KANI JOKA TAHTOI NUKAHTAA

Tää Kani joka tahtoi nukahtaa on kuulemma maailman suosituin unisatu. Mua alkoi jo naurattaa pelkkä kirjan nimen kirjoittaminen kursiivilla, sillä tässä sadussa kursiviilla kirjoitetut kohdat luetaan erityisen hitaasti ja rauhallisesti. Kirjassa on siis ihan kätevät lukuohjeet: neuvotaan milloin painotetaan ja milloin hidastetaan, milloin haukotellaan ja milloin sanotaan lapsen nimi. Kirja on siis kirjaimellisesti unisatu – sen oikea nimitys lienee jopa nukutussatu. Kirjan on kirjoittanut käyttäytymistieteilijä ja NLP-valmentaja Carl-Johan Forssén Ehrlin, että mistään amatööriäitien näpertelystä ei ole kyse.

P3182707.jpg

Lasten nukahtamiset eivät meillä (enää) ole varsinaisesti mikään massiivinen ongelma: yleensä kahdeksaan mennessä kaikki iltarutiinit (kylpy, iltapuuro ja sata porkkanaa, hammaspesut ja kirja tai niinä iltoina, kun äidillä on vähän hommaa, Youtubesta kuunneltu iltasatu…yleensä Pikku Kakkosessakin nähty Pirkka-Pekka Peteliuksen kertomia klassikoita) on hoidettu ja yksi kerrallaan kolmikko simahtaa, yleensä keskimmäinen ensin ja esikoinen viimeisenä, kokeiltuaan vakiotemppuaan eli ”voitaisko pelata vähän?” pikkuveljien nukahdettua. On meillä ollut niitäkin aikoja, kun nukutusshow on kestänyt nelisen tuntia ja vaatinut kaikki mahdolliset temput kärrynpyöristä tantriseen suhinaan, mutta kuten yleensäkin lapsiperheessä, ongelmat helpottavat (ja saat uusia ongelmia tilalle!) lasten kasvaessa. Nukkuminen on sen sijaan ollut aina ongelma. Aina. Ensimmäinen, joka nukkuu 9-10 tuntia yössä putkeen heräämättä on esikoinen, ja tämä käänne kohti kunnon yöunia tapahtui vasta n.5-vuotiaana. Kaikki ovat olleet aina kovia heräilemään yöllä, valvottamaan, vaatimaan palvelua pikkutunneilla, pyörimään ja hyörimään levottomasti ja pitämään huolen siitä, ettei äitinsä silmäpussit pääse vahingossakaan pienenemään.

Kani joka tahtoi nukahtaa-kirjassa luvataan myös sikeämmät yöunet, joten pitihän tähän sensaatioon sitten tarttua. Lapset olivat tietenkin ihan että jeejee, meillä iltasatu on yksi päivän parhaimpia hetkiä (eikä vähiten siksi, että tiedän oman rauhan olevan noin yhden Minttu-kirjan ja puolen tunnin päässä…) ja uudet kirjat otetaan aina ilolla vastaan. Normaalisti luemme iltasadun yhdessä kasassa, mutta nyt käskin kaikki omiin sänkyihinsä – kirjassa vähän vihjailtiin, että lapset saattaisivat nukahtaa jo hyvissä ajoin ennen loppuratkaisua (joka on – spoiler – kanin nukahtaminen!). No, miten meni noin niin kuin meidän mielestä?

P3182709.jpg

Lapsen nimen ujuttaminen satuun? Huono idea (boldatut kohdat luetaan kirjassa erityisen painokkaasti!). Isommat pojat pyörittelivät silmiään, oli vissiin sen verran läpinäkyvää, mutta aina kuullessaan tutun nimen tuo 2,5-vuotias alkoi toistaa nimiä iloisesti huutaen. Kirja sinällään on aika pitkä, joten uskoisin sen oikeissa olosuhteissa toimivankin, tosin varmasti tyypit nukahtaisivat jos lukisin niille 20 sivua Tekniikan Maailmaakin. Poikien piti olla sinällään varsin vastaanottavassa tilassa: he olivat käyneet jumpassa ja remunneet kolme tuntia kevätauringossa.

Kirjassa on hassuja lauserakenteita, joilla on epäilemättä psykologinen tarkoituksensa, mutta jatkuva ”nyt”-sanan toistelu sai esikoisen parahtamaan tuskaisesti jossain sivun 16 kohdalla ”mikä ihmeen NYT-kirja tää on!?”. Keskimmäinen ilmoitti noin kahden sivun välein voitonriemuisesti, että ”olen muuten aivan pirteä, tämä ei toimi!” – vaikka en ollut edes paljastanut kirjan salaista agendaa lapsille. Kuopus huusi aina riemukkaasti NYT! tai veljiensä nimiä, kun niitä erehdyin ääneen lausumaan ohjeiden mukaan. Kukaan ei nukahtanut. Ei edes sinne päin. Kirja herätti suurta kritiikkiä kohdeyleisössä, jonka mielestä teos oli outo ja siinä haukoteltiin liikaa. Siinä missä yleensä nautin yhteisistä lukuhetkistä, tämä oli enemmän pakkopullaa. Tiedän kyllä, että tietyssä pisteessä sitä tekee mitä vain että saisi pikku pullasormet höyhensaarille, mutta en oikein osaa kuvitella käyväni tätä kirjaa läpi joka ilta nopeamman nukahtamisen toivossa.

P3182708.jpg

No, pojat kuitenkin nukkuivat yön poikkeuksellisen sikeästi. En tiedä oliko selitys tähtien asento, tämä nukutussatu vai kaikki päivän aktiviteetit ja täysi vatsa ja optimaalinen uupumustila, mutta arvostan joka tapauksessa sitä, että mun ei tarvitse öisin montaa kertaa taluttaa ketään vessaan, silitellä uudestaan uneen tai vakuutella, että on muuten vielä yö ja kyllä vielä kannattaa nukkua. Päätin sitten kokeilla uudestaan seuraavana iltana, mutta tällä kertaa säästin itseltäni tämän vähän vähemmän inspiroivan iltasadun ja annoin lasten kuunnella sen Youtubesta. Esikoinen kyllä protestoi, että ”EI TAAS TÄÄ NYT-SATU!” mutta tadaa, jokainen lapsi oli unessa alle 10 minuutissa. Äiti myös. Yö oli kuitenkin ennätyksellisen levoton, joten ei, vieläkään en ole vakuuttunut. Saatan toki jatkossakin joskus lukea tämän unisaduksi, jos ovat olleet oikein tuhmia päivällä.

Kyllä, kun on tarpeeksi väsynyt ja epätoivoinen ja valmis lähettämään lapset sirkuksen mukaan kun iltapelleily käy voimille niin sitä kokeilee kaikkea. Kani-kirjaakin. Ja olen todella iloinen jokaisen perheen puolesta, jossa tämä tarina toimii tarkoituksenmukaisesti auttamalla lapsia rauhoittumaan ja jopa nukahtamaan. Mä totesin, että meillä iltasatu saa jatkossakin olla joka ilta erilainen ja joskus vähän jännäkin ja jos se tarkoittaa ylimääräistä varttia unta odottavien lasten vierellä varroten niin olkoot niin. Tää kirja lähtee nyt takaisin kirjastoon, käykää sieltä lainaamassa omanne (en nyt ainakaan ostamaan suosittele!).

P3182711.jpg
I feel you, sister.

11 kommenttia artikkeliin ”KANI JOKA TAHTOI NUKAHTAA

 1. TuuliaK

  Tää oli taas kahvit-nenästä osiota 😀 ja vieressä ”yksin” taikahiekalla askarteleva nelivuotias lapsi halusi tietty heti tietää mikä oli niin hauskaa. Kun kerroin että no-se-kanisatu-muistatko oli vastauksena vaan ihan tyhjä katse, eli ilmeisesti muutaman kuukauden sinnittely ei jättänyt traumoja mutta ei kyllä mitään positiivista muistijälkeäkään ;D Meillä ei siis jäänyt vakilukemistoon vaikka jonkin aikaa jaksoinkin toistoa-toistoa-toistoa myöhäisen ihmeen toivossa (jota siis ei tapahtunut).

  Tykkää

  1. Meillä lapset ovat nyt kahtena iltana PYYTÄNEET Kani-satua (eivät tietenkään minun lukemana, mutta who cares!). Ja kyllä ne loppuun mennessä ovat myös nukahtaneet. Että huh huh. Eli jos aikuinen ei jaksa toistoa (ilman jotain päihteitä…) niin kokeilkaa tuota Youtube-satua sitten normaalin iltasadun päälle. 😀

   Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: NÄIN KULUTAN AIKAA – Periaatteen Nainen

 3. Haha! Meillä on eletty ennätyksellisen huonojen öiden vuosia, mutta nyt on ollut jo pitkään tosi rauhallista.

  Silti aina välillä palaan mielessäni tähän nukutussatujen toiseen klassikkoon:

  Lukijana tietenkin the one and only Samuel L. ❤

  Tykkää

 4. Onna

  Vuosien takaa muistuu mieleen esikoisen ensimmäinen ja raivokas uhmaikä parivuotiaana. Nukuttamiseen käytettiin pahimmillaan 4-5 h päivässä. Jossain vaiheessa rutiiniksi muodostui kolmen (saman) Tomppa-kirjan lukeminen. Ne rauhoittivat sekä lasta että äitiä. Eivät toki välttämättä johtaneet nukahtamiseen. Olen ikuisesti kiitollinen Kristiina Louhelle.

  Tykkää

  1. Apua,viiden tunnin nukutus kyllä syö jo vähän miestä! Tomppa-kirjat ovat kyllä hyviä (ei toki ihan niin hyviä että niitä tuolla rotaatiolla jaksaisi…) mutta voi vitsit, Kristiina Louhimiehen sijaan sinä kyllä ansaisitsisit palkinnon tosta urakasta!

   Tykkää

 5. Lintunen

  Meillä kani-satu ei todellakaan toiminut, yksi syy saattaa olla se, että lapsia on enemmän kuin 1, molempien nimeä ei saa sinne järkevästi mukaan. Ja muutenkin oli mun mielestä kökkö :/

  Tykkää

  1. Mä kokeilin iskeä kaikkien kolmen nimet sinne sekaan – ei toiminut. Tuossa youtube-luennassa puhutaan vain ”sinusta”, ja se selvästi oli tehokkaampaa kuin nimen sanominen, joka sai lapsen aina virkistymään: ”sanoiko joku mun nimen!?”.

   Tykkää

 6. Uneton

  Meillä tämä nukutusrumba on ajankohtainen ja kommentoinut siksi jos joku miettii kirjan hankkimista.

  Syyskuussa 5v täyttävä poika tykkäsi sadusta. Kuuntelimme Kani satua vain äänikirjana. Veikkaan, että meillä ei kirja minun tai isän lukemana toimisikaan. Ja varsinkaan jos mukana olisi tuttuja nimiä.

  Juuri 3v täyttänyt tyttö ei jaksanut kuunnella satua. Kirjan lueskelusta kyllä tykkää, joten tarvitsee varmaan vielä visuaalisuutta keskittyäkseen kuulemaansa.

  Itse suosittelen äänikirjan muodossa iltasatuna, jos lapsi vain jaksaa äänikirjaa kuunnella. Poika joka ennen nukkui pätkissä, nukkuu läpi yönsä ja vieläpä omassa sängyssään 😊

  Tykkää

  1. Kiva kun kävit kommentoimassa!

   Meillä onneksi tämä vaihe on jäänyt historiaan, mutta kyllä elävästi muistan kuinka pitkiä nukutussessioita välillä oli ja mitä kaikkia jippoja tuli kokeiltua..Eikä tää kirja huonoimmasta päästä ollut!

   Tykkää

 7. Päivitysilmoitus: Kani joka tahtoi nukahtaa – toimiiko vuoden myydyin iltasatu?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s