KUINKA KÄY KAHDEN MAAN LASTEN?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Epävarmuus lienee varminta mitä näillä ajoilla on meille tarjota, ja vaikka yleisesti ottaen siedän sitä – ainakin omasta mielestäni – aika hyvin, niin nyt on toivoisin että olisi sellainen kuuluisa kristallipallo. Omalta osaltani voin todeta nähneeni maailmaa niin paljon, että en voi valittaa vaikka joutuisin viettämään loppuelämäni tässä korttelissa. Mutta lasten puolesta tilanne on erilainen: ei heidänkään ole pakko matkustaa turisteina enää minnekään, mutta heidän toinen vanhempansa asuu toisella puolella Eurooppaa.

Meillähän kävi ”onni onnettomuudessa”, että lasten isä oli Suomessa käymässä maaliskuun puolivälissä. Tai en tiedä kuinka onnekasta oli jäädä jumiin Suomeen liki kahdeksi kuukaudeksi, mutta ainakin hänestä oli suuresti apua lasten etäkoulun kanssa ja he saivat viettää aikaa yhdessä oikein urakalla. Ja ex-miehen käsissä kodin sisustusta päivitettiin monella tapaa, eli huonomminkin olisi voinut käydä. Muutenkin meidän perhe on ollut kaikessa koronakurjuudessa varmasti niitä, joilla on toistaiseksi tullut vähiten takkiin, ja suurimmat tappiot on olleet mielipahan muodossa peruuntuneiden suunnitelmien takia. Mutta sitä se on kaikilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eilen lasten isä pääsi kuitenkin palaamaan kotiinsa, aika monen peruuntuneen lennon jälkeen. Kotimatkan hinta oli yli tuplaten sen mitä meno-paluu normaalisti. Meidän kesälomamme Espanjassa on tietenkin peruttu, voi olla etteivät Espanjan rajat aukea ilman erityisen hyvää syytä vielä pitkään aikaan. Olin optimistisena varaamassa uutta matkaa jouluksi, mutta nyt sekin tuntuu vähän kaukaiselta. Ehkä ensi kesä on hyvä tavoite?

Mutta kyse ei ole vain lomista. Lomailusta luopuminen on ihan okei, mutta meillä se, että lapset tapaavat toista vanhempaansa, edellyttää aina matkustamista. Nyt luonnollisesti vastuu reissaamisesta siirtyykin lasten isälle ainakin joksikin aikaa, mutta yhden ihmisen liikkuminen rajojen yli ei juuri nyt näytä yhtään yksinkertaisemmalta kuin neljän ihmisen matkustaminenkaan. Ja ennen kuin kukaan nyt viisastelee, että ratkaisuksi sopii muuttaminen samaan maahan niin sori, juuri nyt se ei ole vaihtoehto. Vaikka jos tilanne jatkuu todella pitkään tällaisena, kai sitäkin harkitaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emme suinkaan ole ainoa perhe, joka on jakautunut kahteen eri valtioon. Olen sympannut suuresti virolaisia työläisiä, jotka jäivät mottiin Suomeen ja olivat viikkoja pääsemättä perheensä luo. Ylipäänsä olemme olleet etuoikeutettuja voidessamme valita tällaisen elämän; kun minä päätin palata lasten kanssa Suomeen, se oli monella tapaa win-win-ratkaisu sillä suunnitelmissa oli ja on yhä viettää pitkiä lomapätkiä yhdessä Espanjassa, jotta lapsilla säilyy edes vähän kielitaito ja yhteys siihen kulttuuriin, jossa he hetken kasvoivat. Heillä on yhä kavereita Espanjassa, eikä mun tarvitse varmaan erikseen kertoa että itse ikävöin sinne joka päivä.

En edes uskalla arvailla paljonko matkailu muuttuu ja jo nyt kun katsoimme, onko lasten isän mahdollista tulla kesälomalle Suomeen, alkoi vähän heikottaa. Puhutaan kolmin-nelinkertaisista summista. Ja se on tietenkin se hinta, mikä lentämisestä pitäisikin maksaa – sisäinen ilmastoahdistujani kyllä iloitsee siitä, että lentomatkustus meni ryminällä uusiksi ja ainakin vähäksi aikaa halvat viikonloppupyrähdykset pitkin Eurooppaa ovat ohi. Kulttuurinen muutos on tervetullut ja olen klassinen esimerkki ihmisestä, joka toivottuaan muutosta järkyttyy, kun se lopulta koittaa. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään siitä, että matkustamisesta tulee kallista – jos siitä tulee pandemiapolitiikan myötä mahdotonta niin pulassa ollaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lasten isä on onneksi Suomen kansalainen ja vastaavasti asuu pysyvästi ja virallisesti kotimaassaan, joten teoriassa ainakin toistaiseksi hän voi reissata maiden välissä (joskin suorien lentojen puuttuessa se tarkoittaa aina välilaskullista lentoa, joka tuo oman jännityksensä). Karanteeninkin kanssa voimme elää, siitä tulee varmasti vähäksi aikaa välttämätön osa rajanylityksiä. Yksi vaihtoehto on varmasti ajaa läpi Euroopan, tai kulkea junalla, mikäli raideliikenne palautuu suunnilleen normaaliksi lähiaikoina. Itse asiassa se sopii meille oikein hyvin, suunnitelmissa on ollut siirtyä maata pitkin matkaajiksi näillä reissuilla heti kun lapset jaksavat vähän paremmin kantaa oman osuutensa matkatavaroista.

Mutta kauhuskenaario tietysti on, että eri valtioiden erilaisten torjuntataktiikoiden takia ja vaihtelevan tautitilanteen vuoksi matkustuskieltoja ja -rajoituksia jaellaan tästä siihen asti, että tulee rokotus (ja pessimisti sisälläni toteaa, että seuraava virus). Että kun tähän asti olemme tottuneet siihen että Suomen passia heiluttelemalla kaikki portit aukeavat meille niin nyt olemmekin kansalaisia non grata, emmekä voikaan enää entiseen tapaan liikkua vapaasti. Vaikka asumiskuvioita läpikäydessämme mietimmekin monenlaisia mahdollisia vaikeuksia joita välimatka voi teettää, emme ihan ensimmäisenä muistaneet listata potentiaalisiin haasteisiin globaalia pandemiaa. Onneksi ihminen on sopeutuvainen enkä missään nimessä toivo, että tämän kaiken jälkeen palaamme kyseenalaistamatta entiseen tapaan reissata, kuluttaa ja elää kiireistä arkea – mutta silti joku muutosvastarintainen panikoi sisälläni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 kommenttia artikkeliin ”KUINKA KÄY KAHDEN MAAN LASTEN?

 1. Fiilaan tunnelmia! Vaikka meillä onkin eri tilanne siinä mielessä, että ulkomailla asuva puoliso on nyxä, tunnistan epävarmuuden tilanteessa, joka perustuu liikkuvuuteen kahden maan välillä. Meillä monsieur ehti Suomeen juuri ennen rajojen kiinni menoa, mutta nyt sitten ihmetellään koska ”pääsee” palaamaan. Onneksi tosiaan nuo lapset ns. oikeuttavat eestaas matkailun, sitten kun se mahdollista taas on… Mutta monta lentoa jää kyllä tekemättä, siitä iloitsen sen ohella, että nyt sitten ollaan vähän pidempi hetki samassa maassa.

  Ja esikoinen iloitsee, kun mun kesälle suunnittelema kaamea (IHANA!) junamatka Ranskaan ja takaisin peruuntuu…

  Tykkää

   1. Koira lainaan, todellakin! Kaljaa tarkenee juoda ulkona vain keskipäivällä, mutta se ehkä sopii tähän etäaikaan mitä parhaiten!

    Ja jännä tosiaan, miten ei lapsi jaa minun haaveitani: ihana yhtä aikaa meditatiivinen ja jännittävä junaseikkailu näyttäytyy yhtä aikaa suurena tylsyytenä ja kauheana sekoiluna pikkusisarusten toimesta…

    Tykkää

 2. Nyyhnyyh

  Juupa juu. Olipas taas olennainen valituksen aihe. Suomalaislapset, jotka ovat tovin asuneet Espanjassa, saavat kuitenkin olla omassa kulttuuripiirissään. Netistä saa kuunnella ja katsella vaikka joka päivä espanjaksi maisemia ja kieltä. Suomestakin löytyy espanjankielen opetusta ja kulttuurikurssejakin. Kaikki ruokaraaka-aineetkin on saatavilla. Lasten isä pystyy joka tapauksessa tapaamaan lapsia, eikä kyseessä ole esimerkiksi turvapaikanhakutilanne, jossa perhesuhteet voivat vaarantua tai katketa kokonaan. Päästöthän tässä pienenee ja tässä taisi tulla sitä pakkoa, jota olet toivonut. Eivät ne muuten varmaan teidän kohdalla pienenisikään, kun asennetasolla on hankaluuksia.

  Tykkää

  1. Niin, varmasti jos haluaa lukea oikeista, isommista murheista niin niistä on lehdet täynnä. Tämä blogi käsittelee pääasiassa mun mietteitä – jos ne noin pahasti kutittaa niin ei kannata lukea. Sen lisäksi tällaisten kommenttien jättäminen vastikään menehtyneen ihmisen sähköpostiosoitteesta menee varmaan aika monen mielestä mauttomaksi, vai mitä luulet?

   Tykkää

  2. Lupiini

   Hei sinä nimimerkki Nyyhnyyh, sä taidat kommentoida tänne useamminkin. Ja aina yhtä ilkeästi ja täysin epärakentavasti ja tahallaan väärin lukien.

   Sulla on varmaan itselläsi paha olla, kun haluat käydä tieten tahtoen tylyttämässä sinulle ilmeisesti tuntematonta ihmistä, mutta kannattaisiko kuitenkin muistaa, että anonyymistä räkytyksestä tulee itsellekin aina vaan pahempi olo – jos siis muiden mieliala ei kiinnosta, kuten sinua selvästi tilanteessasi ei.

   Noi ilmastoasiat (jotka on selvästi kuitenkin bloggarilla hyvin hanskassa) tulisi varmaan paremmin perille vähän rakentavammalla asenteella ja ystävällisemmällä sävyllä, vai mitä luulet? Muutenkin luulisi sinun löytävän miljoona oleellisempaa osotetta ilmastosyyllistämiseen kuin juuri tämän blogin.

   Että menepä hetkeksi itseesi ja mieti, mitä saat itsellesi tällaisesta ilkeilystä. Tuskin mitään hyvää?

   Tykkää

  3. Lintunen

   Sanonko kenellä on asennetasolla hankaluuksia…

   Se, että ottaa Millan kohteeksi suoranaiseen kiusaamiseen (tätä on nyt jatkunut mitä ilmeisimmin saman anomuumin taholta kuukausia) kertoo enemmän kommentoijan pahasta olosta kuin mistään muusta ja hiljattain kuolleen henkilön mailiosoitteen käyttäminen kertoo kyllä sekin kaiken tarpeellisen kommentin jättäjästä…

   Pää pystyyn Milla ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s