VARASTOSAARNAAJA

44157625_276475902840336_2035062917681905664_n

Tuoreesta Kotivinkistä löydätte yours truly, Periaatteen Naisen kertomassa siitä, millaista oli luopua lähes koko omaisuudesta. Alun perin haastatteluun etsittiin ulkomailla asuvaa ihmistä (check!) jolla oli Suomessa vuokrattuna varasto (check!). Enimmäkseen taisin kuitenkin puhua siitä, miten järkyttävällä tavalla nämä kalustettuina vuokrattavat espanjalaiset kodit ovat sisustettu, miten helvetin vaikeaa kierrättäminen on – jos sen siis aikoo tehdä oikein, ilman autoa eikä yön pimeinä tunteina taloyhtiön roskakatokseen dumppaamalla – sekä siitä, miten lähes koko omaisuudesta luopuminen on tuonut tietynlaisen vapautuksen.

Kuulostan kyllä haastattelussa paljon valaistuneemmalta kuin mitä oikeasti olen. Tuli suorastaan olo, että jeesustelen. En nimittäin ole mitenkään mystisesti päässyt eroon tavaranhimostani: haaveilen tällä hetkellä vohveliraudasta, Sodastreamerista ja kahvikoneesta, kunnollisista matoista ja leveämmästä sängystä. Polkupyöristä, uusista saappaista. Mutta haaveilen myös siitä, että voisimme jatkossakin asua melko pienissä neliöissä. Tämähän on sellainen unelma, joka on helpompi toteuttaa kuin suuri koti ja ymmärrän hyvin, että harva tosiaan tavoittelee kompaktia kotia. Tunnen kuitenkin itseni ja tiedän, että mitä enemmän säilytystilaa, sitä enemmän on säilytettävää. Viime vuonna tein vuosikymmenen, tai jopa kaksi, odottaneen savotan ja kävin läpi menneisyyteni ja siinä samalla vähän muidenkin kertynyttä roinaa ja nyt olen karsinut muistot ja tunnearvokkaat tavarat juuri sopivaksi kokonaisuudeksi. En halua, että pääsen taas vapaasti haalimaan tavaraa koska rakastan muistikirjoja, kauniita astioita, postikortteja ja korneja muistoesineitä. En vain tarvitse niitä ollenkaan.

Tällä hetkellä meillä on muutaman neliön varasto vuokralla Helsingissä. Varasto on Cityvaraston ja sen vuokra on 69 euroa kuussa, mikä on jo aika iso kuukausierä. Siellä on antiikkilipasto, jota emme lähtiessä saaneet myytyä. Sen arvo on noussut aika suureksi, jos laskee varastointiin sijoitetut rahat. Ja siellä on useampi laatikollinen niitä lapsuusmuistoja, kuten nuoruuden päiväkirjat jotka pitäisi varmaan polttaa, mutta yritän kasvaa henkisesti sen verran että pystyisin vilkaisemaan teinivuosieni tunnelmiin joskus vielä kuolematta häpeään. Siellä on erinäistä roinaa, joka nauratti kun vuoden tauon jälkeen kesällä kävin hakemassa varastolta muutaman jutun. Tällaisenko hilloamisesta mä maksan monta sataa vuodessa!?

Muuttaminen ei ollut halpa prosessi, ja kun ensi vuonna siirrämme taas itsemme toiseen maahan (kyllä, todennäköisesti Suomeen) niin kauhistuttaa jo valmiiksi rahanmeno. Eihän tässä ole mitään järkeä, moni voisi sanoa (ja olisi ihan oikeassa), sillä joudumme myös hankkimaan lähes kaikki perusasiat uudestaan, luovuttuamme tavaroistamme kertaalleen toissakeväänä. Mutta nyt tiedän mitä tavaroita tarvitsemme. Näen selkeämmin sen, millaisen kodin haluan, niin tunnelmaltaan kuin varustelultaan. Toivon löytäväni taloyhtiön, jossa olisi pesutupa ja saisimme saunavuoron. Olen varautunut siihen, että nukun jälleen olohuoneessa. Ja viime kerrasta viisastuneena en palkkaa samaa yhden miehen muuttofirmaa, joka krapulassa sählätessään hukkasi yhden laatikollisen viinilaseja (voitteko kuvitella, joudun juomaan viinini tavallisesta lasista!).

Olenko oppinut mitään tästä edestakaisin seilaamisesta, myymisestä ja ostamisesta, asettumisesta ja oman paikan etsimisestä? No sen, että lasten kanssa kestän jatkuvaa väliaikaisuuden tunnetta huonosti. Nuorena se ei häirinnyt, se oli kutkuttavaa ja tuntui vapautuneelta. Nyt tarvitsen omaa tilaa enemmän niin lapsille kuin itselleni. Ja että vaikka en ole sisustusihminen, tahdon oman kodin näyttävän minulta, muuten se ei oikein tunnu kodilta. Ja että ei kannata alkaa liikaa kartuttamaan kodin tavaroita, sillä se levottomuus ei kuitenkaan ole kadonnut sisältäni mihinkään vaan ajattelen jatkuvasti myös niitä seikkailuja, mitä edessä ehkä vielä on.

7 kommenttia artikkeliin ”VARASTOSAARNAAJA

 1. Hei, kommentoin vielä tähänkin! Minua muuten odottaa ens vuonna sama homma: olohuoneessa nukkuminen! Se
  tieto tekee aika tehokkaasti lopun mahdollisesta shoppailusta täällä kun tietää ettei kamat vain mahdu ja niitä nyt jo liikaa. Onneksi Mosambikiin voi hyvin jättää tavaraa. Kaikki on jollekulle tarpeen täällä. Meitä odottaa Hgissä vanha tuttu koti joka on ihan liian pieni, mutta – hiphei- melko edullinen. Kyllä siitä ilosta olkkarissa nukkuu, ja nukkuu paremmin jos ei tarvitse miettiä kohtuuttomia asumismenoja! Me mietittiin asiaa kunnolla ja päätettiin valita näin, pieni mutta sopuhintainen. Se pyykkitupakim löytyy, ja kaikki on lähellä. Lapsetkin kasvaa ja lähtee jonain päivänä pois.

  Tykkää

  1. Jep, asun mieluummin kivalla sijainnilla ja ahtaammissa neliöissä. Meillähän luvassa on vuokrakoti, ja voi olla että joskus on pakko siirtyä isompaan (olettaen, että tietynkokoinen kämppä hankitaan ensikesänä ja jos kaikki menee niin kuin suunnitellaan), mutta toisaalta olen elellyt olohuoneessa ennenkin enkä mitenkään ahdistu ”luovista tilaratkaisuista” 🙂

   Tykkää

 2. Niin kiinnostava aihe ja itselle ajankohtainen, kun pitää harkita mitä säästää lähtiessämme Suomesta ensi syksynä. Tuo on hyvä muistutus, että onko järkeä hävittää tavaroita, jos joutuu nämä perusasiat ostamaan sitten uudelleen. Ettei lähde mopo käsistä, kun myyn kaiken nettikirppareilla.

  Vanhojen päiväkirjojen polttaminen vuosia sitten on parhaita juttuja, mitä tuli tehtyä 🙂 Kannattaako niitä säilöä, jos niitä yhden kerran nostalgiamielessä joskus aikoisi vain vilkaista?

  Tykkää

  1. Haluan uskoa, että niistä päiväkirjoista on joskus jotain iloa 😀 Tai sitten ei. Eikä niitä onneksi mitenkään kuutiotolkulla ole, eli ne eivät vie pahiten tilaa eivätkä ole siis se suurin rahareikä.
   Mutta hieman maltillisemmin olisi toki voinut karsia, näin jälkiviisaana…

   Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: EMANSIPAATIOPESUKONE – Periaatteen Nainen

 4. Päivitysilmoitus: VAIHTELUA VÄLIAIKAISUUDELLE – Periaatteen Nainen

 5. Päivitysilmoitus: ANTISISUSTAJA HABITARESSA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s