NIIN KAUNIS CÁDIZ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä tekee stressaantunut perheenäiti päivää ennen jouluaattoa, kun kirjaimellisesti kotona ei ole mitään tehtynä joulun eteen? Lähtee päiväksi Cádiziin. Koska sinne oli pitänyt mennä kolmen vuoden ajan ja kotiinpaluu näkemättä ensin Cádizia ei vaan tuntunut vaihtoehdolta. La Líneasta pääsi bussilla paikalle 2,5 tunnissa, vaivaisella 14 eurolla per suunta. Upea reitti kulki Tarifan ja Vejerin kautta ja siinä sai ihailla auringonnousun aikaan niin Marokkoa, tuulimyllyjä kuin Costa de la Luzin jylhiä kallioita. Cádiziin pääsee myös junalla, ja jostain päin maailmaa varmasti myös laivalla, onhan tuo lempimaakuntani pääkaupunki hauskasti kapean niemen kärjessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reilun 100 000 asukkaan Cádiz on se paikka, joka täyttää kaikki määritelmät kuvaukselle merellinen. Nyt valitettavasti en voi jakaa ravintola- tai hotellivinkkejä, sillä saavuin paikalle aamuvarhain ja lähdin takaisin kotiin iltapäivällä, syöden vain nopean churroaamiaisen ja turistiravintolan tonnikala-annoksen päivän aikana. Jonain päivänä palaan, ja otan kaiken tämän haltuuni. Cádiz oli nimittäin itselleni kuin kahdeksan tuntia toisessa ulottuvuudessa. Tiesin jo valmiiksi, että pitäisin siitä, ja olin oikeassa. Se oli taianomainen, merentuoksuinen päivä jota väritti jo valmiiksi haikea olo ja tunne siitä, että tänne olisi pakko tulla takaisin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun saavuin sunnuntaiaamuna Cádiziin, koko kaupunki vasta heräili. Se on ihana hetki, kun liikkeellä ovat vain muutamat harvat töihin matkaajat, koiranulkoiluttajat, lenkkeilijät ja joskus törmäät vielä niihin, jotka palaavat juhlista. Kaupungin heräilyä on ihana katsoa ja kulkea kaduilla ennen kuin ne ovat täynnä turisteja tai, kuten minun tapauksessani, viime hetken joululahjojen ostajia. Sunnuntaina kujat täyttyivät nopeasti iloisista seurueista, jotka espanjalaiseen tapaan olivat matkalla pitkälle lounaalle, ja olivat jo hilpeässä nousuhumalassa siinä vaiheessa kun valmistauduin paluumatkalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cádizissa olin oikea oman elämäni Amélie. Cádizhan on meren ympäröimä: voi tuijotella haikaillen Atlantille ja miettiä, mitä vastarannalla olisi, ja toisella puolella voi katsella Andalusian rannikkoa, valkoisia taloja ja hiekkarantoja, jotka ovat varmasti kesäisin täynnä värikkäitä rantavarjoja. Sitten pysähdyin katselemaan ulapalle, kun yhtäkkiä näin yksisarvisen leijuvan meren päällä. En ollut seonnut. Joltain lapselta oli karannut valtava, vaaleanpunainen yksisarvisen muotoinen helium-pallo, joka ikään kuin laukkasi kohti avomerta, muutama metri merenpinnan yläpuolella. Näky oli epätodellinen, ja pian muutkin huomasivat hevosen. Pian ympärillä oli paljon ihmisiä videoimassa aaltojen yllä lentävää yksisarvista. Siitä jatkoin matkaa Parque Genovésiin, joka on puutarha keskellä kaupunkia. Sen hassunmuotoiset puut, puluja täynnä oleva keskiaikaisen oloinen lintuhäkki ja suihkulähteiden takana luimistelevat kissat olivat kuin Liisa Ihmemaasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämän jälkeen jatkoin matkaani Santa Catalinan linnoitukselle. Siellä on pieni museo ja muurit, joilta on upeat näkymät Caleta-rannalle ja Castillo de San Sebastianiin, jonka porteille kävelin pitkin kapeaa väylää meren päällä, kuten kaikki paikalliset näyttivät tekevän sunnuntaisin. Castillo de Santa Catalina oli ilmainen, ja ehdottomasti käymisen arvoinen kohde Cádizissa. Caletan ranta vuoroveden hylkäämine kalastajaveneineen ja aaltojen tuomine simpukoineen ja kalkkikivineen oli yhtälailla kiehtova kuin kaikki muukin Cádizissa. Castillo de San Sebastiania ympäröivillä rosoisilla kallioilla yksinäinen mies valokuvasi yksinäistä tuolia, ja tunsin jälleen olevani jossain muualla kuin vuoden 2018 synkeässä todellisuudessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka yleensä rakastan museoita ja kirkkojakin, Cádizissa halusin vain kävellä. Pää kaipasi sitä enemmän kuin historiaa tai kulttuuria muussa muodossa, mutta Cádizin suosittu katedraali näytti komealta. Ehkä joskus eksyn vielä sinnekin. Cádiz on täynnä patsaita, kapeita kujia ja pieniä arkkitehtuurisia yksityiskohtia, ja matkalta tarttui muistikortille varmasti vielä 200 kuvaa näiden tämän postauksen kymmenien otosten lisäksi. Myös Cádizin kauppahalli, Mercado Central Cádiz, oli avannut muutaman ravintolan sunnuntaista huolimatta. Se on varmasti upea kokemus arkisin. Ja omituiset kohtaamiset jatkuivat, kun kauppahallin ja kirpputorin välillä jouduin Joulupukkien piirittämäksi. Yhtäkkiä paikalle saapui reilu kymmenen joulupukkia, vespoilla ja avoautoilla, soittaen espanjalaisia joululauluja ja jutellen lapsille ja vanhuksille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siinä se Cádiz oli. Tämän jälkeen näin vielä lapsia keskelle aukiota rakennetussa pulkkamäessä, jossa kolme laskua maksoi kaksi euroa. Näin tupakoivan naisen kylpytakissa keskellä kiireisintä keskustaa, päästämässä pienen koiransa pissaamaan ja kutsumassa sen takaisin sisään. Siellä oli tietenkin kaikkea sellaista mitä matkailijat kaipaavat; pienet ostoskadut ja ne tavallisimmat liikkeet, paljon kaunista rantaa, ravintoloita ja kahviloita. Mutta ennen kaikkea tunnelma. Cádiz toimii taatusti täydellisesti (pitkän tai ihan normaalin) viikonlopun matkakohteena. Se on käveltävissä, vaikka tarjolla on myös niitä kaksikerroksisia kiertoajelubusseja. Sieltä on hyvät kulkuyhteydet, hyvin valikoimaa hotelleista (jotka kyllä tuppaavat nykyään olemaan aina täynnä) ja sinne pääsee vain muutamaa tietä pitkin. Appelsiinipuiden täyteinen paikka, jonne palaan varmasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

34 kommenttia artikkeliin ”NIIN KAUNIS CÁDIZ

 1. Voih! Taas yksi paikka lisää bucket listilleni. Alkaa tuntua siltä, että vaikka käydään Andalusiassa pari kertaa vuodessa ja viivytään viikkoja, ei koskaan ehdi tehdä kaikkea ihanaa. Kiitos tästä tunnelmoinnista ja kuvista.

  Tykkää

 2. Pari vuotta sitten vietimme pääosan tammikuuta Algarven rannikolla, mutta teimme sieltä myös muutaman päivän retken Cadiziin. Kaupunki oli siis tuolloin jo roikkunut hetken ”listoillamme” ja kun olimme jo niin lähellä, niin pakkohan se oli toteuttaa, se retki.
  Kaupunki hurmasi meidätkin. Monet kuviesi paikoista tuntuvat ainakin etäisesti tutuilta. Olimme kaupungissa useamman yönkin ja olimme varanneet hotellin ihan vanhan kaupungin sydämestä ja onneksi muistaneet tarkistaa sitä varatessamme, että hotellilla on parkkipaikkoja, sillä muuten autoa ei vanhaan kaupunkiin oikein olisikaan saanut parkkiin!
  Rantaravintolat tarjosivat kivoja iltoja auringon laskiessa, tammikuusta huolimatta ja Cadizin Camera Obscura on yksi hienoimpia, joita olen kokenut.

  Tykkää

  1. Mua harmittaa, että Camera Obscura jäi tällä kertaa välistä – muta ens kerralla sitten!

   Ja tuo vanhojen kaupunkien parkkeeraus… Mulla on melkoisia traumoja Sevillasta, ja ”onneksi” olen ajokortiton joten yleensä on pakko valita bussi tai juna, koska hulluksi tulisin! (Ja varmasti kolaroisin.)

   Tykkää

   1. Kiva lukea juttu ja nähdä kuvia Cadizista ! On myös itselle kaupunki, jossa haluan joskus käydä! 😊 Oon samaa mieltä, että tuolla päin on tosi paljon koluttavaa! 😊

    Tykkää

 3. Kuulostaa ja näyttää kivalta! Cádiz on roikkunut jo kauan omalla todo-listallani, mutta vielä en ole sinne suunnille päätynyt. Kiinnostaisi kyllä kovasti käydä. Samalla voisi käydä Jerez de la Fronterassa ihan mielenkiinnosta!

  Tykkää

 4. Cádiz on kyllä ehdottomasti vierailun arvoinen paikka! 🙂 Olen käynyt siellä monta kertaa ja nauttinut aina paikan omaleimaisesta tunnelmasta. Siellä todellakin aistii espanjalaisuuden ja historian havinan. Merta rakastavana ihmisenä nautin myös aina kaupungin merellisestä tunnelmasta. Myös tuolla puutarhassa olen käynyt joka Cádizin reissulla. Seuraavaksi haaveilen Cádizin karnevaaleista. 🙂 Cádizissa muuten tuulee yleensä tosi kovaa, joten sinne kannattaa pukeutua lämpimästi, varsinkin näin talvella.

  Tykkää

  1. Mulla kävi kyllä tuuri, kun keskellä joulukuuta oli niin lämmin päivä (eikä tuullut!) että rannalla olin paitasillani ja jotkut hulluimmat uima-asuissa!
   Mutta oli tosiaan ihana aistia meren läsnäolo joka puolella kaupungissa.

   Tykkää

 5. Oho, tuonne en ole koskaan haikaillut, mutta miksei, sehän on idyllisen näköinen kaupunki.
  Arvaan, että teille tuli joulu vaikka perheenäiti hävisikin päiväksi Cádiziin kesken kiireiden 🙂

  Tykkää

 6. Cádiz on kyllä kaunis kaupunki. Meillä oli suunnilleen yhtä kauan valoisaa aikaa kierrellä noita kujia kuin sinullakin, vaikka yövyimmekin Cádizissa yhden yön. Enemmänkin aikaa tuolla olisi kyllä saanut kulumaan. Joulukuussa tosin mereltä puhaltava tuuli oli todella kylmä. Hetkittäin tuntui, että tuuli vie kameran kädestä ihan väkisin. En oikein usko, että tuo Atlantilta puhkuva tuuli tuntuu lämpimältä mihinkään aikaan vuodesta.

  Me muuten kävimme katedraalissa sisällä. Oli aika huonoon kuntoon päässyt, sisälle oli pitänyt viritellä verkkoja, ettei katosta putoile rappausta ihmisten niskaan. Sinällään ihan kivan näköinen katedraali, valokuvia ei vain saanut ottaa.

  Tykkää

  1. No nyt ei harmita, että katedraali jäi väliin – satuin kurkkaamaan yhdestä sivuovesta sisälle, ja näyttikin pikaisella vilkaisulla aika rapistuneelta.

   Ja mulla kävi kyllä tuuri, sillä oli suorastaan lämmin ja tuuleton päivä. Nyt muiden kerrottua sääoloista osaan arvostaa sitä vähän enemmän!

   Tykkää

 7. Kuulostaa viehättävältä kaupungilta. Välimeren rannikon pikkukaupungit ovat ehkä parhaimmillaan juuri kauniina päivänä talviaikaan; silloin on hiljasta ja kuitenkin kaunista. Voin vain mielessäni kuvitella kymmenen laulavaa espanjalaista joulupukkia, 🙂

  Tykkää

 8. Anna Koskela

  Cádiz on erittäin kaunis kaupunki, johon on erittäin hankala mennä autolla 😀
  Vietimme kaupungissa joskus 4-5 vuotta sitten ihanat pari päivää ja mieleen jäivät uskomattoman hienot rannat ja upeat rakennukset. Samoin aivan hirvittävä parkkiongelma.

  Nyt juuri kuukausia sitten kävimme Jerezissä yöpymässä, mutta Cadizissa oli pakkasta tuolloin, joten jätimme väliin…

  Tykkää

 9. Ihana postaus. Olen käynyt Cádizissa 90-luvulla ja menin sinne silloin junalla.
  Tykkäsin kaupungista kovasti. Samalla matkalla kävin myös Jerez de la Fronterassa (ja maistelin elämäni noin ensimmäistä kertaa sherryä) Tämä postaus toi muistoja 🤩🌟🌟 Kiitos!

  Tykkää

 10. Pari kertaa olen Cádizin kaupungissa käynyt, mutta nyt alkoi tuntua, että viime kerrasta on jo kulunut liian kauan. Cádizin provinssin rantoja ja kyliä olen kyllä kiertänyt, mutta kaikkein pisin matka täältä meiltä Málagasta on juuri tuonne kaupunkiin.

  Cádiz on ihana ja olet saanut vangittua sen tunnelman sanoin ja kuvin. Cádizia on sanottu Euroopan Havannaks. Kuuban Havannassa käyneenä näen kyllä paljon yhtymäkohtia: rappioromantiikkaa, värejä, rytmejä, historiaa, merellisyyttä ja piitkiä rantakatuja.

  Tykkää

 11. Mulle tulee Cádizista ensimmäisena mieleen Aurinkomatkojen kuvastot. Kun olin pieni, niitä pyöri meillä kotona ja sieltä katselin Espanjan lomakohteiden kuvia. Äitini tykkäsi matkustaa mutta me lapset emme siihen aikaan päässeet mukaan. Sieltäköhän se matkustuskärpäsen purema on peräisin? 🙂 Nauratti tuo maksullinen pulkkamäki. Suomessa on saanut tänä talvena pulkkailla niin paljon kun sielu sietää ja vieläpä maksutta, mutta tuolla se ei tietenkään ole niin tavanomaista.

  Tykkää

 12. Andalusia kiinnostaa Espanjassa ihan sikana, ja tuntuu että nyt oon joka viikko bongannut uuden, kiinnostavan kohteen siellä. Cadiz on kyllä ehdottomasti yksi niistä. Todella viehättävältä paikalta näyttää. 🙂

  Tykkää

 13. Jetlaggies

  Mikä ihana breikki jouluvalmisteluihin – teki niitä sitten paljon tai ei;D Cadiz jäi viimeksi reissulistaltamme, mutta vain, jotta saataisiin se joukkoon seuraavalla kerralla ❤

  Tykkää

 14. Päivitysilmoitus: IHAN ITKUPILLINÄ – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s