PERINTEINEN FAZERIN BRUNSSI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Päädyin taannoin brunssille Kluuvikadun Fazerille, jolla on oma kannattajakuntansa ja suoranainen kulttimaine – siinä määrin, että pitää kai olla kiitollinen että sai paikan ilman pöytävarausta. Moni epätoivoinen jäi rannalle, joskin paikan ystävällinen (ja alimitoitettu) henkilökunta kiltisti antoi vinkkejä lähiseutujen brunssipaikoista. Tämä ei ollut ensimmäinen, eikä varmaan viimeinenkään kerta Fasulla, mutta ei se ihan omaksi brunssisuosikiksi taivu. Tämä tietenkin on ehkä vähän epäuskottava lausunto, ottaen huomioon että tuolla brunssilla söin niin paljon että seuraavat päivät menivät sulatellessa ja ruokailun loppuvaiheessa en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa, että miksi teen itselleni näin.

Otetaan taas vanha kunnon hampurilaismalli käyttöön mitä tulee brunssiarvioon, ja aloitetaan kehuista: Ihan ensimmäiseksi pitää ylistää juomatarjontaa. Ottaen huomioon miten paljon purnasin Sunnin mehulasillisen hinnasta, voin kehua että Fazerilla tarjonta oli kertakaikkisen hyvä: mehua, itsetehtyä lemonadea, terveellistä smoothieta ja teetäkin kahta eri tyyppiä. Plussaa ehdottomasti todella maukkaasta tuorepuurosta, eikä oikeastaan mauissa ollut muutenkaan mitään vikaa, ainakaan mitään pahanmakuista en lautaseltani löytänyt. Letut, hillolla ja kermavaahdolla tietenkin, ovat sellainen päätös brunssille ettei tarvinnut edes katsella kakkupöytään (jossa tällä kertaa näytti olevan mansikkakakkua, joku marjainen moussekakku ja konvehteja, jotka luultavasti olivat jotain ananaksenmakuisi hylkiöitä joulupakkauksista). Seura kehui skagenia, ja sanoisin että ähkyn perusteella yleisarvosana kohoaa jonnekin kasin pintaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta eihän se olisi kaupungin kiertävä brunssikriitikko (tai brunssikuningatar, arvonimi, jota aion suuresti vaalia!) jollen keksisi valitettavaa. Fazerin brunssilla tarkastajan silmiin osui ikävän paljon korjattavaa. Hinta 25,90 euroa on yläkanttiin kattauksen huomioon ottaen. Ylipäänsä tuli hieman olo, että nyt ahnehditaan. Enkä tarkoita siis asiakkaita tiskillä vaan konseptia, jossa paikka oli koko ajan ääriään myöten täynnä, ruoille sai jonottaa ja jatkuvasti joku oli loppu – letut (!), salaatti, ottimet, lautaset. Rauhallista brunssitunnelmaa ei siis kannata Fazerilta etsiä, paitsi jos sattuu osumaan paikalle jonakin niistä kymmenestä päivästä jolloin Suomessa tarkenee syödä ulkona.

Logististen ongelmien lisäksi harmitti ruokien huono merkkaus. Kun henkilökuntaa oli muutenkin liian vähän suhteessa suosioon, oli tylsä käydä nykimässä hihasta sen osalta onko missäkin ruoassa lihaa tai kanaa. Listalle oli kiltisti merkitty gluteenittomat ja laktoosittomat jutut, mutta mikään vegetaristin unelmabuffet Fazerin kattaus ei valitettavasti ollut. Uskon, että lihansyöjät saavat paljon parempaa vastinetta rahoilleen, vaikka toistan vielä kerran: ei jäänyt nälkä. Uskon, että niille jotka eivät fiilistele eksoottisia tahnoja tai vegaanivaihtoehtoja, tällainen brunssi-instituutio on nappivalinta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fazer on perusvarma, se tuskin koskaan pettää. Ei hifistelyä, jos nyt ei halua nuudelisalaattia ja pinaattia sisältävää smoothieta sellaiseksi laskea, mutta kylmäsavulohen ja munakokkelin kaltaisia klassisia aamupalajuttuja. Ja hirveä ryysis, että pistäkää pöytä varaukseen jos aiotte piipahtaa. Tai viettää esimerkiksi kaksi tuntia syöden noin seitsemän lautasellista eri ruokalajeja, ja sen jälkeen vielä vähän mutisten kuinka lettuja piti odottaa viisi minuuttia….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 kommenttia artikkeliin ”PERINTEINEN FAZERIN BRUNSSI

  1. Anna Koskela

    Olen käynyt tuolla brunssilla, sekä lounaalla useasti. Kolmen keiton lounas on paljon parempi, kuin brunssi…. Sitä voi jopa suositella. Tosin viimeksi lounaalle tuli kasa kiinalaisia, jotka kävi ottamassa juustot (siis koko palat) omaan pöytään. Sitten ne leikkoi niitä omilla veitsillään ja maisteli ja pyöritteli käsissään ja kun joku ei ollut mieleinen, palauttivat sen takaisin tarjoilutiskille. Oli pakko mennä sanomaan tarjoilijoille, että korjatkaa ne rääpityt juustot pois ja niille kiinalaisille, että no-no :/

    Tykkää

  2. Mun mielestä lähes kaikki ainakin Helsingin brunssit ovat aivan ylihinnoiteltuja (ja ehkä yliarvostettujakin). Onhan niissä välillä kiva käydä hifistelemässä, mutta 25 euroa aamiaisesta tuntuu aika hurjalta hinnalta. Hyvältähän tuo kuulostaa ja näyttää, mutta brunsseissa on yleensä myös se ongelma, että koska hinta on kova, on pakko aina myös ”syödä koko rahan edestä”. Ja lopputulos on juuri kuvailemasi ähky, joka kestää monta päivää 😀

    Tykkää

  3. Sinullahan alkaa olla jo hyvä sarja näitä Helsingin ravintoloita koluttuna. Tiedän mistä löydät tietoa kun ollaan taas Helsingissä.. ha ha! Mikään ei muuten ole niin hyvä tunnelman tuhoaja kuin liika ryysis ja se, ettei siihen ole varauduttu. Tiedossa on varmaan ollut kyllä tulevan päivän asiakasmäärä, ainakin suunnilleen. Yleensä en palaa sellaiseen paikkaan, jossa ei voi rauhassa syödä ja täyttää lautastaan, tai jos ruoat on loppu.

    Tykkää

    1. Joo, kyllä olisi tarkoitus jatkaa tätä brunssiristiretkeä! 😀 Mutta itse arvostan sitä tunnelmaa tosi paljon ja Fazerilla oli kyllä sellainen karjalaumaolo, että oksat pois. Paitsi noh – heti kun lautanen oli täytetty ja pääsi siihen ulos istumaan niin siinähän sai vain nauttia ohikävelijöistä ja hyvästä ruoasta.

      Tykkää

Jätä kommentti