VIERASPOSTAUS: ILMASTO-OMATUNTO EI PAIJAA

Tässä on tämän blogin ensimmäinen postaus, jota ei ole kirjoittanut bloggaaja itse. Syy, miksi tämä postaus julkaistaan on tämän ja tämän postauksen kommenteissa käyty keskustelu. Lupasin tarjota tälle vieraskirjoittajalle, joka on siis sama henkilö joka kommentoi nimimerkillä ”Ilmasto-omatunto ei paijaa” (ja jonka henkilöllisyys on meikäläisen tiedossa), alustan julkaista mielipiteensä, sillä kommenttiboksin väittely ei tuntunut etenevän yhtään mihinkään. Joten nyt pidän lupaukseni, editoimatta, mitään lisäämättä tai lyhentämättä, olkaa hyvät:

Hyvät blogistit:

te luotte kulttuurisia ilmiöitä yhteiskunnassamme. Syötätte tarpeettomiakin tarpeita seuraajillenne. Teillä on nykyisin yhteisönä paljon valtaa muiden kuluttavien kuolevaisten käyttäytymiseen. Kyllä: teillä on valtaa.

Yksikin Eeva Kolun postaus saattaa saada aikaan tietyn tuotteen loppumisen kaupasta. Ravintolatrendien lisäksi bloggareilta imitoidaan uudet vaatteet ja matkat. ”Aah, Mungo-Anna on taas ihanalla/täydellisellä/mahtavalla lomalla ja mäkin haluuuuun”.

Uusi ihana postaus: uudet halut ja tarpeet x-määrälle uskollisia seuraajia, jotka vuosia ovat apinoineet idoleitaan.

Tästä seuraa, että teillä on myös vastuuta. Kyllä. En aio silotella ja paijata ja kertoa, kuinka ”kyllähän te teette jo tarpeeksi”. Jos tavallinen taavi kerskuu lomamatkoistaan somessaan, kattavuus on todennäköisesti pienempi kuin teillä somemaailman kuningattarilla.

Tätä asemaanne voi käyttää myös hyvään.

Mitä jos blogistit eivät himoitsisikaan kollektiivina kerskakulutukseen perustuvia kaukomatkoja? Mitä jos loisitte vain vastuullisia trendejä, jotka olisivat ok maapallonkin kannalta? Mitä jos bloggarit eivät vain puhuisi rakenteellisista muutoksista, vaan tekisivät kansalaisaloitteita, joissa vaaditaan kieltoja ja muita lakeja?

Teillä on sanoittamisen taito. Teillä on seuraajia. Teillä on kyky saada porukkaa toimimaan.

Use it for good things!

Ja te bloggarien seuraajat: vaatikaa sisältöä, joka ei saa himojanne valloilleen. Jotka kestävät historiallisen ja moraalisen tarkastelun siitä, että tämä aikakausi ei ollut vain itsekäs aikakausi muiden joukossa, jossa jeesusteltiin paljon, mutta ei oltu valmiita tekemään riittävästi, koska ”lopulta eihän yksilö nyt voi oikein tehdä mitään”. Uskaltakaa kyseenalaistaa tätä hymisevän käden lämpöistä konsensusta siitä, että totta kai me voidaan elää miten lystää, kunhan on lystiä. Ja lähtekää mukaan tukemaan bloggareita, jotka jakavat virallisia ja ei niin kivoja postauksia, joissa vaikutetaan ihan oikeasti niihin rakenteisiin.

Lopuksi: Yes we can. Meidän pitää vaan alkaa nyt prkl oikeasti toimia ja lopettaa lörpöttely.

Bloggarit ja seuraajat, tää tulee teille kaikille.

Joten, jos mahdollista, älä kommentoi tähän, vaan säästä aikasi ja näkemyksesi rakenteiden muuttamiseen:

1. Hop, hop. Tällä on jo kiire: Julkinen kuuleminen hiilineutraalisuuteen tähtäävästä Suomen pitkän aikavälin strategiasta

https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/432/

2. Kirjoita kansalaiskirje työ- ja elinkeinoministeriöön, jonka lähetät kirjaamoon:

Otsikoi: Kansalaiskirje ja tietopyyntö, vaadin vastausta rakennerahasto-ohjelman osalta

Miten varmistetaan, että tulevina vuosina rakennerahastosta käytetään alueiden ilmastotyöhön 35 % rahoituksesta? Miten voin kansalaisena seurata tätä työtä? Vaadin päästä työ- ja elinkeinoministeriön sidosryhmälistalle, josta saan tietoa TEM:n vastuualan ilmastotoimista, kuten vähähiilikartasta, ilmasto- ja energiastrategian valmistelusta ja ilmastolain mukaisen pitkän aikavälin suunnitelman valmistelusta. Kuinka näissä prosesseissa turvataan ilmastotieteen mukainen toiminta?

Huom. jollet saa vastausta kahdessa viikossa, voit kannella oikeuskanslerille.

3. Kirjoita kansalaiskirje valtiovarainministeriöön, jonka lähetät kirjaamoon:

Otsikoi: Kansalaiskirje ja tietopyyntö koskien Fortumin omistajanohjausta, vaadin vastausta

Mitä Suomi aikoo tehdä omistajaohjauksen keinoin, että Fortumin ja Uniperin toiminta ei riko Pariisin sopimusta, johon Suomi on sitoutunut? Kuinka voin osallistua omistajaohjauspolitiikan tekemiseen?

Huom. jollet saa vastausta kahdessa viikossa, voit kannella oikeuskanslerille.

Cheers,

Ilmasto-omatunto ei paijaa, jollet tee kaikkeasi ilmastokriisin pysäyttämiseksi

Ps. jollet jaksa muuta, niin katso edes tämä sarja,  niin ymmärrät psykaa sen taustalla, miksi ihmiskunta ei osaa käsitellä tätä kriisiä: https://areena.yle.fi/1-50118864

19 kommenttia artikkeliin ”VIERASPOSTAUS: ILMASTO-OMATUNTO EI PAIJAA

 1. Turbonauris

  Hyvä kirjoitus. Tämän takia en seuraakaan Mungo-Annan Dubai-kiimailu + materialismihehkutus blogia, vain esimerkiksi Lähiömutsia ja TÄTÄ blogia.

  Tykkää

 2. Ihan asiaa. Itse seuraan juurikin sellaisia vaikuttajia, joiden kanssa arvot tuntuvat monella tasolla kohtaavan. Sellaiset blogit jäävät kyllä aika nopeasti paitsioon, joissa sorrutaan tavaroiden ja vaatteiden jne hehkutukseen ja esittelyyn, ketä sellainen enää jaksaa kiinnostaa?

  Tykkää

  1. Tää on mulle ikuinen ristiriita, koska oikeasti rakastan vaatteita ja jossain määrin tavaraakin, mutta yritän – siis myös ihan oikeassa elämässä – nyt vaan minimoida ja päästä eroon hamsteritaipumuksista. Siihen julkinen paine toimii hyvin!

   Tykkää

 3. Anne

  Tärkeää asiaa. Kiitos, että annoit mahdollisuuden vieraspostaukselle! Ymmärrän, että bloggaajat kirjoittavat myös niistä ei-niin-ympäristöystävällisistä asioista, jos ne kuuluvat heidän elämäänsä, mutta samalla kaipaan myös tällaista kriittisempää suhtautumista tällaiseen toimintaan. Hienoa, että asia on esillä 🙂

  Tykkää

  1. Ilmasto-omatunto ei paijaa

   Kulttuurissamme lienee matkailu niin normalisoitunut, että useampi lentoreissu per vuosi ei ole aktiivista matkailua kaikkien näkökulmasta. Ilmastonäkökulmasta kestävää olisi reissata esim joka toinen vuosi kerran. Haaste myös Cilla Marialle pohtia matkailua kriittisesti: ymmärrän, että ei tunnu kivalta ajatella esim työmatkoja päästönäkökulmasta, mutta ilmastonäkökulmastahan sillä ei oikeastaan ole merkitystä, jollei matka liity toimiin, jotka muuttavat suoraan ilmastopäästöihin liittyviä rakenteita…

   Tykkää

   1. Ei tuo mikään uus idea ole pohtia kriittisesti näitä asioita. Mulla on tapana tehdä pitkiä reissuja, minne joutuu joskus lentämään, mutta sitten kohteessa matkustankin junalla ja bussilla maiden ja kaupunkien välillä. Elän muutenkin arjessa niin, että mun kokonaishiilijalanjälki on pienempi kuin keskivertosuomalaisen, vaikka matkustaisinkin joka vuosi johonkin.

    Tuntuu vaan vähän oudolta, että miks valitsit just tämän blogin. Onhan noita kymmeniä kertoja vuodessa reissaaviakin tarjolla. Vai eikö muut ole julkaissu näitä sun kommentteja?

    Tykkää

    1. Ilmasto-omatunto ei paijaa

     Fokus itselläni on asiassa: isopäästöisen kulttuurin ylläpitävissä asioissa, kuten bloggareissa, jotka matkustelevat.

     Olen kyllä kommentoinut muillekin matkustaville bloggareille. Tämän blogin pitäjä on keskimääräistä tiedostavampi ja käsittelee teemoihin liittyviä ristiriitoja, siksi ajattelin keskustelua syntyvän. Näin kävikin.

     Kiitän blogistin avoimesta asenteesta.

     Tykkää

 4. Heli

  Tärkeää asiaa! Bloggarilta rohkea veto julkaista tämä vieraspostaus, ihailen.

  Itse asun Keski-Euroopassa ja tämä blogi kiinnostaa juuri ulkosuomalaisuuteen liittyvien teemojen osalta (ja muutenkin viihdyttävää luettavavaa, kiitos siitä). Mulla on ollut tapana käydä Suomessa 1-2 kertaa vuodessa lentäen ja olen viime vuosina potenut siitä enemmän ja enemmän huonoa omaatuntoa. Mun kohdalla tieto on todellakin lisännyt tuskaa, ja tuska saanut muuttamaan käyttäytymistä. Nykyään lennän Suomen ja asuinmaan väliä noin kerran kahdessa vuodessa, muita lentoja ei onneksi tarvitse tehdä työnkään puolesta. Toivon, että tulevaisuudessa voisin tehdä osan Suomen reissuista lentämisen sijaan esim. auton ja junan yhdistelmällä.

  On vaikea ymmärtää, miten ihmiset kaiken nykytiedon valossa perustaa bloginsa huvimatkailun ympärille ja oikeasti löytävät seuraajiakin.

  Tämä blogi ei kuitenkaan mun mielestä kuulu niihin, jotka ”saavat himot valloilleen”, vaan kirjoittaja usein käsittelee kuluttamiseen liittyviä teemoja itsekriittisesti. Meillä kaikilla on ilmastotekojen suhteen vielä tosi paljon parantamisen varaa, mutta tässä blogissa ainakin suunta on oikea (mistä todistuksena esim. tämän vieraspostauksen julkaiseminen). Siksi jään seuraamaan! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Matkabloggaajia ja bloggaajia on monenlaisia, samoin kuin niitä lukevia kansalaisia. Aika harva seuraamani matkablogi kerskuu matkoillaan, toki jokainen voi tulkita kuvat ja viestit miten haluaa. Sitten on joukko lifestyleblogeja, joita ei kannata matkablogeiksi rinnastaa, jotka paljon myös matkustavat ja niistä kirjoittavat – heillä pääpaino usein on myös kaikessa kauniissa vaatteista ja sisustuksesta lähtien.

  Yhtä kaikki, matkabloggaajien vaikuttajina pitää kantaa vastuunsa myös luonnosta. Silti kaikista naurettavinta ovat ne matkabloggajat ja somevaikuttajat, jotka ensiksi pari kertaa pallon kierryttään kehottavat kaikkia pelkästään maata pitkin matkustamiseen, ihan kuin tätä ilmastonmuutosvaikutusta ei olisi tiedetty 5-10 vuotta sitten? Samaan on sortunut muutama televisiovaikuttajakin, minkä voi todeta olevan kaiken kaikkiaan kaupallista paskaa. No kukin taplaa tyylillään.

  En koe itse omaa huonoa omatuntoa mistään kirjoituksestani ja aion seisoa niiden takana vuosienkin päästä. Mielipiteeni jostain asiasta saattaa toki muuttua, mutta jatkan samaan malliin oman blogini kohdalla niin kuin ennenkin. Matkailu kiinnostaa todella suurta yleisöä ja siksi matkablogeja luetaan paljon. Itse toivon eniten sitä, että lukijat löytävät heille sopivat blogit ja bloggaajat, joiden matkatarinoita tykkäävät lukea ja kokevat heidän touhunsa sellaiseksi, että voivat samaistua heihin luontoa kunnioitaen.

  P.S. Millalle pisteet, että julkaisit vieraskirjoituksen sellaisenaan. Näin sai huolestunut lukija kertoa mielipiteensä kokonaisuudesaan.

  Tykkää

 6. Anna Koskela

  En saa täysi kiinni kirjoittajan ongelmasta. Hänen tulisi varmaan jäsennellä enemmän sanomisiaan? Mutta sitten ne hyvät uutisen hänelle. Jos korona-virus jatkaa leviämistään, tulee matkailuun ja etenkin muuhun normaaliin elämään väkisinkin ongelmia. Luultavasti myös hänelle…

  Tykkää

  1. Ilmasto-omatunto ei paijaa

   Ongelmani on ilmastonmuutos ja se, ettei ihmiskunta ota sitä kriisinä vakavasti. Voitte lukea ilmastotutkimusta ja todeta sen pohjalta itse, että se on ihmiskuntaa pahimmin uhkaava asia.

   Tykkää

 7. Ajatuksia herättävä kirjoitus! Ja todellakin, bloggaajilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin vaikka moni ei ehkä sitä ajattelekaan. Aika monet blogit ovat lähteneet käyntiin vain sellaisena pienenä harrastuksena jossa kirjoitetaan lähinnä omaksi iloksi, niin silloin on ehkä vaikea ajatella, että siellä toisella puolella lukijat oikeasti ottavat vaikutteita liikkeistäsi. Kuten tuossa ylläkin jo mainittiin, tämä blogi on siitä mukava, että tässä on oikeasti ajatusta juttujen takana ja vastuullisuutta. Ehkä itsekin joskus opin kirjoittamaan syvällisemmin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s