HÄN, JOKA EI JUO MAITOA

P3134261.jpg

Kun on tällainen laissez-faire-mutsi, tulee huolehdittua yllättävän vähän. Tai poden kyllä mieletöntä maailmantuskaa siitä, että mun lapsien elinaikana loppuu varmaan puhdas vesi, raitis ilma, kalat meristä ja pandat metsistä ja yritän totta kai iltaisin varmistaa, että pääluku täsmää, mutta kuten todettu, uskon kolhujen, kuhmujen ja kaatumisen opettavaiseen voimaan. Kolmannen kohdalla olen jo luopunut kaikista periaatteista ja sovellan lähinnä koiranpennun koulutuksessa toimivia metodeita lasten kasvatukseen. Olen kyllä kiinnostunut kehityspsykologiasta ja kaikista vaiheista, mutta en vain enää jaksa ottaa kierroksia jos en itse aina onnistu täydellisesti, tai jos jollain toisella on täysin erilainen tyyli. No, se mun elämänviisauksistani, sillä nyt hänen huolettomuudellaan on ongelma.

Pesueemme kuopus, tuo vuoden ja pian kahdeksan kuukauden ikäinen taapero, jota kutsun sitkeästi vieläkin vauvaksi, on aina ollut hyvin päättäväinen. Espanjassa olimme ongelmissa, kun tuttipullo ja tutti toisensa jälkeen lensi lapsen toimesta jonnekin jorpakkoon eikä tilalle ostetut hienot, eurooppalaiset tutit kelvanneet hänen korkeudelleen. Matka sujuikin lopulta yhtä tuttia ja yhtä tuttipulloa jatkuvasti tiskaten ja keitellen, koska Aurinkokuningas tahtoi öisin yhä lipitellä maitoa. Kuitenkin Suomeen palattuamme ja yölennosta selvittyämme päätin, että nyt on sopiva hetki luopua tuttipullosta (ei, tutista ei ihan vielä…).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itse tuttipullosta luopuminen sujui kohtuullisen kivuttomasti. Poissa silmistä, poissa mielestä. Mutta vastaiskuna kuopus päätti luopua maidosta. Siinä missä mikä tahansa muu juoma kyllä kelpaa mukista, niin maito ei. Kotiinpaluun jälkeen hän ei ole juonut tippaakaan maitoa. Tilanne ei tietenkään ole mitenkään katastrofaalinen, koska häntä imetettiin vuosi ja kaksi kuukautta ja koko elämänsä ajan, 8.3.2016 saakka, hän joi joka päivä noin seitsemän desiä maitoa. Olemme kokeilleet korvikkeita, soijamaitoa ja kaakaotakin, mutta ei kelpaa ei. Juustot, jogurtit ja kermaan tehty kakkutaikina luonnollisesti maistuvat.

Ajattelin ottaa toki asian puheeksi neuvolassa parin viikon päästä, koska luultavasti tässä maataloustukien pyörittämässä valtiossa maidonjuonti on oikea kansalaisvelvollisuus ja Nipsua tullaan kohtelemaan kuin ketä tahansa maanpetturia. En usko, että tämä maitolakko vielä aiheuttaa lapselle osteoporoosia, mutta olen toki huolissani kestävätkö pienet luut nyt lapsen harrastamia extremelajeja hieman huonommin. Mutta kiinnostaisi toki tietää, onko siellä muita alamittaisia, jotka eivät juo maitoa? Varmasti löytyy niitä, joilla on allergioiden takia rajoitettu ruokavalio, entä löytyykö muita maitoboikotoijia? Mitä ammattilaiset ovat teille aiheesta sanoneet ja onko nyt pakko vaikka nenämahaletkulla saada lapselle jotain mantelikaurahybridimaitoa juotettua?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

24 kommenttia artikkeliin ”HÄN, JOKA EI JUO MAITOA

 1. Milla

  Mä lakkasin juomasta kolme vuotiaana maitoa, koska se oli mielestäni pahaa. Meillä oli silloin vielä lehmiä ja maito tuli suoraan siis kotoa, niin voit kuvitella minkä elämän sain aikaan! Juustoa, jugurttia yms. maitotuotteita olen kyllä syönyt koko ajan. Vasta aikuisena olen (muistaakseni) juonut maitoa uudelleen, eikä se hyvää ole edelleenkään. Mutta ihan hyvä musta tuli, luita en ole katkonut, vaikka milloin missä olenkin rymynnyt ja ihan mustelmilla ollut. Ainoa ero, minkä ehkä huomaa sisaruksiini verrattuna, että hiukseni ja kynteni kasvavat hitaammin, mutta sekin voi johtua miljoonasta muustakin syystä.

  Tykkää

  1. Voi ei, voin vain kuvitella mikä on ollut perheen reaktio! Mun lihansyöntini loppui siihen, että olin 11-vuotiaana kesän kaukaisten sukulaisten lehmätilalla töissä (noh, siis ehkä viikon ja se työ oli sitä vasikoiden taluttelua) ja syksyllä sitten laittoivat tilan pakettiin enkä halunnut riskeerata että söisin rakkaita Morttia tai Verttiä.
   Kuopuksella on kyllä melkoisen haitulainen toi takatukka, mutta kynnet kasvaa vielä sitä tahtia ettei tarvitse huolehtia :D.

   Tykkää

 2. murphy

  Meillä yksi kolmesta ei juo maitoa eikä muitakaan ”mukamaitoja”. Ei ole oikeastaan koskaan juonut. Jogurtteja meillä ei juurikaan syödä, Oltermannia menee muutama siivu päivässä. Yksi taas ei mitään muuta joisikaan, janoonkin vaan kinuaa maitoa ja veden alas saaminen on tuskaa. Kolmas lipittää kauramaitoa ja nyrpistelee lehmikselle. En ole osannut huolestua näistä, tuntuvat kasvavan ja luutkin on toistaiseksi pysyneet ehjinä.

  Tykkää

  1. Joo, mäkään en nyt taida huolestua – jätkä on tähän saakka kasvanut jollain +38-käyrällä eli ei ole pelkoa että nääntyisi tai kutistuisi, ja tänäaamuna söi varmaan 15 siivua Oltermannia. Jogurtteja ei Suomessa oikein osata syödä, mutta reissussa ne oli oikeastaan varmin tapa saada lapsille alas maitotuotteita. ”Mukamaidot”, otan tämän termin käyttöön!

   Tykkää

 3. Reeta

  Meillä nuorimmainen on kanssa maitokieltäytyjä. Juo sitten näitä juotavia jugurtteja ja syö tavallisia jugurtteja 2-3dl päivässä. Hyvin kasvaa ! Me asuttiin neidin ekat 4 v ulkomailla ja ei kukaan kommentoinut maitoasiaa 😌.
  Niin ja ruumiinrakenne on lähinnä painijaa muistuttava 😍😍

  Tykkää

  1. Meilläkin kaikkien lasten vartalonmalli on alle 2-vuotiaana ollut ”sumo”, sittemmin tietty vähän tasaantunut… 🙂 Ja ulkomailla tosiaan suomalainen maidonlitkintä on aika erikoinen ilmiö ja luulen, että kukaan ei Espanjassa ihmettelisi vaikkei meillä edes koskettaisi maitoon.

   Tykkää

 4. Tanja

  Meidän keskimmäinen teki samoin (meilläkin on muuten 3 poikaa;o)), lopetti maidon juonnin kun tuttipullo vietiin. Siitä on nyt kolmisen vuotta aikaa eikä vieläkään paljon maitoa juo…kalsiumtabletteja ovat suositelleet neuvolassa mutta aika vähälle on käyttö jäänyt. Juustoa ja jugurttia syö joka viikko, eiköhän se riitä kun terve näyttäis olevan:o)

  Tykkää

  1. Kolme poikaa on paras kombinaatio! 🙂 (Näin on pakko psyykata itseään silloinkin kun joka nurkka on täynnä legoja ja jokainen kolmesta käy pyyhkimässä räät vaatteisiin jne.)
   Hauska kuulla, että muillakin on näitä tuttipullon ja maidon pyhää yhdistelmää vaalivia lapsia. Mullekaan ei tekisi kalsiumtabletit pahaa, ehkä otetaan käyttöön (jos muistetaan…).

   Tykkää

 5. Mirkku

  Aikavaras teki täällä ulkomailla muutaman ekan päivän jälkeen maitolakon. Suomessa tyypiltä pääsi itku, jos ruokajuomana tarjottiin muuta kuin maitoa, mutta täällä ei uppoa. Joinain päivinä menee muutama desi jogurttia – sokeroituna menisi toki enemmänkin, mutta rajoitan niiden käyttöä, ne on erikoisherkkuja. Mun henkilökohtainen mutu nimittäin on, että niukahko maidonkulutus on pienempi paha kuin liika lisätty sokeri. Juustoa kuluu välillä. Joinain päivinä poika ei ole kelpuuttanut juuri mitään maitotuotteita.

  Välillä olen harkinnut kalkkitablettien hankkimista, mutta ajattelen katsoa, muuttuuko tilanne Suomessa entiselleen. En kyllä sielläkään laskenut kovin tarkkaan, täyttyvätkö neuvolan päivittäiset maidonsaantisuositukset. Lähinnä olen koittanut tuputtaa kasviksia lisää ja vahtinut, ettei viikoittaiset ruoat olisi liian punalihapainotteisia.

  P.S. Vahvistaahan liikuntakin luita! Kun aikuisille suositellaan osteoporoosin ehkäisyksi liikuntaa, jossa on tärähdyksiä, niin eikö putoilu ja kaatuilu aja lapsilla saman asian?

  Tykkää

  1. Mä en kyllä voi syyttää lapsia siitä, ettei espanjalainen maito maistu. Me ollaan Suomessa totuttu aika ”raikkaaseen” maitoon (tai okei, värjättyyn veteen kuten moni kutsuu rasvatonta maitoa). Liikunnasta, tai oikeastaan putoilusta ja kaatuilusta, ei kyllä luiden vahvistuminen jää meillä kiinni.
   (Ja samaa mieltä jogurteista, reissussa tosin oli vaikea vastustaa lasten pyyntöjä Kätyrit-jogurteista. Tosin niissäkin tuli sitten riita kuka saa Kevin-jogurtit…hoh hoijaa).

   Tykkää

 6. Elisaini

  Kun meidän pikku-ukkelilta vietiin tuttipullo-oikeus syksyllä, maitoa ei enää uponnut juurikaan nokkamukista verrattuna aiempaan kulutukseen. En jaksanut a) huolestua b) ostaa niitä hybridimukamaitoja. Aika teki tehtävänsä ja kohta 1v 9kk jätkä lipittelee ”paitooo paitooo” taas maataloustukiaisten hengessä, mukista. Mutta kyllä pelkällä juustosiivulla ja jugurtillakin pötkisi jo pitkälle!

  Tykkää

  1. Ehkä meilläkin se paitoo paitoo alkaa maistumaan. Kyllä noi aika monipuolisesti ja terveellisesti syö muuten, ja luulisi kalsiumvarastojen olevan hetkeksi täynnä… Ilmeisesti aika moni pieni assosioi sen maidon tuttipulloon! 🙂

   Tykkää

 7. Suomessa maidonkulutus ja maidonsaantisuositukset on ihan eri luokkaa kuin muualla Euroopassa. Täällä Saksassa ei erityisemmin edes patistella vanhempia juottamaan taaperoille maitoa, paremminkin varoitellaan liiallisesta eläinperäisestä proteiinista. Suositukset on siis jotakuinkin 3-4 dl maitoa päivässä tai vähemmän, jos lapsi syö muita maitotuotteita. Päiväkodissa esimerkiksi ei ole ollenkaan maitoa tarjolla, juomavaihtoehdot on vesi tai tee(!). Tuli perehdyttyä näihin juttuihin imetyksen lopettamisen jälkeen, kun lapsi ei suostunut aluksi juomaan ollenkaan maitoa. Laskeskelin sitten, että riittävästi kalsiumia tuli juustosta ja jogurtista, enkä jaksanut huolestua asiasta. Ei se vieläkään tolkuttomasti maitoa vetele, on näemmä oppinut keskieurooppalaiset juomatavat 🙂

  Tykkää

  1. Joo ja kun asuin Karibialla niin ei sielläkään kukaan juonut maitoa sen jälkeen kun luopuivat korvikevalmisteista. Välillä maitoa laitettiin siihen kuuluisaan papayapirtelöön, mutta ne olivat sellaisia ydinräjähdyksestäkin selviäviä formaldehydimaitoja, joissa oli t o d e l l a epäilyttävä sivumaku enkä ihmettele, miksi ei uponnut. Käsittääkseni osteoporoosia ei siellä päin ole mitenkään poikkeuksellisen paljon. Että keskieurooppalainen tyyli kutsunee meitäkin :).

   Tykkää

 8. Lohdutukseksi: maitotuotteet ei ät suinkaan ole ainoat tai edes välttämättä parhaat kalsiumin lähteet! 🙂 menee liian vaikeaksi kännykällä pistellä linkkejä joten suosittelen googlaamista tyyliin kalsiumpitoiset ruoat tai kalsiumin lähteet ja löydät taatusti hyviä vinkkkejä!

  Meillä mennään aika vähällä maidolla, mutta muita maitotuotteita kyllä kuluu. Sen lisäksi koitan lisäillä päivittäin vähän seesamin siemeniä ruokiin ja kalsiumia saa myös vihreistä vihanneksista kuten parsakaalista, lehtikaalista ja pinaatista. Myös manteleista (näitäkin meillä syödään about päivittäin). Myös talvikurpitsa ja valkoiset pavut sisältää kalsiumia.

  Eli näitä (ja muita kalsiumpitosia) vaan lisäilemään ruokiin niin maidon voi jättää pois vaikka kokonaan 🙂

  Tykkää

   1. Lydas

    Mä soseuttaa kaiken koska muuten ei uppoa 😀 ja mulle tuli aivan täydellisenä yllärilnä että nirso isompi hoki papupastasta että hirveän hyvää aivan superhyvää miten teitkin näin hyvää! (Resepti on simppeli: keitettyjä valkopapuja soseeksi, joukkoon vähän mausteita (mitä nyt haluaa, valkosipulia ainakin laitan) ja pannulla sose sekotetaan täysjyväpastaan. Päälle parmesania. Tarjoillaan siis toki kuumana. Molemmat lapset rakastaa! :D)

    Tykkää

 9. Pajula

  Meillä esikoinen teki 90-luvulla saman tempun puolitoistavuotiaana. Meillä oli kylmähermoinen neuvolantäti, joka kyseli muista syömisistä (poika söi kaikkea muuta melko monipuolisesti ja varsin intohimoisesti) ja totesi sitten, että ei mitään hätää, anna sille pari kertaa viikossa vaikka vaniljajäätelöä jälkkäriksi ja heitä silloin tällöin perään pari kalkkitablettia, jos huolestuttaa, kalsiumia saa niin monesta ruuasta. Parin vuoden päästä maito alkoi taas maistua, joskaan maidon käyttö ei koskaan ehkä palannut ”normisuomalaiselle” tasolle. Kuopuksen kanssa ruokavalio käytiin läpi yläasteella, kun terkkari oli saanut tytön itkemään pelotteluillaan, kun tämä oli tunnustanut, ettei juo maitoa. Laskimme Finelin (https://fineli.fi/fineli/fi/index) taulukoiden kanssa, mitä likka syö päivittäin, ja totesimme, että kalsiumia tulee ilman maitoakin yli suositusten. Itku loppui siihen.

  Tykkää

  1. Ihana neuvolatäti, maalaisjärkinen tyyppi! Ja voi apua mikä terkkari, taas ollut oikein empatian ja tilannetajun riemuvoitto asialla. Onneksi itku saatiin loppumaan kylmillä faktoilla. Mä luulen että meillä lopettaisivat maidonjuonnin nuo kaksi isompaakin jos pienimmän kalsiumvajetta hoidettaisiin jäätelöllä :D.

   Tykkää

 10. maria

  Meillä esikoinen kieltäytyi juomasta maitoa puolentoista vuoden iästä lähtien, mutta juo piimää. Niitä on monenlaisia, paksut uppoaa paremmin 🙂 kannattaa kokeilla!

  Tykkää

 11. Päivitysilmoitus: MARRASKUU SUOMESSA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s