LAPSET RAVINTOLASSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun meidän remmi, eli yleensä minä ja kolme enemmän tai vähemmän levotonta pikkupoikaa, pelmahdetaan paikalle, on muiden ihmisten kasvoilta luettavissa yleensä sellainen ”voi hitto”-fiilis. Oli se sitten lentokone tai ravintola, niin tällainen 2-6-vuotiaista mölyapinoista koostuva porukka tarkoittaa monille automaattisesti sitä, että edessä on lentomatka pelkkää kiljuntaa kuunnellen tai sitten spagetit lentelee pitkin ravintolaa. No, molempia on kyllä tapahtunut, mutta varsinkin lentomatkoilla voin ylpeänä todeta lasten olleen aina kuin pieniä pyhäkoululaisia. En ole ikinä pyhäkoulussa käynyt, mutta kuvittelisin, että siellä ollaan hiljaa ja herran nuhteessa.

P5110268.jpg

No, lentokoneella matkustaminen on välttämätön paha, ja siellä yleensä jätän kasvatusperiaatteet matkalaukkuhihnalle ja lahjon lapset ihan millä tahansa ne keksivät pyytää, kunhan matka sujuu kaikkien osapuolien kannalta kivuttomasti. Ravintolaan mennään sen sijaan yleensä vapaaehtoisesti, vaikka tällä porukalla se onkin masokismin yksi muoto. Ravintolassa en turvaudu tablettiin, rusinarasioihin tai kateettomiin lupauksiin, korkeintaan jälkiruoalla kiristämiseen, ja yritän kasvattaa. Omat vanhempani ovat vieneet minua sitkeästi vauvasta asti ravintoloihin, ja vaikka aluksi luultavasti leivän murustelu ja yleinen häröily on kiristänyt hermoja, niin nyt kolmekymppisenä olen hyvätapainen kulinaristi. Kyllä siis kannatti kärsiä!

P5110255.jpg

Ensi viikolla olisi tarkoitus testata taas omaa kestävyyttä viemällä lapset ravintolaan. Suomessa emme ole käyneet ulkona syömässä pitkään aikaan, jollei satunnaisia Mäkkäri-visiittejä lasketa – ja nyt haluaisin tarjota jotain hieman Happy Mealia hienostuneempaa. Yleensä se tietenkin tarkoittaa sitä, että maksan paljon siitä ilosta, että oma ruoka on jo jäähtynyttä kun olen paloitellut pienimmän aterian, tarjoillut vedet ja kuivannut ainakin yhdet kaatuneet maidot lattialta. Nyt tietenkin tulee sellainen fiilis, että halvemmalla ja helpommalla pääsisi jos vaan lämmittäisi kalapuikot kotona, mutta haluaisin että lapset oppisivat samalla tavalla arvostamaan ravintolaillallisia, nauttimaan siitä että mennään yhdessä ja keskitytään ruoasta nauttimiseen, ei vain vedetä ruokia napaan nopeasti että ehtii katsomaan Taavi Tiikerin.

P5110203.jpg

Varaudun siis ensi viikolla taas pyytelemään anteeksi sitä, että tuon luolamiehet ravintolaan. Ymmärrän hyvin, että naapuripöydästä kuuluva jatkuva nalkutus (”Älä juokse veitsi kädessä!” ”Älä ylipäänsä juokse!” ”Älä vie muiden servettejä!”) ärsyttää, varsinkin jos on niin onnekas että omat alaikäiset ovat jääneet kotiin ja olet päässyt fiilistelemään ravintolaan yksin. Suomessa tuntuu kuitenkin välillä olevan tosi alhainen toleranssi jo pelkälle lasten läsnäololle – mekin saadaan ne paheksuvat, epätoivoiset tai vihamieliset katseet jo heti kun astutaan sisään, vaikka siinä on kuitenkin aina olemassa mahdollisuus, että meidän seurue on hiljainen ja siisti eikä aiheuta yhtään häiriötä. Espanjassa ravintolaan on houkutellut paitsi ruoan edullisempi hinta myös yleisesti lempeämpi suhtautuminen lapsiasiakkaisiin. Joskus se tietty tarkoittaa sitä, että lapsille isketään tikkarit käsiin kyselemättä vanhemmilta lupia tai että pienet blondit kierrätetään keittiöön kokin ihasteltavaksi, mutta olemme välttyneet siltä ennakkoasenteelta, että lasten pitäisi opetella pöytätapoja vain kotioloissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos Suomessa haluaa syödä lasten kanssa muuallakin kuin Hesburgerissa ja Rossossa, ovat etniset ravintolat yleensä luotettava vaihtoehto. Meillä tosin haasteensa on kahden isomman lapsen yleinen nirsoilu, jolloin vähän ketuttaa maksaa annoksesta, jota ennakkoluuloiset nakkifanit vain tuijottavat epäuskoisina. Haluan kuitenkin uskoa, että kymmenen vuoden päästä selviämme kolmen, tai edes kahden, ruokalajin illallisesta ilman hampaiden tai lasten kiristelyä, elektroniikkaa tai koskemattomaksi jääneitä lautasia. Jos muuten olen kärsimätön ja luovutan helposti, niin ravintolasyömisen suurena ystävänä olen valmis ojentamaan ja ohjaamaan oman ruokarauhan ja rahojen kustannuksella jotta pojista kasvaisi kunnollisia ravintolakansalaisia. Kiitän kaikki kanssaruokailijoita kärsivällisyydestä ja ymmärryksestä, lupaan ettemme tule harjoittelemaan näitä taitoja Farangiin kesken hääpäiväillallisenne, mutta bisneslounaanne tai krapulaiset sunnuntaibrunssit eivät valitettavasti ole turvassa invaasioltamme.

P5110197.jpg

Valokuvat ovat korruptiolounaalta keväältä, kun Meilahteen avattiin uusi Cumulus Bistro. Se oli erittäin tervetullut vaihtoehto alueelle, jossa lapsiperheiden suosikki White Ladysta olen itse saanut luokattoman huonoa ruokaa. Lasten ruokalistan oli suunnitellut Vappu Pimiä yhdessä koululaisten kanssa. Pojat rakastivat oikeasta kanasta tehtyjä nugetteja ja jälkiruoaksi maidon kanssa nautittua cookieta, ja aikuiselle kelpasi dipit ja rapeat ranskalaiset. Friteeratut avokadot kannattaa jättää väliin – miksi pilata hyvä raaka-aine rasvalla ja kuorrutteella- mutta purkissa tarjottu mustikkamuffini kelpasi myös täysikasvuiselle. Jos siis satutte majoittumaan Cumuluksessa tai ramppaamaan Lastenklinikalla, niin tämä on hyvä vaihtoehto samassa rakennuksessa sijaitsevalle Burger Kingille. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 kommenttia artikkeliin ”LAPSET RAVINTOLASSA

 1. Nimetön

  Tuo Cumulus on tosi jees. Meillä sitä on hyödynnetty lounasaikaan (alle 4v. ilmaiseksi) ja jos itämaisvivahteiset jutut ei lapseen uppoa aina, niin patonki on aina hyvää ja kiva leikkipaikka takaa, että aikuiset saavat nauttia lounaan rauhassa. Useammin käyn kyllä tuolla lounaalla työkavereiden kanssa ja vaikka tuon avattua monta kuukautta hannasin, että en mä hotelliravintolaan lähde, niin on kyllä Meilahden sairaala-alueen tienoilla parasta lounassafkaa tarjoava paikka.

  Tykkää

  1. Leikkipaikasta kyllä paljon pisteitä! Kivan toiminnallinen, ja sopi paikan teemaan, eikä sitä ikuista kosketusnäyttöpeliä (vaikka kyllähän sekin toimii kohdeyleisöön). Mekin joudutaan välillä viettämään päiviä Meikussa tutkimusten takia, joten vaihtoehto Rokki-Mäkille ja henkilökuntaruokalalle on ihan tervetullut :).

   Tykkää

 2. Mikähän siinä muuten oikein on, että ravintoloissa ei siedetä lapsia (tai siis, muut asiakkaan eivät siedä). Mun kokemuksen mukaan kirkossakin saa lapset aiheuttaa enemmän häiriötä ilman pahoja katseita (siellä yleensä mummot on vaan liikuttuneita, kun paikalla on pientä väkeä). Onko ravintolat jotenkin pyhiä paikkoja? Onhan se toki ikävää, jos on kerran vuodessa tapahtuvalla lapsivapaalla aterialla ja joku vieras muksu heittelee vaikka ruokaa päälle. Mutta noin yleisesti luulis, että pienten lasten vanhemmat (oli lapset mukana tai ei) ymmärtää, millaista lasten kanssa ravintolassa oleminen parhaimmillaankin on, ja ei-pienten-lasten-vanhemmat taas saa varmaan nauttia rauhallista ateriaa useamminkin kuin kerran vuodessa.

  Ps. Pyhäkoulussa ei kyllä nykyään olla kauhean hiljaa ja aloillaan. Jokusen kerran oon ollu pyhäkoulun tätinä, ja kyllä siellä menoa ja vilskettä riittää :

  Pps. Meidän historian muistorikkain ravintola-ateria lasten kanssa oli kerran, kun vietiin kolme väsynyttä lasta ravintolaan. Kukaan ei suostunut syömään ja kaksi lapsista sai hepulin. Sotku oli melkoinen ja lopuksi keskimmäinen suutuksissaan uhkasi kaataa koko pöydän. Hieno muisto.

  Tykkää

  1. Onneksi ei ihan toteuttanut pöydän kaatoa, mutta ei käy kateeksi tuo keikka – toki kyllä kuulostaa myös vähän tutulta 😀 .
   Mitään kauhean vihamielistä väkeä meille ei ole osunut ravintoloihin, mutta kovin hienosti ei ollakaan tällä porukalla käyty syömässä. Muita asiakkaita enemmän ärsyttää, jos henkilökunnan suhtautuminen lapsiin on nuivaa, varsinkin kun itse yleensä kiltisti konttaan lattialta jos lapsi sinne jotain pudottaa ja yritän ylläpitää järjestystä. Muutamissa paikoissa palvelu on ollut tosi passiivis-aggressiivista, vaikka muita asiakkaita ei ole ollut, ja lapsetkin olleen ihan ”ihmisiksi”.

   Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: VIIME VIIKON VARRELTA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s