MITÄ MUUTTAMINEN MAKSAA?

Minulta on pariin kertaan kysytty – ei tietenkään blogin puolella, mutta uskokaa pois, kasvotusten on montakin kertaa tiedusteltu näitä juttuja – mitä tarkalleen maksaa siirtää elämä maasta toiseen. Tähänhän on tietenkin niin monta vastausta kun on muuttajaakin, mutta ajattelin nyt kertoa hieman millä tavalla meidän viisi kuutioita (joka kyllä rehellisyyden nimissä oli varmasti kuusi, mutta reilu kuljetusmies ei nyt alkanut asiasta nillittämään) siirtyi Espanjan auringon alle.

Ensin me ajattelimme, että halvimmaksi tulee hoitaa muutto omin voimin, eli Käytännön Mies vuokraisi Espanjasta pakun, suhaisi Suomeen ja takaisin Espanjaan muuttokuorman kanssa. Se olisi sitten kyllä kestänyt vähintäänkin viikon ja pelkät lauttamatkat vieneet viitisen sataa, puhumattakaan palkattomasta vapaasta, autovuokrasta ja bensoista. Jos meillä olisi ollut Suomessa auto, mulla ajokortti ja meillä peräkärry niin olen juuri sen verran hullu että olisin saattanutkin ajaa Euroopan läpi lasten kanssa muuttokuorman kera. Hirveästi halvemmaksi se kuitenkaan ei olisi tullut.

Mukaan otettu omaisuus saatiin karsittua siihen viiteen kuutioon, ja tähän kuuluu oikeastaan kolmen aikuisen ja kolmen lapsen omaisuutta – ei siis pelkästään mun vaatteitani vaikka niin voisi ehkä kuvitella. Yllättävän paljon pakkaustilaa vei se ”kodin pikkusälä”, kuten keittiötarvikkeet (ah, kunnollinen kuorimaveitsi, ja pata, jota on kyllä pakko käyttää nyt enemmän kun se kerran tänne asti tuotiin!) ja toisaalta pyyhkeet ja lakanat. Niitäkään ei pakattu mukaan edes paljoa, vaan suurin osa myytiin tai kierrätettiin. Huonekaluista mukaan valittiin vain puinen penkki, joka toimii televisiotasona, sekä vietnamilainen jalkalamppu. Tähän meidän viiteen kuution kuului lopulta noita Pelicanin isoja pahvilaatikoita 10 kappaletta, pieniä yhdeksän, neljä isoa muovilaatikkoa sekä viitisen jätesäkkiä mattoja, vaatteita ja potkulautoja.

Aurinkorannikon läheisyyteen muuttamisessa oli ehdottomana etuna se, että tänne ajaa kuukaudessa useampikin ”muuttofirma”, meidän tapauksessa yhden miehen paku + perävaunu-yhdistelmä joka kuljettaa yleensä Espanjaan päin kiukaita, paljuja ja muuttotavaraa ja Suomeen sitten takaisin paluumuuttajien tavaroita. Paikallisessa Facebook-ryhmässä kyselemällä sain tunnin sisällä neljä eri tarjousta, joissa ovelta ovelle-toimituksen hinta vaihteli 200-250 euron välillä per kuutio. Valitsimme halvimman, onneksi hänellä oli vakuutukset ja verotukset kunnossa. Omaisuus kyllä matkusti yhdeksän päivää ja toimitus viivästyi arvioidusta päivän, mutta koska mulla oli kaksi matkalaukullista vaatteita niin selvittiin ihan hyvin se neljä päivää, mitä ehdittiin olla ennen laatikoitamme perillä. Oikeastaan nytkin olemme avanneet vain pari laatikkoa ja loppuja olen tuijotellut kauhulla: mitä mä kaikella tuolla tavaralla teen, ja mihin se oikein laitetaan?

Kuljetus maksoi siis 1000 euroa. Meidän yhdensuuntaiset lennot, jos ne nyt muuttokuluihin tahtoo laskea mukaan, Malagaan olivat noin 670 euroa. Vuokrasimme Suomesta kahden neliön varaston, tarkoitus nyt vuoden verran himmailla siellä esimerkiksi poikien vauva-ajan vaatteita ja katsoa, mihin ne on sitten järkevä sijoittaa. Varaston vuokra on kuukaudessa noin 70 euroa. Jollen olisi saanut huonekaluja delegoitua niin hyvin eteenpäin, olisi Sorttiin uponnut varmasti ainakin sata euroa. Nyt muuttokuluja kompensoi hieman se, että saimme paljon myös myytyä tavaraa. Sitten erinäiseen muuttosälään, kuten kunnollisiin pahvilaatikoihin, surkeisiin muovilaatikoihin (pikku vinkki: ei Tokmannin muovilaatikoita enää ikinä!) ja koko hintansa arvoiseen teippikoneeseen kului yhteensä noin 150 euroa. Suomen päässä tavaroiden vieminen varastoon ja uusille omistajille oli noin 60 euroa, kiitos hyväntahtoisen ja tehokkaan kuljettajan. Kaiken kaikkiaan tämä muuttoprosessi köyhdytti noin 2000 eurolla. Oma lukunsa on sitten se, mitä kaikkea täällä päässä vielä tarvitaan: poikien ”libro de familiat” eli perhesuhteista kertovat todistukset olisi voitu tilata Suomessa espanjaksi mutta päädyimme käännättämään ne täällä, ja se maksoi 140 euroa. Lisää viranomaismaksuja on varmasti luvassa, kunhan kouluasiat selviävät, sitten joskus syyskuussa.

Noh, muuttaminen ei ole ikinä ilmaista ja harvoin erityisen mukavaa puuhaa. Nyt toisaalta olo on kevyt, lompakon ja maallisen omaisuuden suhteen, sillä vaikka mukana on kyllä yhä tarpeetonta ja ylimääräistä materiaa, sitä on noin 60 neliön verran vähemmän kuin vielä kuukausi sitten. Aika näyttää, paljonko vielä itken pois annetun/heitetyn/myydyn kaman perään. Ja tuliko tännekin nyt tuotua ihan liikaa ja turhanpäiväistä. Ainakin juuri nyt tuo iso muovikassillinen villasukkia tuntuu hieman liioittelulta.

 

13 kommenttia artikkeliin ”MITÄ MUUTTAMINEN MAKSAA?

 1. Jotenkin sitä tavaroiden läpikäymistä ennen muuttoa tulee pitkitettyä, ainakin meillä. Onneksi viimeisin muutto ei vaatinut paljon, muutimme valmiiksi sisutettuun taloon, edellinen koti jäi pojalle ja miniälle.. Ystävämme, jotka muuttivat jok’ikisen paperipalankin maksoivat NYC-MIA muuttokuormasta 10 000 dollaria, ehkä sama etäisyys kuin Suomesta Espanjaan. Onnea uuteen kotiin!

  Tykkää

  1. Jos olisi ollut rajatonta, tai edes suurempi, muuttobudjetti niin varmasti olisin ottanut mukaan paljon enemmän kaikenlaista. Toisaalta nyt kun täällä noin 70 neliössä on aika ahdasta jo näiden laatikoiden kanssa, olen kiitollinen että piti ruokata!
   Ja aika hinnoissa Jenkeissä maansisäinen muutto!

   Tykkää

 2. 40 jalan korkea kontti, 75 kuutiota rompetta, Stockholm-Bangkok-Nakhon Sawan, Thailand. Hinta noin 13.000,- EUR. Ovelta ovelle, kaikki 640 muuttolaatikkoa pakattuna ja purettuna. Jonkin verran tuli lisäkustannuksia koska konttia piti varastoida puoli vuotta Bangkokissa sen aikaa kun taloa rakennettiin. Kallistahan se on mutta vaihtoehtoja ei ollut kun kuormassa oli huonekalujen lisäksi toistasataa taulua, toistakymmentä aitoa mattoa ja keskisuuri kirjasto. Huushollit oli mullin mallin kuukausia mutta nyt kaikki on paikallaan ja aurinko paistaa.

  Tykkää

  1. Vau, mun mielestä ei kuulosta mitenkään kohtuuttoman hintaiselta!
   Ja tosiaan, kirjastosta luopuminen teki meille tiukkaa: niin paljon hyviä kirjoja, jotka jäi lukematta (tai siis lukematta uudestaan). Muutama laatikollinen pakattiin varastoon mutta iso osa vain jaettiin eteenpäin, nyyh.
   Uusi talo tuttuine tavaroineen kuulostaa kyllä oikein kivalta!

   Tykkää

 3. Mulla on nyt myös sellainen fiilis, että miksiköhän pakkasin ne kaikki kamat Suomessa laatikoihin ja mitä ihmettä mä niillä teen täällä. Lähteissä on niin vaikea hahmottaa, että kuinka paljon sitä oikeasti tarvitsee ja miten ne mahtuu uuteen kotiin (josta me ei oltu nähty edes kuvia). Euroopan muutot on kyllä ihanan paljon halvempia kuin nämä tämmöiset pidemmän matkan muutot. Kyllä tätä todella pitää haluta, että valitsee rahansa näin käyttää.

  Tykkää

  1. Joo, en uskalla arvailla teidän kuutioiden hintaa 😀 . Silloin aikoinaan erään tavaratalon vientipalvelussa sai hämmästellä kun toimitettiin tavaraa kontteihin, niin hintoja kuin sitä, kuinka kauan joskus seilasivat merillä ne tavarat.
   Mutta nyt on vaan pahvilaatikoita, joiden sisältöä ei muista eikä jaksa selvittää 😀 . Vois tänään pari yrittää avata.

   Tykkää

 4. Pia

  Moi! 🙂 Meillä on ensi kuussa edessä Espanjaan muutto ja kirjoituksesi herätti heti uteliaisuutta. Mistä perhesuhteita koskevan libro de famiglia -dokumentin voi tilata suoraan espanjaksi? Entä mitä se kustantaa? Entä nuo Tokmannin muovilaatikot, ovatko ne ihan susia? Juuri ajattelin niitä hakea kun meidän akvaariokalat muuttavat uuteen kotiin uudelle omistajalle.

  Tykkää

  1. Moi! Eli Libro de familia on ihan vaan väestörekisteristä henkilötieto-ote/virkatodistus, jossa näkyy perhesuhteet. Se on suoraan espanjaksi n.35 euroa. Meillä oli tosiaan englanniksi, koska tarvittiin se alunperin englanniksi Gibraltarin verovirastoa varten.
   Ja ne Tokmannin muovilaatikot hajoilivat meillä ihan olemattomasta kosketuksesta/käytöstä, eli varsinkaan mitään elävää en sinne sisään laittaisi missään nimessä. Yksi halkesi ihan vaan kotiin kantaessa, loput pakatessa. Teippailtiin niitä sitten kasaan, mutta pari euroa enemmän olisi saanut Clas Ohlsonilta tai Ikeasta, ja ne Ikean eivät ainakaan hajoa käsiin.
   Onnea muuttoon!

   Tykkää

 5. Päivitysilmoitus: MITEN SUJUU MINIMALISMI? – Periaatteen Nainen

 6. Päivitysilmoitus: VARASTOSAARNAAJA – Periaatteen Nainen

 7. Päivitysilmoitus: VÄHEMMÄLLÄKIN PÄRJÄISI – Periaatteen Nainen

 8. Päivitysilmoitus: OLIKO ESPANJA VAIN UNTA? – Periaatteen Nainen

 9. Päivitysilmoitus: ERON HINTA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s