SEVILLA, VANHA SUOSIKKI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen jo valmiiksi pahoillani kuvaövereistä. Sevillasta tuntuu olevan täysin mahdoton selvitä ilman tyhjiä akkuja (kyllä, monikossa) ja täyttä muistikorttia. Se on vain niin ihana. Upea. Mun toinen Espanjan suosikki suurkaupunki Madridin ohella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tasan kaksi viikkoa sitten saavuin Sevillaan mun äitini seuraksi. Supermummi oli ottanut viikon loman tuolla Andalusian maakunnan pääkaupungissa, ihanassa taiteen ja kulttuurin metropolissa. Viime kerralla me koluttiin läpi ensimmäiset ”pakolliset” turistikohteet, eli Plaza de España ja Santa Marían katedraali sekä Giraldan torni. Tällä kertaa mun listalla olivat sitten tämä yllä näkyvä Metropol Parasol-rakennus sekä Alcázarin kuninkaallinen palatsi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

28-metrinen Metropol Parasol on yksi maailman suurimpia puurakennuksia. Vaikka rakennus sijaitsi todella kätevästi meidän majoituksemme vieressä, selvittiin sinne vasta pimeällä auringon laskeuduttua jo aikoja sitten. Ei kyllä haitannut: Suuntasimme suoraan ylös neljässä tasossa olevaa ”herkkusientä”, ja näkymät Sevillan yli olivat lumoavat.

metropolturistas.jpg

Sisäänpääsy maksoi 3 euroa per henkilö, ja siihen kuului myös drinkki ylhäällä näköalatasanteella. Okei, drinkki oli luultavasti jotain kotipolttoista viiniä tai tinto de veranoa hanasta, mutta suomalainen kyllä hyödyntää ilmaisen alkoholin jos sitä on tarjolla. Vaikka Metropol Parasolissa ei juuri muuta tekemistä ole kuin kierrellä sen ”katolla” 11 000 neliömetrin alalla, se on jotenkin todella sympaattinen ja kiva käyntikohde. Hienot maisemat, hauska tunnelma, paljon paikallisia viettämässä lauantai-iltaa. Suosittelen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

intendentti.jpg

Siinä missä viime visiitillä eksyttiin Casino de la Exposición-kulttuurikeskukseen, tällä kertaa mentiin sinne ihan tarkoituksella. Molemmilla käyntikerroilla olemme osuneet paikalle juuri meneillään olevan näyttelyn viimeisinä päivinä, ja molemmilla kerroilla valoisassa näyttelysalissa on ollut kylmäävä, jopa masentava, tunnelma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä El circo de las penas-näyttely, tai performanssi, oli osa Sevillassa pidettyä performanssitaiteen festivaalia, tai oikeastaan sen loppuhuipennus. Ihmisen kuolemaa, muistia, aisteja ja tunteita koneina käsitellyt spektaakkeli oli suhteellisen ahdistava synkän äänimaailmansa ja teemansa myötä, mutta ilahduttava osoitus espanjalaisesta nykytaiteesta ja sen hyvinvoinnista. Muuten Sevillan museotarjonta on aika old schoolia: Tarkoitus oli käydä myös Museo de Bellas Artes-museossa, mutta mummin todettua sen aika vahvasti uskonnolliseen taiteeseen orientoituneeksi, ja ihan rehellisesti sanoen hieman tylsäksi, päätettiin tuhlata sekin aika tapaksilla ja tintolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sevillan-matkan kruunasi sitten vierailu Real Alcázar de Sevillassa eli Sevillan kuninkaallisessa Alcázarin palatsissa. Sunnuntaina olivat kaikki muutkin turistit yllättäen liikkeellä, joten nähtyäni jonon luovutin kahdesti (ja menin tintolle ja tapaksille), mutta kolmannella kerralla tilanne näytti sen verran siedettävältä, että päädyin noin vartiksi jonottamaan ja ehdin kierrellä tiluksia vajaan 1,5 tuntia ennen kotiinlähtöä.

tangerine.jpg

No, ensinnäkin alle kaksi tuntia ei riitä tuolla mihinkään. Alue on valtava: Ei uskoisi, että aivan Sevillan sydämessä muurien sisään kätkeytyy tuollainen paratiisi. Kyseessä on alun perin ollut maurien linnoitus ja sisältä palatsi onkin mielenkiintoinen sekoitus goottilaista tyyliä ja islamilaista, maurien tuomaa mudéjar-arkkitehtuuria. Sisäänpääsy maksoi 9 euroa ja suosittelen lämpimästi tekemään niin kuin minä en tehnyt: Lyöttäytymään jonkun ryhmän matkaan, osallistumalla itse ohjatulle kierrokselle tai edes ottamalla virtuaalioppaan matkaan. Paikkaan on nimittäin helppo eksyä, ja toisaalta sen historia on niin mielenkiintoista että on vaikea yhtä aikaa lukea kiehtovia tarinoita ja löytää niiden tapahtumapaikkoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Palatsin tutkimiseen kannattaa ehdottomasti varata paljon aikaa ja vaikka vähän evästä, toki alueelta löytyy niin mainio museokauppa kuin kahvilakin. Alcázarin palatsi on kuin Sevilla pienoiskoossa: Täynnä upeita yksityiskohtia, toisaalta hiton helppo eksyä. Alueen lukuisilla sisäpihoilla ja puutarhoissa saa helposti tuhlattua parikin tuntia sitruuna- ja mandariinipuiden varjossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

realalcazar.jpg

Esillä on tietenkin taidetta vuosisatojen takaa, antiikkiastiastoja, keramiikkaa ja seinämaalauksia. Itse skippasin aikataulusyistä kaiken korkeakulttuurin ja opettavaisen eli sisäänpääsyn kuuluvat näyttelyt, mutta tarjolla on monenlaista ihmeteltävää.

realalcazar1.jpg

Toisella puolella Plaza Virgen de los Reyes-aukiota eli Alcázarin palatsia vastapäätä sijaitsee se kuuluisa katedraali ja Giraldan torni: Jos olet liikkeellä ilman lapsia ja jaksat kierrellä ja kävellä, suosittelen näiden kohteiden välillä pitämään pitkän lepotauon (tapaksia ja tintoa, tiedättehän) ja sitten jatkamaan suoraan seuraavaan – luultavasti aamupäivä on otollisempi omistaa palatsin tutkimiselle. Askelmittari tulee luultavasti lirkuttelemaan onnesta kun kierrät ensin palatsin salaiset käytävät ja sen jälkeen kiipeät kellotorniin, ja voin kertoa, että sen jälkeen olet saanut koko viikon annoksen paitsi hyötyliikuntaa, myös henkeäsalpaavaa kauneutta.

lemons.jpg

virtuaaliopas.jpg

10 kommenttia artikkeliin ”SEVILLA, VANHA SUOSIKKI

    1. Mun nyt täytyy sanoa, että vaikka omat kokemukset Madridista ovat yli 10 vuoden takaa, se on mulle yhä sellainen Eldorado, etenkin mitä tulee kulttuuriin ja kauneuteen. Mutta Sevilla on kyllä sellainen jotenkin astetta eksoottisempi, espanjalaisempi ja lämpimämpi kohde, johon suosittelen lämpimästi esimerkiksi romanttista pitkää viikonloppua!

      Tykkää

  1. Kaunis Sevilla! Ehkäpä päästäis tuonne joskus koko perheellä, kun esikoinen on alkanut fanittaa Sevillan futisjoukkuetta. Satutkoo tietämään olisko tuolla Alvazarin palatsissa kuvattu Game of Thronesia? 🙂 Muistaakseni olivat viime syksynä Sevillassa kuvaamassa ja tuo palatsi näyttäisi ihan oikealta!

    Tykkää

    1. Nyt täytyy tunnustaa, etten ole koskaan katsonut Game of Thronesia (eikä asiasta juuri virallisessa oppaassa mitää mainittu 😀 ) mutta Google tiesi kertoa, että kyllä, tuolla sitä on kuvattu!
      Me muuten ostettiin keskimmäiselle ihanan punainen paikallisen futisjoukkueen kaulahuivi, niitä näkyi muillakin sillä osuimme paikalle juuri pelin aikaan 😉 .

      Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: SYÖ JA NUKU SEVILLASSA – Periaatteen Nainen

  3. Päivitysilmoitus: MINÄMINÄMINÄ – Periaatteen Nainen

  4. Päivitysilmoitus: LAUANTAI MADRIDISSA – Periaatteen Nainen

  5. Päivitysilmoitus: IHMEELLINEN ALHAMBRA – Periaatteen Nainen

Jätä kommentti