SOMEMUTSI RAIVOSTUI KOHUMAINOKSESTA

Hei kiitti otsikosta, Yle, ei ollut muuten yhtään tarkoituksenhakuinen tai leimaava! Olisitte voineet otsikoida yhtä raflaavasti tämän päivän uutisen suomalaislasten onnellisuudesta: Suomalaislapsi on vallan tyytyväinen elämäänsä olisi kuulostanut paljon paremmalta jos sitä olisi hieman dramatisoitu, esimerkiksi Huolimatta sosiaaliselle medialle menetetyistä vanhemmista, suomalaislapset luottavat silti aikuisiin. Muistutus siitä, että vaikka nykyvanhemmat ovat tiedostavampia kuin yksikään aiempi sukupolvi esimerkiksi kehityspsykologian, ravinnon ja lasten fyysisen koskemattomuuden suhteen, he mokaavat silti. No, jokainen sukupolvi traumatisoi lapsensa omalla tavallaan – jatkuva kännykän vilkuilu on varmasti oma syntini.

Nyt ei ole tarkoitus kieltää tätä ilmiötä. Heitän ensimmäisen kiven ihan omaan polveen, koska toistuvasti huomaan kurkkivani puhelinta ja ”hoitavani asioita” ja joskus on niitä aamuja, että istun teekupin kanssa surffaamassa netissä etsimässä seuraavaa somekohua samalla kun lapset hyppivät yläsängyltä alas patjalle. Olisivat voineet tulla ottamaan valokuvan meiltä tuohon mainokseen, puuttuu vain pallotuoli, kristallikruunu ja koira. Vietän lasten kanssa noin kahdeksan tuntia päivässä hereillä yhdessä, ja siihen mahtuu aika monta hetkeä jolloin viestittelen toisen vanhemman tai jonkun kaverini kanssa, luen sähköposteja tai katson kissavideoita. En ole siitä ylpeä; tiedostan, että vähemmänkin voisi viettää aikaa internetissä ja yritän vastustaa kiusausta kaivaa se puhelin esiin taskusta aina silloin, kun mitään muuta ei tapahdu. Ehkä kyllä enemmänkin kouliakseni omaa keskittymiskykyä kuin siksi, että lapseni kokisivat suurta laiminlyöntiä katsekontaktimme katketessa hetkeksi.

No sitten se surullisenkuuluisa kampanja.

Mistä edes aloittaisi? Mainoksista, joissa isä loistaa poissaolollaan (ja isien konkreettinen katoaminen lasten elämästä olikin mainoksen metaviesti – Helsingin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja Olli Salin halusi varmuuden vuoksi suututtaa isätkin, kun pelkät syyllistyneet äidit eivät riittäneet)? Tietoiskuksi kutsutusta mustavalkoisesta videossa, jossa kouluikäisen lapsensa rannalle leikkimään vienyt äiti vilkaisee puhelinta ja eeppinen musta korppi vie lapsen? Lisääntyikö muuten tietoisuus? Pitäisikö varoa korppeja? Tai siitä, että kaupungissa jossa ei ole varaa riittäviin turva- ja ensikoteihin, kunnalliseen pariterapiaan on kuukausien jonot ja neuvolapalveluita karsitaan jatkuvasti, on varaa laittaa kymmeniä tuhansia euroja kampanjaan, jolla ei ole mitään sisältöä?

Nimittäin sivun mainos Hesarissa maksaa noin 23 000 euroa (summa perustui valistuneeseen arvioon, kampanjan oikeat kulut raportoitu tarkemmin myöhemmin). Tässä mainoksessa muistutetaan, että välinpitämättömyys on tämän päivän väkivaltaa (mites sitten tuo vanhanaikainen väkivalta, onko sitä enää ollenkaan?) ja ohjataan sivustolle kotiväkivalta.fi. Sivustolla sitten perheväkivallaksi tiivistetään somemutsi ja poissaoleva isä, ja kerrotaan kampanjasta. Vain kampanjasta. Ei mitään tukea tai apua, konkreettisia neuvoja siihen miten voisi arvioida onko oma median käyttö kohtuullisen rajoissa, ei tutkimustietoa aiheesta – koska kyse on näin vakavasta ilmiöstä, luulisi että tietoa olisi muutenkin kuin mutuna. Eli on laitettu kohtuullinen määrä rahaa palamaan siihen, että on saatu aikaiseksi syyllistävä mainos, joka ei osu maaliinsa, ilman että tarjotaan mitään muuta tilalle. Kampanja ilman sisältöä. Saatiin sillä tietysti näkyvyyttä ja ”keskustelua”, mutta jotenkin kuvittelin että tällainen moniammatillinen työryhmä olisi saanut tuotettua jotain muutakin kuin sormenheristelyä ilman sisältöä. SISÄLTÖÄ!!! Sitä me somemutsit halutaan, siksihän me kokoajan googletetaan kännykkä kädessä.

Varmasti suurin osa vanhemmista voisi tsempata sen suhteen, paljonko uhraa aikaa näytöille. Tästä on muuten tehty ihan hyväkin kampanja, Väestöliiton Paras syy, jossa ilmiötä tarkastellaan osana hieman laajempaa yhteiskunnallista kokonaisuutta ilman, että ihan normaalilta, suorastaan poikkeuksellisen hyvinvoivalta näyttävä perhe leimataan väkivaltaiseksi koska vanhempi vilkaisee puhelintaan. Voisin kuitenkin kuvitella, että tälle rahalle olisi ollut aivan helvetisti parempaa käyttöä kuin stereotyyppinen, alleviivaava mainos, joka ei tarjoa ihmisille mitään muuta kuin syyllisyydentunteita ja stressiä siitä, viekö korppi nyt lapsen kun luen tämän Wilma-viestin.

PS. Postaus on kirjoitettu Onni-bussissa välillä Viikki-Lahti eikä sen kirjoittamisen aikana bloggaajan vastuulla ole ollut yhtään alaikäistä lasta.

PPS. Päivitys 16.11. klo 19.50: Veronika Honkasalon FB-sivuilta tieto kampanjan tarkemmasta kustannusrakenteesta:

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-11-16-kello-19-53-25

6 kommenttia artikkeliin ”SOMEMUTSI RAIVOSTUI KOHUMAINOKSESTA

 1. oot ihqu!

  En ollut nähnyt mainosta enkä vieläkään ole nähnyt sitä elokuvanturautusta, mutta ja mutta.

  Korppi?
  Ihan oikeasti?
  Juu, ja yksinäisistä iloista peiton alla kasvaa käsiin karvoja.

  **
  ”silloin kun minä olin nuori” ts. kun suloiset lapsukaiseni olivat pieniä, opettelin lukemaan seistessäni, että sain edes hetken rauhaa niiltä ihanilta pikkuepatoilta, jotka roikkuivat iholla ihan liian koko ajan.
  Nykyään kun ne ovat angstisia teinejä, niiden lapsuudentraumat liittyvät pikemminkin niihin hetkiin, jolloin olen sattunut huomaamaan ne, eikä suinkaan niihin hetkiin, jolloin olen uppoutunut omaan hömpääkirjallisuusmaailmaani (mutta tietysti hömppäkirjallisuuden aiheuttama lapsen satunnainen huomiottajättäminen on varmaan vähemmän vahingollista vanhemmalle ja lapsille kuin somen vastaava)

  Tykkää

  1. Kirjat saa multa aika pitkälti synninpäästön, sillä niihin ei tule ihan yhtä herkästi tartuttua (ainakaan kodin ulkopuolella) kuin puhelimeen – ei silti, mun mielestä lapsille on tärkeää oppia odottamaan vuoroaan ja se, että joskus on tylsää ja aina ei vanhemmat vastaa samalla sekunnilla tarpeisiin jne. Aihe on tärkeä, toteutus vaan just noin huono että käsiin kasvaa karvoja jos vähän itseään viihdyttää. 😀

   Tykkää

 2. Minä

  Täytyy vaan sanoa, että jos mainoksen ottaa noin vakavasti niin ehkä se syyllisyys on tullu sieltä ihan omasta takaa? Ei muhun ainakaa vaikuta mainokset millään tavoin, tiedän kyllä mitä teen ja mitä en, ei mainosten tarvi sitä kertoa. Ja yleistyskihän on vain oman pään tuotantoa, aivoja toki sopii käyttää.

  Tykkää

  1. No, mä ottaisin helsinkiläisenä veronmaksajana vakavasti jos näin paskalla toteutuksella ja sisällöllä markkinoitaisiin vaikka eturauhastutkimuksia vaikkei se mua kosketakkaan. Ikävää, ettei sisälukutaito riittänyt ymmärtämään pointtiani esimerkiksi siitä, että vastaavia kampanjoita on ollut jo sekä Ensi- ja turvakotienliitolla että Väestöliitolla, ja Helsingin kampanja on ollut a.) kallis b.) huonosti toteutettu ja c. ) sisältöarvoltaan ihan nollaa (pl. se ammattilaisille suunnattu koulutus, jonka sisältöön en maallikkona voi ottaa kantaa).

   Koska en jaksa lähteä kommentoimaan ”yleistyskihän” mistä puhut, niin liitän tähän ystäväni Kulttuuriemon FB-päivityksen aiheesta, joka hyvin tiivistää nämä ongelmat.
   ”Ai mikä kaikki meni pieleen Helsingin sosiaali- ja terveysviraston ”Välinpitämättömyys on tämän päivän väkivaltaa” -kampanjassa?
   1) Välinpitämättömyys on välinpitämättömyyttä. Välinpitämättömyys on ongelma, jolla on juurisyy. Juurisyy ei ole älypuhelin tai pädi. Jos vanhempi (ts. tässä kampanjassa äiti) suhtautuu täysin välinpitämättömästi lapseensa, pitää kysyä miksi vanhempi on välinpitämätön. Jos ongelmana on väsynyt vanhempi, joka ei jaksa olla vuorovaikutuksessa lapsen kanssa, tulee tarjota tukea väsymyksen hoitamiseen. Jos ongelmana on vanhemman omat kiintymyssuhdeongelmat, jonka vuoksi on vaikea kiintyä omaan lapseensa, tulee etsiä ratkaisuja niihin. Jos ongelma löytyy toisaalta, etsitään siihen ratkaisua toisaalta. Mutta alkuperäinen ongelma ei totta helvetissä ole pädin käyttö.
   2) Väkivalta on väkivaltaa. Perheväkivalta on vakava ongelma, johon puuttuminen kuuluu meille jokaiselle. Väkivaltaa on sekä henkistä että fyysistä, molemmat aiheuttavat vakavia vaurioita lapsen kasvuun ja kehitykseen. Tutkitusti Suomessa on sodanjälkeisten sukupolvien parissa ollut erityisen paljon henkistä väkivaltaa lasten mitätöimisen ja tunnekylmän kasvatuksen muodossa. Nykyvanhemmat pärjäävät keskimäärin tässä suhteessa helvetisti omia vanhempiaan paremmin.
   3) Kampanjakuvissa ja videolla esiintyy lapsia äidin kanssa. Isiä ei ole yhdessäkään kuvassa, joka on nostanut esiin kysymyksiä – onko vain äidin älypuhelimen ja pädin käyttö ongelma. Mutta ehei, ei saa unohtaa mainoksen METATASOA. Oikeasti kampanjan tarkoituksena onkin herättää kysymyksiä poissaolevista isistä. Someisät, tässä teille raivostumisen aihetta:
   Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja Olii Salinin mukaan mainoksissa on metataso: ”Tässä ei ole tarkoitus syyllistää äitejä ja naisia, vaan nostaa keskusteluun se, että missä ne isät ovat näissä kuvissa”, Salin sanoo — ”Isät ovat usein kokonaan pois lastensa elämästä ja perheen arjesta – ikävä kyllä”, hän jatkaa.” (HS 15.11.)
   4) Mainos ei ole syyllistävä. Mainos on perheväkivallan vakavuutta mitätöivää paskaa. Myös Ylen uutinen (15.11. ”Someäidit raivostuivat mainoskampanjasta”) on samaa paskaa. Yle ohoi, skarpatkaa.
   5) Älypuhelimien ja pädien käyttö nyky-yhteiskunnassa normaalia ja arkista – laitteiden käyttö on myös addiktoivaa ja on hyvä, että nostetaan esille myös niiden problemaattiset puolet. Mutta kampanja, jossa vertauskuvallisesti rinnastetaan äidin tekstiviestiin vastaaminen lapsen kuolemaan johtavaksi välinpitämättömyydeksi, on niin mautonta ja makaaberia, ettei sille ole sanoja.
   Ugh, olen puhunut.”

   Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: PAREMMAKSI ÄIDIKSI – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s