42 ASTETTA

Ny rillataan! Ihmisiä, nimittäin. Eli oikein lämpimät terveiset kirjeenvaihtajaltanne Madridista, jossa lämpötilat ovat kohonneet tänään jo yli 40 asteen. Ei pidä missään nimessä valittaa, ainakaan näin suht nuorena ja melko terveenä, kun Suomessa kuvien perusteella on kevytuntuvatakille käyttöä ja olen itse viimeiset puoli vuotta valitellut viileyttä. Nyt saan sitten sen Keski- ja Etelä-Eurooppaa kurittavan helleaallon ihan kotiovelle asti. Tai sisäänkin, koska eipä tätä kuumuutta voi paeta. Tosin sen verran vihdoin kieriskeltyäni kuumissani (kuulostaa kiihkeältä, mutta oli yksinäistä, hikistä ja erittäin tukalaa) kolme yötä tajusin, että huoneen voisi pimentää ja viilentää jo päivällä ja nytkin raportoin täältä Espanjan sydämestä pilkkopimeästä makuuhuoneesta noin 20 sentin päässä tuulettimesta. Joka tietenkin on täysillä ja hiukset hulmuavat kuin 80-luvun musiikkivideoissa konsanaan.

Siitäkin huolimatta että en oikein pysty keskustelemaan muusta kuin tästä lämpötilasta (äitini kanssa keskustelut ovat tällä hetkellä sitä tasoa, että parin minuutin välein toinen toteaa jotain tyyliin ”no huh huh kun on hikinen olo” tai ”on muuten aika kuuma”, koska sitähän ei huomaisi jos asiaa ei tarpeeksi usein ääneen ilmaise) niin tilanne ei ole kovin vakava. Jos pitäisi valita jäädynkö kuoliaaksi vai paahdunko, valitsisin kuumuuden. Alan palella yleensä siinä 15 asteen tietämillä ja Suomessa olen niitä ihmisiä, jotka itkee jo lokakuun aikoihin sitä ettei selviä tästä arktisesta elämästä. Totta kai optimaalinen lämpötila itselleni olisi sellaiset 12 astetta vähemmän kuin täällä maanpäällisessä pätsissä, mutta otan mieluummin +42 astetta kuin -42 astetta.

Oikeasti tässä ei ole mitään vitsailtavaa. Voi tietty olla, että aika on kullannut muistot mutta ei mun lapsuusvuosina näitä lämpöennätyksiä rikottu joka vuosi – eikä ainakaan Euroopassa tällaisilla aavikkoilmoilla. Ja mun osa on helppo; makaan siellä makuuhuoneessa ja teen töitä ja suurin huoli on se, että elektroniikka ylikuumenee tai en jaksa valua kauppaan ostamaan lisää jääteetä. Mutta en ole vanhus enkä eläin enkä ole täällä sitten parin kuukauden päästä kun tällaisena jatkunut kesä on johtanut vesipulaan. Suljetaankohan noita suihkulähteitä koskaan?

Madridilaiset itse ovat ihailtavan rentoja näissä ääriolosuhteissa. Vaikka kaupunki on aivan täynnä turisteja, ovat paikalliset kärsivällisiä ja itse asiassa hämmentävän ystävällisiä. Toisille hymyillään ja helteessäkin jaksetaan antaa tilaa, odottaa vuoroa ja sitten empaattisesti nyökätä ja huokaista que calor! Ilmanlaatu on kyllä ihan kamala, ei pelkästään kollektiivisen hikoilun takia vaan varmasti myös saasteiden ja liikenteen vuoksi. Me palaamme Aurinkorannikolle ylihuomenna ja sinne on luvattu useamman asteen matalampia lämpöjä, ja tietenkin pääsemme taas merituulen hellittäväksi. Että hirmuhelle ei ole vielä kärventänyt mua hengiltä, mutta luultavasti jonkinlainen nenänvalkaisu on edessä koska tinto de verano jäillä on maistunut vähän liian hyvin kun olen kaivannut sisäistä viilennystä.

12 kommenttia artikkeliin ”42 ASTETTA

  1. Ystävämme asuivat aikoinaan Madridissa ja ”opastivat” meitä matkasuunnitelmissa, että Madrid, Espanjan keskustan tasangolla, on kesäisin niin kuiva ja kuuma, että hekin viettävät lähes kaikki päivät sisällä ja käyvät ulkona vaan aamulla ja illalla – eli älkää tulko tänne kesällä! Uskoimme ja olemme tehneet Madridin reissut syksyllä ja keväällä.
    Mutta kyllä mekin ”erehdyimme” taas varaamaan jo syyskuulle matkan Ateenaan, eli saa nähdä kärvistelläänkö vielä silloinkin ihan hirmuhelteissä.

    Tykkää

    1. Joo, meillä tämä ei tosiaan ollut alkuperäinen suunnitelma ja vaikka osasin varautua että on tukalampi kuin rannikolla, niin oli silti tuskaisempi kuin osasin odottaa. Olisi ihanaa asua Madridissa, se on lempikaupunkejani, mutta rehellisesti sanoen melko ”asumiskelvoton” kolmen kuukauden ajan kesällä. Edellinen visiitti oli lokakuussa ja se oli täydellinen säiden puolesta. Toivotaan Ateenaan viileitä tuulia!

      Tykkää

  2. Juana

    Mun vanhat hoodit! ❤ Tänä kesänä en pääse Lavapiesiin, mutta toivottavasti jouluna taas! Että lisää kuvia vaan kiitos!

    Tuo kuumuus on hurjaa kun kuitenkin kesäkuussa vielä ollaan. Vielä kymmenen vuotta sitten tuo sää oli tyypillistä lähinnä elokuulle. En nyt sano, että varmasti ilmastonmuutos, mutta kuitenkin…Itse en enää +35 asteen jälkeen toimi, joten kaikki kunnia sulle kun jaksat!

    Vielä loppuun kommentoin, että vaikka Espanja-juttujen takia tänne alunperin eksyinkin niin seuraan yhä aktiivisesti koska kirjoitat mielestäni hyvin, hauskasti ja aidosti. Etenkin tuo edellinen juttu Barcelonasta kirvoitti nämä ajatukset. Kirjoitatko kenties muutoinkin työksesi, jos tällaista saa udella? 🙂 Joka tapauksessa, kiitos hyvästä blogista!

    Tykkää

    1. Voi kiitos kivasta kommentista – ja ihanaa, että olet saanut nauttia Lavapiesistä asukkaana, se on ehdottomasti lempikulmiani koko kaupungissa. Ja muistelisin myös, että meidän ensimmäisenä Espanjan kesänä kesäkuu oli vielä aika viileä! Muutos on selkeä, ja pelottava.

      Teen jonkin verran sisällöntuotantoa, mutta kaikki luovuus purkautuu sitten – hyvässä ja pahassa – tänne blogin puolelle 😀

      Tykkää

  3. Päivitysilmoitus: HENGÄSTYNEENÄ HEINÄKUUHUN – Periaatteen Nainen

  4. Huh hellettä! Itse olen ihan samanlainen vilukissa, palelen kun aurinko laskee, syksyt, saatikka talvet ovat ihan hirveitä, kun Suomi on niin kylmä maa. Mutta, en minä ehkä ihan noin isoja hellelukemia silti kaipaa. Kestän hellettä varmasti keskiverto suomalaista paremmin, mutta silti ihan hirveää, että esim. vanhuksia ja eläimiä kuolee kuumuuteen tuollaisissa lämpötiloissa kuin teillä siellä nyt.

    Tykkää

    1. Jonkinlainen kultainen keskitie olisi kiva! Mä kyllä nautin näistä lämmöistä…siis nyt kun siirryttiin kymmenen astetta ”kylmempään” Etelä-Espanjaan, ja ollaan silti about 20 astetta yli Suomen tämän hetken kesäkelien. Ja täällä tosiaan oli kuollut ainakin 17-vuotias poika näihin helteisiin 😦

      Tykkää

  5. Ottaisin kyllä itsekin ehdottomasti mieluummin +42 astetta kuin -42 astetta. Mikäs sitä on asustellessa ilmastoidussa asunnossa, muilla onkin sitten vähän hankalampaa. Kap Verden pääkaupungin slummissa esimerkiksi muistan kuinka asunnot olivat aaltopellistä ilman minkäänlaisia mukavuuksia, kuumuus ja veden puute yhdessä, siinäpä yhdistelmä, onneksi teiltä eivät vielä juomat ole päässeet loppumaan 🙂

    Tykkää

    1. Joo, tuolla Madridissa se tuuletinkin tuntui ylellisyydeltä – en itse asiassa muuten erityisemmin pidän ilmastoinnista, mutta mulla toisaalta on valinnanvaraa. Dominikaanisessa tasavallassa luulin, että ilmastointiaan intohimoisesti rakastava karibialaisperheeni yritti tarkoituksella jäädyttää mut…

      Liked by 1 henkilö

  6. Päivitysilmoitus: MAAILMAN IHANIN MUSEO – Periaatteen Nainen

  7. Apua miten kuuma! Olen tänä kesänä huomannut, että sopivan lomailusään löytyminen on hankalaa. Kesäkuun alussa Aurinkorannikon rantahiekka oli jo niin kuumaa, että jalat paloi. Tällä viikolla Ahvenanmaalla oli niin kylmä, että kaipasin toppahousuja. Rakastan trooppisia kesäöitä, mutta se tarkoittaa yleensä liian kuumaa päivälämpötilaa. Turistikohteiden kiertelyyn riittäisi ehkä reilu 20 astetta.

    Tykkää

  8. Päivitysilmoitus: MADRID MINIBUDJETILLA – Periaatteen Nainen

Jätä kommentti