MAAILMA KUTSUU

Jos ei lasketa viime viikonlopun pikavisiittiä Virossa, ja oikeastaan syksyn kahta Tallinnan-käyntiä treffimielessä, olen ollut tosi kiltisti koti-Suomessa. Kiltillä tarkoitan sitä, että rahat eivät ole riittäneet kovin kauas ja noin esimerkiksi ilmastoa ajatellen se on upeaa. En aio tässä postauksessa nyt tämän enempää käsitellä lentämistä, ilmastoahdistusta tai hiilijalanjälkeäni: tiedän, että lentäminen on syntistä touhua ja poden siitä morkkista, jota yritän hoitaa kompensoimalla saastuttamistani taloudellisesti sellaisille tahoille, jotka tätä tarpeellista anekauppaa hoitavat. Olen kuitenkin myös aika kyllästynyt tähän yhteiskunnalliseen keskusteluun, jossa kaikkia ratkaisuja odotetaan kuluttajilta – alkakaa vegaaneiksi, vaihtakaa sähköautoon, sammuttakaa valot – sen sijaan, että puututtaisiin lainsäädännön ja vielä radikaalimpien muutosten kautta tähän maailmanjärjestykseen, joka perustuu luonnon riistämiselle. Että ei siitä sen enempää.

Nyt iloitsen siitä, että Suomi-Espanja-akselilla vietettyjen vuosien jälkeen luvassa on hieman eksoottisempiakin kohteita. Parin kuukauden päästä suuntaan kaupunkilomalle Eurooppaan – haluaisin puhua siitä jo vaikka kuinka paljon ja kysellä vinkkejä, mutta kyseessä on yllätysmatka eräälle tärkeälle ihmiselle, joka saattaisi lukea blogia (hyvin epätodennäköistä, mutta ei sitä koskaan tiedä). Niinpä tämä matkakohde selviää seuraajillekin vasta siinä vaiheessa kun pääsemme lentokentälle. Kyseinen nelipäiväinen tulee olemaan lahja ja toivottavasti arvokasta laatuaikaa, mutta sen jälkeen lähdenkin suoraan Nepaliin työmatkalle. Lentoaikataulu selviää vasta ensi viikolla, mutta voi olla että ehdin käydä kotona vain vaihtamassa varusteet, sillä ihan samoilla vetimillä ei selviä urbaanista citylomasta ja reilun viikon mittaisesta tutustumisesta Kathmanduun ja sen ihmeisiin.

old-man-4258276_1280

Olen aika tohkeissani tästä mahdollisuudesta. Olen jo tovin työskennellyt tehtävässä, jossa olen päässyt olemaan päivittäin yhteydessä nepalilaisten käsityöläisten kanssa, ja nyt pääsen tapaamaan heitä työssään, kuulemaan heidän elämästään ja tietenkin tutustumaan paitsi uuteen maahan, myös mantereeseen: en ole koskaan ennen käynyt Aasiassa. En ole vielä ehtinyt selvittämään mitä rokotuksia reissuun vaaditaan (osa on varmasti voimassa Karibian vuosilta), ja tässä on vielä sellainen pikkujuttu kuin passi, joka vanhenee heinäkuussa. Sen kanssa ei siis voi saada viisumia, joten luvassa on lähiaikoina passiprosessin hoitamista. Kaikki vinkit ovat tervetulleita: en vielä tiedä, kuinka paljon matkaohjelmaan mahtuu vapaa-aikaa, mutta uskoisin että muutamana päivänä olisi mahdollista päästä esimerkiksi vuorille vaeltamaan.

water-3120606_1280

Toinen täysin uusi maa omalla listallani tulee olemaan Bosnia, jonne olisi tarkoitus lähteä retriitille kesäkuussa. Siinä missä Nepalissa jännittää enemmän kohde kuin matka, niin Bosnian osalta suurin säätö liittyy perille pääsyyn: olen mennyt suuruudenhullusti lupaamaan, etten lennä paikan päälle vaan junailen. Siis Espanjasta. Vietämme taas kesällä kuutisen viikkoa Andalusiassa (mikä on tietenkin ihaninta mitä tiedän!) yhdessä alkuperäisellä perhekokoonpanolla, ja sieltä sitten poikkean esimerkiksi tälle vuoristoretriitille. Tällä hetkellä todennäköisin tapa siirtyä tuo vähän vajaa 3000 kilometriä on interrailpassi ja junaraiteet: itseasiassa hektisen vuoden jälkeen ajatus vuorokausien junassa istumisesta tuntuu lähes houkuttelevalta, kunhan mukana on kamera, kirjoja ja kuulokkeet. Perillä Vukov Konakissa voin sitten hengittää raikasta vuoristoilmaa, rauhoittua ja liikkua metsissä (ja sitten istua taas monta päivää junassa takaisin Etelä-Espanjaan).

sarajevo-4505762_1280

Espanjassa listalla on tietenkin kaikki perinteiset paikat: La Línea ja feria, Gibraltar, toivottavasti myös Tarifa ja Málaga. Mutta nyt olemme äitini kanssa myös alkaneet suunnitella matkaa taas toiselle mantereelle, eli lautalla Marokkoon ja siitä vielä hieman syvemmälle etelään eli tutusta Tangierista Fesiin ja toivottavasti ehkä aina aavikolle asti. Olen kuullut paljon hyvää Marokon junayhteyksistä ja uskon, että viikossa ehtisi kokea vähän erilaista Pohjois-Afrikkaa. Ylipäänsä tällainen matkustaminen tuntuu järkevältä: meillä on 1,5 kuukauden ajan tukikohta Espanjassa, ja sieltä on helppo suunnata seikkailuille ympäri Etelä-Eurooppaa ja jopa Afrikkaan asti.

morocco-165767_1280

Siinä missä matkabloggaajien keskuudessa nämä määrät ovat ihan amatöörin näpertelyä, itsestäni tuntuu listatessa että tässä on ihan älyttömän paljon kulkemista. Se ei tietenkään tarkoita, että tämä riittäisi. Haaveilen, että syksylle saisin mahdutettua (ja ennen kaikkea rahoitettua) yhden matkan yksin. Aivan yksin. Ei edes hyvässä seurassa toteuttavan matkan jonnekin sopivan lämpimään, missä voisin nukkua pitkään, lukea rauhassa ja syödä hyvää ruokaa tuijotellen haaveillen merelle. Voi olla, että tämä unelma ei toteudu ihan lähivuosina, mutta aion sitkeästi sijoittaa sen jokaisen vuoden matkasuunnitelmiin – joskus sen on pakko tapahtua. Sen lisäksi viime vuoden Teneriffan matkalta jäi toive viettää joulu ja tammikuun alku Kanarian saarilla: lapsille vielä tällainen loma voisi onnistua, ja itsehän voin tehdä työt missä päin maailmaa tahansa. Tämän toteuttaminen alkaa vaatia jo ahkeraa lottoamista, mutta ehkä pääsen vuoden lopussa raportoimaan taas tuuliselta Teneriffalta…

sta-cruz-de-tenerife-2729568_1280

PS. Kaikki kuvat Pixabaysta.

16 kommenttia artikkeliin ”MAAILMA KUTSUU

 1. Kathmandu on aika kaoottinen paikka. Suosittelen käymään Nagarkotissa tai edes Bhaktapurissa päivämatkoilla. Itse pidin enemmän näistä — ja Pokhara oli tosi upea paikka, tosin sinne kestää matka koko päivän tai jos uskaltaa lentää niin puolisen tuntia. Mun blogista löydät Nepalista juttuja ja vinkkejä.

  Tykkää

 2. Katsoin, että onpa kauniita kuvia. Ihanat matkasuunnitelmat sinulla tälle vuodelle. Itsellänikin on luvassa tänä vuonna yksi matkakohde, jonka toteutumista olen odottanut kauan, mutta jota en vielä halua paljastaa. Pientä jännitystä lukijoille…

  Tykkää

 3. Mielenkiintoinen Nepalin matka tiedossa. Mä olen käynyt vain Intiassa työmatkalla ja vaikka ne ovatkin kaksi hyvin erilaista maata, niin varmasti myös näin suomalaisesta näkökulmasta niissä on paljon samaa. Tietynlainen kaaos on varmasti taattua, mutta toisaalta tulet varmasti näkemään tosi hienoa paikallisia juttuja samalla. Mukavaa matkaa!

  Tykkää

  1. Meillä saattaa olla luvassa samanlainen työmatka myös Intiaan, mutta ihan rehellisesti sanoen Intian osalta huolettaa oma turvallisuus – vaikka tiedän, että meistä pidettäisiinkin erityisen hyvää huolta. Jännittävää kyllä, näin juuri viime yönä unta että yritin tuoda mukanani kulkukoiran ja sen kirput….

   Tykkää

 4. Jään niin oottaa näitä sun reissuja! Katmandu kuulostaa tosi upealta mahdollisuudelta. Muistan että kirjoittelit jo aiemmin tuosta Bosnian retriitistä ja sinne maata pitkin matkustamisesta. Marokkoakin odotan innolla, koska se on itelläkin yks haavekohteista. Ei vaan oikein huvita lähteä yksin sinne. Pitää kattoa jos saan jossain vaiheessa miehen tai veljen houkuteltua mukaan 🙂 Mäkin oon lukenu hyviä suosituksia tosta Marokon junaliikenteestä.

  Tykkää

  1. Ihanaa kun olet hengessä mukana!
   Marokon junat ovat kuulemma ykkösluokkaa (noin koko juna, ei vain ykkösluokka, eh heh). Mä olen kokenut Tangierin turvallisen tuntuiseksi, mutta tietenkin kokonaisuutena katsoen tilastot turistien osalta eivät aina ole imartelevat. Me mennään äidin kanssa – aika turvallista seuraa 😀

   Tykkää

 5. Kerrassaan mukavia matkasuunnitelmia ja onpa jännää nähdä myös minne se yllätysmatka tulee olemaan. Toivottavasti saat toteutettua myös tuon yksin tehtävän matkan. Itselläkin sellainen jälleen haaveissa, ehkä kesäkuun alkuun. Se on ihan parasta päästä yksin matkaan, vaikka toki kaikki perheen kanssa tehdyt matkat ovat rakkaita ja tärkeitä!

  Tykkää

 6. Päivitysilmoitus: LONG TIME NO SEE – Periaatteen Nainen

 7. Päivitysilmoitus: MELKEIN NEPALISSA – Periaatteen Nainen

 8. Päivitysilmoitus: KÄVELLEN HELSINGISTÄ TURKUUN – Periaatteen Nainen

 9. Päivitysilmoitus: RAHAT TAKAISIN LENNOISTA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s