ABSURDI AIR BnB KOKEMUS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Okei, nyt muutama viikko tämän reissun jälkeen on aika kullannut muistot eikä kesäkuun alussa tehty vähän omituinen AirBnB-visiitti tunnu enää niin ihmeelliseltä, ja tuo silloin mielessä pyörinyt otsikkokin tuntuu vähän liioittelulta… mutta kerrotaan nyt kuitenkin. Meitä oli siis kymmenhenkinen seurue, ja halusimme vuokrata talon ystäviemme ollessa käymässä Suomesta. Meillä oli muutama edellytys: uima-allas, piha, riittävästi makuuhuoneita kuudelle lapselle ja kahdelle pariskunnalle sekä läheisyys Málagan lentokentästä, jotta ystäväperhe ehtisi mukavasti aamulennolleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen nyt oppinut, että näitä villa- ja talovuokrauksia Espanjassa kannattaa katsoa enemmin Booking.comin kuin lempisivustoni AirBnB:n kautta, mutta emme tienneet tätä vielä keväällä ja etsimmekin majapaikkaa juuri AirBnB:stä. Löysimme sitten sellaisen oikein lupaavan, jota mainostettiin ”ideaali isoille perheille”. Ja tartuimme siihen, vaikka näin jälkikäteen todettuna paikka olikin hieman ylihintainen, yli 200 euroa yöltä.

Talo itsessään oli hieno. Siellä oli kattoterassi ja iso piha. Se oli todella siisti, ja siellä oli jopa oma joogasali – talossa järjestetäänkin ilmeisesti usein pienen porukan joogakursseja. Ja ilmeisesti myös tantraa, reikihoitoja ja muuta sellaista, mikä menee vähän yli jopa oman höpsismifiilistelyni. Talo oli hyvin varusteltu ja alue rauhallinen – mitä nyt joku naapuri soitteli rumpuja yömyöhään katolla, mutta ei siitä sen enempää. Mutta ei se aivan sopinut lapsiperheille kuten luvattiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talon vuokrannut ystävämme laitettiin heti kättelyssä allekirjoittamaan paperi, jossa vannottiin hiljaisuutta esimerkiksi kello 15-17 kun on ”siesta”. Emännällämme oli kuulemma hieman vaikeuksia naapurien kanssa, ja hän oli vannottanut että olemme niin hiljaa kuin mahdollista. Kuulostaa tosi rentouttavalta kuuden 2-8-vuotiaan lapsen kanssa… Uima-altaalle annettiin pitkä ohjeistus, joskin olimme viimeiseen päivään asti ainoat altaan käyttäjät ja viimeisenä päivänä sinne pelmahti 20 espanjalaislasta yhden olutta juovan ”valvojan” kanssa juhlimaan synttäreitä ja totesin, että olimme turhaan stressanneet altaan käytöstä. Meitä myös kiellettiin katsomasta takapihalla olevan aidan yli. Aita oli vyötärön korkeudelle aikuista, siinä oli penkki ja sen takana oli parkkipaikka, mikä sai kiellon tuntumaan entistä koomisemmalta. Sen lisäksi varoitettiin liikkumasta ”turhaan” asuinalueen yleisillä paikoilla kuten, öhm, pihatiellä ja välttämään ovista kulkemista…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suosikkimme oli takapihalla ollut kulkukissalle tehty ”vessa”. Mitään varoituksia ei missään lukenut etukäteen huoneiden suitsukkeista ja vahvoista hajuista eikä siitä, että takapihalla asusti villikissa, jolle oli rakennettu oma ”hiekkalaatikko”. Olikin ratkiriemukasta yrittää jatkuvasti estää seurueen nuorimpia menemästä kylpemään kulkukissan toilettiin. Ja ymmärrän toki oikein hyvin AirBnB:n konseptin ja kunnioitamme mielellämme muita alueen asukkaita ja naapurisopua, mutta lomafiilikselle ei tee terää se, että käytännössä katsoen kaikki ilonpito kielletään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse emäntä, jota en koskaan tavannut, oli kyllä sympaattinen ja ymmärrän, että kiukkuisten naapurien kanssa ei varmaan ole aina helppo luovia. Etenkin Espanjassa lasten äänekkäät leikit omalla pihalla kieltävät säännöt tuntuvat erityiseltä nipotukselta. Ensi viikolle olemme vuokranneet taas talon uima-altaalla, koska vietämme koko perheen yhteisen lomaviikon ilman internetiä, velvollisuuksia tai muuta ikävää, ja tällä kertaa valitsimme paikan vuorilta, ylhäisestä yksinäisyydestä. Saammepahan rauhassa remuta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

29 kommenttia artikkeliin ”ABSURDI AIR BnB KOKEMUS

 1. Huh, kuulostaapa rankalta! Ja ehkä hippasen kummalliselta.
  Mutta jos kyseessä on joku esoteerinen hippitalo, niin ilmeisesti siellä kärsivät henget jos eivät muut 😀 Luulisi, että Espanjassa jos missä mahtuu elämään ääniä ja liikettä. Jos vuokraemäntä kerran oli sympaattinen ja ymmärtävä, niin miten hän perusteli kaikki nämä kummalliset kiellot ja kiusat…?

  Tykkää

  1. Ongelmat naapurien kanssa. Me ei itse asiassa nähty ketään naapureita (lukuunottamatta niitä, jotka viimeisenä päivänä valtasivat uima-altaan) mutta kuultiin ne rumpalit. Ilmeisesti joku naapuri vastusti intohimoisesti emännän AirBnB-bisnestä, mikä varmaan on aika ojasta allikkoon-tilanne emännälle.

   Tykkää

 2. Liina

  Mutta oliko sen luvattu olevan sopiva isolle perheelle vai lapsiperheelle?

  Mietin siis vaan, että perhekäsityshän vähän vaihtelee – ehkä tuossa on oikeasti ajateltu, että perheeseen kuuluvat kaikki suvin kantaäidistä alkaen, eikä lapsia ole enemmistöosakkuuteen vaadittavaa määrää.

  Meillä oli Sisiliassa vuokralla vähän vastaava mesta, mutta siellä ei vaadittu hiljaisuutta, pyydettiin vain ottamaan siestat ymv. huomioon.

  Tykkää

  1. ”Big Families”, tosin mekin järkeiltiin että varmasti se viittasi enemmän useamman sukupolven sukukokouksiin kuin lapsiperheisiin. Toisaalta meidän kokoonpano oli jo ennen varausta tiedossa, sillä olin ennen vuokrausta yhteydessä ja kerroin myös meidän seurueen koostumuksen – ja kuulemma loistavasti sopii. Hän pyysi meitä myös jälkikäteen antamaan valokuvan koko meidän porukasta ”referenssiksi” siitä, miten hyvin koti sopii lapsiperheille (ei sitä kuvaa saanut).

   Ja siis mä olen kyllä käytöstapojen, yhteisten pelisääntöjen ja kohteliaisuuden ystävä, hiljaisuuden sitäkin enemmän, mutta tässä säännöt olivat melko övereitä ja talo ei varsinaisesti taaperoystävällinen. Jos nyt mikään talo lopulta on.

   Tykkää

 3. Anita

  Hei olisi kiva jos joskus kertoisit tarkemmin tuosta talon vuokraamisesta Espanjassa – mistä lähteä liikkeelle, mitä voi odottaa, milloin kannattaa olla liikkeellä jne. Meillä on haveena viettää isommalla porukalla ensi kesäkuu jossain päin Aurinkorannikkoa, mutta sopivan talon (ainakin kolme makuuhuonetta, uima-allas sekä perusmukavuudet kuten tiskikone) löytäminen tuntuu valtavan vaativalta urakalta.

  Tykkää

  1. Joo! Mulla itse asiassa oli moinen suunnitelmissakin, vaikka ei mulla ihan hulluna kokemusta ole. Mutta esimerkiksi ystävillä oli tosi hieno talo vuokrattuna Málagan lähellä ihan todella kohtuullisen hintaan, kaivan sen tiedot ja suosittelen sitä ainakin 🙂

   Tykkää

 4. Musta tuntuu, että tässä oli kyse joko äkäisestä naapurista tai sääntökulttuurien erosta – varmaan molemmista. Ikävä juttu kaikkiaan. Törmäsin ilmiöön, kun elelin Espanjassa lukiovaihtarina. Tuntui, että sääntöjä on tuhottomasti, ja ne ovat todella yksityiskohtaisia (älä heittele kultakaloja kivillä). Niitä ei kuitenkaan noudattanut kukaan. Pohjoismaissa taas sääntöjä on minimimäärä, mutta niiden mukaan sitten yleensä pelataan tarkasti.

  Tykkää

  1. Joo, äkäinen naapuri oli tosiaan syy numero uno. Ollaan oltu Espanjassa neljässä AirBnB:ssä ja tämä oli ensimmäinen tällaisella kieltokokoelmalla. Mutta veikkaan että espanjalaiset on niistä säännöistä viis veissanneet ja vain me tunnolliset skandinaavit tuskailimme niiden kanssa 😀 .

   Tykkää

 5. Annika | travelloverblogi

  AirBnBssä on kyllä riskinsä! On ihan hullua, että sen sanotaan olevan kodinomaista majoitusta, eli olisi ihan suotavaa, jos talossa saisi myös elää. Minusta tuntuu, että oma käyttöni alkaa olla olla vähän niin kuin tässä. Edelliset kokemukset ovat olleet aika ankeita. Esimerkiksi Oslossa sain sivukaupalla ohjeita, mitä saa tai ei saa tehdä. Eihän siinä asunnossa oikein uskaltanut ollakaan, ettei riko sääntöjä. 😀

  Tykkää

  1. Joo, jos se vuokrattava kohde vaatii vuokraajalta sivu tolkulla kieltoja ja sääntöjä niin se ei varmasti silloin pohjimmiltaan sovellu vuokrattavaksi… Ja jotenkin Oslossa vielä tajuaisin mutta Espanjassa 😀 Täällä ollaan niin mañana!

   Tykkää

 6. Sandra

  Uskon, että tuo syö lomafiilistä! Ehkä tuo on nimenomaan jonkinlainen kulttuuriero tai ehkä aiemmin on tullut ongelmia edellisten asukkaiden kanssa ja nyt on laitettu näkyville kaikki ”hiljaiset” säännöt. Ja monelle maalle varmaan tuollaiset säännöt on ohjeellisia, mutta suomalainen ottaa ne aika vakavasti.

  Ymmärrän toki, että lasten kanssa ei voi oikein täysin rentoutua. Itseänikin alkaa nyppiä, jos koko ajan on ohjelappuja, joissa muistutetaan hiljaisuudesta, käyttämään säästeliäästi vessapaperia, sulkemaan vesihana hammaspesun ajaksi yms 😀

  Tykkää

  1. Joo, ainakaan naapurit ei noudattaneet samoja sääntöjä. Näissä tapauksissa mua alkaa aina vähän ärsyttää myös vuokraajan ahneus: Selvästi asunnonvuokraus ei ole hyvä idea koska se häiritsee naapureita, mutta sitä ei malteta lopettaa – sitten mieluummin yllätetään vuokralaiset ties millä säännöillä. Ja kissankakalla.

   Tykkää

 7. Säännöt sopivat lähinnä hostelliin ja silloin hintakin on jotain aivan muuta. Ihmeellistä, että noin harhaanjohtavasti oli mainostettu, kun tuo ei kyllä mitenkään sovi alaikäisille.

  Tykkää

 8. Uuh.. kuulostaapa varsinaiselta sääntöviidakolta 😦 Ei totta tosiaan ole kovin rentouttavaa, jos kaikkea pitää varoa ja yrittää olla hiljaa. Tuo tuoksujen kakofonia kuulostaa ahdistavalta ja se on se, jota usein ei muisteta mainita arvosteluissa. Meidän Nizzan majoituksessa oli tupakoitu ja se pinttynyt haju häiritsi tosi pahasti pari ekaa päivää.

  Tykkää

  1. Joo, täällä Espanjassa kyllä rakastetaan läträtä erilaisilla tuoksuilla ja niitä tuputetaan jo lapsille. Silti uskoisin, että kansainvälisiä vieraita (joita iso osa asunnon vuokraajista oli) haluttaisiin varottaa siitä suitsukkeiden ja tuoksukynttilöiden määrästä. Ja kissasta 😀

   Tykkää

 9. Anita Heikkinen

  Ai kauhia! Mä voin niin samaistua tuohon, että yrität pitää lapset hiljaa, ei ole kyllä rennosta lomasta tietoakaan! Mulla on kaksi lasta joilla on erityispiirteitä (tourette & adhd) ja tuollainen majapaikka olisi painajainen, koska kilarihuuto voi tulla vaikka juurikin hajuista (aistiyliherkkyys). Mietin, että kukahan nuo kaikki ohjelaput on printannut, jos emäntä oli mukava – liekö naapuri laatinut ne ja kiikuttanut laitettavaksi. 😀 Ja että tarkoittaakohan tuo Big Families sitten hippityyliin ihan jotain muuta, kuin varsinaisia ydinperheitä. Omat airbnb-kokemukseni ovat tähän asti olleet mukavia, mutta olenkin matkaillut niissä soolona ja valinnut työskentelyyn sopivat. Tämä nyt vähän nosti kynnystä varata arbnb lasten kanssa. 😉 Tämä kirjoituksesi on hyvä ”varoitus”, josta mielestäni kannattaisi laittaa kyllä rehellinen palaute myös vuokraajan arvosteluihin.

  Tykkää

  1. Asunto itseasiassa oli vuokrattu ystävien AirBnB-tunnuksilla ja toisaalta ymmärrän varovaisuuden (vaikka rivien väliin nämä terveiset kirjotettiinkin); kukaan ei oikein halua profiloitua valittajaksi. Ja tosiaan ”Big Families” varmasti viittasi johonkin muuhun kuin kahden pikkulapsiperheen kokoonpanoon 😀

   Tykkää

 10. Tavallaan kyllä ymmärrän ehkä ylivarovaisetkin ohjeet, sillä Suomessakin on alettu puhua siitä, että miten se, että joku vuokraa asuntoaan AirBnB:n kautta turisteille häiritsee taloyhtiössä vakituisesti asuvia, kun jatkuvasti alueella ramppaa ihmisiä, jotka eivät tiedä milloin mitäkin juttua, etenkään ulkomaalaiset, joille suomalainen asumiskulttuuri voi monelta osinkin olla vähän vieras. Monet samat asunnot tosiaan ovatkin kyllä molemmissa palveluissa, vuokrasimme Algarvesta toissa vuonna kalustettua kämppää, joka löytyi molemmilta sivuilta, hinta vaan oli paljon paremmin kohdallaan Booking.comissa, josta sen sitten vuokrasimmekin!

  Tykkää

  1. Mä ymmärrän naapurien fiiliksen täysin. Toisaalta tällaisessa tilanteessa kannattaisi luopua vuokraustoiminnasta (tämä oli siis asuinkompleksi, missä talot olivat kiinni toisissaan) tai sitten vuokrata vain sellaisille seurueille, jotka tietää ennestään luotettaviksi. Nyt sääntöviidakko oli ikävä yllätys, vaikka siis tarkoitus ei ollut sekoilla eikä sotkea. Mutta ei myöskään vahdata, etteivät lapset kurki parkkipaikalle aidan yli…

   Tykkää

 11. Lol, tuo kieltojen määrä näytti kyllä aivan absurdilta! Tosiaan airbnb:n kohdalla ei tietenkään aina voi tietää mitä saa. Omat kokemukset ovat onneksi olleet aina positiivisia. 🙂 Kuuden lapsen kanssa voi tosiaan olla vaikeaa noudattaa tuota siestan aikaista hiljaisuusvaatimusta.

  Tykkää

 12. Mä ymmärrän itse Airbnb-emäntänä hyvin kirjalliset ohjeet (meillä esimerkiksi tarjolla aika yksityiskohtaiset ohjeet esim. ovien lukoista, vaikka ne ovatkin tosi helppokäyttöisiä – jotkut saattavat kuitenkin olla tottuneita ihan eri käytäntöihin, joten parempi ohjeistaa ylitarkasti ihan varmuuden vuoksi). Varsinaisia sääntöjä meillä ei kuitenkaan taida olla kuin neljä: ehdoton tupakointikielto, ei ekstravieraita ilman etukäteisilmoituista, ei bileitä tai juhlia ja melutason rajoittaminen klo22/24 eteenpäin.

  Kaikki nämä ovat kuitenkin selkeästi näkyvissä jo varausvaiheessa, enkä itsekään innostu vieraana siitä, jos isännät yrittävät asuntoon saapuessa esittää lisäohjeita. Toki esimerkiksi hyppimisen ja pallopelien välttäminen yleisellä uima-altaalla kuulostaa ennemmin yleiseltä turvallisohjeelta kuin asunnon omistajan asettamalta säännöltä – joku topless-sääntö taas ei liity turvallisuuteen millään tavalla ja on muutenkin järjetön, etenkin kun tuossa ei mainittu, koskeeko se kaikkia sukupuolia :D. Myös suitsukkeiden tuoksu on etenkin hajuyliherkille potentiaalisesti sen verran häiritsevä, että siitä pitäisi olla ennakkoilmoitus!

  Tykkää

 13. Päivitysilmoitus: LOMA KESKELLÄ EI MITÄÄN – Periaatteen Nainen

 14. Päivitysilmoitus: SIVUTYÖNÄ TURISTIOPAS – Periaatteen Nainen

 15. Hah, ainakin oli säännöt tehty selviksi. Kuinkakohan moni noita noudattaa? Välillä tuntuu, että suomalaisena tulee oltua aina kovin huolissaan ja pyrkimään aina olemaan todella huomaamaton ja kohtelias. Toki tärkeää ottaa muut huomioon aina, mutta tämä monelta suomalaiselta sujuu automaattisesti.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s