Instagramin Storiesissa, sekä Narcos-tv-sarjan komeat maisemat ovat alkaneet kutsua ja vietinkin tovin Kolumbian ständillä keskustelemassa siitä, miten kuukausi kannattaisi tuossa kahden eri meren rannikoille levittäytyvässä maassa käyttää. Ja hieman yllättäen löysin itseni myös keskustelemassa Georgian edustajan kanssa: Georgia ainakin toistaiseksi on vielä vähän vähemmän koluttu kohde, josta löytyy niin upeita rantakohteita Mustameren rannalta kuin vuoristosta. Ja kuulemma viiniä ja juustoa, I’m in!

Tietenkin vastuullisuuden ja ympäristöystävällisyyden olisi toivonut näkyvän messuilla enemmän. Messut itsessään tuntuvat hieman vanhanaikaiselta konseptilta kun kaikki tieto on saatavilla netistä, jolloin tällainen verkostointiin ja face-to-face tapaamisiin perustuva toiminta voisi olla vielä informatiivisempaa. Tai ehkä en kysynyt oikeita kysymyksiä. Toivon yhteydenottoa ainakin yhdeltä laivavarustamolta koskien viikon mittaisen risteilyn synnyttämää hiilijalanjälkeä, sillä nykyään nämä asiat painavat jo aika paljon kun mietimme minne mennä ja mitä tehdä. Ehkä niitä varten olisi pitänyt suunnata Maata pitkin-matkamessuille lauantaina.

Messuilta tarttui mukaan myös tarjouspunkkipihdit Punkkibussista (jossa on messutarjous myös puutiaisaivokuumerokotukselle ja monelle muulle pistokselle). Rokotukset on meillä ehdottomasti harkinnassa, kun pojat mökkeilevät Sipoossa paljon ja sieltä on tarttunut muille kesänviettäjille matkaan sekä puutiaisaivokuume ja borrelioosi. Ja tämä siis noin 30 minuutin matkan päässä Helsingin keskustasta. Jos en viikonloppuna olisi kiinni vesirokkoa potevan kuopuksen menisin messuille ehkä vielä syömään ja ostamaan juustoja, nimittäin tarjolla oli ihanaa thairuokaa suoraan rekasta ja mm. mieletön kattaus juustoja Italiasta. Massia siis mukaan. Nyt kiinnostaa, onko moni käynyt Matkamessuilla ihan silleen vapaa-ajalla etsimässä uusia matkakohteita tai ideoita?

29 kommenttia artikkeliin ”MATKAMESSUJA, MATKASUUNNITELMIA

 1. Mä en ole käynyt koskaan Matkamessuilla, mutta argh mikä matkakuume onkaan taas päällä. Mitään matkoja ei ole varattuina ja suunnitelmatkin taitavat mennä jonnekin ensi syksylle ehkä. Työkuviot ovat niin epävarmat ettei mitään uskalla suunnitella kesällekään. Taidetaan viettää kesä kotimaan nähtävyyksien ja kivojen kohteiden parissa, se tuntuisi aika hyvältä vaihtoehdolta.

  Tykkää

  1. Kotimaanmatkailu kunniaan! Meillä kesälomasta menee leijonanosa Espanjassa väkisinkin, ja nämä haaveet ja matkakuumeet on ajatuksen tasolla… mutta lämmittävät jo sellaisenaan! 🙂 Juuri kävin kylässä blogisi puolella hymyilemässä Thaimaan reissullenne.

   Tykkää

 2. Jenni M

  Tää on jotensakin sairasta, että jollain matkamessuilla pitäisi toitottaa vastuullisuudesta, vaikka ihan kaikki tietävät, että lentäminen on yksittäisen ihmisen pahin ekorikos.
  Ja vieläkin sairaampaa on se, että suunnitellaan vain uusia ja uusia lentomatkoja vailla vastuuta ja huolta. Turha itkeä ja jeesustella mistään roskien lajittelusta, jos ei pysty olemaan lentämättä.

  Tykkää

  1. Mä en tiedä mitä sairasta siinä on, että etsitään parempia vaihtoehtoja huonojen tilalle. Vaikka olisi aivan fantastista että kaikki yhtäkkiä lopettaisivat lentomatkailun kuin seinään,niin näin tuskin tapahtuu. Matkamessut itsessään oli musta hieman hämmentävä konsepti, jossa selvästi suurimmat kävijäjoukot eivät ole näistä asioista kiinnostuneista (jos esimerkiksi vertaa siihen miten paljon huomiota vihreydelle, eettisyydelle tai kestävälle kehitykselle oli annettu ständeillä).

   Jos suunnittelen kahta lentomatkaa (kesän lentomatka Espanjaan lienee varma, koska en lähde yksin reissaamaan kolmen ekorikokseni kanssa junalla vielä tässä vaiheessa toiselle puolelle mannerta), en nyt tiedä kuinka huolettomasta ja vastuuttomasta toiminnasta on kyse. Kaikki muut matkat ovat olleet suunnitteilla laivalla tai junalla, joilla niilläkin on toki oma hiilijalanjälkensä. Paras olisi toden totta pysyä vain kotona. Aion jeesustella jatkossakin ja ruoskia itseäni siinä sivussa. Tällä hetkellä meitä asuu neljä henkeä 55 neliön kaksiossa, olen ollut yli 20 vuotta kasvissyöjä, lapseni syövät kotona pelkkää kala- tai kasvisruokaa, emme autoile enkä edes omista ajokorttia – ei näillä maailma pelastu, mutta en usko myöskään linkolalaiseen totaalikieltäytymiseen (eikä kyllä usko Linkola itsekään vaikka muuta saarnaa).

   Tykkää

   1. Ninni

    Musta taas junalla matkaaminen nimenomaan on lasten kanssa helpompaa ja mukavampaa kuin lentäminen. Suomesta lähtiessä toki ongelmana on, että ensin on tultava meren yli tavalla tai toisella ja lauttamatkat eivät ole co2 päästöjen puolesta puhtaita ensinnäkään nekään. Mutta Itämeren tälläpuolen junat ovat nopeita ja pitkäkin välimatkat sujuvat mukavasti. Yöjuna on ratkaisu tosi pitkillä väleillä ja muutoin siirtymäaikaa voi ajatella osana matkaa ja sisällyttää siihen mielenkiintoisia välipysäkkejä. Suomesta tullessa matkan varrelle osuisivat esim. sekä Lego- että Disneyland 😉 Pointtina se, että varsinkin silloin kun matkustaa ajan kanssa, omia olettamuksia voisi haastaa; miksi lentomatkustaminen tuntuu vaivattomimmalta ratkaisulta ja miksei joku ensimmäiseltä istumalta mahdottomalta tuntuva vaihtoehto voisi olla ihan toimiva.

    Tykkää

 3. Mä kävin lauantaina messuilla. Olin paikalla heti, kun ne aukesivat. Hetken siellä saikin vaeltaa väljästi. Klo 12 eteneminen ihmismassojen välistä oli hidasta. Mukavampi lukea messutarjouksia kotisohvalla ilman ruuhkia.

  Tykkää

 4. Georgia on suosittu kohde Turkista käsin, kun on vieressä. Monet tutut on käyneet, ja osa useammankin kerran. Marokko olisi kyllä mielenkiintoinen, mutta taitaa olla että tulemme tänä kesänäkin Espanjaan ja heitetään pari reissua tässä kulmilla.

  Tykkää

 5. Pari vuotta sitten keksittiin seuraavan reissun kohteet ihan puhtaasti matkamessujen ansiosta. Silloin osuttiin Jordanian ja Israelin standeille ajatuksella ”tuosta kohteesta ei tiedetäkään mitään, mennään juttelemaan”. Muutamaa kuukautta myöhemmin sitten kierreltiin noita maita parin viikon verran.
  Muuten matkamessukokemukset on jääneet melko ohuiksi. Onneksi joskus kohdalle osuu tosi hyvä edustaja, joka osaa vastata tarkkoihinkin kysymyksiin sellaisista maista, joita on jo muutenkin tullut harkittua.

  P.s. Georgia on mullakin ollut jo pidempään bucket listillä! Siinä kiehtoo juuri se, ettei suuret turistimassat ole sinne vielä löytäneet. Kolumbiakin on alkanut kiinnostaa, kun vuosi sitten olin Tansaniassa safarilla, jossa vietin muutaman päivän kolumbialaisen naisen kanssa. Hän sai Kolumbiankin kuulostamaan varteenotettavalta vaihtoehdolta.

  Tykkää

  1. Mä uskon kyllä, että tuolta löytyy inspiraatiota ja vähän sellaisia yllätyksiä, joita ei ehkä ollut ajatellut. Itse kyllä mietin esim. Kouvolan pisteen kohdalla, että kuinka hyvin houkuttelu onnistuu 🙂 Ja Kolumbia kahden eri meren rannikolla kyllä tosiaan kiinnostaa – ehkä jo ensi vuonna.

   Tykkää

 6. Olisipa kiva kuulla, mitä kohteita Aurinkorannikolta keksit, jotka olisivat off the beaten track. Meillä on ollut onni löytää niitä itse paljonkin, emme ole olleet turistitungoksissa kuin pääsiäisviikolla ja loppiaiskulkueessa, eikä Caminito del Reykään mitenkään täynnä ollut. mutta meidän matkustusajankohtamme on ollut loka-marraskuu tai helmi-huhtikuu, eli ei kesäsesonki. Talvella turisteja ei näy oikeastaan missään. Malagan vuorilla on yhtä hiljaista kuin suomalaisessa korvessa, Comaresin, Frigilianan, Antequeran, Casarabonelan, Ojenin, Mondan ym valkoisten kylien turisti-infot ovat tuskin auki ja jos niistä lähtee rinteille, ihan yksin saa vaeltaa. Kyllä meidänkin lista vähän laajeni matkamessuilla. Mitä sinä suosittelisit?

  Tykkää

  1. Listan perusteella sulla on Aurinkorannikko paremmin hallussa kuin mulla – tai Costa del Solin edustajalla 😀 . Hän suositteli kovasti Antequeraa. Sen lisäksi suuntaamme Andalusiassa tietysti länteen, eli ihanaan Tarifaan ja Vejeriin ja Jereziin, sekä Boloniaan. Jerezissä olemme käyneet vain Ikeassa mutta olen kuullut huhuja että se on ”seuraava Sevilla”, joten pitänee kai käydä katsomassa 😉

   Tykkää

 7. Suvi

  Muakin kiinnostaisi teidän suunnitelmat ensi kesälle. Meillä on tulossa kolmas Espanjan-kesä, ja uutta nähtävää ja tehtävää koitan kehitellä. Aurinkorannikon monet ”perinteiset” paikat on jo koluttu 😀 Monet niistä on kyllä aivan tupaten täynnä kesäkuukausina..

  Ps. Kiitos hauskasta, ihanasta blogista, teidän Espanjan arkea on ollut huippua seurata! 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kivasta peeässästä! 🙂 Voi kun voisikin vielä raportoida Espanjan arjesta…

   Me suuntaamme varmaan enemmän vuorille ja järville, vaikka toki nekin ovat täynnä paikallisia. Zahara de la Sierra, tekojärvet ja Setenil olisivat ehkä niitä paikkoja, joita eivät valkoisten kylien kiertelijät vielä ole vallanneet, vaikka samalla asiallahan mekin olemme…

   Tykkää

 8. Mulla Matkamessut on varmaan ainakin 20 vuotta kuulunut perinteisesti tammikuuhun, niistä viimeiset viisi matkabloggaajana. Kuulun nelikymppisenä vissiin siihen esitesukupolveen 🙂 Ei vaan, jotain ihanaa siinä vaan on fiilistellä kaikkia mahdollisia matkakohteita – ja myös kotimaan osastolta on aina löytynyt jotain uutta inspiraatiota. Georgia on ihan mahtava maa, mun viime vuoden kokemukset Tbilisistä löytyy blogista jos kiinnostaa: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2018/11/03/tbilisi-georgia/

  Tykkää

  1. Kiitos, pitää ehdottomasti lukea! Mua on jännittänyt Georgiassa lähinnä vähän hassut asiat,kuten miten kasvissyöjä ”pärjää”, vaikka oikeasti maan ihastuttava edustaja kyllä vakuutti että viinin ja juuston ystävällä ei ole mitään hätää 🙂

   Tykkää

 9. valkkis

  Mielenkiinnolla seuraan, mihin suuntaan matkamessut profiloituu vaikka seuraavaa vuotta varten – yleisen ajatusmallin muutos tuntuu olevan (ainakin omassa somekuplassani) sen verran suurta.

  Ja mitä tulee puutiaisaivokuumeeseen, niin taudn itse sairastaneena suosittelisin rokotetta jos riskialueilla oleilee. Mä sain taudin ei-riskialueelta enkä edes ikinä nähnyt koko saamarin punkkia, mutta sairastaminen ja siitä toipuminen (luoja kiitos kokonaan) veivät useamman kuukauden. Koko stoorin voi lukea https://www.rantapallo.fi/hausfrau/2017/10/09/aiheen-vieresta-puutiaisaivotulehdus/

  Tykkää

  1. Me ollaan todella riskialueella; mökkisaarelta (alle 30 min Helsingin keskustasta!) on tarttunut mökkelijöille (monikossa) sekä puutiaisaivokuumetta että borrelioosia. Eli todella tarpeellinen rokote,olen läheltä nähnyt miten nihkeistä taudeista kyse eikä tee mieli lasten kanssa ottaa ylimääräisiä riskejä. Kiitos vielä linkistä, tämä vakuuttaa!

   Tykkää

 10. Tämän vuoden matkamessujen ihanin anti oli minulle, kun pääsin juttelemaan espanjaa Perun edustajien kanssa ja sain aivan ihania ideoita mahdolliselle Perun reissulleni, sellaisia, joita en oikeasti itse olisi varmasti keksinyt.
  Muutama vuosi sitten taas Kreikan osastolla oli ihana kreikkalainen nainen, jonka ansiosta löydettiin ystäväni kanssa niin upea saarihelmi ja vietettiin aivan täydellinen Kreikka-loma. harmillisesti kaikilla osastoilla ei suinkaan aina saa yhtä asiantuntevaa palvelua.

  Tykkää

  1. Peru kuulostaa upealta. Ja tosiaan, kieliä oli kiva päästä käyttämään ja itselleni juuri Georgian sydämellinen ja hauska edustaja oli aivan huippu, osasi suositella ja kertoa henkilökohtaisia lempipaikkojaan, sellaista paikallistuntemusta jota on vaikea voittaa!

   Tykkää

 11. Mäkin päivittelin siellä ääneen sitä, miten vanhanaikanen tapahtuma matkamessut onkaan. Jos siellä ei olisi niin paljon tuttuja niin jättäisin kyllä väliin, etenkään ständeiltä ei musta saa yhtään enempää inspiraatiota kuin netistä. Jotkut puheenvuorot oli kiinnostavia, siinä se hohto taitaa olla. Hehe, mä naurahdin ääneen sun lapsien vaatimattomille haaveille Japanista ja Malediiveista 😀

  Tykkää

  1. Jep! Onneksi he toki haluavat myös Muumimaailmaan ja Ouluun (ihme tyyppejä), koska olen yrittänyt hienovaraisesti kertoa että meidän matkabudjettimme ei ole mikään maailman levein. Ja Matkamessujen vanhanaikaisuutta on tullut päiviteltyä useamman kanssa viime aikoina, vaikka selvästi niille on vielä tilausta!

   Tykkää

 12. Matkamessut ovat kuuluneet mun tammikuuhun jo monen vuoden ajan. Aikoinaan rahtasin sieltä kassikaupalla esitteitä kotiin ja niitä oli ihanaa lukea sohvan nurkassa ja haaveilla tulevista reissuista. Nyt kävin to- ja pe-iltoina, mutta en ottanut kuin pari liparetta mukaan. Molempina iltoina oli vielä muuta menoa enkä jaksanut kantaa painavia esitekasseja. Nykyisin netistä löytyy tietoa tosi hyvin, mutta myönnän tilanneeni erään matkatoimiston Australia-esitteen kotiin pari päivää sitten, koska netistä sen lukeminen oli hankalaa. Parasta messuilla on tuttujen näkeminen ja uusiin matkabloggaajiin tutustuminen 🙂

  Tykkää

  1. Esitteet kyllä kelpasivat meillä erityisen hyvin lapsille 🙂 Tietenkin valitsivat kaikista kalleimmat jutut…

   Ja kyllä, verkostoitumiseen olisi ollut hyvä tilaisuus, harmi että osui itselleni niin kiireiselle viikolle. Kiva kuulla, että sieltä irtoaa inspiraatiota!

   Tykkää

 13. Olen käynyt Matkamessuilla ainakin yli kymmenen vuotta ja alkaa tuntua ettei niillä ole niin kauheasti annettavaa. En saa sieltä inspiraatiota, mutta saan toki vinkkejä valitsemiini kohteisiin. Ja esitteitä keräilen aina mukaani, usein niitä on helpompi lukea kuin nettiä.
  Teillä on kivoja laiva-junasuunnitelmia Tanskaan ja Ranskaan, mielestäni juna ja lapset on varsin mainio yhdistelmä. Siihen vielä Disneyland – kuulostaa lasten unelmalomalta.
  Noista punkeista sen verran, että kannattaa ottaa se puutiaisaivokuumerokote ja pitää ne punkkisyynit aina iltaisin. Meidänkin mökki on yhdellä pahimmista punkkialueista Turunmaan saaristossa ja punkkeja tarttuu sekä ihmisiin että varsinkin koiriin. On jotenkin helpottuneempi olo kun tietää, että säästyy ainakin siltä aivokuumeelta.

  Tykkää

 14. Päivitysilmoitus: KYMMENEN MATKAUNELMAA – Periaatteen Nainen

 15. Päivitysilmoitus: LENTÄMINEN YKSIN LASTEN KANSSA – Periaatteen Nainen

 16. Päivitysilmoitus: TOUR DE ANDALOUSIE – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s