AAAARGH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En ymmärrä tätä logiikkaa. En kyllä ikinä käynyt yhdessäkään perhevalmennuksessa (olisi varmasti kannattanut….) kun esikoisen odotusaikana vaihdoin pariin otteeseen kotikuntaa, joskin jossain vaiheessa neuvolatäti jota olin selvästi onnistunut huijaamaan siitä että mulla oli pikkulapsiarki jotenkin hanskassa pyysi myöhemmin puhumaan tuleville vanhemmille valmennukseen. No, en päässyt kun en ollut paikkakunnalla, ja varmaan ihan hyvä niin, siinäkin olisi luultavasti muutama perhe vielä muuttanut mielensä. Jäi kuitenkin kaikki vanhemmuuskurssit käymättä. Yhtäkään kasvatusopasta en ole jaksanut lukea loppuun.

Mutta miksi ihmeessä se valmennus on vain sen kaikista yksinkertaisimman elämänvaiheen ovella eikä esimerkiksi nyt. Kyllä nyt vauvan kanssa selviää ilman valmennuksia (olen todistanut sen jo kolmesti!). Napatyngät, d-vitamiinit, kylpyveden lämpötilat. Kaiken voi googlata. Kaiken yleensä oppii, jos ei muuten niin kantapään kautta. Minun ei olisi kannattanut juoda vichyä eikä syödä rautakuuria kun täysimetin vauvoja. Tajusin kolmannen kohdalla. Kantoreppua aloin arvostaa kun toinen syntyi. Vauvarokko, ilmavaivat, eka nuha – niin ihanan pientä, vaikka se ehkä silloin joskus laittoi hetkeksi arjen uusiksi ja tuntui että se vauva hukkuu räkäänsä. Mutta silloin sitä sai vuoden verran täysipäiväisesti keskittyä siihen, että tulkitsi vauvaa ja täytti hänen tarpeitaan. Haluaisin takaisin vauvavuoteen, ehkä jopa itse vauvaksi.

Missä se valmennus, vertaistuki ja iltapäiväkerhot väsyneille äideille on nyt kun pitäisi pitää ilmassa noin 194 palloa yhtä aikaa? Tai vertaistukea onneksi tarjotaan siellä sun täällä sosiaalisessa mediassa ja parhaimmillaan se on perjantai-iltana silloin kun sinun ja sen toisen omasta olemassaolostaan raskaan viikon jälkeen epävarman äidin välissä on muutama pullo viiniä ja lupaus aamu-unista, mutta muuten musta tuntuu että olen nyt vasta saapunut siihen vanhemmuuden vaiheeseen jossa tarvitsisin neuvolatätiä tsemppaamaan ja piirtämään mun papereihin hymynaamoja. Ihanan reipas äiti vaikka kaikki kaatuu päälle.

Kahdet Wilma-tunnukset ja kaksi lukujärjestystä. Muista pakata liikkakamat, yritä edes että oikea laji ja oikea lapsi. Onneksi ovat sen verran saman kokoisia että voivat lainata lennosta uikkareitaan. En todellakaan odota talviurheilukautta. Harrastukset, espanjantunnit toisella koululla, kuntoutuskäynnit ja terveystarkastukset. Pitäisikö varata joku hammaslääkäri vai? Kuusi soittoa päivässä iltapäiväkerhoon kyllästyneeltä ekaluokkalaiselta joka haluaisi tulla kotiin. Joko vois tulla. Ja kolmasluokkalainen, joka unohtaa puhelimen äänettömälle ja sitten arvaillaan kenen kaverin kotoa löytyy. Hörönaurua iltapalalla kun muistuttavat että huomenna pitäisi olla joku kuusihaarainen sukupuu piirretty pergamenttipaperille muinaskalevalaisin kirjaimin.

Yksi viskarilainen, päiväkodin lokeroon jätettävät laput jotka aina katoavat tai kastuvat kotimatkalla paperimössöksi ja tarhassa on aina väärät vaatteet, lapsi läträä lätäköissä lenkkareissa ja hellepäivinä istuu kumisaappaat täynnä hiekkaa mököttämässä. Täitä, kihomatoja, jotain eksoottisia tartuntatauteja. En tiedä yhtään työnantajaa jonka ymmärrys venyisi näihin poissaoloihin, olen kiitollinen että teen töitä kotona ja omassa tahdissa, vaikka se tässä elämäntilanteessa se tarkoittaa usein yötöitä ja viikonlopuista varastamista. Silti olen koko ajan puhelinsoiton ja viiden minuutin kävelymatkan päässä kun joku 09-310-alkuinen numero alkaa tavoitella ja ennen kuin vastaan mietin hetken onko se jonkun lapsen puheterapeutti, tarhantäti vai olenko nyt unohtanut jotain oleellista.

Hassusti kahdeksan viikon kesäloman aikana sitä alkoi odottaa arkea. Että ah rutiinit, oi että miten kiva kun lapset on päivisin ammattikasvattajien huomassa ja voin keskittyä omiin asioihini. No nyt noudatetaan orjallisesti rytmiä joka nyt vain sattuu muuttumaan joka päivä niin mietin vaan että voisipa muuttaa johonkin bambumajaan ja alkaa omavaraiseksi. Laitan lapset kalastamaan päivällisensä, enkä herää puoli kuudelta aamulta että ehdin ilmoittaa lapset uimakouluun. Oppivat uimaan sillä että soudan ulapalle ja heitän vaan mereen. Olen kuullut, että tämä on toiminut ennenkin. Olen nähnyt ihmisiä, jotka ovat selvinneet tästä elämänvaiheesta hengissä. Olen nähnyt jopa heidän jälkeläisiään, joista on tullut ihan hyviä ihmisiä, sellaisia, jotka saattavat itsekin erehtyä tähän oravanpyörään. Ja kyllä, nuo kolme ovat aivan parasta mitä maailmassa on mutta mitä jos nostettaisiin työllisyyslukuja palkkaamalla valtion puolesta vanhemmille assistentteja?

14 kommenttia artikkeliin ”AAAARGH

 1. Emmää muuta tiedä, mut meillä kakrut sai yhden wilmatunnuksen alle. Onnistui ihan hotopäältäkin, ja silloinkin kun olivat eri kouluissa. (Paitsi kun olivat eri kaupungeissa)
  Muutenhan toi kaikki on tietysti ihan vips-vaan helppoa 😜

  Tykkää

  1. Joo siis ne on toki yksien tunnusten alla, mutta emmää meinaa muistaa aina katsoo molempien viestejä kuitenkaan 😀 Ja sit meen muutenkin sekaisin että kumpi menee uimaan maanantaina ja kumpi tiistaina ja öö oliko niitä vielä kolmaskin jossain…

   Tykkää

 2. Todellakin tarvittaisiin assistenttia tai vähintään sitä neuvolantätiä, joka jakaisi papukaijamerkkejä urhoollisesta äitiydestä. Ja meitä sentään on kaksi jakamassa arkea, harrastuskuskauksia ja kaikkea. Silti olen ihan töttöröö joka ikinen päivä ja toivon lähinnä eläkkeelle pääsyä ja muuttoa johonkin mummonmökkiin keskelle erämaata…

  Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Mä tosiaan olen yrittänyt välttää TÄTÄ, siis sellaista tuskaista suoritusarkea missä olisi kiire – ja tässä sitä vaan ollaan. Ehkä se olisi vain jossain puumajassa palmun päällä missä tätä voisi välttää, mullakin on niin monella tapaa downshiftattu tuo arki…

   Tykkää

 3. Antsu

  Just tänään paasasin aikalailla samasta! Kuinka NYT tarttisin sitä neuvolantätiä, joka kertoisi että esitenien ääretön itsekeskeisyys on ihan normaali kehitysvaihe eikä niistä oo tulossa (välttämättä) narsistisia psykopaatteja, perhevalmennusta, jossa opettaisi miten motivoida tyyppejä jotka ”ei jaksa” mm. tehdä läksyjä, käydä suihkussa tai hitto vie puhua kokonaisilla sanoilla omituisten mp-kvg-tju-tykistysten sijaan ja personal traineria, joka vakuuttaisi että hyvin sä vedät vaikka lapsesi vihaisivat sua etkä ole hyvistä pyrkimyksistäsi huolimatta pilannut lapsiasi. Lisäksi se sihteeri ois tosi jees.

  Ps. Paasasin tätä perhekerhossa, jossa oli lähinnä vauvojen ja/tai taaperoiden äitejä. Arvatenkin en päässyt heidän kasvattaja-idolikseen.

  Tykkää

  1. Nyt alkoi pelottaa. Teinivaihe. Alan ymmärtää brittiläistä tyyliä lähettää lapset sisäoppilaitoksiin ja sitten vastaanottaa ne nuorina aikuisina ja kaikki pahimmat myrskynsä läpikäyneinä.
   Kerro jos löydät jostain tuollaisen personal trainerin!

   Tykkää

 4. Laura

  Sitä aina ajatteli, että kun ne kasvaa niin helpottaa. Sama huoli niistä on vaikka esikoinen on jo täysi-ikäinen, keskimmäinen kolkuttelee täysi-ikäisyyttä ja kuopus täyttää 10v.
  Huoli siitä, herätäänkö ajoissa, ei loppunutkaan esikoisen osalta koulun loppumiseen, nyt kyseessä työt.
  Muistaako kaikki missä ja mitä minäkin päivänä pitää olla tekemässä.
  Olen tullut siihen tulokseen, et ehkä tää loppuu sitten, kun kaikki asuvat omillaan. Tähänkin on jo tullut iso EHKÄ….

  Tykkää

  1. Mie en kestä. Kun viimeinenkin on 18 muutan jonnekin vuorille missä ei ole mitään yhteyksiä ja toivon parasta. 😀 Tai siihen mennessä on ehkä jotain robotteja jotka hoitaa herättelyt ja vähän vahtii perään ja raportoi mulle….

   Tykkää

 5. Päivitysilmoitus: HYVIN SÄ VEDÄT – Periaatteen Nainen

 6. Päivitysilmoitus: MUIJA YRITTÄÄ – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s