APUA, MEILLÄ ASUU VASURI!

En nyt ole ihan 100% varma onko tämä aivan oman postauksensa arvoinen asia, mutta tämä oli nyt tällainen ”yllättävä” tilanne lastenkasvatuksessa. Ei sillä, että tähän asti vanhemmuus olisi sujunut ilman suurempia pohdintoja, mutta nyt kuopus pääsi ikään kuin yllättämään. Olemme kyllä huomanneet, että hän tarttuu usein toimeen vasemmalla kädellä, mutta olen jotenkin ajatellut – en mitenkään tarkoituksella vasenkätisiä syrjivästi – että hänen kätisyytensä ei ole vielä vakiintunut. Koska siis… koko muu perhe on oikeakätinen, ja olen tällaisena enemmistö-oikeakätisenä ottanut tämän hyvin oletusarvoisena ominaisuutena. Tiedän, etuoikeutetun puhetta. Siksi otankin mielelläni vastaan vinkkejä siitä, miten edesauttaa vasenkätisen lapseni sopeutumista oikeakätiseen yhteiskuntaan.

Olin kai elänyt niin, että kielsin totuuden; en ollut lainkaan reagoinut siihen, että 3-vuotias tosiaan taitaa olla vakaasti vasuri eikä hän enää lainkaan piirrä tai leikkaa oikealla. Kun eräs ystäväni totesi asian niin olihan se itsekin tunnustettava. Ensimmäiseksi tilaukseen lähtivät vasenkätisten sakset, jottei poikaparan tarvitse vääntää käsiään oudosti askarrellessaan. Mutta mitä muuta erityishuomiota hän tarvitsee? Kyllä, tiedän, että kyse on varsin tavanomaisesta asiasta ja erittäin luonnollisesta jutusta, mutta koska en ole ennen kohdannut arkisia haasteita kätisyyden takia, en osaa hahmottaa onko jotain muuta millä voin auttaa lasta toteuttamaan itseään ilman rasitusvammoja. Koulu jännittää, koska täällä koulussa kirjoitetaan melkoista vänkyräkaunoa ja pelkään, ettei välineistössä ole välttämättä huomioitu tätä seikkaa.

En nyt ala enempää ylireagoida, koska lapsihan on – kätisyydestä viis – noin yleensä superlahjakas ja aivan täydellinen. Mutta jos on vinkkejä esimerkiksi hyvistä hankinnoista niin ne otetaan ilolla vastaan. PS. Kuvat ovat sieltä kokkauskerhosta, jossa hänen ihanuutensa valmisti ihan itse couscousin. Lopputulos ei ollut mieleinen, mutta siitä emme voi varmaan syyttää saksia…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

18 kommenttia artikkeliin ”APUA, MEILLÄ ASUU VASURI!

 1. Vasuri vastaa (meillä kulkee sukuvikana; isäni sukupolvesta puolet vasureita, isäni heistä ainoa, joka on saanut pitää kätisyytensä)
  Ja alleviivaan ja korostan, että silloin kun minä olin lapsi (eli aivan hetki sitten, ja tämähän on se paras mahdollinen argumentti muutenkin) ei vasureille ollut mitään erikoiskohtelua. Vaikka välillä olisi sitä tarvinnutkin, mutta kun ei, niin ei. Olen siis itse opetellut lähes kaiken nurinkurisena.

  – opettele itse(kin) virkkaamaan vasurilla. Loistavaa aivojumppaa. Jouduin koulussa opettelemaan virkkaamista peilin kautta, se ei ollut aivan helppo rasti vähän toisaikaiselle ja kömpelölle ihmistaimelle. Kun itse olin tilanteessa, jossa jouduin opastamaan nuorisoa virkkaamisen saloihin, treenasin kunnes osasin sen myös oikealla. Osaan siis kumpaankin suuntaan, toiseen vähän nahkeasti. Kutomaan pystyy oikeakätisellä tavalla.

  – kitarankielet. Väärinpäin, noin lähtökohtaisesti. Osaan soittaa kitaralla kaksi tahtia laulusta Yksi haamu oli Marjaanan ovella. Voin pitää kitaraa kummin päin tahansa. Jee.

  – pärjään oikeakätisillä saksilla. En ole oikein oppinut vasurisaksiin, vaikka niitä kotona onkin. Nyrhin minkä nyrhin.

  -stabilon easy ergo /easy colors (tjsp) kyniä saa oikea- ja vasenkätisinä. Hyvälaatuisia kyniä ja ohjaavat kummankinkätisiä hyvään kynäotteeseen. Oma vasurilapseni rakasti näitä kiihkeästi vielä esiteininäkin.
  Kiva kynäsetti joka tapauksessa, vähän paksumpi ja sopii pienen ihmisen käpälään loistavasti.

  – tölkinavaajat (grr, aargh ja grr). En ole itselleni moisia vasuriyleellisyyksiä hankkinut, ja olen opetellut asian oikeakätisten tavalla, mutta opiskelijaelämän olisi voinut tehdä helpommaksikin. Nykyään tonnikalatölkki (tai papu-) aukeaa onneksi useimmiten ihan omia aikojaan, kun niissä on se pika-avain. Kokeile kumminkin huviksesi, miltä tuntuu tölkinavaaminen väärinpäin. (hah; siitäs saatte, kurjat oikeakätiset!)

  -rusetti + kengännauhat. vrt. virkkaaminen. Netistä löytää onneksi juutuubivdeon, joka opastaa helpompaan rusetintekoon.

  – pesis – ei teillä murheena, jos pysytte maailman pesiksettömällä vyöhykkeellä 😉

  – kaunokirjoitus /tekstaus mustekynällä tai vast. Itse en osaa kirjoittaa ”ylämäkeen”, kuten monet kanssavasurini näyttävät tekevän. Suojaan käsinkirjoitettua tekstiä suttupaperilla. Tätä on nyt hirveän vaikea selittää sanoilla, mutta siis peitän aina kirjoittamani tekstin toisella paperilla, ikään kuin pelkäisin hysteerisesti lunttaajia ja tekstivarkaita. Paitsi että…

  – löytyy semmoisia mustekyniä /tekstauskyniä, jotka eivät tahraa, vaan joiden muste kuivuu nopeasti. Mitä turhia kursailemaan, ne ovat hyvälaatuisia ja käypää kamaa oikeakätisillekin

  – kierreselkävihot (grr, grr ja grr). En käytä, jos voin valita.
  Tai kirjoitan vain vasemmalle sivulle. Ainakaan en käytä semmoisia, joissa on tosi iso kierresidonta. Tai sitten käytän toista vihkoa korokkeena käden alla.
  En koskaan, milloinkaan ikinä osta itselleni kierrevihkoja. Ne ovat itsestään paholaisesta.

  – viivotin vois olla kiva; siinä vaiheessa kun asioita mittaillaan koulussa voi olla helpompi hanskata asiaa, jos numerosarja juoksee päinvastaiseen suuntaan. Mutta perusversiollakin pärjää.

  – työkaluista en osaa sanoa. Miten mahtavat toimia sahat ja vastaavat? Olen surkea käsistäni joka tapauksessa, en usko että vasurisaha, höylä tai muu vimpele pelastaisi juuri mitään. Kaikkien juttujen kiertosuunta on lähtökohtaisesti väärä, mutta toisaalta, sikäli oikea, että nurinkurisuuteen jotenkin vain kasvaa huomaamattaan. Mitä nyt muuten huvikseen kiristää niitä ruuveja, joita pitäisi löysätä ja päinvastoin. Mutta sehän on vain suloinen pikkuoikku muuten niin täydellisessä ihmisessä.

  – golf – juuei. (jääkiekko ja säbä ovat onnneksi kumpikinkätisiä lajeja)

  – ihmiset jotka sanovat onneksi se on vasen käsi, kun olet liukastunut ja rampautunut.

  – arabikulttuuri. Ei omakohtaista kokemusta, mutta näen valvepainajaisia siitä, että joudun johonkin arabinomadiheimon ruokailuun yhteisen padan ääreen. Joko minut ajettaisiin ulos tai jäisin nälkäiseksi.

  – pöytäetiketti muutenkin. Ota anna oikealta, tarjoa ain sieltä mistä ei pysty ruokaa lautaselle ammentamaan.

  – vääräkätinen vieruskaveri koulussa sillä kirjoittavan käden puolella. Vaatii ajoittamista ja oveluutta, etteivät kädet törmää yhteen.
  Istun aina ja kaikissa luentosaleissa rivin päässä (vasen laita) tai niin, että vasemmalla puolellani on tyhjä paikka.

  – amerikkalaistyyliset tuoli/pöytälevy-yhdistelmät. Jee, tervetuloa skolioosi!

  Hyvät hyttyset, en ole tajunnutkaan, millainen yhteiskunnallinen hylkiö vasuri on. Ei olisi pitänyt ajatella koko asiaa…

  Tykkää

  1. About näin joo. 🙂 Terv. Toinen vasuri

   Itsehän olen ollut pöyristynyt siitä, että vaikka sekä puolisolla että mulla on lähisuvussa vasureita ihan jonkin verran, niin KAIKKI meidän kolme lapseamme ovat täysin oikeakätisiä. Miten voi olla?!

   Tykkää

  2. Kiitos tästä ihanasta, pitkästä ja informatiivisesta vastauksesta!
   Vähänkö avasi myös omia silmiä; ja lähinnä innosti siihen, että opettelen esim. solmimaan rusetit vasemmalla koska muuten olen ihan onneton opettamaan lapsiraukkaa (vitsi; ei se oikeasti ole kätisyytensä takia raukka).
   Tämä naurattikin välillä, yhteiskunnallinen hylkiö, arabikulttuuri ja pesiksetön vyöhyke. En ihan turhaa ole pohtinut näitä asioita!

   Tykkää

 2. Hellu

  Olen itse vasuri, mutta teen tosi paljon asioita myös oikealla kädelläni. Esimerkiksi vasurisaksia en ole koskaan oppinut käyttämään, samoin kaikki pallon heittämiset / keilailut / jne. (eli just tällaisia asioita, joita näin aikuisena palloilulajeja harrastamattomana tulee tosi paljon tehtyä!) teen oikealla kädellä. Eli varmaan olen sitten jonkin sortin hybridi, enkä usko sen johtuneen siitä että mua olisi jotenkin ”pakotettu” tekemään asioita vääräkätisesti tai että olisin saanut puutteellista ohjausta/opetusta. Mulla esimerkiksi kaikki käsityönopettajat hallitsivat neulomiset ja virkkaamiset molempikätisesti.

  Sanoisin, että järjettömästi ei kannata stressata vasenkätisyydestä, ja hyvä on myös tiedostaa, että lapsenne voi olla myös molempikätinen. Väen vängällä ei siis kannata tuputtaa vasurijuttujakaan! Ehkä ne tilanteet sitten osoittaa, missä lapsi tarvitsee tukea ja mahdollisia apuvälineitä.

  Näin aikuisena ärsytystä aiheuttavat mm.:
  – kauhat, joissa on se ”nokkaosa” – vasurilla kaadettaessa keittoa/boolia/lettutaikinaa tms. se nokka jää aina väärälle puolelle
  – buffetit, joissa itse saa leikata leipää. Veitsi ja leipä on siinä leikkuulaudalla aina väärinpäin.
  – kynät, jotka on johonkin telineeseen kytkettynä. Se naru on aina aika lyhyt kun kynän pitäisi yltää vasempaan käteen.
  Aika pieniä juttuja siis!

  Tykkää

  1. Ei kuulosta vakavalta!
   Mutta kyllä konkretisoi hyvin sen, miten vähän oikeakätisenä ikinä edes miettinyt tällaisia asioita. En olisi ikinä ajatellut, että ruoanlaitossakin kätisyydellä on tietty rooli. Haluan luottaa siihen, että lapsi(kin) on huippulahjakas hybridi, joka tekee kummallakin kädellä kaiken haluamansa. Ja jos ei, niin kyllähän me luovitaan.

   Tykkää

 3. Nimetön

  Olen luullut olevani keskimääräistä hitaampi oppimaan erinäisiä taitoja, kunnes hoksasin, että sehän johtuu vasuriudesta! Kun oikeakätinen näyttää miten jokin homma tehdään, on todella vaikea hahmottaa miten ihmeessä teen sen vasuristi! Niinpä nykyään kerron avoimesti, etten ole tyhmä vaan vasuri 😀

  Tykkää

 4. Fmn

  Mulla on kaksi vasurisisarusta ja äkkiseltään tulee mieleen vasurin näkökulmasta väärään suuntaan toimiva tölkinavaaja, kuorimaveitsi (näitä toki on universaalejakin), korkkiruuvi, osa kakkulapioista ja terävistä pikkuveitsistä (urat väärällä puolella) ja kynän teroitin. Niin ja kuvallisissa mukeissa se kuvapuoli jää yleensä poispäin vasurista! Just olin katselemassa siskolle synttärilahjaideoita ulkomaisista vasurikaupoista 😀

  Tykkää

  1. Fmn

   Ai niin ja tosiaan jos eli kun haluaa välttää turhia riitoja ruokapöydässä, niin istuttaa lapset siihen järjestykseen ettei kyynärpäät kolise, jos on haarukka vahvemmassa kädessä 🙂

   Tykkää

   1. Ah, olemmepa olleet kaukaa viisaita kun olemme istuttaneet lapset jo nyt niin etteivät ole vierekkäin vaan herra Kuningas, eli perheemme vasuri, istuu pöydän päässä. Ai että, kasvatuspisteitä ropisee! Kuorimaveitsi on meillä onneksi jo universaali, ei sillä, että se ihan heti 3-vuotiaalle annettaisiinkaan… 😀

    Tykkää

 5. LeenaK

  Aloin epäillä esikoiseni olevan vasuri kun hän nelikuisena oppi tarttumaan esineisiin vasemmalla kädellä. Melko varma olin jo kun hän yksivuotiaana rakensi palikkatorneja vain vasemmalla kädellä. Melkolailla umpivasurihan siitä toukasta on kuoriutunut :). (Minulla on vain eno vasenkätinen, miehellä täti joten emme olleet kyllä tähän varautuneita myöskään).

  Itseä ärsytti melko lailla kun 5v-neuvolassa käteen lykättiin oikeakätisten sakset ja sitten saatiin palautetta että leikkaaminen ei suju. Mummolassa poikaa harmitti kun monet muumeista pyllistelee muumimukeissa, ja tosiaan useassa mukissa kuva on vain oikeakätisten puolella. Teininä on kaipaillut vasenkätisten kakkulapiota, mutta vielä en ole sellaiseen törmännyt! Muuta vasenkätisten kamaa meillä ei ole (kaveri on yleensä kaikkeen tyytyväinen) paitsi sakset ja se jo mainittu pesisräpylä. Nyt 19v seurustelee vasenkätisen nuoren neidon kanssa joten jos tämä jatkuu niin meillä saattaa joskus olla melko varmasti vvasenkätisiä lapsenlapsiakin.

  Mutta hei, vasenkätisyydestä on iloakin ainakin pallopeleissä! Käsipallossa vasenkätiset ovat haluttua kamaa vasemmiksi laitapelaajiksi, mailapeleissä (säbä,.lätkä ainakin mutta ehkei Espanjassa ;)) rightin pelaajat ovat jossain määrin yllätyksellisempiä kuin normilefit ja huipputennispelaajistakin aika iso prosentti on vasureita!

  Tsemppiä pikkuiselle vasureita+vanhemmille!

  Tykkää

  1. Nyt on ehkä pakko alkaa panostaa lapsen urheilu-uraan jotta se pääsee hyötymään vasuriudestaan täysillä 😀 . Hän on kyllä enemmän sellaista runnojatyyppiä ettei mitään väliä mikä käsi on käytössä kunhan vastapuoli kärsii…

   Ja voi ei, Muumimukien kuvat! Tätä(kään) en tullut koskaan aiemmin ajatelleeksi.

   Tykkää

 6. Jonna

  Vasenkätisethän on luovia ja kekseliäitä ja vaikka mitä! Mulla ei oo koskaan tullut mieleenkään, et vasenkätisyyteen tulis jotenkin erikseen panostaa.. No okei, vähän ehkä… Ainoot jutut, mitkä mulla on eronnut on se, et ekalle luokalle oon saanu vasurisakset ja ne kulkee mukana edelleen. Tarkkaan en pysty leikkaamaan isoilla saksilla/oikeenkätisillä. Myös kutomisen opettelu oli hankalaa, kun opettaja ei osannu neuvoo vasuristi – onneksi on mummo ❤ Usein koulussa vasenkätisyydestä oli lähinnä hyötyä, pesäpallossakin vasuriräpylöitä oli aina käytetty paljon vähemmän, eikä ne haissut, niinku oikeekätisten räpylät 😀

  Tykkää

  1. Vasuriräpylät ei haise!
   Tämä oli paras, kiitos tästä. 😀 Sarjassamme kuinka maailmani vain avartuu asioilla, joita ei ikinä ollut miettinyt.

   Eikä me tosiaan siis valvota öitä ja mietitä mitä tuosta lapsesta nyt tulee kun se on vasenkätinen, mutta kuten on käynyt ilmi, niin muutamaa vinkkiä voi ainakin hyödyntää…

   Tykkää

 7. Nimetön

  Yksi ETU vasuriudesta tuli vielä mieleen. Käytän tietokoneen hiirtä oikealla kädellä jolloin pystyn samaan aikaan kirjoittamaan kynällä ja käyttämään hiirtä. Omissa töissäni tästä on merkittävä etu ja teen tietyt työvaiheet nopeammin kuin oikeakätiset kollegat!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s