SUMUINEN SAGRES

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulkona on harmaata. Tai pimeää. Utsjoella aurinko nousee seuraavan kerran 1,5 kuukauden päästä ja sekin on aika masentavaa. Tai ei ehkä pelkkä synkkyys ja ankeus, mutta myös kylmyys ja tihkusade. Olen pahoillani, olen pahimman luokan säänarisija koska herkkä sieluni ja huono ääreisverenkiertoni eivät kestä kylmää, varsinkaan jos tulee naamalle roiskuvan jäätävän räntäsateen muodossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Portugalin-matka varattiin vähän ns. viime tinkaan, sillä lokakuussa sää alkaa viilentyä jo huomattavasti, linnut pysähtyvät syksyisellä muuttomatkallaan juuri Sagresin alueella, turistit palaavat pohjoiseen. Koko pari kuukautta ennen matkaa jänniteltiin melkein joka päivä Accuweatherin pitkän ajan sääennustuksia, välillä luvattiin koko reissun ajaksi +25 ja aurinkoa, välillä näytti siltä että sataa sen koko kaksi viikkoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kävi lopulta ihan hyvin. Ensimmäiset päivät olivat tosi kuumia ja aurinkoisia, parhaimmillaan +26 astetta, rannalla alkoi puskea ihan hikeä. Aamut ja illat olivat vilpoisia eikä vuokratalon uima-altaalla voinut kovin pitkään polskia ennen kuin huulet sinertyivät, mutta pääasiassa pystyttiin pukeutumaan vain shortseihin ja flipfloppeihin, mikä oli ollut tavoite. Sitten oli pari kolme päivää kun vain satoi. Ja satoi vähän lisää, oikea portugalilainen vedenpaisumus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juuri näille sumuisille ja sateisille päiville osuivat meidän visiittimme Sagresiin, Portugalin lounaisimpaan kulmaan, jonne joskus aikoinaan uskottiin myös maailman loppuvan. Käytiin siellä pari kolme kertaa ja aina tuuli niin kovasti, että lapsetkin meinasi lähteä lentoon. Ehdittiin kuitenkin tutustua kahteen rantaan, eli Maretaan sekä Martinhaliin (Praia da Mareta ja Praia da Martinhal), josta nämä kuvatkin ovat.

IMG_7430

Kaikilta rannoilta löytyi isoja aaltoja, pehmeää hiekkaa sekä ravintolat, joissa pystyi syömään jäätelöä ja/tai juomaan viiniä samalla kun katseli kaihoisasti ulapalle. Varsinkin Martinhal (yllä ja alla kuvissa) on kesäisin suosittu lapsiperheiden keskuudessa, siellä järjestettiin suppauskursseja ja näytt olevan aloitteleville surffaajille oikein sopivat laineet, ja vierestä löytyi myös hieno hotelli, jota mainostetaan Portugalin lapsiystävällisemmäksi majoituspaikaksi.

IMG_7452

Verrattuna muuhun Algarveen Sagresissa oli nuorempaa väkeä, parempi tarjonta ravintoloiden ja etenkin kasvisruoan suhteen, paljon surffikauppoja sekä sesongin lopusta huolimatta letkeä ja keskieurooppalainen ilmapiiri. Lapsiystävällisen rantahotellin lisäksi tarjontaa oli boutique-hotelli ja monta pitkätukkaisten partapoikien suosimaa hostellia, joiden seinät olivat täynnä kuivuvia surffilautoja.

IMG_7434

Sagresista löytyy myös Fortaleza de Sagres, hieman ”keskustan” ulkopuolella olevalla niemekkeellä sijaitsevat linnoituksen rauniot. Ovat kuulemma hienot ja ehdottomasti käymisen arvoiset, me ei kuitenkaan niitä päästy kokemaan saappaiden ja muutenkin vaillinnaisen sadevarustuksen vuoksi. Rauniofaneille tarjolla on myös Fort do Beliche. Beliche-nimeä kantaa myös todella jylhiin maisemiin sijoittuva ranta hieman ytimen ulkopuolella, sielläkin kannattaa käydä kahlaamassa!

IMG_7400.jpg

Ajettiin myös Cape St. Vincentin niemeen, missä on sekä Euroopan valovoimaisin majakka että Manner-Euroopan lounaisin piste. Otettiin pakolliset turistikuvat majakan edessä, odotettiin maailmanloppua ja jännitettiin irtoaako tämä imetyksen ohentama tukka tuulen mukaan. Hieno paikka, jossa vaikuttavinta olivat nuo komeat kalliot joita koko Vila do Bispon maakunnan länsirannikko on täynnä.

IMG_7397

Vaikka Sagresin retkillä ei ehditty hankkia rusketusraitoja niin erityisesti juuri tuonne kaukaisimpaan kolkkaan tekee mieli palata mahdollisimman pian. Tunnelma oli rento, haaveilen siitä surffauskurssista, ruoka oli keskivertoa parempaa (todettakoon, etten arvosta portugalilaista keittiötä ihan kauhean korkealle) ja rannat kallioiden syleilyssä majesteetillisia, kauniita ja jotenkin todella ylväitä.

IMG_7391

Vaikka viihdyimme hyvin Lagos-Albufeira-akselilla hieman idempänä rannikolla, harmittelimme jälkikäteen paljon sitä ettei Sagresin alueelle varattu enempää aikaa. Seuraavalla kerralla käydään varmaan vain pulahtamassa muutamalla suosikkirannalla ja suunnataan sitten länteen nauttimaan karusta luonnosta ja kauniista kallioista. Suosittelen sitä vähän rauhallisempana lomakohteena kuin Lagos tai Portimao, ja uskaltaisin väittää että Sagres sopii niin lapsiperheille kuin seikkailuja etsiville aikuisillekin.

IMG_7392

 

Yksi kommentti artikkeliin ”SUMUINEN SAGRES

  1. Päivitysilmoitus: PAIKKOJA, JOIHIN ON PAKKO PALATA – Periaatteen Nainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s