SYYSLOMA STADISSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Okei, jos olen aivan rehellinen niin ensi viikko hieman jännittää: keskelle työkiireitä ilmestyi jostain kummasta viikoksi kiinni menevät koulut ja lempeästi painostava päiväkoti, jossa vihjailtiin erityisjärjestelyillä ja lapsen kaipuulla lomaan. Olen kyllä sitä mieltä, että lapset tarvitsevat ja ansaitsevat myös lomansa, vaikka yritin vähän mutista että meillä on sairasteltu niin paljon että varmasti yli puolet vuodesta vietetään kotioloissa. Mutta syysloma saapui, ja ei auta kuin keksiä tekemistä. Kokeiltiin viikonloppuna ihan testimielessä olla puolipäivää pelkästään kotona ja se oli niin traumaattista, että olen täyttänyt maanisesti kalenteria eri ohjelmanumeroilla.

Maanantaina menemme leffaan. Koska lapset ovat jo nähneet Toy Story 4:n, joka kuulemma oli hyvä (tämän tarkempaa arviota ei ollut valitettavasti tarjolla), on vuorossa nyt Late Lammas – Farmageddon. Nimi naurattaa jo tarpeeksi, joten tämän on koko perhe hyväksynyt. Mun roolini elokuvissa on kyllä nykyään lähinnä nukkua päiväunet ja sen jälkeen hieman häpeillen selittää lapsille etten juuri nyt osaa nimetä lempikohtaustani. Aiomme mennä myös HopLoppiin, taas, sillä olimme siellä eilenkin. Ja olin kaukaa viisas ja ostin alle kympin maksavan paluulipun: nyt kun kuopuksella on taas yksien HopLop-synttärien jäljiltä kuukauden ilmainen sisäänpääsy, veljet pääsevät periaatteessa puoli-ilmaiseksi kun ostamme käynnin aikana puoleen hintaan seuraavan sisäänkäynnin, joka on käytettävä kuukauden aikana. Oikeasti sisäleikkipuistojen infernaalinen äänimaailma, tahmeat lattiat sekä tuliaisiksi tarttuvat lintuinfluenssat eivät ole se tapa, jolla kaksikymppisenä kuvittelin vapaani viettäväni, mutta kun täytyy saada töitä tehtyä niin HopLop on aika luottovalinta. Hyvä wi-fi löytyy, A-oikeuksia odotellessa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hesarista löytyi juuri kattava listaus siitä, mitä kaikkea kivaa Helsingissä on tarjota. Mullakaan ei ole mitään sisäpiiriläisen vinkkejä jaettavaksi: meillä on hektisen syksyn osalta jäänyt näkemättä näyttelyt (lapsia kiinnostaisivat varsinkin Taidehallissa Ugo Rondinonen klovnit ja uusintavisiitti Teatterimuseoon, mua taas Michael Jackson-teemainen On the Wall-näyttely Emmassa) enkä muutenkaan ole nyt ollut varsinaisesti lastenkulttuurin aallonharjalla. Olen luvannut esikoiselle laatuaikaa kaksin Luonnontieteellisessä museossa, mutta voi olla että syysloma ei ehkä ole paras hetki nyhjäillä siellä: museossa järjestetään melkein joka päivä ohjelmaa kuten eriskummallisten eläinten piirtelyä.

Ja ei ole postausta, jossa en vähän purnaisi hintatasosta: Lapset hinkuaisivat hulluna Linnanmäen Valokarnevaaleille, sillä Lintsi on vielä ensi viikon auki arkena neljästä kahdeksaan. Keväällä testasimme taas ilmaislaitteet, ja ne eivät enää herättäneet suuria riemunkiljahduksia, joten rannekkeet olisivat pakollinen investointi. Mutta meille neljälle (pituushaitari 117-178cm) olisivat melkein 170 euroa, ja siihen kaikki herkut ja narunvedot päälle. Kaipaan niitä aikoja, kun esikoinen oli 40 senttiä lyhyempi ja Lintsillä oli vielä tuollainen pienemmille, ei kovin hurjille kävijöille parikymppiä maksanut Miniranneke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onneksi Helsinki on täynnä kaikkea hauskaa ilmaiseksi tai ainakin tosi halvalla. Uimaan mennään varmasti: mun mielestä paras uimahalli Helsingissä on ehdottomasti Vuosaari, jossa on kolme eri lastenallasta, iso liukumäki ja runsaasti tilaa. Mäkelänrinne on hauska, tosin siellä on niin hyvä kahvio että emme yleensä pääse pois pysähtymättä Uppo-Pullassa munkilla ja kaakaolla. Useampana päivänä aiomme ylittää tien ja suunnata Pokemon-jahtiin Herttoniemen Kartanonpuistoon, joka on juuri maksimaalista eräjormailua meikäläiselle. Liikunnallisista kohteista yksi suosikeistamme on Korkee, ja se on auki syyslomaviikolla kello 12-18. Itse aion mennä pyörähtämään myös ekaa kertaa elämässäni Iloveme-messuilla, jonka jälkeen toivottavasti olen uudestisyntynyt oikeana lifestylebloggaajana ja voin jakaa smoothiereseptejä ja tyylivinkkejä. Älkää kuitenkaan pidätelkö hengitystänne.

Helsinki on oikeasti ihana. Rakastan tätä kulttuurin ja tekemisen ylitarjontaa, vaikka se joskus aiheuttaakin fomoa ja paineita ehtiä jokaiseen rientoon. Kun olen elementissäni selostaessani lapsille renessanssin naisihanteista tai mannerlaattojen liikeistä, tarjoaa Helsinki siihen hyvät puitteet. Puhumattakaan kirjastoista, kahviloista ja esimerkiksi Lasten kaupungista – juuri tätä ikävöin Espanjassa, kun rantakiintiö tuli täyteen ja muuta tekemistä ei ollut kuin juoda kahvia ja jahdata puluja kaupungin keskusaukiolla. Ikävöin totta kai sitäkin, mutta silti, halaan henkisesti Helsinkiä, tätä ihan mahtavaa paikkaa asua lasten kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9 kommenttia artikkeliin ”SYYSLOMA STADISSA

 1. Kaikki myötätuntoni täältä suunnasta! Viime vuosina olen ollut se, joka on pystynyt auttamaan ruuhkavuosia eläviä omia lapsiani lastenlasten viihdyttämisessä ja näin, että hyvät ideat sinulla on, esimerkiksi Korkeesta ja Vuosaaren uimahallista on minullakin enemmän kuin hyviä kokemuksia. Kävin katsomassa Hesarin listan ja onpa kaikenlaista tarjolla. En ole nyt Suomessa, joten en tiedä säistä, mutta kesällä meidän tenavat lähtevät aina innoissaan esimerkiksi Haagan leikkipuistoon, jossa on aika kivat kiipeilyjutut. Ja yksi meikäläisen ”sisäpiirivinkki” olisi ollut Oopperatalossa pyörivä lastenooppera, tänä syksynä Carmen, jossa oma kuopukseni, jo valmis baritoni-oopperalaulaja laulaa. Mutta sitäpä ei esitetä syyslomaviikolla, taitaa olla yleisössä niin paljon päiväkotiryhmiä. Mutta jos innostuit, katso tarjonta. Klassikko-ooppera puolessa tunnissa lapsille sovellettuna on ollut jo muutaman vuoden menestys.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: MUTSI MARKKINOILLA – Periaatteen Nainen

 3. Jos olisi kyse minun lapsistani vuonna kivi ja kirves niin valinta olisi ollut ja olikin helppo; kirjasto ja uimahalli, nykyään on tosiaan hoplopit, kalliokiipeilyt ja muut viihteet. Mikäli poikasi pitävät pokemonjahdista pitäisivät he varmasti geokätköilystäkin, joka on minusta jännittävämpää.

  Tykkää

 4. Lomat ovat tarpeellinen asia lapsille, mutta kyllä ne aina aiheuttavat vanhemmille päänvaivaa. Jos jostain syystä saisikin samaan aikaan itselle lomaa, ovat hinnat joka paikassa aivan pilvissä – eikä ajatus kotona istuskelusta aktiivisten lasten kanssa todellakaan innosta. Me ratkaisimme asian tänä vuonna lähtemällä muutaman yön retkelle Ahvenanmaalle: matkat olivat halpoja, mutta majoitukset eivät, vaikka ehdottomasti ollaan sesongin ulkopuolella. Ahvenanmaa oli kuitenkin tarpeeksi eksoottinen kohde, että pääsimme retkifiilikseen.

  Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että Helsinki on ihana paikka lasten kanssa: tarjontaa on niin paljon. Itsekään en ehdi käydä niissä juuri ollenkaan, mutta jo tieto niiden olemassaolosta lämmittää. Jos jonain päivänä tulee aikaa lähteä kulttuuririentoihin, on ainakin mistä valita.

  Tykkää

 5. Tuon ikäisiä lapsia ei ole lähipiirissä, mutta kyllä tämä syyslomaviikko on jossain määrin näkynyt esimerkiksi ostareilla, etenkin tihkusateisina päivinä. Kotiostarillamme (Iso Omena) näyttää ainakin Duudsonit olevan suosittu kohde 🙂 – vaikka kai sillekin isommalla porukalla ainakin tulee hintaakin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s