MONTA REITTIÄ RIIKAAN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juuri nyt reissuvinkkien jakaminen ei tunnu ehkä kaikista ajankohtaisimmalta, mutta vielä kun muistan, kerron meidän kesän kulkemisratkaisuista kun reissattiin Latvian pääkaupunkiin. Olen käynyt siellä myös joskus 12 vuotta aiemmin, lentokoneella. Finnair ja AirBaltic lentävät sinne tälläkin hetkellä, meno-paluun saa suunnilleen satasella, mutta en millään muotoa voi suositella lentämistä tällaiselle matkalle. Okei, onhan se vain vähän päälle tunnin mittainen matka houkutteleva, mutta CO2-päästöt per henkilö ovat tällä reitillä yli 70 kiloa meno-paluulla (Finnairin oman laskurin mukaan, tämä toki riippuu myös konetyypistä). Toisaalta tämä Finnairin oma arvio kuulostaa melko alakanttiin olevalta, jos kerran Helsinki-Tukholma-risteilylle taas päästöt ovat noin 270 kiloa… Okei, tarkoitus ei ollut tällä kertaa puhua päästöistä vaan käytännön ratkaisuista, mutta taas lipsahti tälle linjalle. Lupaan tehdä joskus aiheesta ihan oikean vertailun, mutta ihan helppoa ei ole selvittää mikä on ekologisin kulkuneuvo (tai niiden yhdistelmä), etenkään kun ei tiedä eri kulkuvälineiden tarkkaa dataa.

No, piti siis sanoa, että Riikaan pääsee niin vettä, maata kuin ilmatietäkin pitkin, sitten kun on taas hyvä hetki matkustaa. Me valittiin mun matkaseuralaisen kanssa vähän niin kuin Amazing Race-hengessä se, että minä tulin laiva + bussi-yhdistelmällä Tallinnan kautta, hän risteili suoraan Helsingistä Riikaan. Mun matka kesti yhteensä 9 tuntia, johon kuului nopea lounas Tallinnassa, matkakumppani vietti Silja Serenadessa 18 tuntia. Hytin hinta oli sama, oli matka sitten meno-paluu tai jäi sitten Latviaan, ja tällä kertaa ikkunallinen A-hytti oli 129 euroa – sittemmin kesän aikana nähtiin aika paljon vaihtelua näissä hinnoissa. Eilen Tallink Silja tiedotti, että toistaiseksi Riian reittiä tulee kulkemaan Baltic Queen, koska kysyntä on koronatilanteessa laskenut ja lomakausi loppunut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mä lähdin itse yhdellä aamun ensimmäisistä laivoista Katajanokalla kohti Tallinnaa. En nyt erittele enempää kokemusta Viking Mariellalla (joka nyt taitaa olla myynnissä – ehkä se ansaitseekin jo eläkepäivänsä), todettakoon että jatkossa pyrin suosimaan noita asteen uudempia laivoja joissa ei ole aivan liikaa elämänsä aikana nähneitä kokolattiamattoja. Laivamatka maksoi tuolloin 18 euroa yhteen suuntaan, mutta kuten tiedämme, hinnat nyt vaihtelee ja arkisin voi päästä vielä halvemmallakin. Enkä ala nyt paasata siitä, mitä järkeä on subventoida tällaisia potentiaalisia viinanhakureissuja tai pitääkö meidän päästä näin edullisesti maasta toiseen ylipäänsä. (Olen pahoillani jos tulit blogiin hakemaan käytännön neuvoja, olen vähän huonolla tuulella ja se näkyy kyllä tässä sisällöntuottamisessakin.)

Tallinnassa olin kello kymmeneltä ja ehdin käydä kahvilla ennen kuin suuntasin muutaman kilometrin päähän keskustasta Tallinnan linja-autoasemalle, mistä lähti Lux Express kohti Riikaa kello 12.30. Lux Expressin kunniaksi on sanottava, että monilla kansainvälisillä bussiyhtiöillä reissanneena, tämä oli ehdottomasti kärkipäässä. Tilavat penkkirivit, suht uusi kalusto, hyvä ilmanvaihto. Kuskit olivat tietenkin sellaista asiakaspalveluhenkistä, hyväntuulista väkeä kuin voi kuvitella (tämä oli sitten sarkasmia), mutta yhdensuuntainen, 4,5 tuntia kestävä bussimatka Tallinnasta Riikaan maksoi 14 euroa ja siinä oli hinta-laatusuhde oikein nappiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitään kovin kiehtovia maisemia ei bussimatka Tallinnasta Riikaan tarjoa, joskin mielenkiintoista arkkitehtuuria matkan varrelta. Kaupunkien ulkopuolella pysähdyksiä on vain yksi, Pärnussa, joka ei ainakaan bussista käsin vaikuttanut kovin kutsuvalta. Mutta bussimatka itsessään oli miellyttävä ja rento, ja innosti ajattelemaan vähän kauemmaksikin suuntautuvia matkoja maanteitä pitkin. Matkustuspäivästä tuli toki pitkä, ja totesinkin paluumatkalla että jos on pidemmällä reissulla, kotiinpalatessa olisi ollut helpompi ottaa suora laivayhteys Riiasta Helsinkiin, sillä tuliaisista painavien kassien roudaaminen reissusta rähjääntyneenä 12 tunnin kotimatkalla… no, vähän alkoi jo tuntua matkustamiselta, ei silleen hyvällä tavalla. Tullessa laiva + bussi-yhdistelmä toimi, siinä oli seikkailun tuntua ja sai vähän käsitystä mittasuhteista, etäisyyksistä ja siitä, miten erilaiselta elintaso ja -ympäristö näyttää näin lähellä Suomea. Kulttuuriero tuntuu minusta huomattavasti pienemmältä länteen päin reissattaessa.

Suosittelen siis rohkeasti hyppäämään pitkän matkan busseihin Tallinnasta. Kyydissä näyttivät viihtyvän myös lapset. Tai sitten ottamaan laivan Riikaan ja jatkamaan siitä raiteita pitkin tai bussilla niin kauas kuin pääsee. Hitaissa siirtymissä on aivan oma fiiliksensä eikä tule sitä lentojen jälkeistä pöllämystymistä, jossa ajan- ja paikantaju katoaa. Jos en olisi nyt yhdeksässä päivässä saanut aika hyvin tarpeekseni Riiasta, lähtisin ehdottomasti talvella katsomaan joulumarkkinoita risteily + hotelli-kombinaatiolla – joskin merenkäyntiin kannattaa varautua, sillä tällä reitillä ei ole saaristo suojana samalla tavalla kuin Ruotsiin päin suunnatessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 kommenttia artikkeliin ”MONTA REITTIÄ RIIKAAN

  1. Hauska idea matkustaa kohteeseen eri reittejä eri välineillä! 😀 Itse olen käynyt Riiassa molemmilla tavoilla ja onhan molemmissa puolensa. Tallinnan kautta ja bussilla pääsee toki nopeammin ja edullisemmin, laivamatka perille asti taas on omalla tavallaan mukavampi ja jos mukana on fillari, niin säästyy paljolta säädöltä.

    Tykkää

  2. Mävin nyt heinäkuun lopulla Riiassa niin, että menin oman auton kanssa ensin lautalla yli Tallinnaan ja ajelin sieltä Riikaan. Tarkoitus oli ajaa takaisin Tallinnaan, mutta päätinkin vähän säästää ajossa ja otin lautan Riiasta Helsinkiin. Kivaa vaihtelua. Harmi, että Silja Serenade otettiin pois reitiltä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s