MUUMIMAAILMA 2.0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun sen lyhyen, epätodellisen hellepätkän jälkeen heinäkuiset kesäkelit ovat vastanneet suomalaisia säästereotypioita pahimmillaan, olen muutaman kerran saattanut miettiä mitä tekisin juuri nyt uima-altaalla Espanjassa kylmän tinto de veranoni kanssa… Mutta koska poikkeuksellisesti pitää ottaa ilo irti lyhyestä kesästä kotimaassa, lupasin lapsille sen uusintakäynnin Muumimaailmaan. Edellisen kerran kävimme loppukesästä 2018 ja silloin puhuttiin, että pian 6-vuotias ja 8- ja 10-vuotiaat eivät ehkä tämän kesän 2020 jälkeen innostu Muumimaailmasta, ja jollain ”viimeinen Muumimaailma ikinä”-nimellä tämä retki meillä olikin. Mutta paljastan heti alkuun, että jälleen kerran kun istuttiin bussissa Naantalista takaisin Turkuun lapset huokailivat, että kyllä nyt vielä ainakin kerta vielä (vinkki: Turun joukkoliikenteen Föli-sovellus on erinomainen, ja bussiliput voi ostaa monella ei maksutavalla ja lippu on voimassa 2 tuntia, hinta aikuiselle 3 euroa ja 7-14-vuotiaille 1,5 euroa).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sinällään moni asia itse Muumimaailmassa ja sen viehätyksessä ei ole muuttunut sitten kahden vuoden takaisen reissun, mutta nyt ”koronakesänä” tietty tällaiset suurten ihmismassojen suosikit joutuvat tekemään aika paljon uudella tavalla. Isoin muutos oli tietenkin se, että liput tuli ostaa etukäteen eli ex tempore-reissulla saattaa joutua pettymään, mikäli päivä on etukäteen myyty loppuun. Heinäkuussa Muumimaailma on auki 10-18 ja sen jälkeen kauden loppuun 11-17. Liput tulee hankkia ennakkoon ja ne ovat voimassa vain tiettynä päivänä, mutta lippujen hintaa ei palauteta mikäli peruutus tulee alle viikon varoitusajalla. Tietäen miten usein lapsiperheessä suunnitelmat muuttuvat (ja yleensä paljon lyhyemmällä aikajänteellä kuin seitsemän päivää ennen suunniteltuja menoja) tuntuvat varausehdot vähän julmilta. Ymmärrän, että näin varmistetaan paitsi mahdollisemman monen halukkaan sisäänpääsy sekä se, etteivät ihmiset kikkaile sääennustusten mukaan (ja toki, liputhan voi ostaa vaikka edellisenä päivänä jos omat suunnitelmat ja hermot sen sallivat), mutta tässä tilanteessa toivoisin enemmän joustoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäinen huomiota herättävä asia Muumimaailmassa oli sen tyhjyys. Saavuimme seitsemän lapsen ja kolmen aikuisen seurueena paikalle noin tunti ovien auettua ja paikka oli lähes autio! Toki tilanne korjaantui päivän mittaan, mutta satunnaisesta sateesta huolimatta en usko, että normaalisti heinäkuussa Muumimaailma tuntuu hylätyltä puutarhalähiöltä. Rajoitetun asiakasmäärän ja aukiolon yksi keskeisimpiä ongelmia oli myös palveluiden rajoitettu saatavuus: kahvilat ja ravintolat ovat auki vähemmän aikaa, esityksiä on harvemmin ja, luonnollisesti, kasvomaalaukset voi unohtaa. Valitettavasti myös muutama toiminnallinen kohde lapsille oli remontissa tämän kesän – loistava ajankohta sinällään – ja mikä järkytys: se ihana iso laiva, jonka kannelta oli liukumäki, on kadonnut ja tilalla on hieman vaisu ”Niiskun keksintöpuisto”, joka kuulostaa hieman hienommalta kuin onkaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Väljyys teki vierailusta toki paljon mukavamman, jonottamista oli yllättävän vähän. Edelliseen visiittiin verrattuna hahmot olivat mielestäni vähemmän käyskentelemässä ihmisten parissa (ja kun 5-vuotias näkee Nipsun, siinä ei paljoa turvavälejä mietitä). Käsidesiä oli tarjolla säännöllisin välimatkoin, ja ruokailut oli keskitetty ulkotiloihin (varokaa verenhimoisia lokkeja!). Kaiken kaikkiaan Muumimaailma tuntui kuitenkin nyt korona-aikana olevan hieman valjumpi versio itsestään. Kun muutama toiminnallinen juttu (kuten se pieni rakennettu puro aivan Muumitalon edessä) oli poissa pelistä, tilalle oli tullut ranneke, jonka QR-koodilla saattoi saada pieniä temppuja aikaiseksi muutamissa kohteissa. Tästä informoitiin hieman huonosti, meillekin eri paikoissa näkyvien simpukkakuvien tarkoitus selvisi vasta kun olimme pyörineet alueella aikamme. Lapset olivat innoissaan tästä ja vaikka itse nurisinkin siitä, että eikö edes Muumimaailmasta olisi voitu jättää tekniikka vähemmälle niin olkoot, lapset tykkäsivät, ja muistivat silti juosta ja riehua ja kaatuilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä kesä ottaa varmasti koville montaa kotimaan(kin) kohdetta, joten on vaikeaa kritisoida siitä että hinnat ovat yhä melko korkeat (30 euroa kaikilta yli 2-vuotiailta, perheliput puuttuvat nyt kokonaan). Mutta sanon nyt silti, että jonkinlainen kompensaatio olisi ollut kohdallaan, jos ei sisäänpääsymaksoissa niin alueen yleisessä hintatasossa. Esimerkiksi pehmoleluissa oli melkoista Naantali-lisää, kun sama Mörkö maksaa Muumi Shopissa neljä euroa vähemmän kuin Muumimaailman ytimestä ostettuna. Kyllä, tuhlasin siis lähes 65 euroa kolmeen pieneen pehmoleluun, jotka olin erehtynyt lupaamaan viime vuosikymmenellä. Ei, lapseni eivät muista jos kaksi minuuttia aiemmin käsken pestä kädet tai viedä likaiset sukat pyykkiin, mutta tuon lupauksen ne muistivat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muumimaailma on silti ihana. Niin rakennettu ympäristö kuin luonto toimivat upeasti yhteen, ja satupolkujen varsilta pystyi poimimaan evääksi mustikoita (muuten ruokavaihtoehdot ovat transrasvoja ja suolaa eri muodoissa). Hahmot ovat aina yhtä ystävällisiä ja sympaattisia, ja isommatkin lapset uppoavat siihen muumimaiseen fiilikseen. Nytkin 5-10-vuotiaista koostunut jengi jaksoi juosta labyrinttia läpi uudestaan ja uudestaan, tutkia Muumitaloa, katsoa nukketeatteria ja hukata tavaroitaan lähes seitsemän tuntia putkeen, mikä on aika saavutus. Myös meiltä mukana olleilta aikuisilta. Vaikka olin vannonut että meidän Muumi-ura oli tässä, niin en sitten tiedä pitäisikö ensi kesänä käydä toteamassa millaisia uudistuksia tämän hiljaisen sesongin jäljiltä on tehty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10 kommenttia artikkeliin ”MUUMIMAAILMA 2.0

 1. Muutaman kerran olen Muumimaailmassa käynyt tämän yli 18-vuotisen mummiurani aikana, mutta eipä ole koskaan paikka näyttänyt ”hylätyltä puutarhalähiöltä”. Hintaa sillä ja kaikella on valitettavasti aina ollut, mutta olen kyllä kokenut sen myös sen arvoiselta, varsinkin kun tuo muumijuttu on jotain hyvin suomalaista. Se on ollut jotain, mitä olemme myös vieneet Espanjaan, kun meitä on pyydetty kertomaan Suomesta yhdelle koululuokalle ja vastaanotto on ollut hyvä. Oli helppo kertoa muumeista, kun kirjoja ja videoita on saatavana myös espanjaksi. Muumimaailmakäyntejä ei taida juuri nyt olla meillä tiedossa, mutta vähän isommat näyttävät olevan jo kiinnostuneita Tampere-talon Muumimuseosta. Tietysti se paikkana on ihan eri juttu, ei siis tuollaisia aktiviteetteja vaan näyttelykamaa, mutta ehkä se tulevina vuosina alkaa kiinnostaa teilläkin.

  Tykkää

  1. Mulle rakkain ”Muumilaakso” on ikuisesti se vanha ”muumimuseo” Tampereella, joka oli mun lapsuudessa Metson kirjaston yhteydessä. 🙂 Nyt omien lasten kanssa on tullut rampattua Naantalissa, mutta se on (jossei pakollista rahanmenoa lasketa) näin aikuisen näkökulmasta tosi kiva kohde.

   Liked by 1 henkilö

 2. Sinänsä sisäänpääsyhinta vielä menettelee (jos tuo on pari kertaa elämässä -juttu), mutta huonoa ruokatarjontaa jaksan ihmetellä monien muidenkin huvipuistojen kohdalla. Pitsaa, nakkia, ranskalaisia on jotenkin niin 90-lukua, ja toivoisi, että vähitellen löytyisi terveellisempiäkin vaihtoehtoja.

  Itse olen viimeksi käynyt muumilaaksossa joskus kultaisella 90-luvulla, joten pian on uusintakierroksen aika 😛

  Tykkää

  1. Joo, ruokapuolella aina mietin että kun kaikki muu kehittyy niin tässä jumitetaan. Lintsillä kokeiltiin joku 7 vuotta sitten konseptia jossa oli useamman ”huippukokin” ravintoloita yhdessä sellaisena ”food court” ratkaisuna ja se oli ihana, motivoi käymään Lintsillä ja syömään siellä 🙂

   Tykkää

 3. Hetken piti miettiä, että mikä versio 2.0 – mutta selvisihän se.
  Siskoni perhe asuu Turussa ja kahden vanhimman lapsen ja nuorimman lapsen välillä on 6 vuoden ikäero. Kahden vanhimman kanssa kävimme sitten ensimmäisiä kertoja Muumimaailmassa, mutta tosiaan, nuorimmaisella oli jo hilkulla, että pääsi sinne yhtäkään kertaa, sillä vanhemmat lapset eivät oikein tuota ohjelmavaihtoehtoa sitten enää kannattaneet 🙂
  Sama juttu jonkun Kolmårdenin kanssa, vanhempien sisarusten kanssa puoli sukua osallistui retkelle ihan innoissaan, nuorinta ei taidettu sinne viedä koskaan.

  Tykkää

  1. Meillä yllättäen tämä on yhä 10-vuotiaan suosikki, eli toimii tosi hyvin lapsille – joskin siinä nyt ikäero on isoimmillaankin alle 5 vuotta, ja nyt sattui vielä samanikäistä seuraakin mukaan 🙂 Mutta toki yhä kiinnostaa jo kaikki muukin, esimerkiksi Turun Linna on kuulemma seuraavalla visiitillä pakko juosta läpi…

   Tykkää

 4. Tänä kesänä kävin oman lapsen kanssa muumimaailmassa ensimmäistä kertaa sitten oman lapsuuden. Oli kiva visiitti, toisaalta ei ollut mitään mihin verrata kun en paljoa viime kerrasta muista. Tänä kesänä myydään max 200 lippua per päivä, mikä oli kyllä kiva ”turvallisuuden” kannalta ja sen, että sai aika väljästi siellä liikkua vaikka muumitalon edessä oli toki eniten porukkaa. Yllätyin kyllä, että pienistä lapsista maksetaan sama hinta kuin aikuisesta. Ensi kerralla (mikäli se on esim. ensi kesänä), voi tulla järkytyksenä kuinka paljon ihmisiä siellä sitten taas on 😀

  Tykkää

  1. Me ollaan oltu kerran tosi ruuhkaiseen aikaan, eikä sekään ollut ihan mahdotonta – paitsi kun piti tulla portaat alas Muumitalossa. Mutta toki 200 lippua on tosi maltillinen määrä, kun alue on niin iso, ja ymmärrän että kulut pitää kuitenkin kattaa…

   Tykkää

 5. Taitaa olla vähän aikaa siitä kun kävin viimeksi Muumimaailmassa, varmaankin lapsenlapsen kanssa. Kalliitahan ne liout ovat aina olleet, mutta aikaisemmin kaupungin puolella oli sellainen mukava puuhatalo missä voi myös leikkiä sateen sattuessa. Henkilökohtainen suosikkini on aina ollut se labyrintti, sekoaa siellä sujnnasta vähän vanhenpikin seikkailija.

  Tykkää

 6. Päivitysilmoitus: KANSALLISMUSEON MUUMINÄYTTELY – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s