KURKISTUS JOULUKALENTERIN LUUKUISTA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Melkein puoli vuotta sitten kesäkuussa lähdettiin yhtenä aurinkoisena päivänä isojen poikien kanssa pyöräretkelle. Fillaroitiin aika lähelle kotia tv-studioille, joissa oli hieman eri tunnelma kuin ulkona kesään heräilevässä Helsingissä. Astuimme keskelle suureen halliin rakennettua joulumaailmaa, joka sunnuntaista alkaen näkyy televisiossa tämän vuoden YLE:n joulukalenterin muodossa – siis tervetuloa Tonttuakatemiaan!

Tällä kertaa olin kuullut muutaman sisäpiirihuhun tulevasta joulukalenterista jo etukäteen, sillä ohjaajana hääri ystäväni Jussi Lehtomäki (jonka kirjaa olen täällä hehkuttanut). Lapset vastasivat innoissaan ”kyllä” kutsuun tulla kurkkaamaan kulisseihin kesken kiireisimmän, yli 40 päivää kestäneen kuvaussession. Kontrasti ulkomaailmaan olikin melkoinen: teollisuushalliin oli luotu upea, yksityiskohtainen ulottuvuus joka näyttää vielä ihmeellisemmältä televisiossa. Taika tempaisi mukaan lapset jo pelkällä pikavisiitillä kuvauksiin, enkä malta odottaa että he pääsevät näkemään lopputuloksen televisiosta loppuviikosta alkaen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sain myös kunnian nähdä useamman jakson etukäteen ja olin ehkä vähän skeptinen: muistan kyllä omasta lapsuudestani muutamia joulukalentereita, Histamiinin ainakin, mutta viime vuosina television joulukalenterit eivät ole lyöneet meillä läpi ja ne ovat itsestänikin olleet nopealla vilkaisulla vähän… ankeita. En tarkoita, että kaikki lapsille suunnattu viihde pitää olla nopearytmistä sekoilua, mutta ilman leikkisyyttä jää joulukalenteri helposti vain aikuisten nostalgiatripiksi.

No nyt ei ole siitä huolta. Täysin puolueettomasti voin sanoa, että luvassa on hauskin joulukalenteri aikoihin. Miehityksestä löytyvät mm. hulvaton Jaana Saarinen, ihmisäidin roolissa erittäin samaistuttava Armi Toivanen, Mikko Penttilä (jota en itse tiennyt mutta lapsilla kyllä syttyi lamppu heti kun kuulivat nimen mainittavan), Minna Koskela ja Henna Tanskanen ja joukko muita sympaattisia ammattilaisia. Oma suosikkini on ehdottomasti Manoel Pinton tulkitsema Kaneli-tonttu, jonka voisin adoptoida meille kotitontuksi. Mahtavan positiivinen energia ja erinomainen ajoitus tilannekomiikan osalta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tonttuakatemiassa riittää draamaa monella rintamalla, enkä ala tehdä suuria juonipaljastuksia: sadunomaisen maailman lisäksi jouluun valmistaudutaan myös ihan tavallisessa ihmiskodissa. Itse arvostin sitä, että vaikka kohderyhmänä onkin ensisijaisesti lapset, on niin tarinankulkuun ja kerrontaan kuin tekniseenkin puoleen panostettu. Tiedän, ettei omia lapsia tällaiset asiat kiinnosta niin kauheasti mutta itse fiilistelin hyvää äänenlaatua, erinomaista kuvausta ja mukaansatempaavaa leikkausta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joten sunnuntaina kannattaa virittäytyä tv-vastaanottomien ääreen. Myös Annuska kävi piipahtamassa studiolla – ja fiilisteli aika pitkälti samoja juttuja kuin minäkin, mitäs me kasarin lapset! Muistatteko muuten sen yhden joulukalenterin, jossa Miitta Sorvali sanoi lapsille että ”turpa rullalle ja rulla taskuun”, ja siitä tuli sen ajan mittakaavassa oikea kohu? No, minä muistan. Toivon samanlaisia muistijälkiä myös omille lapsilleni. Ihanaa opintomatkaa Tonttuakatemiaan kaikille joulufiiliksen ystäville.

5 kommenttia artikkeliin ”KURKISTUS JOULUKALENTERIN LUUKUISTA

  1. parhaat joulukalenterit ja joulukalenterimuistot:

    1. Neposen joulukalenteri. Tarina löytyy myös kirjana <3!

    2. Jukka Virtasen joulukalenteri, ei taida kyllä olla lapsille suunnattu. (It's hard to be a tonttu….") (vai mitensenyttaasmenikään)

    3. omasta lapsuudesta – todellatodella kaukaa sieltä – Maailman luonnonsuojelusäätiön ja Korkeasaaren Ilkka Koiviston yhteinen, luonto- ja tietoaiheinen joulukalenteri. Se on ensimmäinen joulukalenteri minkä muistan. Siinä ei ollut joulua kovin paljoa, mutta -70-lukuhenkisesti tietoa sitäkin enemmän

    4. Plåstrets pirat-tv. Sitä kyllä itse katsoin vähän, kun se oli minun kasvatusvapaata aikaani, mutta mies hekottelee sitä jatkuvasti ja joka kerta joulun alla. Sen verran seurasin minäkin sitä, että oli hauska ja anarkistinen

    Histamiini on sellainen puolihauska ja tonttutoljanteria in-ho-an.

    Tykkää

Jätä kommentti