CUEVA DEL GATO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terveisiä vuorilta! Vietimme juuri mahtavan melkein viiden päivän loman Rondan lähellä vuorilla, ja kävimme kaksi kertaa vierailulla myös ”Kissan luolassa” eli Cueva del Gatolla, joka on upea lähde (ja vesiputous ja luola) noin 20 kilometrin päässä Rondasta. Koska törmäsimme paikan päällä suomalaisiin ensimmäisen kerran pitkään aikaan, ajattelin huikata vinkin paikasta myös tänne: oiva virkistäytymispaikka jos autoilette rannikolta Rondaan (meidän tapauksessa tätä olisi tarvittu matkapahoinvoinnista puhdistautumiseen, sillä ne vuoristotiet Costa del Solilta Rondaan ovat yhä järkyttävän kapeita ja kiemuraisia…).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cueva del Gato sijaitsee aivan Benaojánin kylän vieressä. Sinne on pienet opaskyltit reitillä, ja Google Maps kyllä opastaa oikein perille. Paikka näkyy myös upeasti junassa matkalla Rondasta Algecirasin suuntaan! Alueelle kulkee myös useampi vaellusreitti, joista Benaojánin asemalta lähtevä on noin 1,8 kilometriä. Parkkipaikkoja löytyy; jos haluat autosi varjoon, aja rohkeasti isolta tieltä hämäävän ensimmäisen parkkipaikan luota alas hotellin ja sisäänpääsyn luo, sinne saa myös ilmaiseksi auton paikoitettua. Alue on muuttunut tänä vuonna maksulliseksi, sillä sinne on rakennettu uusi, Rio Guadiaron ylittävä silta ja lyhyt matka parkkipaikalta itse lähteelle onkin oikein turvallinen (toisin kuin kuulemma aiemmin). Arkisin aikuiset maksavat 2 euroa ja viikonloppuna 2,5 euroa, lapset (4-13v) 1€ tai 1,50€. Maksun kanssa ei ilmeisesti olla aivan hirvittävän tarkkoja: kun ensimmäisellä kerralla saavuimme paikalle ilman käteistä – kortti ei siis käy – saimme mennä 15-20 minuutiksi (joka ei sekään ollut niin tarkka) piipahtamaan ilman maksua. Paikalliset menevät paikan päälle usein viettämään koko päivää pikniktarpeineen, meille riitti hyvin puolisen tuntia.

Paikka on huikean kaunis. Se on erityisesti kaikkien Instagram-ihmisten suosikki, ja oikeastaan upeiden maisemien lisäksi oma huvituksensa on katsoa sitä, kuinka ihmiset metsästävät täydellisiä valokuvia jääkylmässä vedessä. Vesi on siis oikeasti, etenkin tällaisen vilukissan näkökulmasta, aivan hel-ve-tin kylmää ja esimerkiksi meidän lapset jotka eivät yleensä ole kovin nirsoja uimavetensä suhteen eivät hingunneet nyt polvenkorkeutta syvemmälle. Sen sijaan 20-30-vuotiaat naiset istuivat runsaslukuisina vedessä yrittäen näyttää hypotermiasta huolimatta eteerisiltä – ja peittäen samalla lievän ärsytyksensä kun kuvaan photobombasi toistuvasti toinen turisti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paikan päällä noin klo 12-20 päivystävä hengenpelastaja on myös paikan parhainta antia: molemmilla kerroilla meidän kohdalle osui oikein puhelias yksilö. Ennen itse lähteeltä pääsi kiipeämään ylös luolan suulle, josta vesiputous laski. Nyt kuitenkin tulvat olivat vaurioittaneet reittiä niin paljon, että paikalla oli paljon virallisia kieltoja. Kuitenkin innokas rantavahti kertoi, ettei kukaan olisi paikan päällä valvomassa ylös vieviä portaita kello kymmenen ja kahdentoista välillä, ja että kello kahdeksankin jälkeen alueelle pääsisi livahtamaan – jos siis haluaisimme kiivetä katsomaan alas tai ehkä jopa hyppäämään. Kiitimme neuvoista mutta jätimme salaiset luolaretket väliin, varsinkin kun alue on tunnettu vaarallisuudestaan ja yllättävistä tulvista.

Hengenpelastaja kertoi myös, ettei kirkkaudesta huolimatta vesi ole juomakelpoista vaan sinne valuvat kaikki jätevedet – varsin käsittelemättöminä – läheisestä Rondasta. Ei sen puoleen, mua ei siihen jääveteen olisi muutenkaan saanut mutta tämä vahvisti päätöksen. Mutta kyllä paikan päällä monet uivat, parhaiten valmistautuneet tulivat märkäpuvut päällä pulikoimaan. Lähteen vieressä on myös toinen luola, jota lapset tutkivat kauhulla. Koska alueella ei ole vessaa ja monen espanjalaisperheet viettävät siellä koko päivän, suhtauduin hieman skeptisesti luolan tutkimiseen mutta mitään ikäviä yllätyksiä ei löytynyt. Huh.

Serranía de Rondan vuoristossa on paljon tällaisia helmiä, kuten lähellä sijaitseva Cueva de Pileta, jossa on vuonna 1905 löydettyjä luolamaalauksiakin. Andalusia on aivan ihana ja täynnä yllätyksiä, joten suosittelen ehdottomasti retkiä rannikolta vuorten sydämeen, valkoisten kylien ja henkeäsalpaavien näkymien keskelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9 kommenttia artikkeliin ”CUEVA DEL GATO

 1. Voi vitsi tästä paikasta kun ois tiennyt muutama vuosi sitten Andalusiaa kierrellessä. Rondassa kyllä majoituttiin (aivan ihana paikka!) mutta kaikki luontokohteet jäi näkemättä. Andalusia ja Ronda ansaitsisivat kyllä uusintakierroksen, tällä kertaa enemmän luontoon keskittyen.

  Tykkää

  1. Andalusia on kyllä ollut ihan mieletön aarreaitta, ja mekin nähty vasta murto-osa! Tuntuu, että loputtomasti hauskaa nähtävää ja koettavaa ja monet paikat sellaisia, mihin täytyy mennä uudestaan; Rondassakin on käyty jo kolmesti!

   Tykkää

 2. Kaunista! Taatusti käymisen arvoinen paikka, joka on pidettävä mielessä seuraavaa Espanjaan suuntautuvaa reissua varten. Jenkeissä tapahtuneen traagisen vesiputousonnettomuuden jälkeen ainakin itse noudatan entistäkin tiukemmin kaikenlaisia kieltokylttejä, ei niitä yleensä turhan tähden paikalle yleensä isketä. Uskomatonta, mitä ihmiset ovat valmiita riskeeraamaan hyvin kuvien ja somepostausten toivossa.

  Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: LOMA KESKELLÄ EI MITÄÄN – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s