ONKO LENTÄMINEN OKEI?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barcelonassa sen huomasi. Aina kun katsoi merelle taivaanrantaa, siellä oli lentokone. Taivas oli täynnä valkoisia raitoja. Ääntä ei kuulunut, mutta lentoliikenne näkyi kovin hyvin kaupunkiin. Tai ehkä siihen vain kiinnitti huomiota, sillä podin ihan valtavan huonoa omatuntoa siitä, että olin lentänyt kahden yön matkalle tuhat kilometriä suuntaansa. Kyse ei ollut omasta valinnasta, itse olisin mielelläni matkustanut maitse, mutta silti. Laskin, että tälle vuodelle lentotunteja kertyy viisitoista. Se ei ole suomalaisessa mittakaavassa mikään älytön määrä, jollen nyt satu voittamaan lotossa ja lähtemään maailmanympärysmatkalle. Mutta se on liikaa. Ainakin itselleni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskon, että ulkosuomalaiselle tämä aihe on vieläkin vaikeampi. Lentäminen on monelle pakollista, jos tahtoo käymään omassa synnyinmaassa. Yleensä ulkomaille muuttaneet ovat muutenkin sellaista sakkia, jonka mielenterveys suorastaan vaatii uusia seikkailuja – kuulun itsekin sellaisten elämäntapamustalaisten joukkoon, jossa levottomuus alkaa helposti kalvaa ja sielu kaipaa uusia kokemuksia, hajuja, makuja, värejä. Vaihtelua. Aurinkoa myös talvella. Erilaisuutta arkeen. Mutta kuten jo aiemmin kerroin, on oli elämämme Suomessa paljon ympäristöystävällisempää kuin Espanjassa – ja nyt päälle vielä tämä lentäminen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Longplayssa julkaistiin juuri kirjoitus, jossa kerrottiin Ruotsissa alkavan lentämisen veroitus. Ensimmäinen reaktioni oli puhdas riemu. Vähän niin kuin juuri vaateshoppailun kanssa, tuntuu, että oma itsehillintäni ei aina riitä. Olen kuin vauva. Sen sijaan että vain ajattelisin loogisesti ja jättäisin väliin ne ostokset, joita en tarvitse, en vain aina pysty taistelemaan impulssejani vastaan. Jos ihana paita maksaisi enemmän kuin 10 euroa, harkitsisin varmasti pidempään. Sama pätee lentomatkustamiseen. Kun Lontooseen pääsee muutamalla kympillä, on vaikea kieltäytyä suurkaupungin kutsusta. Ja tiedän, että moni ei edes pidä omia lentojaan ongelmana – koska kiinalaiset, suuryritykset, kaikki muut. Ja sallittakoon rajaton lentäminen kaikille vegaaneille, jotka eivät hanki lapsia, osta uusia vaatteita, aja yksityisautolla tai piereskele. Mutta me kaikki muut… mielestäni kulutustottumusten kriittinen tarkastelu on jokaisen velvollisuus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska en tietenkään itse haluaisi kuitenkaan luopua ihanista matkoistani, toivon, että löytyisi jonkinlainen kompromissi. Juuri lentomatkailun progressiivinen verotus, muiden liikennevälineiden tukeminen, liikelentämisen kurittaminen. Mene ja tiedä. Suosittu ehdotus – tarjottiin ratkaisuksi mitä tahansa – se ei ole varmastikaan. Kyllähän tämän vapauden matkustaa kokee kansalaisoikeudeksi. Varsinkin jos olisi Suomessa, jonka sääolot ovat melkoinen rangaistus monelle suurimman osan vuodesta. Ensi viikolla pääsen taas lomalle, mutta tällä kertaa matka taittuu bussilla. Tunnen silti piston sydämessäni, kun kolme ihanaa ystävää lentää tänne (haluaisin sanoa, että tapaamaan minua, mutta luultavasti myös Granadalla on tekemistä vierailuinnon kanssa). Siitä, kuinka suuri ilmastosynti lentäminen on, on toki erilaisia näkemyksiä ja tutkimuksia. Itse kuitenkin koen, että kaikki omat valinnat aina iltapalasta lomamatkoihin, vaikuttavat siihen, millaiset elinolot omilla lapsillani on aikuisina. Ja en tosiaan haluaisi, että kaikista synkimmät dystopiat toteutuvat koska äiti halusi vähän nähdä maailmaa – näin karrikoidusti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

11 kommenttia artikkeliin ”ONKO LENTÄMINEN OKEI?

 1. Todella hyvää pohdintaa, ja arvostan sitä, miten aiheeseen on herätty ihan viime kuukausina. Kirjoitin todella samantyylisen postauksen viime syksynä, ja sain siitä Facebookissa paljon negatiivisempaa palautetta kuin sinä nyt. Maailma muuttuu Eskoseni, kuten myös asenteet – hieno juttu!

  Onhan se totta, että ulkomailla asuessa on joko pakko lentää tai sitten olla näkemättä perhettään.

  Tykkää

  1. Kiitos. Mä luulen, että foorumikin vaikuttaa – ja toki ehkä se, että mun blogi on pieni ja ollut alusta asti tällaista keski-ikäisen äiti-ihmisen maailmantuskaa. Yleisö saattaa olla suht samanhenkistä.

   Ja toisaalta, olet tehnyt edelläkävijän työtä, kiitos siitä!

   Tykkää

 2. Nimetön

  Asia, josta poen kroonista huonoa omaatuntoa, ja se kaikkein vaikein ympäristöteko . Itse olen tehnyt sen linjauksen, että viikonloppureissuille en enää lennä. Se vähentää lentämistä jonkin verran, mutta kyllä niitä pitkiäkin reussuja aina vuoteen pari mahtuu.

  Tykkää

 3. Mulla matkat ovat yleensä niitä 3-4 päivän pitkiä viikonloppuja, paitsi Suomeen menen pidemmäksi aikaa. Britanniassa matkustan junalla, Ranskaan tai Belgiaan menen Eurostarilla, ja Hollantiin ostan yleensä RailSail-lipun – mutta muualle tulee lennettyä lähinnä ajan ja hinnan takia. Ei mitenkään ideaalijuttu, mutta mulle matkustaminen ja rutiineista irtaantuminen on niin julmetun tärkeää, että sisäinen viherpiipertäjäni joutuu mieluummin tsemppaamaan enemmän muissa jutuissa. Ehkä minusta vielä tulee se lapseton, autoton vegaani, joka kasvattaa oman ruokansa ja tuottaa oman energiansa. Hivenen hankalaa toki pienessä kaupunkiasunnossa…

  Tykkää

  1. Mä en ihan tiedä kumpi on suurempi ympäristöteko, oman ruokansa ja energiansa tuotanto vai tosi pieni kaupunkiasunto…Molempi parempi! 🙂 Mä huomaan, että tämä ahtaasti asuminen jo itsessään vähentää kulutusta, kun eihän tänne rubikinkuutioon mitään mahdu. Voi sitten matkustaa kauemmaksi nauttimaan elintilasta…

   Liked by 1 henkilö

 4. Päivitysilmoitus: VIRHEOSTOKSISTA OPPII? – Periaatteen Nainen

 5. Päivitysilmoitus: UUSI MATKAILUFILOSOFIA – Periaatteen Nainen

 6. Päivitysilmoitus: EN EHKÄ ENÄÄ HALUA LENTÄÄ – Periaatteen Nainen

 7. Päivitysilmoitus: MAAILMA KUTSUU – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s