TAKAISIN LÄHTÖRUUTUUN

Muutimme Espanjaan tältä kadulta numerosta 18. Palasimme numeroon 19. Sadan metrin päähän talosta, jossa asuimme seitsemän vuoden ajan.

Lidlissä oli samat myyjät kuin lähtiessä. Koirapuistossa samat koirat. Leikkipuistossa samat vanhemmat (lapset vähän vaihtuneet). Joka kulmalla tulee tuttuja vastaan. ”Ai joo, ei teitä tosiaan pariin vuoteen olekaan näkynyt”, totesi yksi. Naapuritkin tunsin valmiiksi. Heti ensimmäisenä aamuna esikoinen katosi käymään läpi kaikki kavereiden kodit. Hän menee juuri sille samalle luokalle, jonne annettiin paikka pari vuotta sitten. Kuopus ja keskimmäinen menevät päiväkotiin tien toiselle puolelle. Päiväkotiin, jossa sekä keskimmäinen että esikoinenkin ovat olleet. Kuopuksen hoitotäti on sama kuin esikoisella kuusi vuotta sitten tämän aloittaessa ensimmäistä kertaa hoidossa kodin ulkopuolella. Keskimmäisen eskariope on sama kuin hänen ensimmäinen lastentarhaopettajansa neljä vuotta sitten. Lista jatkuisi vaikka kuinka pitkään, mutta selväksi varmaan tuli, että olemme palanneet todella tuttuihin maisemiin. Ympyrä on sulkeutunut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen kiitollinen, että on tällainen paikka johon palata. Jossa sukellan saman tien osaksi yhteisöä, tunnen olevani jopa vähän ikävöity. Lapsilla on ystävät valmiina ja he tuntevat valmiiksi kaikki kujat ja kalliot. Harkitsimme kyllä muitakin paikkoja Helsingissä, jopa Turkua ja Espootakin, mutta päädyimme palaamaan sinne mistä lähdimmekin. Lasten kannalta tämä on aivan paras ratkaisu, ja olen saanut niin paljon apua paluumuuton osalta että olen voinut vain nii’ata joka suuntaan. En siis voi valittaa.

Mitään ”maitojuna”-morkkista en koe. Jos nyt voi jälkiviisastella, niin vähän olisi voinut jättää astioita säästöön tai muutenkin viisaammin suorittaa sitä infernaalista omaisuuden karsimista, mutta Espanjassa vietetty aika ei kaduta. Ei edes kaikki myllääminen. Mutta sellainen pieni pettymyksen maku on suussa. Henkilökohtainen. Että halusin aina asua ulkomailla, mutta en sitten saanut sitä toimimaan. Vaikka sopeuduimme hyvin, arjessa oli liian monta osaa jotka eivät toimineet ja lopulta tuntui olevan pakko palata. Pitäisi keksiä tilalle uusia unelmia ja malttaa jättää tämä unelma uudestaan toteutettavaksi toisessa elämänvaiheessa. Emmekä edes joudu ”aloittamaan alusta” vaan palaamme itse asiassa katettuun pöytään, jatkamaan siitä mihin jäimme viimeksi. Olemme lähtöruudussa, turvallisesti perillä Itä-Helsingissä, ja haikealla tavalla hyvin onnellisia.

6 kommenttia artikkeliin ”TAKAISIN LÄHTÖRUUTUUN

 1. ”Mutta sellainen pieni pettymyksen maku on suussa. Henkilökohtainen. Että halusin aina asua ulkomailla, mutta en sitten saanut sitä toimimaan. Vaikka sopeuduimme hyvin, arjessa oli liian monta osaa jotka eivät toimineet ja lopulta tuntui olevan pakko palata.”

  Voi, niin hyvin samaistun tähän. Olin lasten kanssa 1v 8kk Yhdysvalloissa, mies vielä vuoden pidempään. Tulin Suomeen, koska osa lapsistani ei koskaan mukaan lähtenytkään opintojen takia. Oli raastavaa elää kahdella mantereella, erossa isommista lapsista, vaikka olivatkin jo aikuisia tai melkein.

  Jos olisimme halunneet haalia mammonaa, olisimme yhä USA:ssa. Mutta ei, perheyhteys painoi enemmän. Olemme Suomessa, ensin minä ja lapset, mies vuoden kuluttua perässä. Ja vaikka joskus mieleen pilkahtaa ajatus ”WHAT IF”, niin silti olen uskon, että elämän laatu (vapaa liikkuminen, turvallisuus, elämänrytmin seesteisyys) on nyt juuri meille räätälöity.

  Ja muistot -niihin on suloista palata aika ajoin. Tosin… Välillä mietin, ikävöinkö ihmisiä vai niitä käyttämättömiä mahdollisuuksia… USA-ajasta lisää blogissa supersarianna.wordpress.com

  Tykkää

  1. Kiitos, menen ehdottomasti lukemaan!

   Ja niin se on, joskus unelmat vaativat kompromisseja tai toista ajankohtaa. Nyt jo parissa viikossa on ollut helppo todeta, että rauhallinen ja selkeä arki Suomessa on ollut hyvä ratkaisu lasten kanssa, vaikka oma ikävä Espanjaan on suorastaan fyysistä. Ehkä vielä joskus!

   Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: OLIKO ESPANJA VAIN UNTA? – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s